fbpx
kamille voordelen

Kamille thee voordelen

Kamille wordt al duizenden jaren gebruikt als traditioneel medicijn tegen angst en voor de spijsvertering. In Nederland is kamille vooral bekend als ingrediënt in kruidenthee.

Een kopje kamille thee heeft twee calorieën, twee milligram natrium en geen cholesterol. Kamille thee en kruidenextracten die nu wereldwijd voor menselijke consumptie worden verkocht, worden bereid uit gedroogde bloemen van de Matricaria-soort.

Veel mensen genieten van kamillethee als een cafeïnevrij alternatief voor zwarte of groene thee en voor zijn aardachtige ietwat zoete smaak.

Maar kamillethee zit ook boordevol antioxidanten die een rol kunnen spelen bij het verlagen van het risico op verschillende ziektes, waaronder hartaandoeningen en kanker.

Welke kamillethee?
Theezakjes met Kamillethee lijken misschien wel handig, maar hoe meer een kruid bewerkt is, hoe minder geneeskracht het nog bevat. Kies daarom liever voor losse kruiden of haal ze vers uit je tuin.

Wat is Kamille?
Kamille is een kruid dat afkomstig is van de daisy-achtige bloemen van de plant Asteraceae familie. Er zijn twee veel voorkomende soorten kamille die vandaag medicinaal worden gebruikt: Duitse kamille (Chamomillarecutita) en Romeinse kamille (Chamaemelumnobile).

Antioxidanten

Het is eeuwenlang geconsumeerd als een natuurlijke remedie voor verschillende gezondheidsproblemen. Beschouwd als een van de oudste en meest veelzijdige geneeskrachtige kruiden die de mensheid kent, bieden gedroogde kamillebloemen talrijke gezondheidsvoordelen dankzij hun hoge niveau van ziekte bestrijdende antioxidanten zoals terpenoïden en flavonoïden.

Kamille’s essentiële antioxidanten worden gevonden in de krachtige oliën van de plant en dragen het meest bij aan de natuurlijke helende eigenschappen. Als een effectief alternatief geneesmiddel met bijna geen bekende negatieve bijwerkingen, wordt kamille al bijna 5.000 jaar gebruikt in:
• Thee
Kruidenextract
• Cosmetica
om rust, vitaliteit, een jeugdige uitstraling en een lang leven te bevorderen.

Waar wordt Kamille voor gebruikt?
Kamille wordt vaak gebruikt voor het verbeteren van veel verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:

• Angst en depressie
• Hooikoorts
• Ontstekingsremmend
• Spierspasmen
• PMS  en andere menstruatiestoornissen
• Slapeloosheid
• Huidaandoeningen
• Zweren
• Wonden
• Maag-darmstoornissen
• Natuurlijke artritisbehandeling en reumatische pijnstiller

11 Voordelen van Kamille

1. Kan de kwaliteit van slaap verbeteren
Kamille heeft enkele unieke eigenschappen die in aanmerking komen voor een betere nachtrust.

Het bevat apigenine, een antioxidant die zich bindt aan bepaalde receptoren in je hersenen die slaperigheid kunnen bevorderen en slapeloosheid kunnen verminderen. (1, 2).

In een onderzoek rapporteerden depressieve vrouwen die twee weken lang kamillethee dronken een betere slaapkwaliteit vergeleken met een groep die geen kamillethee dronk. Ze hadden ook minder symptomen van depressie, die vaak te maken heeft met slaapproblemen (3).

Een andere studie consumeerden mensen die 270 mg kamille extract tweemaal daags gedurende 28 dagen.  Ongeveer 1/3 van de mensen werd ‘s nachts niet wakker en ze vielen sneller in slaap dan degenen die geen extract namen ( 4 ).

2. Antioxidanten
De belangrijkste antioxidantbestanddelen geëxtraheerd uit kamillebloemen zijn de terpenoïde groep van antioxidanten, waaronder chamazuleen en acetyleenderivaten. Omdat deze delicate samenstellingen instabiel zijn, worden ze het best bewaard in een alcoholische tinctuur of “etherische olie” -vorm. Andere hoofdbestanddelen van de bloemen omvatten verschillende fenolische verbindingen, voornamelijk de flavonoïden, waaronder apigenine, quercetine, patuletine evenals verschillende glucosiden. (5,6,7)

Deze verbindingen verminderen ontstekingen door vrije radicalen te bestrijden en celmutatie te voorkomen. De voordelen van Kamille  beginnen met antioxidanten die worden geassocieerd met een betere immuunfunctie; lagere stemmingsstoornissen; verminderde pijn en zwelling; en gezondere huid, haar, nagels, tanden en ogen.

3. Bestrijdt angst en depressie
Kamille, in de vorm van thee, tinctuur of etherische olie, is een van de beste medicinale kruiden voor het bestrijden van stress en het bevorderen van ontspanning, volgens onderzoek van alternatieve therapieën in gezondheid en geneeskunde en farmacognosie Review. (8, 9)

4. Kan de gezondheid van de spijsvertering bevorderen
Traditioneel wordt het gebruikt om verschillende spijsverteringsproblemen te behandelen, waaronder misselijkheid en gas (10). Een goede spijsvertering is uiterst belangrijk voor uw algehele gezondheid.

Enkele studies hebben aangetoond dat kamille extract de potentie heeft om te beschermen tegen diarree bij muizen. Dit wordt toegeschreven aan de ontstekingsremmende eigenschappen (11,12).

Een andere studie bij ratten wees uit dat kamille helpt bij het voorkomen van maagzweren, omdat het de zuurgraad in de maag kan verminderen en de groei van bacteriën die bijdragen aan de ontwikkeling van maagzweren kan afremmen(13) .

Veel van deze voordelen zijn te wijten aan het natuurlijke, ontspannende effect van kamille. Omdat de hersenen en het darmkanaal direct heen en weer communiceren via de nervus vagus, kan een meer ontspannen geest helpen bij darm gerelateerde problemen.

5. Heeft sterke ontstekingsremmende en pijnverminderende vermogens
Kamille wordt soms een “kruidenaspirine” genoemd, omdat het al eeuwenlang een populaire remedie is tegen het verminderen van pijn.

Kamillebloemen worden alleen of in combinatie met andere ontstekingsremmende voedingsmiddelen gebruikt om pijn, congestie, zwelling en roodheid te verminderen. Ze zijn effectief in het verminderen van zwelling van het gezicht, huidirritaties, tandpijn, pijn door infecties en onderliggende ontstekingsproblemen. Dit is de reden waarom kamille-extract vaak wordt toegevoegd aan schoonheidsproducten zoals gezichts- of lichaamslotions, tandpasta’s en badzepen.

Kamille kan natuurlijk ook de pijn verminderen die gepaard gaat met artritis, verwondingen, rugpijn, koorts en zwangerschap. In feite worden de pijnverminderende eigenschappen zelfs gebruikt om lichaam en geest te kalmeren na de bevalling. In sommige delen van de wereld, zoals Mexico, wordt bijvoorbeeld kamillethee na de bevalling aan vrouwen gegeven om hun buikspieren te ontspannen en te helpen rusten.

6. Kan helpen bij het bestrijden van kanker
Onlangs hebben verschillende studies de werking van kamille tegen kanker bestudeerd. Studies tonen positieve effecten van kamille die de tumorgroei van kanker stopt en die als een natuurlijke kankerbehandeling werkt.

Kamille bevat het antioxidant apigenine. In reageerbuisstudies is aangetoond dat apigenine kankercellen kan bestrijden, met name die van de borst, maag-darmkanaal, huid, prostaat en uterus ( 14 ,15 , 16 ).

Daarnaast heeft één studie van 537 mensen vastgesteld dat degenen die 2-6 keer per week kamillethee dronken significant minder kans hadden om schildklierkanker te krijgen dan degenen die dat niet deden (17).

7. Slijmcongestie
Kamille wordt vaak toegevoegd aan neussprays, omdat kamille helpt bij het  verminderen van slijmcongestie. Kamille thee is ook een goede keuze als je ziek bent en een verkoudheid, de griep of bijholte-infectie wilt verslaan.

Studies tonen aan dat het inademen van stoom met kamille-extract nuttig is bij verkoudheidssymptomen. Sommige mensen gorgelen zelfs kamille thee of extract om de ontsteking van de slijmvliezen en in de mond en keel te bestrijden.

8. Bevordert de gezondheid van de huid
Heb je puistjes of droge, geïrriteerde, verouderde, rode huid? Kamille bevordert een gladde, gezonde huid en verlicht irritaties dankzij de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

Als een traditioneel medicijn wordt het eeuwenlang gebruikt om wonden, zweren, eczeem, jicht, huidirritaties, blauwe plekken, brandwonden en aften te behandelen.

Tegenwoordig weten we dat de voordelen en het gebruik van kamille nog verder gaan – het is ook nuttig voor het wegwerken van tekenen van veroudering zoals donkere vlekken en fijne lijntjes en het vervagen van littekens.

9. Kan de gezondheid van het hart verbeteren
Kamillethee is rijk aan flavonen. Ze zijn onderzocht voor hun potentieel tot lagere bloeddruk en cholesterolgehalte. Dat zijn belangrijke markeringen voor uw risico op hart-en vaatziekten(17 , 18 ).

Een studie van 64 diabetes patiënten wees uit dat degenen die kamillethee dronken bij maaltijden opmerkelijke verbeteringen hadden in hun totale cholesterol-, triglyceriden- en ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte, vergeleken met degenen die water dronken(19) .

Meer onderzoek is nodig om de rol van kamillethee in het bevorderen van de gezondheid van het hart te bevestigen. Maar het kan zeker geen kwaad om het in uw voeding op te nemen.

Een studie gepubliceerd in The Lancet beoordeelde de flavonoïde-inname van 805 mannen in de leeftijd van 65-84 jaar en ontdekte dat een hogere inname van flavonoïden uit voedingsmiddelen en kruiden significant omgekeerd evenredig was aan mortaliteit door coronaire hartziekten. (20)

10. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen
Het drinken van kamillethee kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel .

De ontstekingsremmende eigenschappen kan schade aan de cellen van de alvleesklier voorkomen, die optreedt wanneer uw bloedsuikerspiegel chronisch is verhoogd (21).

De gezondheid van uw alvleesklier is uiterst belangrijk omdat het insuline produceert. Het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van suiker uit uw bloed.

In één studie van 64 mensen met diabetes hadden degenen die dagelijks acht dagen lang kamillethee dronken met maaltijden een significant lagere bloedsuikerspiegel dan degenen die water dronken(22).

Het kan ook zinvol zijn voor het voorkomen van bloedsuikerpieken na het eten ( 23 , 24).

Het meeste bewijsmateriaal met betrekking tot de rol van kamillethee bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel is gebaseerd op resultaten van dierstudies. Desondanks zijn de bevindingen veelbelovend (25).

Kamille kopen en gebruiken

Tegenwoordig is kamille overal verkrijgbaar en wordt het in verschillende vormen gebruikt, meestal als thee, etherische olie, droog poeder of tinctuur. Wel type je wilt kopen, hangt af van hoe je het wilt gebruiken.

Extract van kamillebloemen worden meestal aanbevolen door traditionele beoefenaars, omdat deze de meest krachtige vormen van kamille-antioxidanten bieden.

kamille thee

Thee of tinctuur?
In de meeste delen van de wereld is kamille thee de meest populaire manier om te genieten van de kalmerende effecten van de plant.

Omdat de oliën van kamille niet erg oplosbaar zijn in water, heeft thee niet zo een sterk effect als kamille tincturen, maar het kan nog steeds helpen om je te ontspannen en je maag te kalmeren na een lange dag.

Zelfgemaakte kamille crème recept

Ingredienten:
– 250 ml kokosolie
– 30 gram kamille

Kokosolie is hard bij kamertemperatuur en vloeibaar bij warm weer. Bij redelijk zonnig weer kun je de crème in de zon maken.

Doe de kamille in een jampot met de kokosolie.
Plaats de jampot voor het raam in de zon.
Roer regelmatig met een houten stokje.
Na 3 weken zeef je de bloemen eruit en je crème is klaar.

kamille olie

Kamille kun je op de huid voor oneindig veel toepassingen gebruiken: Denk aan een onzuivere huid, gevoelige huid, droge huid, ruwe huid of huiduitslag. Bij  brandwonden, huidallergieën, netelroos, dauwworm, luieruitslag, huidirritatie, steenpuisten, aambeien, herpes, jeuk, blaren.

Mogelijke kamille bijwerkingen

Het drinken van kamillethee is over het algemeen veilig voor de meeste mensen.

Er zijn meldingen geweest van kamille allergieën, die het meest waarschijnlijk voorkomen bij mensen die allergisch zijn voor planten in de daisy-familie, zoals ambrosia en chrysanten (26).

Bovendien kunnen cosmetische producten die kamille bevatten irriterend zijn voor de ogen als ze er direct mee in contact komen. Dit kan leiden tot conjunctivitis, een ontsteking aan de binnenkant van uw oog (1).

Het is ook belangrijk op te merken dat de veiligheid van het drinken van kamillethee niet is vastgesteld bij jonge kinderen, zwangere of zogende vrouwen en mensen met een lever- of nieraandoening.

Toch zijn er geen meldingen geweest van levensbedreigende bijwerkingen of toxiciteit van het drinken van kamillethee.