fbpx

Kan azadirachta indica griep voorkomen?

Kan neem (Azadirachta indica of niem) helpen tegen griep en wat zegt een studie hierover?

Bereid je voor. We zitten straks midden in het kou- en griepseizoen. Het is moeilijk om geen mensen tegen te komen die niet niezen en hoesten. Waar je ook bent, de kans is groot dat je uiteindelijk aan de griepvirus wordt blootgesteld.

Ze staan bekend als RNA virussen, maar we kennen ze als de besmettelijke ziekte genaamd influenza, of de griep.

Zodra ze je in de greep hebben, krijg je koorts, pijn in de keel, spierpijn, hoofdpijn, zwakte, vermoeidheid en algemeen ongemak.

Hoe kan je je zelf beschermen hiertegen?

Neem en griep

Een nieuw rapport uit de complementaire en alternatieve geneeskunde van BioMed Central, toont aan dat een verbinding in neemblad (deze) het griepvirus kan uitschakelen, zonder de bijwerkingen die farmaceutische medicijnen kunnen veroorzaken.

Maar voordat dit onderzoek wordt beschreven, helpt het om te begrijpen waarom het griepvirus zo moeilijk is te bestrijden en dus waarom deze niem zo waardevol kan zijn.

Waarom is het griepvirus zo moeilijk te bestrijden?

Het griepvaccin bevat onschadelijk gemaakte griepvirusvarianten die in het komende winterseizoen in Nederland worden verwacht.

Het jaarlijkse vaccin wordt gebruikt om het immuunrespons van het lichaam te stimuleren. De immuuncellen beschermen je dan tegen de infectie.

Maar … .het ontwikkelen van echt effectieve bescherming is moeilijk omdat het virus voortdurend verandert.

De vaccinspecialisten voorspellen welke griepvirussen de komende winter het meest zullen voorkomen en ze ontwikkelen aan de hand van die voorspelling een vaccin waarvan ze hopen dat het met de realiteit zal overeenkomen.

Soms werkt het, maar het is nooit perfect. Bovendien reageren sommige mensen beter dan anderen. Omdat vaccinbescherming zo onvoorspelbaar is en het vaccin in sommige mensen een griepachtige ziekteperiode veroorzaakt, willen velen zich niet vaccineren.

Werkt neem wel?

De ideale griepbescherming richt zich rechtstreeks op het griepvirus door het uitschakelen van een kritisch deel van het virus, dat niet verandert en dat het virus nodig heeft voor het overleven.

Hyperoside, een stof die in neem bladeren voorkomt heeft het potentieel om dat te bereiken.

Het virus eiwit genaamd nucleoproteïne heeft een belangrijke rol in de levenscyclus van de influenzavirus.

Er werd een studie uitgevoerd met bestaande medicijnen en Azadirachta. Hiervoor werd er een computer gebruikt om moleculen en structuren in 3D te visualiseren en te manipuleren om te bepalen hoe ze in het echte leven zouden reageren.

Het doel was om te zien hoe effectief de ‘griepkandidaten’ konden koppelen met nucleoproteïne. Bij een effectieve koppeling, zou het geneesmiddel de nucleoproteïne deactiveren, waardoor het virus zich niet kan repliceren.

Er werd gebruik gemaakt van 7 ‘kandidaten’, waarvan 4 werden onderzocht met farmaceutische middelen en 3 met neem verbindingen.
Aangetoond werd dat de 3 neem verbindingen, hyperoside, nimbaflavon en rutin-hyperoside beter werkte dan welk ander geneesmiddel.

Dit onderzoek werd uitgevoerd met een computer. De volgende stap is nu het virus gebruiken in petrischalen en als neem ook in die omgeving werkt tegen het virus, is de volgende stap het testen van de effectiviteit van neem bij dieren en dan bij mensen.

Je immuunsysteem versterken tegen griep

Wat kan je nog meer doen om jezelf te beschermen tegen het griepvirus?

Je hebt al een van de meest intelligente systemen om je te beschermen. Het heet het immuunsysteem. Dit is de eerste lijn van verdediging tegen virussen en is je aangeboren immuunsysteem.

Dit systeem omvat cellen en andere mechanismen die je tegen infectie verdedigt, maar het geeft geen langdurige of beschermende immuniteit.

Een tweede lijn van verdediging tegen virussen, genaamd celgemedieerde immuniteit, omvat immuuncellen bekend als T-cellen. De T-cellen voorkomen dat de virussen zich reproduceren door de besmette cel en zijn nabije buren te doden.

Mensen met een sterk immuunsysteem hebben minder kans op influenza. Slechts ongeveer 5-20% van de bevolking krijgt jaarlijks influenza. Veel geïnfecteerde personen ontwikkelen geen symptomen van griep.

Lees hier hoe je met neem je immuunsysteem kan versterken.

Bron:
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Uitgaven/Infectieziekten_Bulletin/Jaargang_27_2016/December_2016/Inhoud_december_2016/Elk_jaar_een_nieuw_griepvaccin_Hoe_wordt_de_samenstelling_ervan_bepaald
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/129944-humorale-immuniteit-middels-antilichamen.html
https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-016-1469-2