fbpx
Kruiden en veiligheid

Kruiden en veiligheid

​De vraag naar Ayurvedische kruiden is de laatste jaren sterk toegenomen. Steeds meer mensen gebruiken kruiden om hun algemene gezondheid te verhogen of ter behandeling van allerlei kwaaltjes. Ook de voedingsindustrie en cosmetische industrie maken steeds meer gebruik van kruiden.

Toch is het belangrijk te weten hoe kruiden veilig gebruikt kunnen worden, omdat ze krachtig zijn en bij onjuist gebruik problemen kunnen veroorzaken.

​Waar moet je opletten bij het gebruik van kruiden

​•    Kies het kruid dat bij jou past. Sommige kruiden kunnen irritatie, ontsteking of zelfs gevaarlijke reacties veroorzaken bij bepaalde personen. Bijvoorbeeld gember is een geweldige detox kruid voor sommige mensen, maar kan irritatie of een brandend gevoel bij een ander veroorzaken.

Dat betekent niet dat gember een toxisch kruid is, maar het is gewoon een slechte keuze voor die bepaalde persoon. Niet elk kruid is geschikt voor elke persoon.

•    Als je een onbekend kruid voor het eerst gebruikt, neem dan een kleine dosis in of wrijf het op je arm om te zien hoe je lichaam reageert. Als er geen tekenen van een allergische reactie zijn, kun je het kruid gebruiken. Als je twijfelt, neem contact op met een Ayurvedische arts en zoals altijd luister naar je lichaam.

•    Gebruik niet ineens grote hoeveelheden kruiden.

•    Belangrijk is ook dat je regelmatig een pauze inlast als je kruiden gebruikt.

•    Vasant Lad schrijft in zijn boek ‘The complete book of Ayurvedic home remedies’, dat kruiden in het algemeen gebruikt kunnen worden totdat de symptomen verdwijnen. Dit kan enkele dagen, enkele weken tot enkele maanden duren.

Dit is afhankelijk van verschillende belangrijke factoren, zoals hoe ernstig de ziekte of aandoening is, hoe lang heb je de aandoening, hoe gemotiveerd ben je om weer beter te worden.

De kans is groot dat de kruiden alleen, zonder enige veranderingen in je levensstijl, niet krachtig genoeg zijn om de gedragspatronen die de ziekte in de eerste plaats hebben veroorzaakt, te verhelpen.

•    Elk kruid heeft zijn eigen unieke Latijnse naam. Als je kruiden koopt, let op de Latijnse benaming, omdat bij veel planten dezelfde of vergelijkbare namen worden gebruikt. En natuurlijk waar mogelijk, koop biologische producten.

•    Let op de kwaliteit bij het kopen van kruiden. Omdat in het verleden enkele kruidenpreparaten metalen konden bevatten, heeft India het certificatieprotocol, “Volontary Certification Scheme”, gepresenteerd.

Dit certificatieprotocol moet een optimale teelt en kwaliteit van Ayurvedische kruiden waarborgen. De National Accreditation Board for Certification Bodies (NABCB), een onderdeel van de QCI (The Quality Council of India) ziet hierop toe. Als een Indiase firma wil exporteren, moet die voldoen aan de kwaliteitseisen zoals die door de EU zijn opgesteld.

Extra voorzichtigheid bij bepaalde groepen:

​Extra voorzichtigheid met kruiden is aan te raden bij kinderen, vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven en degenen die voorschreven medicijnen innemen.

•    Er is geen twijfel dat kruiden speciale steun kunnen bieden aan vrouwen die zwanger zijn. Over het algemeen zijn vele kruiden veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding, terwijl het verstandig is heel voorzichtig te zijn bij sterke of stimulerende kruiden. Bepaalde Ayurvedische kruiden mogen niet worden gebruikt als je zwanger bent, of zwanger probeert te worden. Raadpleeg eerst een gekwalificeerde Ayurvedische specialist om gezondheidsadvies voordat u kruiden gebruikt.

•    Kinderen zijn vaak gevoeliger voor kruiden dan volwassenen en hebben een lagere dosering nodig. Ook zijn sommige kruiden niet geschikt voor kinderen. Laat je vooraf goed informeren.

•    Vervang geen reguliere geneesmiddelen met kruiden. Raadpleeg eerst een Ayurvedische arts als je kruiden gebruikt in combinatie met farmaceutische geneesmiddelen. Sommige kruiden kunnen bijwerkingen veroorzaken in combinatie met reguliere medicijnen.

Vertel uw arts over de alternatieve behandelwijzen die u gebruikt. Geef ze een volledig beeld van wat je doet om je gezondheid te beheren. Kruiden kunnen in sommige gevallen waardevol zijn, maar kunnen medicijnen niet vervangen.

​Ayurvedische kruiden en wetenschappelijk onderzoek

​Ayurvedische kruiden zijn lange tijd verkocht zonder enige vorm van regelgeving. De overheid heeft voldoen aan regels op een gegeven moment verplicht gesteld.

Kruidenpreparaten mogen geen ingrediënten bevatten die je als geneesmiddel kunt zien. Op de verpakking mag dus ook niet staan dat het preparaat een ziekte kan voorkomen, genezen of behandelen. `

Bij het verkopen van kruidenpreparaten met gezondheidsclaims, is het nu verplicht om deze claims met objectieve informatie te onderbouwen. Kruiden die al duizenden jaren worden gebruikt en die zich in de praktijk hebben bewezen, moeten nu volgens de westerse normen bewezen worden.

Deze onderzoeken zijn kostbaar en niet terug te verdienen, omdat kruiden niet te patenteren zijn. Dat is ook de reden waarom de farmaceutische industrie kruiden niet wetenschappelijk onderzoekt.

Kruiden kan iedereen telen en verkopen, maar gepatenteerde medicijnen niet. Zo kunnen concurrenten van de farmaceutische medicijnen industrie makkelijk van de markt geweerd worden.

Wetenschappelijk onderzoek Ayurveda wereldwijd

​Ayurveda levert een strijd om de achterstand op het gebied van wetenschappelijk onderzoek goed te maken. In de laatste jaren is veel wetenschappelijk onderzoek naar de werking van Ayurvedische kruiden. Hierbij zijn veel van uit eeuwenoude overleveringen bekende traditionele toepassingen als werkzaam bevestigd.

Pubmed is de grootste bibliotheek in Amerika op het gebied van medicijnen en gezondheid. Vrijwel alle belangrijke medische publicaties zijn hierin te vinden. Ook zijn er duizenden artikelen opgenomen over wetenschappelijke onderzoeken naar de werkzaamheid van Ayurvedische kruiden.

Wetenschappelijk onderzoek Ayurveda in India

​Het departement Ayush (Ayurveda, Yoga & Natuurgeneeskunde, Unani, Siddha en Homeopathie) is een onderdeel van het ministerie van gezondheid in India. Het legt de nadruk op educatie, kwaliteitscontrole, onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen uit plantmateriaal.

De meest recente wetenschappelijke onderzoeken staan vermeld in het International Journal of Ayurveda Research van dit departement. 

​Lees meer:
Gember, het universele kruid
Werken kruiden wel?

Bron:
http://www.governancenow.com/news/regular-story/ayurvedic-products-get-quality-assurance-2#sthash.Qit5cXlE.dpuf
http://www.wanttoknow.nl/nieuws/wetenschappelijk-onderzoek-naar-werking-kruiden-op-diabetes/comment-page-1/#comments
http://nl.wikipedia.org/wiki/PubMed
http://indianmedicine.nic.in/
Contribution of world health organization in the global acceptance of Ayurveda
Photo by Macleay Grass Man