fbpx
Indigo poeder haarverf

Indigo poeder haarverf

​Kan je met Indigo haarverf je haar donker verven? Indigo haarverf wordt ook wel indigo henna, zwarte henna of indigo poeder genoemd. Mijn natuurlijke haar is zwart, maar ik heb nu ook enkele grijze haren. Omdat ik er nog niet klaar voor ben om met grijs haar door het leven te gaan, moet ik mijn haar verven.

Schadelijke chemische ingrediënten in cosmetica gebruik ik liever niet, dus ik ben sinds kort overgestapt op natuurlijke organische henna. Op mijn zwarte haar merk ik geen kleurverschil, maar mijn grijs haar bedekt henna heel goed.

Het zorgt voor een oranjerode tint. Veel vrouwen zien ze er fantastisch uit met deze tint, maar ik hou niet van de oranjerode tinten. Daarom combineer ik henna en indigo voor een mooie donkere tint. En hoewel het een tijdrovend en rommelig proces is om het haar te verven met henna en indigo poeder, is het echt de moeite waard.

Wat is Indigo poeder?

​Indigo is een plant. De bladeren van deze plant geven een diepe blauwe kleurstof af. Het werd gebruikt in de textiel industrie om spijkerbroeken te verven. Op een gegeven moment is het verven met dit poeder gestopt, omdat de kleur op synthetische wijze verkregen kon worden. Dit was goedkoper en de kleur was stabieler.

Mensen hebben indigo in combinatie met henna duizenden jaren gebruikt als natuurlijk haarkleurmiddel om het haar donker te verven. Het wordt op de markt gebracht als ‘Zwarte Henna’.

Henna verft het haar nooit zwart. Natuurlijke henna zal altijd oranjerood zijn. De precieze kleur kan variëren. Afhankelijk van wat de natuurlijke kleur van je haar is, produceert henna rode, oranje, bruine of zwarte tinten. De kleur zal anders zijn op blond, bruin, zwart en grijs haar.

Natuurlijke henna zal je haar nooit zwart verven. Sommige poeders die worden verkocht als ‘zwarte henna’ zijn echte indigo poeders. Maar andere poeders bevatten PPD, Parafenyleendiamine, een gevaarlijke koolteer kleurstof.

Veel mensen denken dat als ze met de aankoop van dit product, pure indigo poeder of pure indigo gemengd met zuivere henna hebben gekocht.

Hoe weet je of je pure indigo poeder hebt gekocht?

​Pure indigo poeder is een groene poeder. Als je dit poeder mengt met water, dan geeft het na een tijdje een blauwe kleurstof af. Doop je een wattenschijf in deze vloeistof, dan is de blauwe kleurstof beter te zien.

‘Zwarte Henna’ is een bruinachtige poeder en bevat waarschijnlijk PPD. Als je het mengt met water, wordt het water na een tijdje bruinachtig/ zwart. Dit poeder is geen henna en ook geen Indigo. Het is een chemisch product en kan schadelijk voor je zijn.

Pure indigo poeder is een groene poeder. Als je dit poeder mengt met water, dan geeft het na een tijdje een blauwe kleurstof af. Doop je een wattenschijf in deze vloeistof, dan is de blauwe kleurstof beter te zien.‘Zwarte Henna’ is een bruinachtige poeder en bevat waarschijnlijk PPD.

Als je het mengt met water, wordt het water na een tijdje bruinachtig/ zwart. Dit poeder is geen henna en ook geen Indigo. Het is een chemisch product en kan schadelijk voor je zijn.

​Welke kleuren geeft indigo poeder gecombineerd met henna?

​Om de oranjerode kleur van henna te verminderen, wordt henna poeder gemengd met pure indigo om andere tinten te produceren.

Indigo:
• gemengd met henna creëert lichtbruine tot diepbruine tinten.
• aangebracht op henna behandeld haar, creëert zwarte tinten.
• maakt grijs haar donkerblauw.

Waar moet je nog meer opletten?

Indigo poeder is in tegenstelling tot henna geen permanente kleurstof. Sommige mensen gebruiken het daarom vaker dan henna om rode tinten te voorkomen. Terwijl anderen genieten van de kleurvariatie.

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Indigofera
Photo by treegrow