fbpx
hop geneeskrachtige werking

Hop plant geneeskrachtige werking

Wanneer je aan hop denkt, associeert je het woord vrijwel zeker met bier. De wetenschappelijke naam van hop is Humulus lupulus. Hop is een klimplant uit de familie Cannabaceae, dezelfde familie als marihuana en hennep.

Hop wordt al eeuwenlang gebruikt in de bierbrouwindustrie. Ze werden voor het eerst ontdekt in de 11e eeuw en zijn sindsdien een hoofdbestanddeel van de bierbrouwerij geworden.

Maar wist je dat hop ook al lang wordt gebruikt voor hun geneeskrachtige werking?

Tegenwoordig is hop verkrijgbaar in verschillende aanvullende vormen, waaronder tabletten, capsules, vloeibaar extract en tinctuur.

Een van de meest voorkomende toepassingen van hop in het verleden en in de huidige tijd is om mensen te helpen bij het overwinnen van slapeloosheid en rusteloze slaap. Volgens studies is hop een effectieve, natuurlijke behandeling van slapeloosheid.

In het verleden zagen artsen dat hopplukkers heel gemakkelijk moe werden tijdens de oogst. Er werd aangenomen door deze artsen dat een kleverig hars afgescheiden door de gesneden plant dit effect veroorzaakte. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers bevestigd dat humuleen en lupoleen die in hop worden aangetroffen, milde kalmerende eigenschappen hebben.

Hop kan ook worden gebruikt om een verrassend scala aan ziekten, waaronder spijsvertering, hoofdpijn en angst, te verhelpen, terwijl voorlopig onderzoek suggereert dat ze kunnen helpen bij de bestrijding van bepaalde soorten kanker.

Hop plant

Hop is een bloemtros of zaadkegel die groeit op de hopsoort van de plant, een krachtige, meerjarige klimsoort. Hop is inheems in veel delen van Europa, maar wordt nu op grote schaal geteeld in veel gematigde streken over de hele wereld.

De plant heeft harige stelen die meer dan 7 meter hoog klimmen.

De bloemen groeien uit de oksels van de donkergroene bladeren van de plant en groeien tot een lengte van tussen 6 en 12 centimeter. Het zijn alleen de vrouwelijke bloemen die om medicinale redenen worden gebruikt.

Waarom is hop goed voor jou?

Hop bevat een verscheidenheid aan essentiële oliën en verschillende mineralen en vitamines die hen therapeutische voordelen bieden. De essentiële oliën in hop zijn myrceen, caryophylleen, farneseen en humuleen. De oliën hebben verschillende krachtige therapeutische eigenschappen, waaronder ontstekingsremmende en antiseptische werkingen.

De vitamines die in hop voorkomen, bevatten vitamine C, E en B6. Deze voedingsstoffen hebben krachtige antioxiderende eigenschappen die kunnen helpen het lichaam te beschermen tegen ziekten, het immuunsysteem versterken en het verouderingsproces van het lichaam vertragen.

Hop bevat ook een soort flavonoïde verbinding genaamd xanthohumol waarvan wordt aangenomen dat het ontstekingsremmende, antibacteriële, antivirale, antitumorale en antistollingseigenschappen heeft.

hop plant

Gezondheidsvoordelen van hop

1. Voor stress en angst
Iedereen die bier houdt, kent de manier waarop de spanning uit je lichaam lijkt te verdwijnen. Hoewel alcohol hier misschien iets mee te maken heeft, kan hop zelf ook een rol spelen.

Hop wordt traditioneel gebruikt vanwege hun kalmerende eigenschappen en kan helpen om gevoelens van angst en stress te verminderen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat hop sedatieve effecten heeft op het zenuwstelsel van het lichaam (1)

Men gelooft dat het werkt omdat het de GABA-receptoren in de hersenen moduleert. Studies hebben ook aangetoond dat hop effectiever is als een kalmeringsmiddel bij gebruik in combinatie met valeriaan. (2)

2. Slaap
Er is een groeiend aantal wetenschappelijke bewijzen dat hop mensen zou kunnen helpen om hun slaapkwaliteit te verbeteren en zelfs om slaapomstandigheden zoals slapeloosheid te helpen behandelen.

Hop wordt van oudsher gebruikt om te helpen bij slaapproblemen en verschillende onderzoeken hebben de effectiviteit ervan als middel om te slapen geanalyseerd. Verschillende studies hebben aangetoond dat hop effectief was in het bevorderen van slaap in combinatie met een ander kruid – valeriaan. (3)

Onderzocht zijn de effecten van hop bij vrouwelijke verpleegkundigen vanwege hun stressvolle banen en hun slechte slaappatroon.

Uit de studie bleek dat de deelnemers die niet-alcoholisch bier met hop dronken, vergeleken met de controlegroep een veel betere slaapkwaliteit ervoeren. (4)

3. Menopauze
Studies hebben aangetoond dat hop chemicaliën heeft die als oestrogeen werken. Deze chemicaliën kunnen helpen bij het verlichten van enkele symptomen van hormonale veranderingen die optreden als gevolg van de menopauze.

Een studie gepubliceerd in 2006 onderzocht de effecten van een fyto-oestrogeen geëxtraheerd uit hop (8-prenylnaringenine) op menopauzale ongemakken.

De resultaten van het onderzoek gaven aan dat een dagelijkse inname van hopextract gunstige effecten had op veel van de ongemakken die geassocieerd werden met de menopauze, inclusief opvliegers. (5)

4. Om de spieren te ontspannen
Hop kan ook alleen of in combinatie met valeriaan worden gebruikt om te helpen uw te gespannen spieren te ontspannen, stijve gewrichten te verminderen en spasmen en spiertrekkingen te voorkomen.

5. Cognitieve gezondheid
Recent onderzoek uitgevoerd in China suggereert dat xanthohumol – een stof die in hop wordt gevonden de cellen van de hersenen kan helpen beschermen tegen oxidatieve stress.

Volgens de onderzoekers kan dit type oxidatieve stress leiden tot degeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

De onderzoekers van de universiteit van Lanzhou concludeerden dat xanthohumol de hersenen kan beschermen tegen schade en het risico op verschillende hersenaandoeningen kan verminderen. (6)

6. Kanker
Onderzoek uitgevoerd in het laboratorium van de Oregon State University heeft aangetoond dat het xanthohumol dat aanwezig is in hop ook toepassingen kan hebben tegen bepaalde soorten kanker.

Tot nu toe vonden ze dat het effectief was tegen colon-, eierstok- en borstkankercellen. (7) Er zijn ook aanwijzingen dat de verbinding de ontwikkeling van prostaatkanker kan helpen voorkomen.

7. Allergieën
Hoewel veel mensen eigenlijk allergisch zijn voor de ingrediënten van bier zoals gist en hop, zeggen veel mensen dat het kan helpen om allergieën te behandelen. Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat hop een of ander antihistaminicumeffect heeft.

8. Voor je haar
Het klinkt zeker een beetje vreemd, maar je haar wassen met hopextract of bier kan helpen om je haar te laten glanzen en roos te verminderen.

Volgens voorstanders kunnen de antioxidanten die in hop worden gevonden helpen de hoofdhuid en het haar te versterken en de hoeveelheid haarverlies te verminderen.

Als je het eens wilt proberen, spoel je je haar eerst met een zachte shampoo en voeg wat vloeibaar hopextract of bier toe aan je hoofdhuid en masseer het grondig in. Laat een tijdje rusten voordat je het afspoelt en je haar zoals gewoonlijk wast.

9. Gewichtsverlies
Een in 2012 gepubliceerde studie meldde dat het flavonoïde – xanthohumol – gewonnen uit hop hielp het lichaamsgewicht en het nuchtere glucosewaarden bij obese ratten te verlagen.

De onderzoekers concludeerden ook dat de resultaten aantoonden dat het extract een gunstig effect kan hebben op enkele van de symptomen van het metabool syndroom. (8)

10. Hart
Een ander potentieel voordeel van xanthohumol in hop is het effect dat het kan hebben op de gezondheid van het hart. Een in 2012 gepubliceerd onderzoek toonde aan dat het een krachtige anti-bloedplaatjesactiviteit bezat. De onderzoekers concludeerden dat het een rol kan spelen bij de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. (9)

Hoe Hop te gebruiken

Hop is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder vloeibaar extract, tincturen, tabletten en capsules.

Je kunt ook een hopthee bereiden door twee theelepels hop toe te voegen voor elke kop water. Laat je thee minstens 10 minuten trekken voordat je hem drinkt.

Samenvatting
Hop wordt gebruikt als het belangrijkste ingrediënt in bier.
• Hop wordt al ongeveer duizend jaar gebruikt bij het maken van bier. Ze geven bier zijn zeer kenmerkende smaken en aroma’s, maar dat is niet alles. Ze helpen ook om het bier op natuurlijke wijze te behouden en de kwaliteit van het schuim te verhogen.
• De kegels van de hopplant bevatten verschillende zure componenten en essentiële oliën. De zure verbindingen, vooral alfazuur, zijn verantwoordelijk voor de bittere smaak van bier, terwijl de essentiële oliën bijdragen aan het kenmerkende aroma.
• Hop kan zeer verschillende aroma’s en smaken geven, afhankelijk van waar het wordt gekweekt en de omstandigheden waarin het wordt gekweekt. Engelse hop is meestal pittig, terwijl Amerikaanse hop als citrusachtig wordt beschouwd.
• Hop kan een verscheidenheid aan medicinale toepassingen hebben en voorlopige studies suggereren dat ze mogelijk potentieel hebben voor de behandeling van kanker en het bevorderen van de gezondheid van hersenen en het hart.
• Hop wordt ook gebruikt om angst en stress te verminderen en een betere slaap te bevorderen.
• Ze worden vaak gecombineerd met valeriaanwortel als remedie tegen slapeloosheid.

Bijwerkingen hop

Hop wordt niet aanbevolen voor kinderen, zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven.
Ze worden als veilig beschouwd voor de meerderheid van de gezonde volwassenen, op voorwaarde dat u de aanbevolen dosis niet overschrijdt. Hop moet worden vermeden in bepaalde groepen, waaronder mensen met een depressie bij wie hop de symptomen kan verergeren.

Hop kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken, zoals maagklachten, misselijkheid, diarree en braken.
Sommige mensen zijn allergisch voor hop. Veelvuldig contact kan resulteren in uitslag.