fbpx
Hydrolaat maken zonder essentiële olie

Hydrolaat maken zonder essentiële olie

​​Ooit gehoord van een hydrolaat of hydrosol, ze zijn geweldig. Ze worden ook kruiden destilaten genoemd. Een hydrolaat wordt verkregen door stoomdestillatie of paraffinische destillatie uit planten / kruiden. Het is meestal een bijproduct van de stoomdestillatie van etherische oliën.

Het wordt vaak ook bloemen- of kruidenwater genoemd, maar deze aromatische waters bevatten vaak chemische geurstoffen, conserveringsmiddelen of andere ingrediënten. Ze bevatten niet de echte destillatie van de plant. Het is vaak gedestilleerd water waar essentiële oliën aan toegevoegd zijn.

Bij deze goedkope waters ontbreken de water oplosbare delen, ze hebben daarom geen enkele therapeutische waarde.De eigenlijke chemische bestanddelen van hydrolaten zijn nog niet volledig bekend, maar ze bevatten verdunde essentiële olie en water oplosbare plantaardige bestanddelen.

Naast aromatische stoffen, bevatten ze ook veel meer van de plantzuren dan pure essentiële oliën, waardoor ze huidvriendelijker zijn dan essentiële oliën. Een pH tussen 5-6 maakt ze geschikt voor toepassing als tonics voor het gezicht.

Omdat ze veel inhoudsstoffen bevatten zijn ze therapeutisch sterk werkzaam. In het verleden werden deze essentiële wateren vaak beschouwd als een bijproduct van destillatie. maar sinds kort is men op de hoogte van hun therapeutische eigenschappen en worden ze gezien als een belangrijk product.

Ze worden gewaardeerd om hun kalmerende, anti-inflammatoire en hydraterende eigenschappen. Terwijl de meeste essentiële oliën verdund moeten worden voor toepassing, kunnen hydrolaten direct op de huid worden aangebracht, waardoor ze ook geschikt zijn voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen.

Hoe gebruik je een hydrolaat?

​Je kan het zowel intern als extern gebruiken op voorwaarde dat ze afkomstig zijn uit een niet-giftige plant. Je kunt het makkelijk gebruiken in zelfgemaakte huidverzorging recepten zoals tonics, body spray en mondwater.

De kruiden tonics zijn heerlijk en kan je dagelijks gebruiken. Ze zijn ongelooflijk hydraterend voor de droge huid en werken goed voor het balanceren van de PH en het normaliseren van de zuurmantel van de huid. Hydrolaten zijn ook goed voorde  acne gevoelige en vette huid.

Om kruiden hydrosolen extern te gebruiken, spuit ze gewoon direct na het wassen van je gezicht of na het aanbrengen van een gezichtsmasker. Of gebruik het bij het maken van een gezichtsmasker . In plaats van het gebruik van water om het masker te maken, gebruik dan een hydrosol.

Lees hier ook hoe je een kurkuma masker of neem masker kan maken.

Luchtverfrisser: In plaats van chemische luchtverfrissers, gebruik een heerlijke aromatische hydrolaat om de lucht in jouw huis te zuiveren en te verfrissen.

Voeg het toe aan het badwater: Een geweldige manier om een aantal therapeutische luxe toe te voegen aan jouw bad. Door hun heerlijke aroma kan je het ook gebruiken in gebakjes, thee, koek of water voor een subtiele smaak.

Linnen Spray: Verstuif kleding of beddengoed. Slechts een lichte nevel is genoeg om een heerlijke geur achter te laten.

​Enkele van mijn favoriete hydrosolen

​Elke soort bloem of kruid kan worden gebruikt. Elke plant heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Gebruik een plant die aromatisch is. En natuurlijk vermijd planten die giftig zijn. Een ander idee is om verschillende planten te mengen om jouw eigen unieke hydrosol te creëren.

• Roos (rozenwater), ontzettend goed voor de pitta huid
Neem  is geweldig voor diverse huidaandoeningen, zoals acne, eczeem, droge en jeukende huid
Amla 
• Sandelhout voor een heerlijke geur
Kurkuma 
• Brahmi voor een rustgevende werking
• Pepermunt, koelt je af in de hete zomer

​Hoe wordt een hydrolaat gemaakt?

​Zoals eerder aangegeven ontstaat een hydrolaat als een bijproduct door het distilleren van aromatische kruiden voor essentiële oliën. Je kunt het ook zelf makkelijk maken door stoomdestillatie van verse of droge planten of kruiden.

Als het water wordt verhit in een gesloten pan met kruiden, ontstaat stoom. Deze zal de essentiële olie en andere stoffen uit de planten losmaken. Een hydrosol is het stoom (water) dat de werkzame bestanddelen bevat van de planten, kruiden, bloemen, takjes, twijgjes.

Pure, van goede kwaliteit hydrosolen zijn moeilijk te vinden. En als je een hydrosol wilt die afwijkt van de standaard rozenwater (zoals neem tonic), is het nog moeilijker te vinden. Als je zelf een hydrosol maak, kun je precies kiezen welke bloemen of kruiden je wilt gebruiken. En het is super goedkoop.Je kan een hydrolaat zelf thuis maken met behulp de gebruikelijke keuken apparatuur.

Wat heb je nodig?

​• pan
• deksel zonder stoom gat
• kommetje om de stoom (= hydrolaat) op te vangen
• Een hitte bestendig voorwerp (ronde taartvorm, steen, of kom, etc.) om je kom op te plaatsen. Zowat elk object kan je gebruiken, zolang het hitte bestendig is
• gedestilleerd water. Kraanwater kan chloor, fluor, etc. bevatten en dat zal ook voorkomen in het kruiden destillaat.
• verse of gedroogde kruiden
• IJs. Het beste is om het ijs in een klein plastiek zakje te doen. Als het ijs smelt kan je het zakje makkelijk vervangen met een nieuw zakje met ijs.

Bereiding

• Zorg ervoor dat alles schoon is

• Plaats de pan op het fornuis

• Doe de taartvorm of steen in het midden van de pan.

• Voeg de planten of kruiden rondom de steen. Giet het gedestilleerd water in de pan. Doe net genoeg water tot de bovenste rand van de steen in de pan.

• Plaats de hittebestendige glazen kom op de steen

• Plaats het deksel omgekeerd op de pot.

• Op een matig vuurtje het water aan de kook brengen, vervolgens op een laag vuurtje door laten koken.

• Leg het ijs op het deksel. Controleer het ijs en zet zo nodig nieuw ijs op het deksel als het smelt.

De stoom geproduceerd uit de kokende planten, bevat al het goede van de plant. De stoom verzamelt zich op het deksel van de pan en zal condenseren door het ijs. De stoom druppelt als vloeistof naar beneden in de kom. Dat is het hydrolaat.

De omgeving zal ruiken naar de prachtige geur van de plant die je hebt gekozen.Laat het water 1-3 uur destilleren of tot je de gewenste hoeveelheid hydrosol hebt verkregen. Doe het vuur uit en laat het afkoelen met het deksel op de pan, zodat je geen hydrosol verliest.

Zodra het is afgekoeld, verwijder de kom met je hydrosol en giet het in een fles. Let op de kom in de pan. Dit is waar het hydrolaat aan het verzamelen is. Als het te vol wordt, leeg het in een andere container en vervang de lege kom om meer destillaat te verzamelen.

Er is geen exacte hoeveelheid van bloemen/kruiden die je nodig hebt, maar hoe meer je gebruikt van een plant, hoe geconcentreerder de hydrosol zal zijn. De hoeveelheid water die je gebruikt zal afhangen van de grootte van de pot en de hoogte van de steen (of ander hittebestendig object).

​Hydrosol opslaan

​Nu je weet hoe een hydrosol te maken, is het ook handig te weten hoe je het moet opslaan. Het beste is om het in een glazen fles te gieten en het in de koelkast op te slaan. Als je het gaat gebruiken als een tonic voor het gezicht of als een body spray en je vindt het niet prettig om het koud uit de koelkast te gebruiken, kan je het altijd opslaan in twee verschillende flessen.

Ik bewaar mijn hydrosolen in een grotere glazen fles in de koelkast en een  klein glazen flesje voor dagelijks gebruik. Als je het op deze manier opslaat, kunnen ze een lange tijd meegaan. Ze zijn maanden tot zelfs jaren houdbaar.

Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/Herbal_distillate Photo by r.nial.bradshaw