fbpx
Kleizeep

Klei zeep

Ik denk dat de meeste mensen de wens hebben om te experimenteren. Ik merk vaak dat ik mij afvraag, ‘kan ik dit ingrediënt gebruiken in mijn zeep’?

Aangezien ik een verzameling aan kleisoorten in mijn voorraadkast heb, leek het een voor de hand liggende keuze om experimenten.

Toen ik besloot om klei toe te voegen aan mijn favoriete zeep, was het resultaat een heerlijke zeep die goed schuimde en als toegevoegde bonus, het werkt ook goed voor mijn huid.

Waarom Klei zeep?

Genezende kleien zijn een basis voor een gezonde levensstijl. Ik gebruik klei om mijn haar te wassen of in mijn gezichtsmaskers.

Welke klei is geschikt voor je huid?

Klei staat bekend om zijn geweldige reinigende en zuiverende eigenschappen. Natuurlijke kleisoorten worden al eeuwen voor de huid gebruikt en zijn nog steeds een populair ingrediënt in huidverzorgingsproducten.

Over het algemeen zijn kleien zachte, fijnkorrelige minerale stoffen. Er zijn verschillende soorten klei die variëren naargelang de herkomst.

Hoewel de eigenschappen van elke klei variëren, worden ze het meest gebruikt in huidverzorging vanwege hun absorptie-eigenschappen.

Wanneer toegepast, trekt klei olie van de huid, waardoor het en schoon blijft.

Welke klei?
Afhankelijk van je huidtype is de ene beter geschikt voor je huid dan de andere.

Kaolienklei is bijvoorbeeld een fijnkorrelige klei met milde absorptie-eigenschappen, waardoor het beter is voor een droge tot normale huid.

Anderzijds hebben Franse groene klei en bentonietklei sterkere absorptie-eigenschappen, waardoor ze beter chikt zijn voor de vette huid.

Als je een extreem droge huid hebt, kunnen producten die klei bevatten je huid een beetje drogen.

Als je een droge huid hebt, kan je nog wel klei-producten gebruiken, hoewel het is belangrijk om een milde klei te kiezen. Als je recepten voor huidverzorging formuleert en klei wilt gebruiken, kijk dan welke het meest geschikt is voor jouw huidtype hieronder.

Welke klei is geschikt voor je huid?

Kaolienklei
Kaolienklei is een zeer fijne poederklei en kan in verschillende kleuren worden geleverd. De meest voorkomende kleur van kaolienklei is gebroken wit.
Het is een zachte, milde klei, met minder vloeistof absorberende eigenschappen dan de meesten. Dit maakt het geschikt voor een meer gevoelige en droge huid.
Het is goed voor lichte maskers of scrubs en geeft soepelheid en romigheid aan zepen.

Rozenklei
Rozenklei wordt beschouwd als een type kaolien klei. Het heeft een fijne textuur zoals kaolien en is geschikt voor de droge huid. De klei is een licht tot medium roze tint, die afkomstig is van een van nature voorkomend ijzeroxide.

In sommige projecten kan het een dieprode kleur of een oranje tint aannemen. Rozenklei is een fantastisch zeepadditief voor zowel kleur- als zachte olie-absorberende eigenschappen.

Zeeklei
Een donkergroene klei, afkomstig uit de modder die miljoenen jaren geleden in de zee is aangelegd.

Het heeft een donkergroene, grijsachtige kleur. Het wordt vaak gebruikt in gezichtsmaskers om de huid te reinigen. Het is geschikt voor normale huidtypes.

Rhassoul-klei
Het komt voor in het Atlasgebergte van Marokko. Het is een lichtbruine klei die wordt gebruikt vanwege zijn grote vermogen om oliën en onzuiverheden van de huid en het haar te absorberen. Het geeft een mooie bruine gespikkelde kleur en is licht exfoliërend.

Omdat het rijk aan mineralen is, zoals siliciumdioxide, magnesium en kalium, is het geweldig voor haar, huid en nagels. Rhassoul-klei verandert de kleur van je zeep in beige.

Bentonietklei
Het heeft een sterk vermogen om gifstoffen uit het lichaam te absorberen, waardoor het goed is voor de vette en acne-gevoelige huid. Het is samengesteld uit vulkanische as en is een lichtgrijze kleur maar het voegt een bijna groenachtige tint aan je zeep. 
Het geeft een glad zijdeachtig gevoel, waardoor het goed is voor een scheerzeep.

Franse groene klei
Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het een groene kleur en zal je zeep lichtgroen maken. De klei krijgt zijn kleur van een combinatie van oxide en ontbonden plantmateriaal. Het wordt gebruikt bij een verscheidenheid aan huidproblemen en is bijzonder effectief voor de vette huid. 

Welke klei is geschikt voor je huid?

Droge huid (vata huid)/ gevoelige huid (pitta huid)
Rozenklei en kaolien klei

Vette huid (kapha huid)
Zeeklei, Franse groene klei, Bentonietklei.

Kleizeep

Hoe voeg je klei toe aan je zeep?

Er zijn verschillende methoden om de klei in het zeepmengsel op te nemen. Omdat het een inerte substantie is, kan je klei op elk moment tijdens het proces toevoegen, zolang deze maar volledig wordt gemengd.

• De gemakkelijkste manier om klei aan je zeep toe te voegen, is door het te mengen met de warme oliën voordat je het aan je het natronloog toevoegt.
Zodra de oliën volledig zijn gesmolten, voeg je gewoon de klei toe en meng het totdat de klei is opgenomen. Deze methode verspreidt de klei gelijkmatig over de hele batch.

• Voeg het direct toe aan het loogwater. Je kunt de klei rechtstreeks aan het loogwater toevoegen. Dit werkt het beste met lichtere kleien zoals kaolien. Soms lossen de zwaardere kleien niet goed op in het water en hebben de neiging om te klonteren. Dit is mijn minst favoriete methode.

Zeepbenodigdheden maken

• Pan voor het opwarmen van oliën
• Pyrex glazen beker voor het mengen van NaOH met water
• Thermometer
• Digitale weegschaal
• Staafmixer
• Lepel
• Spatel
• Veiligheidsbril en rubberen handschoenen

Klei zeep ingrediënten

Dit recept heeft een overvet percentage van 5%

50 gram Kokosolie
20 gram Olijfolie
95 gram Water
34,44 gram NaOH
1 afgestreken lepel kalolien klei (voor de vata type of pitta typen) of Franse groene klei (voor de kapha type)

Bereiding voor het maken van klei zeep

Bekleed de mal met vetvrij papier. Siliconen mallen hoef je niet te bekleden en kunnen meteen gebruikt worden.

Weeg de ingrediënten.

In een goed geventileerde ruimte giet de NaOH langzaam in het water. Roer het mengsel totdat de NaOH is opgelost. Laat dit mengsel tot ongeveer 37-40 graden celsius afkoelen.

Verwarm de oliën. Zodra ze zijn gesmolten, verwijder je de olie van het vuur en voeg je de klei toe. Gebruik je staafmixer om de klei te mengen.

Laat oliën afkoelen tot ongeveer 37-40 graden Celsius.

Voeg het loog langzaam aan de oliën. Gebruik de staafmixer om het beslag tot een lichte pudding te mengen. Het moet een beetje dik zijn en lijken op cakebeslag. Als je trace hebt bereikt giet het mengsel in een zeepvorm.

Onthoud dat de zeep op dit moment nog niet helemaal gaar is en je huid nog steeds kan irriteren.

Zet de mal op een plek waar hij 1-2 dagen kan uitharden.

Dek de zeep af met een handdoek. Als de omgeving warm is, is een handdoek misschien niet nodig.

Na 1-2 dagen kan je de zeep snijden. Laat de zeep gedurende 4-6 weken rijpen. Hierdoor kan de zeep het verzepingsproces voltooien.