fbpx
Honing verhitten giftig

Honing verhitten giftig

Een bijzonder controversieel standpunt is of honing giftig of schadelijk wordt als je het verhit of opwarmt.

Honing staat bekend als ‘Madhu’ in de Ayurvedische geschriften, wat betekent ‘zoete perfectie’.
Dat is het nog steeds, …..bij juist gebruik. Honing, als het juist wordt gebruikt, beschikt over unieke voedings-en geneeskrachtige eigenschappen.

Natuurlijke voordeel

De suikers in honing zijn glucose, fructose en sucrose. Glucose is de eenvoudigste van de suikers. Het komt voor in het bloed van alle levende wezens, in fruit en groentesappen. Het is essentieel bij de restauratie en metabolisme van zuurstof in ons lichaam.

Fructose kristalliseert gemakkelijker dan glucose en is nodig voor de opbouw van onze weefsels.
Sucrose is een combinatie van glucose en fructose. Dextrine, een kleverige substantie, wordt gevonden in kleine hoeveelheden in honing en zorgt ervoor dat het makkelijker wordt verteerd.

Honing heeft volgens Ayurveda vele voordelen. Het geeft energie, verzacht pijn, is antibacterieel, maar ook antischimmel en antiviraal. Het versnelt genezing en is effectief in het helpen bij de genezing van brandwonden, wonden en zweren.

En het komt in vele smaken, dus het is maar net waar de bijtjes gevlogen hebben.
Honing geoogst in een gebied waar een bepaalde plant overheerst, heeft een helende werking die anders is dan honing die geproduceerd wordt door bijen in een gebied waar andere planten de overhand hebben.

In de oudheid, hielden Ayurvedische beoefenaars de bijen op plaatsen waar bepaalde kruiden groeiden vanwege een specifiek en unieke helende effect.

Honing tegen zwaarlijvigheid?

Het is een van de oorspronkelijke superfoods doordat deze vitaminen, mineralen, enzymen (zoals invertase), antioxidanten, suikers en zelfs sommige aminozuren bevat. Het is veel zoeter dan andere natuurlijke suikers.

De meeste natuurlijke zoetstoffen, zoals suiker, ahornsiroop zijn zoet en koelend van aard volgens hun Ayurvedische eigenschappen, waardoor het Kapha vermeerdert.

Honing, is echter, omdat het voor-verteerd is door de bijen, warm van aard, waardoor het een uitzondering op Ayurvediche regel is dat zoete voedingsmiddelen koelend zijn.

Het is dus het enige aanbevolen zoetstof voor Kapha types. Omdat honing warm van aard is, gaat het de koude natuur van de Kapha type tegen.
Ook al heeft honing vele voordelen, het moet nog steeds met mate worden gebruikt.

Verhitte honing is giftig

Het is van belang om honing juist te gebruiken.

Charak, de oude sage van Ayurveda, schreef:
“Niets is zo lastig als ama veroorzaakt wordt door onjuiste inname van honing.”

Volgens Ayurveda, is ama een giftige onverteerde stof in het lichaam. Het wordt beschouwd als de oorzaak van de meeste ziekten. Giftige stoffen die zich ophopen in het lichaam kunnen een voedingsbodem voor ziekte zijn.
Ama verstopt de kanalen van het lichaam en voorkomt dat afval efficiënt wordt afgevoerd uit het lichaam.

Het verhitten van honing

Wanneer honing wordt verhit, wordt het heel moeilijk verteerd en het produceert ongewenste kwaliteiten. Dit wordt ondersteund door de moderne wetenschap.

Een studie toonde aan dat wanneer honing wordt verwarmd, een chemische stof genaamd hydroxymethylfurfuraldehyde (HMF) wordt geproduceerd. Dit is een stof die gelinkt wordt aan bepaalde vormen van toxiciteit en carcinogene werking.

Het verhitten verandert ook de chemische inhoud op andere manieren (b.v. verhoging van peroxides.) Peroxiden staan bekend om hun ongezonde effect.

Door het verhitten van honing wordt het moeilijk verteerd; het produceert gifstoffen en de moleculen worden lijm-achtig, waardoor het de kanalen verstopt en ama produceert.

Maar ik gebruik honing in mijn thee

Volgens Ayurveda mag alleen onverwarmde honing worden gebruikt en het mag nooit gebruikt worden om er mee te koken of te bakken.

Door het verhitten ontstaat een toxine, madhu ama. Het is een van de moeilijkste vormen om te verwijderen uit het lichaam. Vermijd ‘gezonde producten’ zoals granen, brood, gebak die met honing zijn gebakken om madhu ama te voorkomen.

Gebruik je honing in hete thee? Geen nood. Je kan het gebruiken in warme dranken. Laat je hete thee afkoelen, tot het warm is voordat je voordat je honing toevoegt.

Welke honing kopen

Je hebt veel verschillende soorten. Wat velen niet weten is dat de meeste altijd zijn verhit. Biologische imkers verhitten hun honing tot maximaal 45 graden Celsius. Niet-biologische imkers verhitten het vaker hoger, zodat het langer houdbaar blijft.

Rauwe honing is rauw, onverhit en onbewerkt. Er wordt verder niets toegevoegd. Het behoudt op deze manier nog het meest zijn gezonde eigenschappen.

Bron:
Studies on the physicochemical characteristics of heated honey, honey mixed with ghee and their food consumption pattern by rats A. Annapoorani, K. R. Anilakumar,1 Farhath Khanum,1 N. Anjaneya Murthy, and A. S. Bawa1 Ayu. 2010 Apr-Jun; 31(2): 141–146.
Honey and Dust: Travels in Search of Sweetness by Piers Moore Ede (21 Aug 2006)
“Therapeutic uses of Honey in Ayurveda” by Dr. Krishna.R.S at Pioneer Thinking