fbpx
kapha dieet hoe snel afvallen

Snel afvallen met kapha dieet

Er zijn ongeveer een miljard verschillende manieren om sneller af te vallen. Het probleem is dat de meeste van deze diëten niet werken. Je wordt er humeurig van, je krijgt honger en uiteindelijk kom je kilo’s aan.

Maar wat als er een betere manier was om af te vallen?

Is er een dieet die de volgende problemen oplost:
• Hunkeren naar voedsel.
• Het voorkomen van trage spijsvertering
• Permanent afvallen.

Ayurveda is effectief omdat het niet alleen een afslanksysteem is … het is een manier van leven.
Als je je optimale maat en gewicht wilt bereiken en behouden, is het beter dat je dieet een levensstijl is en geen modegril. Diëten werken niet, tenminste niet op lange termijn.

Hoe werkt het kapha dieet?

Je hebt een unieke spijsvertering.

Het eerste wat je moet begrijpen is dat je een unieke spijsverteringsvuur hebt. In de Ayurveda wordt spijsverteringsvuur, Agni genoemd.

Je spijsvertering is verantwoordelijk voor alle metabole activiteiten en is de sleutel tot het verliezen van gewicht.

Als je spijsverteringsvuur niet goed werkt, zal je moeite hebben om de kilo’s kwijt te raken. Het geheim van permanent gewichtsverlies is om je spijsvertering te versterken.

Ayurveda kent drie soorten spijsverteringen:
• De vuur (pitta) spijsvertering: (de sterke spijsvertering)
• De aarde (kapha) spijsvertering: (de zwakke spijsvertering)
• De wind (vata) spijsvertering: (de veranderlijke spijsvertering).

De kapha persoon heeft een trage spijvertering. Als een kapha persoon uit balans is, zal zij eerder kilo’s aankomen, dan een pitta persoon met een sterke spijsvertering.

Hoe kan je snel afvallen met het kapha dieet:

Eet meer eiwitten

Volgens het kapha dieet kun je liever meer eiwitten eten.. Onderzoek heeft aangetoond dat je je eerder verzadigd voelt en minder snel te veel calorieën zal eten.

Een eiwitrijk dieet verhoogt het metabolisme met 100 calorieën, en deelnemers die meer eiwitten aten verbruikten 441 minder calorieën in een dag (1).

Welke eiwitten kan je gebruiken?
Gebruik genoeg plantaardige eiwitten in de vorm van peulvruchten.

Peulvruchten zijn over het algemeen samentrekkend, wat een van de smaken is die kapha in balans houdt. Kapha kan genieten van een breed scala aan peulvruchten, maar ze moeten over het algemeen goed gekookt en goed gekruid zijn om ze beter verteerbaar te maken.

Als je vlees eet, kies dan het juiste type eitwit om je kapha spijsvertering te optimaliseren.
Dat is dierlijk voedsel dat licht en relatief droog is, zoals kip, in tegenstelling tot die voedingsmiddelen die zwaar, olieachtig of vooral compact zijn, zoals rund, varken of eend.

Groenten

Groenten die kapha spijsvertering optimaliseren zijn over het algemeen scherp, bitter en samentrekkend. De meeste groenten bevatten een combinatie van deze smaken, dus groenten zijn een belangrijk middelpunt van een kapha dieet.

Gekookte groenten zijn over het algemeen gemakkelijker te verteren dan rauwe, dus het is het beste om rauwe groenten, salades en kapha-verergerende groenten in kleine hoeveelheden te gebruiken.

De enige groenten die je met mate kan gebruiken, zijn die met name zware, dichte, olieachtige of waterige groenten.

Gezonde vetten eten om af te vallen?

Van natuurlijke vetten zoals kokosolie is aangetoond dat ze het lichaam helpen vet te verbranden door het metabolisme te verhogen (2).

De beste vet-bronnen om te consumeren zijn: kokosolie, avocado’s, en olijfolie

Hoewel……………

Als je een trage spijsvertering hebt geldt het volgende:

De meeste oliën zijn een beetje zwaar en vettig voor de trage spijsvertering. In zeer kleine hoeveelheden zijn bepaalde oliën wel acceptabel.

Voor die gelegenheden waar een klein beetje olie nodig is, zijn de beste oliën voor kapha: maïsolie, zonnebloemolie of ghee.

Koolhydraten

Als je snel wilt afvallen, eet dan een week geen koolhydraten (bijvoorbeeld tarwe), omdat ze moeilijker te verteren zijn, vooral als je spijsvertering al traag is.

Het elimineren van koolhydraten helpt je sneller af te vallen. Waarom?

Omdat sommige koolhydraten moeilijk te verteren zijn, vooral als je een kapha spijsvertering hebt, gebruik deze liever met mate.

De voedingsmiddelen die koolhydraten zijn, zijn  brood, rijst, ontbijtgranen, enz. Dit zal in de eerste week een aanzienlijke gewichtsdaling veroorzaken.

Als de week voorbij is, begin je langzaam koolhydraten opnieuw een beetje in te voeren.

Koolhydraten zijn geen slechte zaak; echter, als kapha persoon is het beter die koolhydraten te kiezen die passen bij jou type spijsvertering.

Als je de eerste week koolhydraten minimaliseert, heeft dit direct invloed op de gewichtsafname. Na deze week vind je de juiste balans en vervolgens eet je de koolhydraten die passen bij jou type spijsvertering.

Maar het gaat niet alleen om wat je eet …

Alleen een dieet volgen, zal je niet helpen met afvallen.

Als je minder eet, dan denkt het lichaam dat het uitgehongerd is en zal alles doen om zijn vetopslag vast te houden.

Dit is een ingebouwde overlevingsreactie van je lichaam, om je te helpen langer met minder voedsel te werken.

En dit is geen slechte zaak. Het is eigenlijk heel goed, want het zal je helpen in leven te blijven in een noodgeval of hongersnood.

Er is echter een manier om dit proces te bestrijden en dat is genoeg eten.

Wat is genoeg eten als je een kapha spijsvertering hebt?

Eet 50% van je dagelijkse calorieën tijdens de lunch. In plaats van minder calorieën te eten, hoef je alleen maar de meeste calorieën te eten op een bepaald tijdstip.

Volgens de ayurveda is lunch de belangrijkste maaltijd van de dag, omdat je spijsvertering, agni, het sterkste is. Ayurveda volgt het ritme van de natuur en net zoals de zon het heetst is tijdens het middaguur, is ook je spijsverteringsvuur het sterkst tijdens het middaguur.

Zeker als je een kapha spijsvertering hebt en je wilt afvallen, is dit een belangrijke tip.

Het minste aantal calorieën eet je tijdens het avondeten, dit moet vóór 19.00 uur zijn.

Doe een experiment als het te mooi klinkt om waar te zijn.

Tel het aantal calorieën dat je op dit moment dagelijks gebruikt. Verlaag het totale aantal calorieën niet, maar eet het grootste deel van je calorieën tijdens de lunch (minstens 50%).

Zonder extra inspanningen zou je moeten beginnen af te vallen. Wie houdt daar niet van?

Welke andere trucs kan je gebruiken om het proces te versnellen?

Eet pittig
Cayennepepers bevatten capsaïcine, wat helpt bij het afvallen. Deze verbinding stimuleert het metabolisme van het lichaam en vermindert de eetlust (3).

Gebruik gember
Gember is het meest fantastische kruid om het spijsverteringsvuur aan te wakkeren. Het is vooral effectief als het 20 minuten voor de maaltijd als ongeraffineerde zout wordt ingenomen.

Gember werkt door activering van de speekselklieren en bevordert de productie van spijsverteringsenzymen.

Triphala
Gebruik 2-4 capsules Triphala vóór het slapen gaan. Triphala bestaat uit 3 vruchten; Amalaki, Bibhataki, Haaritaki. Het bevordert het spijsverteringsproces, helpt bij stoelgang en reinigt het lichaam van binnen. Het is een natuurlijke antioxidant.

Vermijd chemisch voedsel (schadelijke E nummers, bewerkte voeding)
Vooral bewerkt vlees dat een van de meest natriumrijke voedingsmiddelen ter wereld is. Ze bevatten hoge concentratie van natrium en chemicaliën zodat ze langer op de plank kunnen liggen.