fbpx
Hoe afvallen met Gymnema sylvestre

Hoe afvallen met Gymnema Sylvestre

​Wist je dat er in de natuur een plant voorkomt die er voor zorgt dat je gedurende een aantal uren niet in staat bent om suiker te proeven als je op de bladeren van deze plant kauwt?

​De bladeren die hiervoor zorgen zijn afkomstig van de plant Gymnema Sylvestre (of Gurmar). Als je een tijd geen suiker meer proeft heeft het ook geen zin om zoete hapjes, snoepjes, taartjes of gebak te eten.

Gymnema Sylvestre werkt niet alleen als eetlustremmer, maar het vermindert ook het verlangen naar zoetigheid en blokkeert de opname van suiker.Beweerd wordt dat dit kruid een goed middel is om af te vallen. Maar is dat ook zo?

​Wat is gymnema sylvestre

​In het Latijn heet deze plant Gymnema Sylvestre. Het hindoe woord voor Gymnema is Gurmar, wat ‘suiker vernietiger’ betekent. Deze bijnaam heeft de plant gekregen vanwege zijn vermogen om de zoete smaak te onderdrukken.

Gurmar is een struik en groeit in de tropische bossen van India. De Indiërs gebruiken de bladeren van deze plant al duizenden jaren.

Gurmar wordt in de Ayurveda gebruik als een therapie voor diabetes en het heeft ook veel belangstelling als een ondersteunende therapie voor gewichtsbeheersing.

​Hoe werkt de suiker vernietiger?

​De Gymnema plant bevat een aantal verbindingen, zoals zure glycosides, diverse saponinen en anthroquinones. De belangrijkste bioactieve bestanddeel van gymnema, gymnemic zuur komt voor in de bladeren en wortels.

• Als eetlustremmer: Gymnemic zuren zijn de zoetheid remmers. Het zorgt ervoor dat de smaakpapillen gedurende een aantal uren niet actief zijn. Door het kauwen van Gurmar bladeren zal je de suiker een aantal uren niet proeven. Zoete gebakjes smaken nergens naar.

• Het vermindert het verlangen naar zoetigheid: In de Ayurveda wordt Gurmar al duizenden jaren gebruikt tegen alle soorten van problemen ten aanzien van de bloedsuikerspiegel en diabetes.

Het actieve bestanddeel, gymnemic zuur werkt door het verminderen en het in evenwicht brengen van de bloedsuikerspiegel. Door het bevorderen van een normale bloedsuikerspiegel, helpt dit kruid bij het verminderen van het verlangen naar zoetigheid.

• Blokkeert suiker absorptie: Tijdens de spijsvertering, heeft gymnemisch zuur een “suiker blokkerende” functie. Een Zuid-Koreaanse studie merkte dit op bij ratten aan wie dit kruid werd gegeven.Dit effect heeft een tweeledig voordeel dat het helpt bij een evenwichtige bloedsuikerspiegel en het vermindert de hoeveelheid suiker die wordt opgeslagen als vet.

A systematic review of Gymnema sylvestre in obesity and diabetes management

Gymnemic acid – an active component isolated from Gymnema sylvestre – has anti-obesity and antidiabetic properties, decreases body weight and also inhibits glucose absorption. Several components extracted from Gymnema prevent the accumulation of triglycerides in muscle and liver, and also decrease fatty acid accumulation in the circulation.

Gurmar helpt om je verlangen naar zoetigheden te verminderen, het blokkeert de opname van suiker en helpt de bloedsuikerspiegel te balanceren (Gymnema wordt ook gebruikt tegen diabetes). Met andere woorden, het vermindert niet alleen uw verlangen naar een taartje, maar mocht je het toch eten, dan zal het kruid de absorptie van de suiker blokkeren en u helpen uw bloedsuikerspiegel te balanceren.

Gurmar kan een goed middel zijn als je wil afvallen, minder koolhydraten wil gebruiken of bij het verminderen uw suiker inname.

​Gymnema Sylvestre helpt, maar….

​Net als alles, is Gurmar geen wondermiddel. Je moet het gebruik ervan nog steeds combineren met een gezond uitgebalanceerd dieet, geen schadelijke e nummers gebruiken, regelmatig bewegen.

Wanneer het gebruikt wordt als onderdeel van een strategie om af te vallen, kan Gurmar een significant voordeel hebben. Net als alle kruiden, kan het gebruik ervan mogelijke gevaren opleveren.

Andere kruiden die kunnen helpen bij het afvallen zijn gember, triphala  en cayenne.

Raadpleeg uw arts voor gebruik of als u een medische aandoening heeft, voorgeschreven medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft. Mensen die anti-diabetische medicatie gebruiken moeten hun arts raadplegen.