fbpx
Kitchari detox

Kitchari detox gerecht

​Kitchari is Ayurveda‘s eeuwenoud detox gerecht. Het woord “kitchari” betekent: een mengsel van rijst met linzen. Hoewel Kitchari een detox gerecht is, eet ik het vooral om zijn fantastische smaak en textuur. Detoxen kan dus ook lekker zijn.

Het wordt vaak aangeduid als Indiaas comfort food. Maar in tegenstelling tot het Westerse idee van comfort food, heeft het vele voedende en reinigende voordelen.

Dit is een reden waarom dit ayurvedische detox gerecht in de afgelopen jaren erg populair is geworden in de VS en andere westerse landen. Het is heerlijk en gezond.

Ayurvedische Kitchari

​Traditioneel wordt Kitchari gemaakt van een combinatie van lang korrelige witte rijst met gele split erwten en een mix van traditionele Indiase kruiden.

De reden waarom dit gerecht een belangrijke plaats neemt in Ayurveda is vooral omdat het de drie dosha’s (Vata, Pitta en Kapha) balanceert. Laten we eens een kijkje nemen naar de bestanddelen van kitchari voordat we ze samen mengen.

Waarom wordt rijst gebruikt om te detoxen?

​Witte rijst wordt traditioneel gebruikt omdat het niet te zwaar is, niet te heet en niet te droog is. Het zijn kwaliteiten die zowel de Kapha, Pitta en Vata respectievelijk helpen.

Witte rijst wordt traditioneel gebruikt omdat het niet te zwaar is, niet te heet en niet te droog is. Het zijn kwaliteiten die zowel de Kapha, Pitta en Vata respectievelijk helpen.

Welke rijst? Langkorrelig, korte korrel, of bruine rijst?

​Tijdens het detoxen, heeft langkorrelige witte rijst de voorkeur, omdat het makkelijker te verteren is. Hoewel bruine rijst meer voedingsstoffen bevat is het moeilijker te verteren. Vooral tijdens het detoxen wordt bruine rijst afgeraden.

De langkorrelige witte rijst werd liever gebruikt dan de korte korrel rijst, omdat men geloofde dat het voedzamer is. Men ging ervan uit dat lang korrelige witte rijst stabieler was dan korte rijst korrel. Studies hebben nu aangetoond dat lang korrelige witte rijst een lagere glycemische index heeft dan korte korrel rijst.

​Waarom kruiden?

​Het geheim van een lekkere schotel ligt in de specerijen die gebruikt worden. Kitchari maakt gebruik van de juiste soort van kruiden in de juiste verhouding.

De geneeskrachtige voordelen van de kruiden helpen bij een goede spijsvertering (assimilatie, absorptie en eliminatie). Dit maakt het gerecht tot een krachtige detox maaltijd. Klik hier voor een garam massala kruiden recept.

​Waarom gele spit erwten?

​Volgens Ayurveda, produceren gele split erwten  in tegenstelling tot andere erwten soorten, geen gas. Dit zijn de erwten die de vata dosha balanceren.

Dit betekent dat, in tegenstelling tot alle andere typen bonen of linzen, zij geen darmgassen produceren. Ook zijn deze erwten makkelijker te koken en te verteren.

​Detoxen met rijst en linzen, raar?

​Voor de meesten van ons, is het idee van het reinigen met rijst en linzen een gek idee. Waar is de groene sap? Waar is het knagende honger gevoel, dat je laat weten dat je aan het detoxen bent?

De Ayurvedische benadering van reiniging verschilt met het gebruik van rauw eten, koude salades, groente- en fruit sappen, die we vaak associëren met detoxen. Ayurveda komt met een andere zienswijze. In de Ayurvedische filosofie, begint gezondheid in een goed werkend spijsverteringsstelsel.

​Een perfecte combinatie is rijst met gele erwten

​De combinatie van rijst en erwten als hoofdschotel wordt al duizenden jaren gebruikt in India en wel om een goede reden. Rijst, zoals de meeste granen, heeft weinig aminozuur lysine.

Als je alleen granen eet, heb je een tekort aan eiwitten. Peulvruchten en linzen, anderzijds, hebben veel lysine, maar hebben weinig methionine, tryptofaan en cystine.

De combinatie van rijst en bonen zorgt voor volledige eiwitten. Voor veel Indiërs, die leven op een plantaardig dieet, is deze combinatie wat het eten zo voedend maakt.

​Waarom is Kitchari ideaal om te detoxen?

​Tijdens het reinigen, is het essentieel om voldoende eiwitten te eten om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en voor het verbranden van vet.

Een van de meest voorkomende redenen waarom de meeste mensen moeite hebben met het reinigen is te wijten aan onstabiele bloedsuiker, die verergerd wordt door het detox – proces.

Tijdens een vastenperiode, word je gevraagd om alleen water, sap of groenten te drinken. Voor velen, kan dit soort strenge vasten bloedsuiker reserves afbreken. Dan krijgen mensen echt honger, ze worden prikkelbaar. Het gevolg is dat ze een lage bloedsuiker of hoofdpijn hieraan overhouden.

Het hebben van voldoende eiwitten om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden tijdens het reinigen kan een gevoel van innerlijke rust en vrede te bevorderen.

Bron:
http://recipes.howstuffworks.com/whats-kitchari-and-why-is-one-of-the-most-detoxifying-foods.htm
http://lifespa.com/whats-so-amazing-about-khichadi/