fbpx
meditatie voor beginners

Korte meditatie oefening voor beginners

​Is er een makkelijke manier om meditatie te leren voor beginners? Waarom lukt het vaak niet om te mediteren?

Mediteren maakt een enorm verschil in hoe je het leven benadert. Het creëert een gevoel van rust en gerichtheid dat onbeschrijfelijk is. In onze hectische wereld beseffen we dat het steeds moeilijker is om echt rust en balans te vinden.

Het past in ieder geval in het drukke bestaan van de westerse wereld. Het is misschien raar om te mediteren, omdat het zo afwijkt van wat we gewend zijn om te doen. Het voelt onnatuurlijk om stil te zitten, terwijl we nog van alles moeten doen.

Maar de voordelen voor de gezondheid, mentaal, emotioneel en fysiek, zijn ontelbaar.Het is misschien wel het makkelijkste middel voor persoonlijke groei die je kan leren.Maar bijna niemand doet het. Waarom niet?

Mediteren doen we niet

​Mediteren kan je in minder dan vijf minuten leren en je zal het nooit vergeten. Het lijkt zo simpel, een paar minuten in volledige stilte zitten, maar dat valt voor veel mensen tegen.Sluit je ogen gedurende 30 seconden. Het zal je opvallen dat je wordt overweldigd door een storm van gedachten.

Het is een ongelofelijke uitdaging om de eindeloze stroom van nutteloze gedachten te stoppen. Dit is ook een reden waarom veel mensen afhaken.Maar dat is ook niet het doel van meditatie. Meditatie helpt je om je bewust te worden van de ronddwalende gedachten in je hoofd en je aandacht weer terug te brengen naar dit moment.

Observeer de gedachten zonder te oordelen.Meditatie is niet gemakkelijk of snel, maar het brengt een mate van vrijheid in je geest en leven, dat ongeëvenaard is. Probeer het en zie wat er gebeurt.

One minute korte meditatie oefening voor beginners

​ Een makkelijke vorm van meditatie voor beginners is ‘the one minute meditatie’. Deze meditatie duurt maar een minuut en je kan het overal doen. Mediteren hoeft niet lang te duren om effect te hebben.

Begrijp dat meditatie een proces is en dat er niet een manier is om het te doen. Bepaalde tradities of leerkrachten benaderen meditatie op een bepaalde manier, maar je doel is vooral een klinisch perspectief en niet zo zeer een geestelijke.

​Mythes over meditatie

​Met One-Moment Meditation, heeft Martin Boroson ervoor gezorgd dat meer dan een half miljoen mensen zijn begonnen met mediteren. Het is speels en praktisch.

• Een rustige plaats zoeken? Nee, de meeste plaatjes van meditatie tonen mensen die mediteren op prachtige, perfecte, serene plekken  (zoals de foto hierboven). Dit zorgt ervoor dat veel mensen geloven dat ze eerst een rustige en vredige plek moeten vinden om te kunnen mediteren. Volgens Martin kan je overal mediteren, ook in een stressvolle tijd of stressvolle plaats.

• Zitten in lotushouding? Nee. Niet iedereen wil in kleermakerszit op de grond zitten, mantra’s zingen of wierook verbranden. (liever niet gaan liggen, want je kan in slaap vallen).

• Mantra’s zingen in een taal die je niet begrijpt. Nee, tenzij je dat wilt. Wierook verbranden, alleen als je dat wilt.

• Ik moet een boeddhistische of hindoeïstische meditatie vorm kiezen. Nee, tenzij je dat zelf wilt.

• Een uur per dag zitten mediteren? Nee. Veel meditatie programma’s vereisen dat je minstens vijftien minuten per dag moet mediteren. Voor veel mensen is dat te lang en zullen daarom geen tijd vrij maken in hun drukke schema.Korte meditaties werken prima. Doe dit maar 1 minuut en let op de verschuiving in je gedachten. Schep geen verwachtingen. Zit gewoon en ervaar wat er gebeurt.

Kruiden die de meditatie ondersteunen

Wist je dat er ook kruiden zijn die de meditatie ondersteunen? Brahmi is zo een kruid (deze). Het woord Brahmi is afgeleid van Brahman; Sanskriet voor ‘wijsheid’ of ‘zuiver bewustzijn’.

Behalve een uitstekend middel voor het verbeteren van het intellect, ondersteunt Bacopa meditatie. Bacopa versterkt de denkkracht en wordt wel een anti-aging preparaat voor de hersenen genoemd.

Ok, ik kan een minuut mediteren, wat nu?

​Om er echt voordeel uit te halen, is het beter om regelmatig te mediteren. Waarom? Omdat de hersenen heel gemakkelijk terug kunnen keren naar zijn oude gewoonten. Dit betekent dat je moet blijven mediteren om ervoor te zorgen dat de nieuwe zenuwbanen waar je zo hard gewerkt voor hebt gewerkt in vorm blijven.

Let op: Als je wil mediteren of die emotionele problemen of herinneringen ervaart, ga eerst op zoek naar een ervaren meditatie leraar. Een leraar kan je helpen erachter te komen wat goed voor je is en je begeleiden door alle moeilijkheden. 

Bron:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/spiritueel/116444-praktisch-mediteren.html
http://www.onemomentmeditation.com/workforce-training/#.V4f3W6Jx0Us
https://www.psychologytoday.com/blog/use-your-mind-change-your-brain/201607/the-right-way-meditate