fbpx
kokosolie zeep recept

Kokosolie zeep recept

Hoe maak je 100% kokosolie zeep voor een krachtige reiniging? Reinigt deze zeep goed? Ja, omdat het van 100% kokosolie is gemaakt.

Deze pure kokosolie zeep met slechts 3 ingrediënten is perfect voor het reinigen van je was en het verwijderen van vet en vuil. Bovendien is het waarschijnlijk de gemakkelijkste zeep die je ooit zult maken.

Veel zeepmakers gebruiken kokosolie voor het maken van zeep vanwege het overvloedig schuim die het produceert en de sterke reinigende werking.

Het schuim van kokosolie is absoluut ongelooflijk. In feite produceert deze olie zo’n geweldig schuim dat 100% kokosoliezeep zelf schuimt in zout water.

Verder is kokosolie een prachtig ingrediënt om te gebruiken bij het maken van zeep om hardheid aan je zeep toe te voegen. Dit aspect van kokosolie is uiterst waardevol, vooral wanneer je zeep maakt met andere oliën die alleen een zachter product zouden produceren.

Hoeveel kokosolie moet ik gebruiken voor het maken van zeep?

De hoeveelheid kokosolie die je gebruikt voor het maken van zeep hangt grotendeels af van het soort zeep die je wil maken. Als ik bijvoorbeeld een milde zeep wil maken om mijn gezicht te reinigen, gebruik ik persoonlijk niet meer dan 10% kokosolie.

Een hoger percentage kokosolie zal de huid uitdrogen.

Als je echter een zeep wil maken met een sterke reinigende werking, veel schuim en die erg hard is, dan zou ik een hoger percentage kokosolie gebruiken.

Overtreedt de regels

Traditioneel wordt zeep gemaakt van 2-5 verschillende oliën en/of boters voor de reinigende, hydraterende en schuimende eigenschappen.

Een van de bekende “regel” is dat een zeep moet worden gemaakt met maximaal 30% kokosolie, omdat het zo effectief is in het verwijderen van de olie, dat het je huid uitdroogt.

Maar in dit recept gaan we 100% kokosolie gebruiken, omdat we juist een heel krachtige reinigende zeep willen om de was te doen.

kokosolie zeep recept

Milieuvriendelijke was zeep maken recept

Overvetten houdt in dat je extra oliën toevoegt aan je zeep voor verzorgende en hydraterende eigenschappen.

Normaal wordt het niet geadviseerd om zeep te maken met minder dan 5% ‘overvet’, omdat het de huid overmatig droogt, maar voor waszeep is het perfect.

Een recept met 100% kokosolie en met 1% ‘overvet’, zal een zeer sterke reinigende zeep opleveren zonder toevoeging van extra olie. Omdat ik mijn kleren aan het wassen ben om olie en vetten eruit te krijgen in plaats van oliën toe te voegen, werkt dit helemaal voor mij.

Een waszeep heeft geen extra oliën en je geen hydraterende eigenschappen nodig.

Deze zeep is echt alleen voor de was bedoeld.

Dit recept gebruik ik al jaren thuis en veel mensen hebben ook geweldige resultaten geboekt met deze sterke reinigende zeep.

Klaar om aan de slag te gaan?

Deze pure kokosolie zeep met 3 ingrediënten is perfect voor het reinigen van je was. Bovendien is het waarschijnlijk de gemakkelijkste zeep die je ooit zult maken.

Zeep recept kokosolie

Ingrediënten

Alle hoeveelheden zijn per gewicht. Je hebt voor deze metingen een digitale weegschaal nodig.

Waszeep (1% overvet)

Voor ongeveer 250 gram zeep.

250 gram kokosolie
45,35 NaOH
95 gram water

Welke kokosolie?
Er zijn 3 verschillende soorten kokosolie voor het maken van zeep. De kokosolie die ik gebruik heeft een smeltpunt van 76 graden Farenheit (25 graden Celsius). Dit is de meest voorkomende soort en deze olie wordt vaak gebruikt voor het maken van zeep.

Er is ook een kokosolie met een smeltpunt van 92 graden Farenheit (33 graden Celsius) en een andere die “gefractioneerd” is, wat betekent dat de lange-keten triglyceriden zijn verwijderd, waardoor alleen verzadigde vetten overblijven.

NaOH
NaOH kan worden gemaakt door het verbranden van hardhout en het koken van de as, maar het is veel gemakkelijker om NaOH te kopen.

Benodigdheden:
Staafmixer
Digitale schaal
Thermometer
Glazen maatbeker
Kleine glazen kommen
Lepel met lange steel

Beschermende uitrusting: shirt met lange mouwen, handschoenen, veiligheidsbril of oogbescherming
zeepmal (een plastiek bakje is ook goed)
vetvrijpapier om de zeepvorm te bekleden

Stap 1: weeg de ingrediënten

Stap 2: Doe het water in een middelgrote keramische kom. In een goed geventileerde omgeving voeg je langzaam de NaOH toe aan het water. Vergeet niet om je beschermende kleding, veiligheidsbril en handschoenen te dragen. Let er op dat je de dampen niet inademt als je de NaOH met het water mengt. De volgorde is hier belangrijk, dus zorg ervoor dat het je de NaOH in het water doe en niet omgekeerd.

Het mengsel wordt erg heet dus wees voorzichtig. Laat het 5-10 minuten afkoelen tot 37-40 graden C terwijl je aan stap 3 werkt.

Stap 3: Zet kokosolie in een pan en verwarm het tot 37-40 graden Celsius. Zorg ervoor dat je thermometer de bodem van de pan niet raakt tijdens het lezen.

Stap 4: Voeg het loog aan de kokosolie en meng het met een staafmixer. Zorg ervoor dat het niet spat. Meng tot trace is bereikt. Dat wil zeggen als je met een lepel een streep kan trekken in het mengsel en het blijft een tijdje staan, is het gereed om in de zeepvorm te gieten.

Stap 5: In tegenstelling tot andere zepen die 24 uur hard moeten worden voordat ze worden gesneden, zorgt kokosolie voor een zeer harde zeep die moeilijk te snijden is als je hem te lang laat drogen. Snijd zodra het stevig is.

Stap 6: Plaats de gesneden zeep naast elkaar met ongeveer een centimeter ruimte ertussen. Laat ze uitdrogen en nog eens 4-6 weken uitharden.

Houdbaarheid zelfgemaakte kokosolie zeep

Ongeveer 1 jaar wanneer je het opslaat op een koele, droge plaats.