fbpx
koperen beker

Koperen beker

​Het lijkt misschien vreemd, het drinken van water uit een koperen beker. Maar ayurvedische beoefenaars in India gebruiken al duizenden jaren een eenvoudige maar effectieve methode van het drinken van water dat een aantal uren is opgeslagen in een koperen beker.

Zij kenden de zuiverende en anti microbiële eigenschappen van koper al duizenden jaren.

​Medische studies tav koperen bekers

​Medische studies hebben de voordelen van het drinken van water opgeslagen in koperen potten aangetoond:

Storing Drinking-water in Copper pots Kills Contaminating Diarrhoeagenic Bacteria

Ayurveda recommends the use of copper for storing drinking-water. Therefore, the objective of this study was to evaluate the effect of copper pot on microbially-contaminated drinking-water. The antibacterial effect of copper pot against important diarrhoeagenic bacteria, including Vibrio cholerae O1, Shigella flexneri 2a, enterotoxigenic Escherichia coli, enteropathogenic E. coli, Salmonella enterica Typhi, and Salmonella Paratyphi is reported.

When drinking-water (pH 7.83±0.4; source: ground) was contaminated with 500 CFU/mL of the above bacteria and stored in copper pots for 16 hours at room temperature, no bacteria could be recovered on the culture medium. This is the first report on the effect of copper on S. flexneri 2a, enteropathogenic E. coli, and Salmonella Paratyphi. Copper holds promise as a point-of-use solution for microbial purification of drinking-water, especially in developing countries.

Dit onderzoek toont aan dat vervuild water dat maximaal 16 uur is opgeslagen in een koperen pot, de aanwezigheid van schadelijke bacteriën vermindert. De onderzoekers hebben hierdoor geconcludeerd dat koper de oplossing is voor het zuiveren van drinkwater, vooral in ontwikkelingslanden.

Volgens een studie van de Amerikaanse Centers for Disease Control, sterven bijna 100.000 mensen per jaar door ziekenhuisinfecties.Een voorraad schoonmaakproducten, zoals antibacteriële zeep zou gebruikt kunnen worden om bacteriën te weren. Maar studies tonen aan dat de stoffen die we gebruiken om ziektekiemen te doden ook schadelijk voor ons kunnen zijn.

Een onderzoek heeft aangetoond dat er een betere manier is om oppervlakken te zuiveren zonder agressieve middelen. Wat de studie niet vermeld is dat deze methode al duizenden jaren wordt gebruikt in de Ayurveda.

Copper Surfaces Reduce the Rate of Healthcare-Acquired Infections in the Intensive Care Unit

Patients cared for in ICU rooms with copper alloy surfaces had a significantly lower rate of incident HAI and/or colonization with MRSA or VRE than did patients treated in standard rooms. Additional studies are needed to determine the clinical effect of copper alloy surfaces in additional patient populations and settings.

De onderzoekers hielden de infectiecijfers bij van methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en vancomycine-resistente Enterococcus (VRE), twee van de meest moeilijk te behandelen infecties.

Uit het onderzoek bleek dat patiënten verzorgd in ICU kamers met oppervlakken van koperen legering een significant lager percentage van ziekenhuisinfecties en / of kolonisatie van MRSA of VRE hadden dan patiënten behandeld in de standaard kamers.Sommige metalen, zoals koper, goud en zilver hebben anti microbiële eigenschappen. Het heet het oligodynamisch effect.

Zelfs lage concentraties van koper ionen zijn voldoende zijn om bacteriën te elimineren. Dat is waarom we het deze metalen gebruiken in ons voordeel. Zo zijn  leidingen voor kraanwater vaak gemaakt van koper. Of sommige ziekenhuizen maken gebruik van deurknoppen die gemaakt zijn van messing (een legering van koper en zink) om verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Drinken uit koper water

​Ayurvedische beoefenaars geloven dat het drinken van water uit een koperen beker algemene voordelen heeft.

Ten eerste zijn koperen oppervlakken schoner en minder giftig. Drinken van water uit plastic flessen zou liever vermeden moeten worden. Het is schadelijk voor het milieu en vormt een risico voor de gezondheid.

Water dat een aantal uren is opgeslagen in een koperen beker, is doordrenkt van koper ionen. Deze koperen ionen bevorderen de immuniteit en het welzijn. Het helpt bij het reinigen en ontgiften van je maag. Als je de maag wilt detoxen, zou je volgens de Ayurveda een groot glas water opgeslagen in een koperen beker, in de ochtend op een lege maag moeten drinken.

Het regelt de werking van je lever en de nieren. Het zorgt voor de juiste verwijdering van afval en zorgt voor de opname van voedingsstoffen uit voedsel. Dit water helpt bij het handhaven van een gezonde spijsvertering. Koper is een goed tonicum voor de lever, milt en lymfestelsel. Het is een essentieel onderdeel bij het absorberen en het gebruik van ijzer in het lichaam.

Welke koperen beker?

​Het is belangrijk om bekers te gebruiken die gemaakt zijn van zuiver koper. Laat bekers liggen die gemaakt zijn van gemengde metalen. Een eenvoudige manier om onderscheid te maken tussen zuiver koper en een vervalste versie is om te weten dat koper een zeer zacht metaal is.

Gebruik nooit een schuurmiddel om de binnenkant van de beker te wassen. Gebruik in plaats daarvan de helft van een citroen en wrijf het aan de binnenkant van de beker. Laat het een paar minuten staan en was het af met gewoon water. Je zou ook zuiveringszout met water kunnen gebruiken.

​Hoe maak je koper water?

​Spoel de beker met water voor gebruik. Doe ’s nachts water in een koperen beker en bedek het met een glazen schaal. Drink een kopje koper water zodra je opstaat in de ochtend.

Het is aan te raden om het water te drinken bij kamertemperatuur.Koper water mag niet worden opgeslagen in de koelkast. Gebruik altijd vers koper water. Teveel aan koper in het lichaam kan schadelijk zijn. Zoals altijd overdrijf dit gebruik niet.

Bron:
http://www.shea-online.org/View/ArticleId/204/Copper-Surfaces-Reduce-the-Rate-of-Healthcare-Acquired-Infections-in-the-ICU.aspx
http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/10-benefits-of-drinking-water-from-a-copper-vessel-p214/
http://www.tophealthylife.com/here-is-why-you-should-drink-water-from-a-copper-cup/
Photo by bg5000