fbpx
kapha voeding

kapha voeding

Wegens de zware aard van kapha dosha, is het volgen van een kapha dieet belangrijk als je weer in balans wil komen.

Als je kapha-constitutie hebt zal je hier ontdekken, welke soorten voedsel je kan consumeren en welke je beter kan vermijden.

Omdat kapha verwant is met de elementen aarde en water, zal kapha voeding je helpen lichtheid in lichaam en geest te creëren terwijl traagheid en lethargie worden verminderd. Kapha neemt snel toe in de late herfst- en wintermaanden, waardoor deze voedingsrichtlijnen het meest vitaal zijn in deze tijd van het jaar.

Leer hoe je met een kapha dieet meer inzicht krijgt in hoe je symptomen van overtollige kapha kan beheersen, zoals een traag metabolisme, chronische lethargie en gewichtstoename.

Inhoudsopgave artikel
– Het kapha dieet
– Kapha balancerende voeding (kapha constitutie voeding of kapha verlagende voeding)
– Anti kapha voeding (kapha verhogende voeding)
– Smaken die kapha balanceren
– Kapha ontbijt recept
– Kapha lunch recept
– Kapha diner recept
– Kapha voedingslijst

Tot welke voeding voelt een kapha mens zich aangetrokken?

De kwaliteiten van kapha zijn, zwaar, koud, vet en glad. Als kapha type voel je je meestal aangetrokken tot voeding met deze kwaliteiten als je uit balans bent (bij overtollige kapha).

Dat wil zeggen, je eet graag taart, koekjes, koolhydraatrijke voeding, zoete vruchten, ijskoude dranken, vet gebakken voedsel, zuivelproducten, waardoor kapha nog meer toeneemt.

Inmiddels weet je dat je weer in balans kan komen door te kiezen voor voeding met de tegenovergestelde kwaliteiten. Dat wil zeggen een kapha voeding bestaat uit licht, warm en droog voedsel

Kapha type

Kapha is de biologische energetische kracht die bestaat uit de elementen aarde en water. Van nature is kapha sterk, geaard, solide en stevig.

Een te veel aan kapha kan zich echter manifesteren als zwaarte (bijvoorbeeld overgewicht), weinig motivatie en lethargie. Daarom is het van belang om de juiste voeding en eetgewoonten te gebruiken om deze problemen te verhelpen.

Als je een kapha-lichaamstype hebt of een teveel aan kapha in je lichaam hebt, dan heeb je de volgende symptomen:

• Langzaam metabolisme
• Gemakkelijke gewichtstoename
• Slaperig na voedselinname
• Overmatig slijm in het systeem
• lethargische geest
• Weinig energie
• Depressie
• Hypothyroid
• Hoge cholesterol
• Type 2 diabetes
• Hoge bloeddruk

In Ayurveda is voeding een vitaal hulpmiddel bij het bestrijden van ziekten, het voorkomen van ziekten en het vinden van balans in uw dagelijks leven. Met een kapha dieet kan je ook makkelijk afvallen.

Als je teveel hebt aan kapha in het systeem, zijn hier enkele belangrijke voedingsrichtlijnen die je kan volgen:

Algemene richtlijnen kapha voeding:

Zwaar
• Een van de kwaliteiten van kapha is zwaar. Zware maaltijden kunnen kapha’s zwaarte verergeren en kunnen het best met mate worden gebruikt. Kies voedingsmiddelen die licht zijn.

Licht voedsel slaat zowel op het gewicht als de dichtheid van het voedsel.Groenten en fruit zijn meestal heerlijk licht. Een voedingspatroon met veel verse groenten en fruit, bij voorkeur gekookt, is een goede start.

Een bescheiden hoeveelheid rauwe groenten kan geschikt zijn.Kruiden thee is vrij licht, vooral in vergelijking met koffie.

Voedingsmiddelen die te zwaar zijn voor kapha zijn kaas, pudding, taarten, tarwe, brood, pasta, rood vlees en gefrituurd voedsel. Eet deze met mate.

Koud
• Een andere kwaliteit van kapha is koud. Warm eten heeft de voorkeur. De warme kwaliteit wordt geleverd door het eten van voedingsmiddelen die warm zijn in temperatuur of door het gebruik van warme kruiden, wat de meeste kruiden zijn.

Gebruik dus liever warm, gekookt voedsel en stimulerende, warme, pittige kruiden.Kapha drinkt het best dranken op kamertemperatuur of warme dranken.Anderzijds is het het beste om voedingsmiddelen te vermijden met een koude energie, koud en bevroren voedingsmiddelen of dranken en koolzuurhoudende dranken.

Vet
• Kapha’s vettigheid wordt gecompenseerd door het eten van voedsel met een droge kwaliteit, zoals bonen, witte aardappelen, gedroogd fruit, rijstwafels en popcorn. Bij het koken, is het belangrijk om een weinig olie te gebruiken.

Vette voedingsmiddelen zoals avocado, kokosnoot, olijven, karnemelk, kaas, eieren, koemelk, tarwe, noten en zaden moeten ook met mate worden gebruikt.

Omdat kapha makkelijk vocht vasthoudt, is het beter om niet meer te drinken dan noodzakelijk, afhankelijk van het klimaat en activiteitenniveau. Eet ook met mate voedingsmiddelen met veel vocht, zoals meloenen en courgette.

Welke smaken?

• Kapha typen houden van zoet, zout en zuur, deze smaken kan je beter beperken. Kies voor de bittere, wrange en scherpe smaken. Dat brengt je weer in balans. Lees hier meer over de zes smaken in Ayurveda voeding.
• Zwarte peper, gember, komijn, chili, en een aantal andere specerijen zorgen voor de scherpe smaak.
• Bitter wordt geleverd door een aantal groene bladgroenten. Bonen zorgen voor de wrange smaak.
• Zorg voor een wandeling na elke maaltijd. Slaap niet direct na de maaltijden.

Smaken die Kapha kalmeren

Kapha wordt gepacificeerd door de scherpe, samentrekkende en bittere smaak en wordt verergerd door de zoete, zoute en zure smaken.

De scherpe smaak

Veel kruiden hebben een scherpe smaak en vanwege hun warme en droge eigenschappen brengen ze de kapha dosha in evenwicht. Voorbeelden zijn gedroogde gember, kurkuma en zwarte peper. De scherpe smaak bestaat uit de vuur- en luchtelementen die de water- en aardelementen van Kapha in balans brengen.

De bittere smaak

De bittere smaak brengt kapha in evenwicht, omdat:

–  het is hoofdzakelijk samengesteld uit de lucht en etherelementen en is zeer licht en droog.
–  het voert vocht uit het lichaam af, droogt de weefsels, bestrijdt zwellende neigingen, verlicht congestie en droogt opgehoopte ama op.
–  het heeft de neiging heel schrapend te zijn, wat kan helpen om kapha te verminderen.
–  het is een digestief tonicum, stimuleert een gezonde eetlust, verbetert het smaakvermogen, ontbrandt het spijsverteringsvuur, verbetert de afgifte van spijsverteringsenzymen, bevordert de peristaltiek en corrigeert in het algemeen elke traagheid in het maagdarmkanaal.
–  het reinigt en zuivert de pancreas.
–  het vermindert vet en ondersteunt, belangrijk voor als je wil afvallen.
–  het verleent mentale helderheid, zelfbewustzijn en een gezonde afstandelijkheid van wereldse bezittingen.

De bittere smaak is koelend, ruw, drogend, licht en in het algemeen vermindert het overtollig kapha. Het is de smaak die ontbreekt in het westerse dieet. Specerijen zoals kurkuma en fenegriek zaden en bittere groenten voegen de bittere smaak aan ons voedsel toe. De bittere smaak is een combinatie van lucht en ether.

De samentrekkende smaak
De samentrekkende smaak is droog, koud en zwaar van aard, maar kalmeert kapha vanwege zijn drogende eigenschappen. Triphala en artisjok zijn voorbeelden van de adstringerende smaak. De samentrekkende smaak bestaat uit de combinatie van lucht- en aardelementen.

De zoete smaak

De zoete smaak verergert kapha omdat:
–  het bestaat voornamelijk uit de elementen aarde en water (dezelfde elementen die kapha domineren).
–  het is zwaar, koud, olieachtig, zacht, bevochtigend, aarden, voedend en opbouwend.
–  het is nogal moeilijk te verteren en kan het trage spijsverteringsvuur van kapha dempen.
–  het heeft een affiniteit met de longen (de zetel van kapha), en de eigenschappen ervan zijn inherent kapha-  verergerend.
–  het kan kapha’s neiging tot overmatig slijm, congestie, verkoudheid en hoest verhogen en kan de creatie van ama (toxines) aanmoedigen.
–  het is zowel vochtig als stabiliserend, wat kan leiden tot vochtretentie, oedeem, lymfestagnatie of de ontwikkeling van tumoren.
–  het kan het verlangen naar slaap vergroten, of lethargie en gewichtstoename veroorzaken.
–  het kan micro-organismen voeden die vaak worden geassocieerd met overtollige kapha: wormen, overmatige Candida albicans en schimmelinfecties.
–  het kan kapha-type emotionele onevenwichtigheden teweegbrengen, zoals hebzucht, gehechtheid, bezitterigheid en ongezonde verlangens.

De zoete smaak wordt gevonden in voedingsmiddelen zoals de meeste vruchten, de meeste granen, melk, yoghurt, eieren, noten, zaden en de meeste oliën behalve mosterd. De zoete smaak is de sterkste smaak die kapha verergert. De zoete smaak bevat de elementen van Kapha, water en aarde en verslechtert daarom kapha het meest.

De zure smaak

De zure smaak wekt de geest en zintuigen, stimuleert spijsverteringssappen, verbetert de spijsvertering en elimineert overtollige wind. Het verergert Kapha als het teveel wordt ingenomen. Citroensap, tamarinde, zuurkool, appelciderazijn en zure zoete vruchten zoals sinaasappel, ananas en kiwi zijn enkele voorbeelden. Vanwege de de elementen van vuur en aarde kan het met mate worden gebruikt. .

De zoute smaak

De zoute smaak stimuleert de eetlust en de spijsvertering. Het helpt vocht vast te houden en ondersteunt een juiste verwijdering. Het verbetert ook de smaak van veel voedingsmiddelen. Het is te gebruiken in zeer kleine hoeveelheden. Het bestaat uit vuur en water en kan kapha verergeren.

Ontbijt, lunch en diner

• Ontbijt: kaphas kunnen makkelijk het ontbijt overslaan en in plaats daarvan kiezen voor een pittige thee met verse gember, honing en citroen.
Lunch: moet de grootste maaltijd zijn.
Dinner: iets kleins, zoals soep.

• Volg de kapha voeding richtlijnen, maar vooral tijdens de kapha seizoenen (de late winter en het vroege voorjaar, regenachtig weer).

Kapha typen hebben een trage spijsvertering en stofwisseling. Ze kunnen lang zonder voedsel en kunnen makkelijk een maaltijd overslaan, zonder dat ze het als emotioneel belastend ervaren. Terwijl het moeilijk is voor een pitta persoon om zich te concentreren zonder eten.

10 Kapha dieet tips:

1.  Kapha zou de scherpe (pittige), bittere en samentrekkende smaak in het dieet moeten bevorderen.
2. Gebruik warme kruiden; in feite zijn alle kruiden geweldig voor kapha-soorten. Enkele van de beste opties zijn agni-churna, droge gember, kurkuma, zwarte peper, trikatu, komijn, fenegriek en bruin mosterdzaad.
3. Begin de dag met warm water en citroen om het systeem te reinigen en het metabolisme te verhogen.
4. Kapha thee met gember, cayenne en  rauwe honing is erg handig voor een betere kapha en kan de hele dag door worden gedronken.
5.  Koriander, venkelzaad , komijnenthee is geweldig om op te drinken voor een maaltijd om het verteringsvuur te vergroten.
6.  Een plakje verse gember met zeezout ongeveer 30 minuten stimuleert de spijsvertering.
7.  Het eten van voornamelijk  magere eiwitten en groenten met weinig zetmeel, granen en koolhydraten is het beste algemene maaltijdschema voor jou.
8.  Eet vervolgens op deze tijdstippen: 6: 30-7: 30 uur licht ontbijt; 12-1 uur lunch; 5-6 pm licht diner.
9. Volg de juiste richtlijnen voor het combineren van voedsel.
10. Een stevige wandeling maken na de maaltijd is een geweldige manier voor een kapha typen om hun metabolisme en spijsvertering te verhogen.

Anti Kapha dieet (kapha verhogend dieet):

• Vermijd de zoete, zure en zoute smaken in het dieet.
• Vermijd vet, gefrituurd voedsel.
• Vermijd zwaar voedsel zoals zuivel, tarwe, gluten, witte rijst, rood vlees en suiker.
• Vermijd alle ongezonde oliën en houd gezonde oliën tot een minimum. Een beetje ghee, zonnebloemolie of sesamolie is soms goed.
• Pas op voor het drinken van te veel water. Omdat kapha mensen al veel water in het systeem hebben, zal het drinken van te veel water alleen maar leiden tot zwelling, een opgeblazen gevoel en gewichtstoename.
• Vermijd het drinken van vloeistoffen tijdens de voedselinname of direct erna.
• Liever niet eten na 19:00 uur.
• Liever geen koude dranken.
• Ook geen geraffineerde suiker, geraffineerde granen en bewerkte voedingsmiddelen (schadelijke E nummers).
• Liever niet slapen na je maaltijd.

Kapha recepten

Voeding is een geweldig hulpmiddel om je in balans te houden. Aangezien de kapha dosha zwaar, olieachtig en koud is, is het belangrijk om voedingsmiddelen te begunstigen die licht, droog en warm zijn.

Voedingsmiddelen met prikkelende, bittere en samentrekkende smaak zijn het meest heilzaam om je weer in balans te brengen. Dit heerlijke recept zit vol met ingrediënten, smaken en kruiden die je weer in balans zal brengen,  waaronder bloemkool, prei, tijm en peper.

Over het algemeen moet een kapha-dieet ingrediënten bevatten, die de  spijsverterings- en stofwisselingssystemen  stimuleren.

Eet je  grootste maaltijd tijdens de lunch en een kleinere maaltijd bij je diner.

Kapha ontbijt recept

Dit kapha ontbijt recept is geweldig voor Kapha-types die typisch andere granen zoals tarwe en haver een beetje te zwaar vinden. Dit gerecht kan op gezette tijden worden genoten en is een geweldige aanvulling als maaltijd voor het ontbijt in de herfst- en wintermaanden.

Kurkuma Quinoa pap

Ingrediënten:
3 kopjes water
1,5 kopje quinoa
1 eetlepel hennepzaad
1 theelepel ghee of maisolie
1/2 theelepel kaneelpoeder
1/8 tsp cardamon poeder
1/8 tl gemberpoeder
Snufje kurkuma
Honing naar smaak (optioneel)

Bereiding:

Kook het water en zet het vuur laag. Voeg de quinoa toe.
Kook de quinoa, dek af gedurende 30 minuten op een zacht en laag vuur, roer om de 7-10 minuten.
Haal van het vuur en bedek ongeveer 5 minuten, zodat de quinoa verder kan garen.
Voeg de kruiden, hennepzaad en ghee toe. Roer tot alles gelijkmatig is gemengd.
Zodra de gekookte pap een beetje is afgekoeld, voeg je de honing naar smaak toe.
Strooi er eventueel een beetje kaneel overheen.

Kapha lunch recept

Winterwortelgroente met gerst

Gerst is het beste graan voor het balanceren van kapha. Gerst is relatief lichter om te verteren en produceert geen overtollig slijm in het lichaam. Gerst is een grassoort net als rogge, tarwe, haver, gierst en zilvervliesrijst.

• Gerst bevat vooral veel mineralen en vezels. Een van de meest opmerkelijke gezondheidsvoordelen van gerst is het hoge vezelgehalte. Elke portie gerst met één kopje levert ongeveer 6 gram vezels. Het grootste deel van de vezel die in gerst wordt gevonden, is het onoplosbare type dat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering, glucosemetabolisme en gezondheid van het hart. (1)
Het consumeren van voedsel dat veel vezels bevat, geeft je ook een vol gevoel.
• Gerst bevat ook enkele belangrijke aminozuren zoals tryptofaan wat voor 19% van de ADH in de gerstkorrel huist.
• Enkele van de hoogtepunten van gerstvoeding is dat dit volkoren een goede bron van belangrijke voedingsstoffen is, waaronder selenium, magnesium, koper, niacine, thiamine en vele andere vitale voedingsstoffen.
• Gerstvoeding helpt vele functies vanwege het hoge gehalte aan mineralen. Koper is bijvoorbeeld belangrijk voor het behoud van de cognitieve functie op oudere leeftijd, ter ondersteuning van de stofwisseling, het zenuwstelsel en de productie van rode bloedcellen.
• En selenium in gerst komt je uiterlijk ten goede door de huid- en haargezondheid te verbeteren en ondersteunt een gezond metabolisme. Selenium werkt ook met vitamine E om oxidatieve stress te bestrijden.

Dit recept is heerlijk, het vult maar is niet zwaar.

Ingrediënten
200 g gerst
1,8 liter (3 pinten) groentebouillon
2 eetlepels ghee of maisolie
1 ui, in blokjes gesneden
1 teentje knoflook, geplet
1 wortel, gehakt
1 pastinaak, gehakt
1 prei, in plakjes
1 tomaat
2 stokken bleekselderij, in plakjes
100 g erwten
200 g spinazie

Bereiding:

Was de gerst in koud water en laat uitlekken, plaats hem in een pan, dek af met bouillon en laat het zachtjes sudderen tot het gaar is.
Verhit de olie in een pan. Voeg de ui en knoflook toe en bak vijf minuten op een zacht vuurtje en voeg hierna de tomaat. Voeg dit mengsel toe aan de pan met de gekookte gerst; voeg ook de wortel, pastinaak, toe en laat nog eens 15 minuten sudderen. Voeg de prei, selderij en spinazie toe en laat nog 10 minuten sudderen. Voeg als laatste de erwten toe en laat nog vijf minuten sudderen.

Garneer met een takje peterselie en serveer.

Kapha dinner recept

bloemkool soep

Ingrediënten:
1 grote kop bloemkool
1 theelepel ghee of maisolie
1 kop gehakte prei of uien
1 theelepel tijm
1 theelepel majoraan
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel dille
1/2 theelepel Cayenne peper
4 kopjes groentebouillon
2 theelepels citroensap
2 eetlepels gehakte verse peterselie

Bereiding:
Snij de bloemkool in roosjes. Schil en hak de stengel.
Verhit de olie in een soeppan. Voeg de prei, kruiden en specerijen toe. Bak 2 of 3 minuten, voeg vervolgens de broccoli en de fijngehakte amandelen toe. Bak de bloemkool met de kruiden en specerijen, enkele minuten; vaak roeren.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook en verminder dan het vuur. Laat de soep sudderen tot de bloemkool bijna zacht is. Pas op dat u de bloemkool niet te gaar maakt.
Laat de soep ongeveer 10 minuten afkoelen en pureer met een staafmixer of keukenmachine.
Opwarmen; voeg dan het citroensap toe. Schep in kommen en garneer met gehakte peterselie.

Maaltijd suggesties

Ontbijt
Het ontbijt kan worden overgeslagen als je geen honger hebt. Als alternatief kanje een basilicumthee met honing drinken gevogd door een schaal met fruit. Eet je lunch pas nadat je honger hebt.

Als je honger hebt neem dan liever een warm en licht ontbijt. De opties zijn gerst of quinoa gekookt in water. Rogge of gierst geroosterd brood met eiwit. Kruidenthee zoals kaneel, basilicum, gember en honing kan een uur na het ontbijt.

Lunch
Idealiter is lunch de hoofdmaaltijd van de dag, wat betekent dat het de grootste en de meest voedende is. Consumeer veel gestoomde en gebakken groenten. Eet het met bonen en geschikte granen. Probeer quinoa, amarant, gerst of meergranen brood. Je kunt ook mager wit vlees of eiwitten gebruiken.

Avondeten
Het diner is idealiter aanzienlijk kleiner en lichter dan de lunch. Soepen en stoofschotels zijn vaak een geweldige keuze, omdat ze warm en voedzaam zijn, zelfs als het licht is. Een kleinere portie lunch kan ook vaak werken. Voor sommigen, vooral wanneer je wil afvallen is het het beste om van het diner licht te houden. Suggesties zijn gekruide soepen en gekookte groenten of eiwitten of een klein deel mager vlees met groenten.

Voedingslijst voor kapha type

Groenten:
Vooral groente met een bittere en scherpe smaak zoals: artisjok, bittere komkommer, broccoli, spruiten, kool, selderij, groene groenten, aubergine, oker, ui, hete pepers, knoflook, spinazie, aardappelen.
In beperkte mate zoete en sappige groenten zoals: komkommer, olijven zwart of groen, zoete aardappelen, courgette

Vruchten:
Wrange vruchten: Appels, perziken, bessen, kersen, veenbessen, vijgen (droog), peren, granaatappels
In beperkte mate zoet en zuur fruit zoals: avocado, bananen, kokos, dadels, vijgen (vers), grapefruit, kiwi’s, meloenen, sinaasappels, papaja, ananas, pruimen, tamarinde, watermeloen.

Peulvruchten:
Bijna alles: adzuki bonen, zwarte bonen, zwarte eyed erwten, linzen, lima bonen, groene bonen, spliterwten, tempeh, witte bonen.
Weinig: bruine bonen, sojabonen, soja kaas, sojameel, soja sauce, urad dal, miso

Granen:
Aanbevolen: Amarant, gerst, boekweit, maïs, couscous, crackers, gierst, quinoa, rijst (basmati), rogge, sago.
Weinig: brood (met gist), haver, rijst (bruin, wit), tarwe.

Zuivel:
Wel: kwark, ghee (weinig), geitenkaas, geitenmelk in plaats van koemelk , yoghurt (verdund met water met pittige kruiden)
Weinig: boter, kaas, koemelk, ijs, zure room, yoghurt (gewoon, bevroren en met fruit)

Vlees/vis:
Wel: kip, eieren, vis, konijn, garnalen, kalkoen, hertenvlees.
Weinig: rundvlees, buffels, eend, lamsvlees, varkensvlees, zalm, sardines, zeevruchten, tonijn.

Noten/zaden:
Wel: chia, pompoenpitten, zonnebloempitten.
Weinig: Amandelen, zwarte walnoten, paranoten, cashewnoten, kokos, hazelnoten, macadamia noten, pinda’s, pecannoten, walnoten.

Olie:
wel: mosterdolie, maïsolie, zonnebloemolie, ghee.
Niet: avocado, kokosnoot, olijven, soja, sesam, walnoot, pimrose.

Dranken:
wel: aloë vera sap, appel cider, carob (johannesbrood), chai (warm, gekruid melk),
Niet: alcohol (bier, zoet), frisdrank, koffie, koude dranken, ijsthee, sinaasappelsap.

Kruiden:
Alle hete en bittere kruiden zijn goed: Ajwan, zwarte peper, kardemom, cayenne, kruidnagel, kaneel, komijn, dille, fenegriek, knoflook, gember, munt, mosterdzaad, oregano, salie, kurkuma, hop, tulsi, brahmi, asafoetida, moringa.

Weinig: zout.

Suiker:
Wel: vruchtensapconcentraten, honing (rauwe en niet verwerkt).
Niet: suiker, sucanat, rijststroop, melasse.

Ook interessant:
Pitta voeding
Vata voeding
Ayurveda voeding
Sattva voeding

Bron:

The complete book of Ayurvedic Home Remedies van Vasant Lad, M.A.ScThe Ayurvedic Vegan Kitchen.