fbpx
Huidveroudering tegengaan met Ayurveda

Huidveroudering tegengaan met Ayurveda

​​Wil je ook huidveroudering tegengaan en rimpels voorkomen met Ayurveda? Volgens het artikel trends in aging and skin care: Ayurvedic concept’, biedt Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde, veel voordelen op het gebied van anti-aging, huidverzorging en anti-aging kruiden.

“The future for beauty-from-within functional cosmetics that offer multifunctional benefits in the area of anti-oxidant cellular protection and skin health with anti-inflammatory and anti-stress properties is bright. Backed by sound science and substantiated structure and function, they will have a big market in the anti-aging cosmeceutical sector”.

“De toekomst van ‘schoonheid-van-binnen’ biedt multifunctionele voordelen op het gebied van
• antioxidante cellulaire bescherming,
• de gezondheid van de huid met anti-inflammatoire en anti-stress eigenschappen.
Gesteund door gedegen wetenschappelijk onderzoek, zullen zij een grote markt hebben in de anti-aging cosmetica”.

9 oorzaken huidveroudering en rimpel vorming

1. Droogte en huidveroudering
Droogheid is de maatstaf voor slijtage van het lichaam en een teken van ouder worden. Droog staat voor oud en olieachtig voor jong.

Een droge huid is een veel voorkomende aandoening en 55% van de 65-plussers heeft een droge huid (1). Maar zelfs als je jonger bent, kan je last hebben van een droge huid.

2. Leeftijd

Met het ouder worden is er een natuurlijke afname van kapha (vet) en een toename van de vata (droogte). Enkele voorbeelden zijn de verminderde hydratatie van de huid en de productie van talg (2,3).

Baby vet is het beeld van de jeugd, maar droogte verlaagt de weefsels, net als een verschrompelde rozijn.

Droogheid benadrukt rimpels en effecten van veroudering op de huid. Chronische droogheid is irriterend voor weefsels, veroorzaakt hitte en ontstekingen.

Hoewel droogheid kan komen door uitdroging, ontstaat droogte die gepaard gaat met ruwheid door een tekort aan vetten. Vetten zijn essentieel voor de gezondheid, vooral omega-3-vetzuren, omdat ze de basisbouwstenen zijn van alle celmembranen.

3. De vata dosha

Vata = Droogte
In de Ayurvedische geneeskunde wordt een droge huid veroorzaakt door een overmaat aan vata wat op zijn beurt leidt tot een excessieve uitdroging van de huid.

Ieder van ons wordt geboren met een bepaalde verhouding aan vata, pitta en kapha energieën (dosha type).

Degenen met dominante vata dosha (vata type) of degenen met teveel aan vata in het lichaam zullen de kwaliteiten van vata weerspiegelen in hun psychofysiologie.

Vata typen zijn meestal licht van opbouw (slank en mager), hun haar is dun, kroezend en droog, en hun huid is fijn en delicaat met een neiging tot uitdroging, voortijdige rimpels en een doffe, matte uitstraling. De vata typen moeten nog zorgvuldiger zijn in het nemen van maatregelen om de ontwikkeling van overmatige vata en droge huid te voorkomen.

Hoewel, ook de pitta typen en de kapha typen kunnen te maken hebben met overtollig vata. Dit komt door het verouderingsproces en ouder worden doen we allemaal.

Ouder worden is niets anders dan het opdrogen van onze lichaamssappen, wat leidt tot huidveroudering.

Droogte & emoties
‘Snehana’, wat ‘olie’ betekent, is ook het woord voor liefde en genegenheid in het Sanskriet.
Jezelf met warme olie insmeren is dus een manier om liefdevol met jezelf om te gaan.

Olie is aangenaam en aantrekkelijk, maar droogheid zorgt voor afscheiding.

Pijn is droog. Olie is het beeld van rijkdom terwijl droogheid het symbool is van armoede, broosheid en uitputting.

De huid is over het algemeen rijk aan vetten en het is het eerste orgaan dat lijdt bij overtollig vata in het lichaam.

Droogte veroorzaakt: :
Huidveroudering
Droge huid,
Droge mond
Droge lippen,
Donker gekleurde urine.
Witte, vieze laag op de tong
De ogen, zweetklieren en alle slijm afscheidingen beginnen op te drogen.

4. Je omgeving
Een droge huid kan ook veroorzaakt worden door externe factoren:
• droge klimaten met lage luchtvochtigheid
• ruimtes met airconditioning
• zeep, schoonmaakmiddelen of andere agressieve chemicaliën die in contact komen met de huid.

Koele of droge omgeving
Koele en droge lucht worden geassocieerd met een verhoogde droogheid van de huid. Droge lucht kan een sneller verlies van water van de huid bevorderen, wat leidt tot verdere uitdroging van de huid.

Koel en droog weer verergert de vata huid. Aan de andere kant zal je merken dat reizen naar een tropisch en vochtig klimaat de hydratatie van je huid verbetert en de droge huid vermindert, terwijl reizen naar een koud en droog klimaat de uitdroging kan verergeren.

Een lage luchtvochtigheid kan uitdroging veroorzaken. Droge klimaten, koude klimaten en seizoensgebonden koude temperaturen hebben allemaal te maken met een droge huid. Zelfs het gebruik van kachels kunnen een drogend effect hebben.

Langdurig gebruik van warm water
Heet water kan de beschermende laag olie op je huid wegspoelen en een droge huid veroorzaken. Naarmate de temperatuur van het water stijgt, kan het de huid zelfs nog meer irriteren, vooral wanneer tegelijkertijd zeep wordt gebruikt. (4,5)

5. Hormonale veranderingen
Veel vrouwen ontwikkelen een droge huid tijdens de menopauze, een periode waarin de oestrogeenspiegels drastisch kunnen veranderen.

Als de productie van oestrogeen afneemt, wordt de huid ook trekkerig en kan zelfs gaan schilferen en jeuken. (6) Bij sommige vrouwen beginnen de veranderingen al tijdens de peri-menopauze, de fase voordat de werkelijke overgang inzet.

6. Onderliggende ziekten
Droogheid kan een symptoom zijn van veel verschillende huidaandoeningen. Eczeem, psoriasis, diabetes en schimmelinfecties zijn slechts enkele van de vele mogelijke aandoeningen.

7. Roken
Roken veroorzaakt stress op het lichaam en kan oja’s uitputten: een onderzoek toonde aan dat rokers na een blessure een langzamer herstel van hun huidbarrière hadden (7).

8. Slaap
Slaap is essentieel voor het herstel van je lichaam.

Slaapverlies leidt tot uitputting van agni, rasa en ojas en wordt weerspiegeld door een verslechterde huidbarrièrefunctie. Slaapdeprivatie leidt ook tot overmatige vata en kan leiden tot een daaropvolgende uitdroging van de huid.

Voldoende slaap van goede kwaliteit helpt om de normale balans tussen kapha en vata te herstellen en herstelt de normale functies van agni en ojas.

Er is onderzoek verricht naar het effect op de huid van langdurig slecht of te kort slapen. Hieruit bleek dat mensen die slecht slapen meer kans hebben op een versnelde huidveroudering. Bovendien herstelt de huid van goede slapers sneller na zon schade of huidirritatie.

9. Zeep

Zepen verhoogt de kans op het ontwikkelen van een droge huid. Producten zoals zeep, vloeibare zeep, afwasmiddel en body wash bevatten allemaal ingrediënten die je huid reinigen en vuil verwijderen door de natuurlijke huidoliën op te lossen.

Helaas kunnen zepen de beschermende oliën van je huid oplossen, waardoor de effectiviteit ervan als barrière wordt verzwakt. Het gebruik van zeep kan ook de eiwitten in de huid aantasten, waardoor de waterretentie afneemt. (8)

Het gebruik van zeep verstoort ook de en microben die normaal gesproken de huid helpen beschermen en ondersteunen. Microben zijn in verschillende concentraties aanwezig op basis van het vocht in en op de huid. (9, 10)

Het gebruik van zeep voegt vata (droogte) toe en verlaagt kapha (vata) van de huid door de huidlipiden te verminderen.

Het verminderen van de hoeveelheid zeep en de tijd dat het op de huid blijft, zijn manieren om de effecten van zeep te verminderen.

11. Tips om Huidveroudering tegen te gaan

1. Abhyanga
Vata staat voor de volgende eigenschappen: droog, ruw, koud en licht. In Ayurveda kijken we naar eigenschappen en bij een teveel van een bepaalde eigenschap zetten we de tegenovergestelde eigenschap in.

Als je kijkt naar de eigenschappen van vata en de eigenschappen van warme olie, begrijp je waarom warme olie vata in balans kan houden.

Een dagelijkse massage van het hele lichaam olie zal helpen bij het tegengaan van droogheid. Vata typen kunnen beter sesamolie voor de huid gebruiken.

2. Drinken
Verschillende studies tonen aan dat het drinken van voldoende water helpt de hydratatie van je huid te verhogen. (11)

Het drinken van voldoende water, vata kruidenthee, plantaardige en peulvruchtensoepen en vers gemaakte vruchtensappen helpen bij het handhaven van het vochtgehalte van het lichaam en het verminderen van de droogheid van de huid.

Een theelepel ghee bij de maaltijd wordt ook aanbevolen.

3. Mediteren
Het uiterlijk van je gezicht is de fysieke manifestatie van alles wat je denkt en doet. Wil je je uiterlijk veranderen, dan kan je liever ook je gedachten, emoties en gewoonten veranderen.

Langdurige perioden van stress beïnvloeden de metabole functies, waardoor de vernieuwing van de huidcellen wordt vertraagd, waardoor de huid er dof en grijs uitziet. Stress verstoort bovendien de vochtbalans van het lichaam, waardoor de huid er uitgedroogd uitziet.

Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen met minder psychologische stress een betere functie van hun huidbarrière hebben dan mensen met meer stress. (12)

Stress lijkt cortisol te verhogen, een stresshormoon. Het blokkeren van de effecten van cortisol verbetert de huidbarrière. (13)

Het goede nieuws is dat je veel invloed hebt op hoe je grootste orgaan er op de lange termijn er uit zal zien. Kijk goed naar de stress in je leven, zowel de stress van je omgeving als de stress van het dagelijks leven.

Alles wat je doet om stress te verminderen, beloont niet alleen een verbeterde schoonheid, maar verhoogt ook je gezondheid en vitaliteit.

Meditatie verbetert stress en verlaagt cortisolspiegels en toekomstige studies zullen hopelijk specifiek meditatie en de huidbarrière bestuderen. (14)

Als je lang mediteert ontwikkelt de huid vaak een bepaalde glans en uitstraling. De sleutel is om het soort meditatie te vinden dat bij je past.

4. Yoga
Pas yoga toe als vast onderdeel van je dagelijks leven. Niet alleen zullen asanas de interne organen voeden, maar ze bevorderen ook de gezondheid van de huid.

In een onderzoek naar huidveroudering en droogte werd aangetoond dat vrouwen met een droge huid minder lichamelijk actief zijn. (15).

Maar wat kunnen we verder doen dan yoga om de verouderende huid gezond te houden?

Diep ademhalen normaliseert de bloeddruk en helpt spanning gerelateerde aandoeningen zoals hoofdpijn, rugpijn, slapeloosheid en buikpijn te verminderen.

5. Beperk het gebruik van zeep tot bepaalde lichaamsdelen
Zeep kan zowel de vata (droogte) verhogen als de kapha (vet) in de huid verminderen, omdat het de huid van de oppervlakteoliën stript en de huidbarrière verstoort. (16)

Gebieden zoals de oksels, onder de borsten, in de lies en tenen vereisen regelmatig inzepen omdat ze sneller bacteriën en geuren kunnen opbouwen. Gebruik hiervoor een milde zeep, zoals neem zeep.

Voor de rest van het lichaam kan zeep naar behoefte een of twee keer per week worden gebruikt.

6. Vocht inbrengende crèmes en oliën
Het dagelijks gebruik van een hydraterende crème of anti aging crème helpt de huid gehydrateerd te houden.

Sommige hydraterende crèmes voorkomen dat de huid water verliest waardoor vata-gerelateerde effecten worden verminderd.

Het gebruik van oliën minimaliseert het verlies van de natuurlijke huidolie tijdens het baden.

Er is bijvoorbeeld aangetoond dat het gebruik van sesam-, olijf-, amandeolie kapha toevoegen. (17)

Of maak zelf een anti rimpel crème of anti rimpel olie tegen een verouderde huid.

7. Voeding tegen een droge, verouderde huid
Zie voedsel als medicijn. Het eten van een uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid aan groenten en fruit is essentieel voor ojas. Vermijd liever chemische voeding (schadelijke E nummers).

Gebruik bijvoorbeeld gezonde vetten zoals avocado, chiazaad en noten in je dieet tegen uitdroging.

Hippocrates heeft eens gezegd: “Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedsel.” Voedsel is een medicijn, en zoals elke medicatie moet het op de juiste manier worden gebruikt.

8. Breng zonnebrandcrème aan als je naar buiten gaat
Ultraviolette (UV) stralen van de zon veroorzaken rimpels en verkleuring van de huid, ruwe plekken en andere zichtbare tekenen van veroudering. Onderzoek toont aan dat zonnebrandcrème kan helpen je huid jonger te houden en zelfs het risico op huidkanker te verkleinen. Lees hier hoe je zelf een zonnebrandcrème maakt.

Ga niet onder de zonnebank want de UVA straling van de zonnebank veroudert je huid nog sneller.

9. Huidveroudering tegengaan met kruidenbehandeling

Huidveroudering tegengaan met Ayurveda

​Op basis van recente wetenschappelijke bevindingen, is een van de technieken om huidveroudering tegen te gaan, een kruidenbehandeling. Kruidenbehandeling werden al eeuwen toegepast, nog lang voordat dure chemische huidverzorgingsproducten op de markt verschenen.

Indiase bruiden bijvoorbeeld, krijgen weken voor de bruiloft een kruidenbehandeling op het hele lichaam. Deze kruidenbehandeling helpt de bruid te pronken met een mooie, stralende huid.

Breng een aantal specifieke anti aging kruiden aan op het gezicht en zeg vaarwel tegen dure anti aging producten.

Enkele anti aging kruiden zijn bijvoorbeeld:

Aziatische waternavel , weegbree, ashwagandha  en heemst.

Een kruidenbehandeling kan je ook afwisselen met het gebruik van een ayurvedische anti rimpel olie of 100x gewassen ghee.

Leer hier ook wat je moet weten over huidveroudering.

​10. Ingrediënten anti rimpel kruiden masker:

​Hier is een van mijn favoriete Ayurvedische huidverzorgingsrecept voor het gezicht dat ik maak en waardeer om zijn anti-aging eigenschappen. Gelukkig is het zoals de meeste schoonheidsproducten eenvoudig en makkelijk te maken.

Sandelhoutpoeder
Sandelhout is één van de meest populaire ayurvedische kruiden voor de schoonheid. Het is rustgevend en heeft een aangename geur. Het is een sterke antioxidant en wordt in de huidverzorging o.a. gebruikt tegen veroudering van de huid.

Kurkuma
Kurkuma bevat stoffen in de vorm van curcumine, curcuminoïden en tetrahydrocurcuminoïden, die ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen bezitten en veroudering van de huid voorkomen. Kurkuma masker maken?

Boswellia Serrata
Behalve dat het goed is voor de behandeling van ontstekingen, stimuleert boswelliazuur de spankracht van de huid en wordt daarom veel gebruikt bij het voorkomen van vorming van rimpels. Het bevordert ook een snellere wondgenezing vanwege zijn antibiotische en antiseptische eigenschappen.

Rode linzen meel
Het opent de verstopte poriën en verwijdert dode, geïnfecteerde cellen van de huid. Heb je geen rode linzen meel, gebruik dan amandelmeel, bloem of havermeel. Honing helpt om vocht vast te houden en het houdt je huid goed gehydrateerd.

​11. Recept kruidenmasker tegen huidveroudering

​Ingrediënten:
• 1 tl sandelhout poeder
• 1 tl kurkuma
• 1 tl aziatische waternavel
• 5 l rode linzen meel
Honing

Bereidingswijze:
Doe de kruiden en het meel in een kommetje en meng het met de honing tot een gladde pasta.Breng de kruiden pasta aan op je gezicht en masseer het zachtjes met cirkelvormige bewegingen. Laat het ongeveer 5-10 minuten inwerken. Verwijder het met warm water.

Tip: De beste tijd om dit kruiden masker tegen huidveroudering te gebruiken is vlak voor je gaat douchen in de ochtend.

 Bron:

Trends in aging and skin care: Ayurvedic concepts
1. Paul C, Maumus-Robert S, Mazereeuw-Hautier J, et al. Prevalence and risk factors for xerosis in the elderly: a cross-sectional epidemiological study in primary care. Dermatology.2011;223(3):260-265; PMID: 22104182.
2. Luebberding S, Krueger N, Kerscher M. Age-related changes in male skin: quantitative evaluation of one hundred and fifty male subjects. Skin Pharmacol Physiol.2014;27(1):9-17; PMID: 23887477.
3. Luebberding S, Krueger N, Kerscher M. Age-related changes in skin barrier function – quantitative evaluation of 150 female subjects. Int J Cosmet Sci.2013;35(2):183-190; PMID: 23113564.
4. Clarys P, Manou I, Barel AO. Influence of temperature on irritation in the hand/forearm immersion test. Contact Dermatitis.1997;36(5):240-243; PMID: 9197957.
5. Berardesca E, Vignoli GP, Distante F, et al. Effects of water temperature on surfactant-induced skin irritation. Contact Dermatitis.1995;32(2):83-87; PMID: 7758326.
6. Calleja-Agius J, Brincat M. The effect of menopause on the skin and other connective tissues. Gynecol Endocrinol.2012;28(4):273-277; PMID: 21970508.
7. Sorensen LT, Zillmer R, Agren M, et al. Effect of smoking, abstention, and nicotine patch on epidermal healing and collagenase in skin transudate. Wound Repair Regen.2009;17(3):347-353; PMID: 19660042.
8. Wolf R, Parish LC. Effect of soaps and detergents on epidermal barrier function. Clin Dermatol.2012;30(3):297-300; PMID: 22507044.
9. Sanford JA, Gallo RL. Functions of the skin microbiota in health and disease. Semin Immunol.2013;25(5):370-377; PMID: 24268438.
10. De Marchi F, Piacentini GL, Piazza M, et al. Correlation of skin barrier impairment in atopic dermatitis with aeroallergen sensitization. Allergy Asthma Proc.2015;36(6):127-133; PMID: 26534744.
11. Palma L, Marques LT, Bujan J, et al. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clin Cosmet Investig Dermatol.2015;8:413-421; PMID: 26345226.
12. Garg A, Chren MM, Sands LP, et al. Psychological stress perturbs epidermal permeability barrier homeostasis: implications for the pathogenesis of stress-associated skin disorders. Arch Dermatol.2001;137(1):53-59; PMID: 11176661.
13.Choi EH, Demerjian M, Crumrine D, et al. Glucocorticoid blockade reverses psychological stress-induced abnormalities in epidermal structure and function. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol.2006;291(6):R1657-1662; PMID: 16857896.
14. Jensen CG, Lansner J, Petersen A, et al. Open and Calm–a randomized controlled trial evaluating a public stress reduction program in Denmark. BMC Public Health.2015;15:1245; PMID: 26673225.
15. Cosgrove MC, Franco OH, Granger SP, et al. Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women. Am J Clin Nutr.2007;86(4):1225-1231; PMID: 17921406.
16. Wolf R, Parish LC. Effect of soaps and detergents on epidermal barrier function. Clin Dermatol.2012;30(3):297-300; PMID: 22507044.
17. Verallo-Rowell VM, Dillague KM, Syah-Tjundawan BS. Novel antibacterial and emollient effects of coconut and virgin olive oils in adult atopic dermatitis. Dermatitis.2008;19(6):308-315; PMID: 19134433.