fbpx

Kruiden oplosmiddelen

Ik hou van kruiden, vooral de medicinale eigenschappen die de huid ten goede kunnen komen.

De ‘superkrachten’ van planten komen van hun actieve bestanddelen; de verbindingen die jouw huid en haar kunnen beïnvloeden. Om deze verbindingen te extraheren, gebruik je een oplosmiddel.

Kruiden oplosmiddelen

Welke verbindingen je extraheert uit de kruiden is afhankelijk van welk oplosmiddel je hiervoor gebruikt. Gebruik je olie dan zal olie de in olie oplosbare bestanddelen extraheren. Terwijl water andere bestanddelen uit de plant zal extraheren.

Hoe weet je welk oplosmiddel je moet gebruiken?

Er zijn veel oplosmiddelen die u kunt gebruiken om de actieve verbindingen uit kruiden en planten te extraheren. Niet elk kruidenoplosmiddel is echter geschikt voor elke verbinding of voor elk gebruik.

Olie
Een van de meest gebruikte ingrediënten in de huidverzorging zijn natuurlijke oliën. Het maken van met kruiden doordrenkte oliën is leuk en je kan het in je EHBO-doos opslaan. Calendula, smeerwortel, sint-janskruid, vlierbes en wortel staan bekend als geweldige medicinale oliën.

Als je de etherische oliën in een plant wilt vangen, is olie kiezen als oplosmiddel een geweldige optie. Denk erover om te beginnen met lavendel, roos, kamille en jasmijn. Je kunt deze geïnfundeerde oliën in je formule gebruiken om je product heerlijk te laten ruiken.

Sommige vitamines zijn oplosbaar in olie. Als je vitamine A, D, E of K in je formulering wilt, kan je olie als oplosmiddel gebruiken.

Je kan geurige kruiden oliën gebruiken om aromatische huidverzorging te maken voor de gevoelige huid rond de ogen of voor babyverzorgingsformules zonder essentiële oliën toe te voegen.

Water
Laten we kruidenthee maken! Dit doe je als je water als oplosmiddel gebruikt. Je kunt koud of kokend water gebruiken of een infusie maken en de plant en het kruid een tijdje laten trekken.

Verbindingen zoals cafeïne of de samentrekkende tannines die je in struiken en bomen zoals rozen, wilg en eik vindt, worden gemakkelijk in water geëxtraheerd. Daarom kun je van toverhazelaar of berk een goed samentrekkend water maken.

Azijn
Heb je ooit overwogen om azijn in je huidverzorging te gebruiken? Azijn is een krachtig oplosmiddel vanwege de lage pH en kan als ingrediënt in je huidverzorgingsproducten worden gebruikt als je bepaalde resultaten wenst.

Eigenschappen die goed in azijn worden omgezet zijn mineralen en sporenelementen. Als je een brandnetelextract met azijn maakt en dit in jouw product gebruikt, voeg je veel van de voedzame mineralen zoals huidverstevigende silica of magnesium van de brandnetel toe aan jouw product.

Alcohol
Kruidendeskundigen adviseren vaak het gebruik van alcohol als het favoriete oplosmiddel als je twijfelt over welke je moet kiezen. De meeste verbindingen worden gemakkelijk geëxtraheerd als je alcohol gebruikt. En je kan enkele van de beste, krachtige tincturen maken met alcohol. Houd er echter rekening mee dat alcohol de mineralen en sporenelementen van een plant niet oplost.

Als vuistregel, streef naar ongeveer 2% alcoholtinctuur in jouw gezichtsverzorgingsformuleringen toe te voegen. Heb je een droge huid, voeg dan ook een bevochtigingsmiddel, zoals Glycerine en je zal merken dat het niet te droog is op de huid.

Maak je een tinctuur voor mensen met een zeer droge jeukende huid? Overweeg dan om een Vogelmuur te gebruiken. Dit kruid is een van de beste kruiden om jeuk te verzachten.

Glycerine
Glycerine in huidverzorging is een geweldig bevochtigingsmiddel en kan in bijna elk water bevattende formule worden gebruikt. Probeer de glycerine te vervangen door een glyceriet (glycerieten zijn de naam voor kruidenextracten in glycerine) om jouw formule ook de medicinale eigenschappen van het kruid mee te geven.

Glycerine absorbeert veel van de heilzame therapeutische eigenschappen van planten en kruiden. Saponinen worden niet geëxtraheerd door alcohol, maar wel door glycerine. saponinen. Sommige saponinen, zoals aeskin in kastanje, helpen de tekenen van spataderen te verminderen door het weefsel rond de aderen aan te spannen. Als je wilt dat jouw huidverzorgingsproducten dat effect hebben, kan het een goed idee zijn om kastanje-glyeriet aan jouw formule toe te voegen.

Je kan geurige producten maken met olie-infusies zonder dat je essentiële oliën hoeft toe te voegen. Je kunt de huid een beetje aanspannen met een samentrekkend kruidenwater en voeden met een kleine scheutje mineraal verpakte tinctuur gemaakt met azijn.