kitchari-recept

Kitchari recept: een mengsel van rijst en …

​Dit pittige kitchari recept was mijn favoriete lunch als kind. Het is super makkelijk te maken.

Terwijl de winter nadert, merk ik dat ik veel warm, schoon voedsel nodig heb. Het idee om eenvoudig, maar lekker te eten als het seizoen verandert, is aantrekkelijk.

In Ayurveda wordt Kitchari vaak geadviseerd omdat het de spijsvertering ondersteunt en vanwege de  ontgiftende eigenschappen en de laatste tijd heb ik hier veel van gegeten. Het wordt daarom ook wel kitchari detox gerecht genoemd.

Wat is Kitchari?

​Kitchari betekent letterlijk een mengsel of een puinhoop. Dit gerecht is een puinhoop van rijst, meestal Basmati  rijst en linzen. Vaak wordt gespleten mung bonen gebruikt. De kruiden die ik gebruik zijn traditionele Indiase ingrediënten.

Als je dit gerecht eet, specifiek om je spijsvertering te versterken, gebruik liever makkelijk te verteren linzen. Ik kies daarom rode linzen.

​Welke ingrediënten?

​Er zijn duizenden recepten voor Kitchari in de Indiase keukens. Dit is mijn versie, met gember en laurier en kerrie bladeren, die het gerecht een heerlijke, geurige smaak geeft.

Soms maak ik het zonder groenten, maar ik voeg meestal de groenten die ik in mijn koelkast vind.
Zoals, wortels, bloemkool, paprika, andijvie en sopropo. Ik garneer het met koriander blaadjes en veel mensen garneren het ook met yoghurt .

​Recept Kitchari

​•     ¼ kopje rode linzen (gewassen en geweekt)
•     1 kopje basmati rijst (gewassen en geweekt)

Tip: laat de rijst en rode linzen een nacht in warm water weken, waardoor het sneller kookt.

•    1 kop verse groenten (elke groente van het seizoen is goed, als het maar vers is)
•    2 cm gemberwortel, fijn versnipperd (deze)
•    ¼ theelepel kurkuma poeder (deze)
•     ½ theelepel komijnzaad
•    1/4 theelepel asafoetida (deze)
•    1/2 tl fenegriekzaad (deze)
•    2 tl. Ghee
•    Zee zout en zwarte peper of cayenne (deze) naar smaak
•    2,5 kopjes water (voeg meer water toe voor een smeuïge kitchari)
•    2 koriander blaadjes fijn gesnipperd

Bereiding

•     Zeef en spoel de rijst en rode linzen. Kook de rijst, rode linzen, kurkuma, groenten, water en zout in een grote pan op middelhoog vuur.

•    Smelt ondertussen de ghee in een andere pan op een middelhoog vuur.
–    Voeg de laurierblaadjes, komijnzaad toe tot het lichtbruin is.
–    Voeg hierna de kerrie bladeren, gember en knoflook toe en bak het ongeveer 1 minuut.
–    Voeg als laatst de tomaten en chilipoeder en bak heet ongeveer 3 minuten.

•    Voeg het ghee mengsel toe aan de rijst. Kook het rijstmengsel tot het gaar is en voeg zwarte peper en zout toe. Garneer met koriander blaadjes.

​Voor individuele doshas

Vata mensen gebruiken rode linzen en basmati rijst. Voeg wat extra water, zodat het meer een stoofpot wordt.
Pitta mensen gebruik weinig peper en gember.
Kapha typen gebruik minder ghee en zout.