fbpx
Immuunsysteem versterken met azadirachta indica

Immuunsysteem versterken met neem

Helpt neem je immuunsysteem te versterken en wat zegt de wetenschap hierover?

Heb je vaak last allergieën, zoals hooikoorts, voedingsintolerantie, atopisch eczeem?

Allergieën en allergische reacties komen steeds meer voor. Volgens de WHO staan allergieën inmiddels op de vierde plaats van de chronische ziekten wereldwijd.

Misschien verdedigt je immuunsysteem zich niet zoals het hoort.

Het immuunsysteem

We worden voortdurend blootgesteld aan organismen (bacteriën, virussen, parasieten, schadelijke schimmels) of andere stoffen uit het milieu, die in ons lichaam terecht komen.

Of deze organismen en stoffen, ons ziek maken, wordt bepaald door het verdedigingsmechanisme van ons lichaam, ook wel het immuunsysteem genoemd.

Als ons verdedigingsmechanisme goed werkt, merken we het niet eens op. Het immuunsysteem doet over het algemeen een opmerkelijke taak om je te beschermen tegen ziekteverwekkende micro-organismen.

Maar wat als je immuunsysteem niet goed werkt?

Een zwak verdedigingsmechanisme resulteert in ernstige infecties en tumoren van immunodeficiëntie, terwijl een overactief immuun systeem resulteert in allergische en auto-immuunziekten.

Je kan dan last hebben van allergieën, astma, voedingsintolerantie, een slechte huid, schimmelinfecties zoals candida, verkoudheid.

Ook zie je vaak dat het tandvlees ontstoken raakt en je snel aften krijgt in je mond.

Allergieën

We genieten van het voorjaar, behalve voor de mensen die overgevoelig zijn voor pollen.

Wat gebeurt er dan?

Wanneer het immuunsysteem overdreven reageert als het lichaam in contact komt met stof, die ten onrechte als gevaarlijk wordt geïdentificeerd (bijvoorbeeld pollen), veroorzaakt het een immuunreactie die leidt tot de ontwikkeling van allergie symptomen.

Het resulteert in een of meer allergische aandoeningen zoals hooikoorts, astma, allergische rhinitis, atopische dermatitis (atopische eczeem) en voedsel allergieën.

Een immuunrespons op een allergie kan mild zijn, van hoesten en een loopneus, tot een levensbedreigende reactie bekend als anafylaxie.

Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten veroorzaken dat je verdedigingsmechanisme de cellen en weefsels van je eigen lichaam aanvallen op een onbekende trigger. Auto-immuunziekten hebben sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog wereldwijd een alarmerende toename, met meer dan 80 auto-immuunziekten.

Het duurt vaak lang om een diagnose te krijgen omdat de symptomen van auto-immuunziekte zo verschillend en vaag zijn.

Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn reumatoïde arthritis, lupus, ontstekingsdarmziekte, multiple sclerose, type 1 diabetes, psoriasis, de ziekte van Graves (overactieve schildklier), de ziekte van Hashimoto (onderactieve schildklier) en vasculitis.

Waarom kan ons immuunsysteem de ziektemakers niet meer aan?

Volgens de Ayurveda is een goedwerkende spijsvertering het allerbelangrijkste proces in ons lichaam.

Een goedwerkend immuunsysteem wordt beïnvloed door de kracht van agni (spijsverteringsvuur).

Een slechte spijsvertering (zowel fysiek als mentaal) produceert ama (een bijzondere gifstof). Hierdoor wordt er een omgeving gecreëerd waarin indringers worden aangemoedigd om te bloeien. Ama dient als vruchtbare grond voor het creëren van zwakke plekken in het lichaam.

Een slecht werkende spijsvertering betekent daarom een verminderd verdedigingsmechanisme.

Studie Neem en het immuunsysteem

Ongeveer 10 jaar geleden begonnen internationale onderzoekers te documenteren hoe neem (Azadirachta of niem)  het immuunsysteem versterkt.

Terwijl wetenschappers nog niet specifiek geïdentificeerd hebben hoe neem werkt, weten ze dat het het stimuleren van zowel de lymfocytische en cel gemedieerde immuunsysteem, de groei verminderde van veel ziekteverwekkende organismen zoals bacteriën, virus en schimmel.

Hun bevindingen:

  • Geleid door “Killer T” -cellen, is het celgemedieerde immuunsysteem de eerste verdediging van het lichaam tegen infectie.
    Killer T-cellen kunnen microben, virussen en kankercellen vernietigen door Injectie van giftige chemicaliën in de indringers.
  • Azadirachta verhoogt ook het macrofage-respons van het lichaam, die het lymfocytische systeem stimuleert en de productie van witte bloedcellen stimuleert.
  • Een van de eerste studies die neem’s invloed op het immuunsysteem aantoont, was een rapport van 1992 van het Nationaal Instituut voor Immunologie in India, vermeld in het International Journal of Immunofarmacologie. Muizen geïnjecteerd met neemolie vertoonden verbeterde fagocytische activiteit en expressie van MHC klasse II antigenen.
  • Miltcellen van behandelde dieren vertoonden een significant hoger lymfocyt proliferatieve respons op in vitro uitdagingen.
  • Andere onderzoekers in India hebben ook laten zien dat neem extract dat oraal wordt genomen, soortgelijke effecten veroorzaakt, waaronder hogere niveaus van witte bloedcellen, specifiek IgM- en IgG-niveaus en anti-ovalbumine antilichaamtiters. Zij meldden ook een verhoging van de macrofage migratie remming. Hoewel ze niet ontdekken hoe azadirachta werkt, hebben ze aangetoond dat niem het niveau van CD4- en CD8-cellen in lymfeklieren verhoogt. Een toename van immunoractieve en bioactieve TNF-alfa en IFN-gamma in lymfeklieren en serum werd ook waargenomen.
  • In een rapport van 1999 gepubliceerd in het Journal of Communicable Diseases werd gekeken naar in vitro effecten van neem blad extract op de Coxsackie B groep van virussen, die geassocieerd zijn met een reeks gevarieerde syndromen, waaronder meningitis, pericarditis, myocarditis, longontsteking, uitslag en hepatitis. Zij concludeerden dat neem de vorming van plaque remde en functioneerde als virus dodend middel.
  • Een laatste studie concludeert dat azadirachta ook anti retrovirale verbindingen heeft die cytoadhesie van kanker, malaria en HIV lijken te remmen.

Wat nu?

De overgrote meerderheid van alle studies van neem werd uitgevoerd op dieren.

Uiteraard kan je in geen geval die resultaten toepassen op mensen.

Alle informatie op deze pagina is alleen ter informatie. Om uw nieuwsgierigheid te bevredigen. Probeer niet zelf te experimenteren en neem olie mag niet intern worden ingenomen. Lees hier ook over de veiligheid van neem.

Raadpleeg altijd een (ayurvedische) arts als je neem wil innemen om een medische aandoening te behandelen. Gebruik neem niet als je zwanger bent, zwanger probeert te worden of als je borstvoeding geeft.

Bron:
https://draxe.com/how-to-boost-your-immune-system/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072548/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11403834
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18093537
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4036413/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1856434/
http://www.usingneem.com/IMMUNO.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1452404?dopt=Abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8316589?dopt=Abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9032626?dopt=Abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9332165?dopt=Abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15037213?dopt=Abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16807877?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

Photo by mislav-m