fbpx

 

Is Kardemom gezond?

Kardemom, afkomstig uit verschillende regio’s van het Indiase subcontinent, is het op twee na duurste kruid na saffraan en vanille.

Het wordt daarom met recht “The Queen of Spices” genoemd.

Kardemom gezond

Wat is kardemom?

Kardemom is een specerij die wordt gevonden in de vorm van een kleine peul met zwarte zaden erin. Het behoort tot de Zingiberaceae of de gemberfamilie.

Er zijn twee hoofdtypen van deze specerij. Hun wetenschappelijke namen zijn:
• Elettaria, groene of echte kardemom
• en Amomum, wat staat voor zwarte, witte of rode kardemom.(Bron)

De peulen van Elettaria zijn klein en lichtgroen van kleur. De peulen van Amomum zijn relatief groter en bruin van kleur. Beide zijn inheems in het Indiase subcontinent.
Kardemom wordt al vele jaren traditioneel gebruikt in de Ayurveda en de Chinese geneeskunde.

Kardemom in Ayurveda

De zaden, oliën en extracten van kardemom worden verondersteld indrukwekkende geneeskrachtige eigenschappen te hebben en worden al eeuwen in de traditionele ayurvedische geneeskunde gebruikt.

Het wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde als een behandeling voor aften, spijsverteringsproblemen en zelfs depressie.

Kardemom heeft verwarmende en ontgiftende effecten die helpen bij het verminderen van de ophoping van ama (toxines) in het lichaam en het behouden van een goede gezondheid.

Bovendien helpt kardemom bij het verminderen van kapha in de maag en longen (zoals congestie en slijmvlies). Het kalmeert ook vata, wat bij uit balans kan leiden tot angst.

Hoe wordt Kardemom gebruikt?

Kardemom heeft een intens zoete, muntachtige en hartige smaak.
Kardemomzaden en peulen worden gebruiken in curries, desserts en vleesgerechten, maar ook in dranken, zoals koffie en chai-thee.

Het geeft een uitgesproken aroma en een zoete smaak, wat het gerecht bijna intrigerend en erg smakelijk maakt.
Mensen kunnen kardemom ook als supplement nemen vanwege de gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen

Men denkt dat de zaden, oliën en extracten van kardemom indrukwekkende geneeskrachtige eigenschappen hebben en worden al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt (BronBron).

Hier zijn de gezondheidsvoordelen van kardemom

1. Antioxiderende en diuretische eigenschappen kunnen de bloeddruk verlagen

Kardemom kan nuttig zijn voor mensen met hoge bloeddruk. In één onderzoek gaven onderzoekers drie gram kardemompoeder per dag aan 20 volwassenen bij wie onlangs de diagnose hoge bloeddruk was gesteld. Na 12 weken waren de bloeddrukniveaus significant gedaald tot het normale bereik (Bron).

De veelbelovende resultaten van deze studie kunnen verband houden met de hoge niveaus van antioxidanten in kardemom. In feite was de antioxidantstatus van de deelnemers aan het einde van het onderzoek met 90% gestegen.

Antioxidanten zijn in verband gebracht met een lagere bloeddruk (BronBron).

2. Kan kankerbestrijdende verbindingen bevatten

De verbindingen in kardemom kunnen kankercellen helpen bestrijden.
Studies bij muizen hebben aangetoond dat kardemompoeder de activiteit kan verhogen van bepaalde enzymen die kanker helpen bestrijden (BronBron).

Het kruid kan ook het vermogen van natuurlijke killercellen om tumoren aan te vallen verbeteren (Bron).

In één onderzoek stelden onderzoekers twee groepen muizen bloot aan een stof die huidkanker veroorzaakt en gaven ze één groep 500 mg gemalen kardemom per kg (227 mg per pond) gewicht per dag (Bron).

Na 12 weken ontwikkelde slechts 29% van de groep die kardemom kreeg kanker, vergeleken met meer dan 90% van de controlegroep (Bron).

Onderzoek naar menselijke kankercellen en kardemom geeft vergelijkbare resultaten. Een studie toonde aan dat een bepaalde stof in het kruid de vermenigvuldiging van orale kankercellen in reageerbuizen tegenhield (Bron).

3. Kan beschermen tegen chronische ziekten dankzij ontstekingsremmende effecten

Kardemom is rijk aan verbindingen die ontstekingen kunnen bestrijden.
Ontsteking treedt op wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan vreemde stoffen. Acute ontsteking is noodzakelijk en heilzaam, maar langdurige ontsteking kan leiden tot chronische ziekten (BronBronBron).

Antioxidanten, die in overvloed in kardemom worden aangetroffen, beschermen cellen tegen schade en voorkomen dat ontstekingen optreden (Bron).

Een studie toonde aan dat kardemomextract in doses van 50-100 mg per kg (23-46 mg per pond) lichaamsgewicht effectief was in het remmen van ten minste vier verschillende ontstekingsstoffen bij ratten (Bron).

Een ander onderzoek bij ratten toonde aan dat het eten van kardemompoeder de leverontsteking verminderde die werd veroorzaakt door het eten van een dieet met veel koolhydraten en vet (Bron).

Hoewel er niet zoveel onderzoeken zijn naar de ontstekingsremmende effecten van kardemom bij mensen, blijkt uit onderzoek dat supplementen de antioxidantstatus met wel 90% kunnen verhogen (3).

4. Kan helpen bij spijsverteringsproblemen

Kardemom wordt van oudsher gebruikt in de Ayurveda, de Chinese geneeskunde en het Unani-systeem als remedie tegen spijsverteringsproblemen. Het heeft windafdrijvend en maag-eigenschappen. [Bron]

Het methanolische extract van kardemom is het bestanddeel dat helpt bij het beheersen van gastro-intestinale ongemakken zoals zuurgraad, winderigheid en maagkrampen. [Bron]

Een studie gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology concludeerde dat de geëxtraheerde vluchtige oliën uit kardemom een positieve invloed kunnen hebben op maagzweren.

Het blijkt ook te beschermen tegen Helicobacter pylori, de bacterie die verband houdt met maagzweren, zegt een studie gepubliceerd in het Phytotherapy Research. [Bron] [Bron]

De meest onderzochte eigenschap van kardemom, aangezien het betrekking heeft op het verlichten van maagproblemen, is het mogelijke vermogen om zweren te genezen.

In één onderzoek kregen ratten extracten van kardemom, kurkuma en sembungblad in heet water voordat ze werden blootgesteld aan hoge doses aspirine om maagzweren te veroorzaken.

Deze ratten ontwikkelden minder zweren vergeleken met ratten die alleen aspirine kregen (Bron).

5. Kan een slechte adem behandelen en gaatjes voorkomen

Het gebruik van kardemom om een slechte adem te behandelen en de mondgezondheid te verbeteren is een eeuwenoude remedie.

In sommige culturen is het gebruikelijk om je adem op te frissen door hele kardemompeulen te eten na een maaltijd (Bron).

Zelfs de kauwgomfabrikant Wrigley gebruikt het kruid in een van zijn producten.
De reden waarom kardemom kan leiden tot een muntachtige frisse adem, heeft mogelijk te maken met het vermogen om gewone mondbacteriën te bestrijden (Bron).

Een studie toonde aan dat kardemomextracten effectief waren in het bestrijden van vijf bacteriën die tandholten kunnen veroorzaken. In sommige reageerbuisgevallen verhinderden de extracten de groei van de bacteriën tot 0,82 inch (2,08 cm) (Bron).

Aanvullend onderzoek toont aan dat kardemomextract het aantal bacteriën in speekselmonsters met 54% kan verminderen (Bron).

Al deze onderzoeken zijn echter uitgevoerd in reageerbuizen, waardoor het onduidelijk is hoe de resultaten op mensen van toepassing kunnen zijn.

6. Kan antibacteriële effecten hebben en infecties behandelen

Kardemom heeft ook antibacteriële effecten buiten de mond en kan infecties behandelen.
Onderzoek toont aan dat kardemomextracten en essentiële oliën verbindingen bevatten die verschillende veelvoorkomende bacteriestammen bestrijden (BronBronBronBron).

In een reageerbuisstudie werd de impact van deze extracten op geneesmiddelresistente stammen van Candida onderzocht, een gist die schimmelinfecties kan veroorzaken. De extracten waren in staat de groei van sommige stammen te remmen met 0,39–0,59 inch (0,99–1,49 cm) (Bron).

Uit aanvullend reageerbuisonderzoek bleek dat etherische oliën en extracten van kardemom net zo, en soms effectiever, waren dan standaardmedicijnen tegen E. coli en Staphylococcus, bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken (Bron).

Uit reageerbuisstudies is ook gebleken dat essentiële oliën van kardemom de bacterie Salmonella bestrijden die tot voedselvergiftiging leidt en Campylobacter die bijdraagt aan maagontsteking (BronBron).

Bestaande onderzoeken naar de antibacteriële effecten van kardemom hebben alleen gekeken naar geïsoleerde bacteriestammen in laboratoria. Daarom is het bewijs momenteel niet sterk genoeg om te beweren dat het kruid hetzelfde effect zou hebben bij mensen.

7. Kan de ademhaling en het zuurstofgebruik verbeteren

Verbindingen in kardemom kunnen de luchtstroom naar uw longen helpen verhogen en de ademhaling verbeteren.

Bij gebruik in aromatherapie kan kardemom een verkwikkende geur geven die het vermogen van uw lichaam om zuurstof te gebruiken tijdens inspanning verbetert (Bron).

In een onderzoek werd een groep deelnemers gevraagd om essentiële kardemomolie een minuut in te ademen voordat ze met tussenpozen van 15 minuten op een loopband liepen. Deze groep had een significant hogere zuurstofopname vergeleken met de controlegroep (Bron).

Een andere manier waarop kardemom de ademhaling en het zuurstofgebruik kan verbeteren, is door uw luchtwegen te ontspannen. Dit kan met name nuttig zijn voor de behandeling van astma.

Een onderzoek bij ratten en konijnen wees uit dat injecties met kardemomextract de keelluchtpassage konden ontspannen. Als het extract een soortgelijk effect heeft bij mensen met astma, kan het voorkomen dat hun ontstoken luchtwegen zich beperken en hun ademhaling verbeteren (Bron).

8. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Wanneer het in poedervorm wordt ingenomen, kan kardemom de bloedsuikerspiegel verlagen.
Uit een onderzoek bleek dat het voeren van een vetrijk, koolhydraatrijk (HFHC) -dieet aan ratten ervoor zorgde dat hun bloedsuikerspiegels langer hoog bleven dan wanneer ze een normaal dieet kregen (Bron).

Toen ratten op het HFHC-dieet kardemompoeder kregen, bleef hun bloedsuikerspiegel niet langer hoog dan de bloedsuikerspiegel van ratten op een normaal dieet (Bron).

Het poeder heeft echter mogelijk niet hetzelfde effect bij mensen met diabetes type 2.
In een onderzoek onder meer dan 200 volwassenen met deze aandoening werden de deelnemers verdeeld in groepen die acht weken lang elke dag alleen zwarte thee of zwarte thee met drie gram kaneel, kardemom of gember namen (29).

De resultaten toonden aan dat kaneel, maar niet kardemom of gember, de bloedsuikerspiegel verbeterde (Bron).

Om het effect van kardemom op de bloedsuikerspiegel bij mensen beter te begrijpen, zijn meer studies nodig.

9. Gewichtsverlies
Een onderzoek bij 80 prediabetische vrouwen met overgewicht en obesitas vond een verband tussen kardemom en een licht verminderde middelomtrek. Rattenstudies naar gewichtsverlies en het kruid hebben echter geen significante resultaten opgeleverd (BronBron)

10. Leverbescherming
Kardemomextract kan verhoogde leverenzymen, triglyceriden en cholesterolwaarden verlagen. Ze kunnen ook leververgroting en levergewicht voorkomen, wat het risico op leververvetting vermindert (BronBronBronBron).

11. Angst
Een onderzoek bij ratten suggereert dat kardemomextract angstig gedrag kan voorkomen. Dit kan zijn omdat lage bloedspiegels van antioxidanten in verband zijn gebracht met de ontwikkeling van angst- en andere stemmingsstoornissen (BronBron, Bron).

Mensen kunnen kardemom kopen als:

• hele zaaddozen met de zaden erin
• voorgemalen kardemomkruidenpoeder, dat fabrikanten maken uit zaden
• een etherische olie
• een kruidensupplement, meestal in de vorm van een capsule

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rie Ligtvoet
Rie Ligtvoet

lijkt mij een geweldige aanvulling op de gezondheid

Carol
Carol

Nu begrijp ik waarom ik zo gek ben op kardemom