fbpx
Hibiscus olie zelf maken

Hibiscus olie maken

Volgende keer als je langs een hibiscus plant loopt, pluk een paar van die mooie bloemen. De hibiscus kan meer dan alleen maar mooi uit te zien.

Hoewel de meeste mensen de hibiscus kennen, zijn weinigen zich er van bewust dat de plant wordt gebruikt voor de verzorging van de huid en het haar. Het is een belangrijk kruid in India en wordt gebruikt in verschillende Ayurvedische haar verzorgingsproducten, zoals shampoos en conditioners.

De bloemen hebben ook interessante voordelen voor de huid. Het is een goede vocht inbrenger en verstevigt de huid, vandaar de bijnaam, de ‘Botox plant’.

De geur van hibiscus olie is aangenaam en rustgevend en wordt vaak toegevoegd aan zelfgemaakte luchtverfrissers. Deze olie kan ook worden gebruikt zichzelf als een parfum.

De hibiscus olie is online te koop, maar je kan het ook zelf maken. Hoewel er vele variëteiten van hibiscus bloemen zijn, kies ik voor de rood gekleurde bloemen om een zelfgemaakte olie te maken. De hibiscus olie is een infusie van de hibiscus bloem of poeder met een draagolie.

Waarom hibiscus?

De plant heeft exotische, levendige bloemblaadjes in de vorm van een trompet. Het bloeit in een verschillende kleuren, waaronder rood, oranje, lichtgeel, wit en roze.

Deze planten groeien als houtachtige struiken en zijn vooral te vinden in de tropische gebieden over de hele wereld. Behalve een populaire sierplant, wordt ook gezegd dat diverse voordelen voor de gezondheid heeft.

Er zijn verschillende voordelen voor het gebruik van hibiscus olie op de huid. Het bevat een natuurlijke bron van alfa-hydroxy zuren (AHA), wat helpt bij de cel vernieuwing en om de huid te exfolieren, waardoor de huid er jonger en gladder uit zal zien. Het wordt gebruikt tegen fijne rimpels. Het bevat ook antioxidanten, die de huid beschermen tegen vrije radicalen. Lees hier meer over het gebruik van anti rimpel olie.

Omdat het een hoog gehalte heeft aan slijm is het een goede vocht inbrenger voor de droge huid.
Een andere populaire toepassing van hibiscus olie is op het gebied van de haarverzorging. Het bevat linoleenzuur en hyaluronzuur wat de haargroei stimuleert en het haar versterkt. Het wordt ook gebruikt als een remedie voor vroegtijdig grijzend haar en tegen roos.

Recept hibiscus olie maken

Methode 1
Gebruik deze methode tijdens de hete zomerdagen.

Ingrediënten
• 1 kopje kokosolie 
• 30 gram hibiscusbloemen 

Bereidingswijze
• Snij de bloemen in kleine stukjes en doe die in een glazen fles.
• Doe de kokosolie erbij.
• Plaats de fles in de zon voor ongeveer 3 dagen, of tot de kleur van de bloemen transparant worden.
• Zeef de olie en je zelfgemaakte hibiscusolie is klaar.

Methode 2
Bereidingswijze
• Verwarm de kokosolie lichtjes. Het mag niet heet worden.
• Doe de bloemen in de warme olie.
• Laat de bloemen hierin tot de olie volledig is afgekoeld.
• Zeef de olie en doe het in een glazen fles.

Methode 3
Heb je geen verse hibiscus bladeren, gebruik dan hibiscus poeder. Gebruik de double boiler om hibiscusolie te maken.
• Doe het poeder in een glazen kom boven een pan met kokend water. Warm de olie au-bain-marie, heel langzaam op een laag vuur voor ongeveer 30 minuten – 1 uur.
• Zeef de olie en doe het in een glazen flesje.

Vergeet niet altijd de olie te testen op een klein gedeelte van de huid voor gebruik.

Gebruiksaanwijzing

Als haarolie: Gebruik deze hibiscus olie twee keer per week. Masseer de olie zachtjes met de vingertoppen op de hoofdhuid en het haar en laat het ongeveer 30 minuten inwerken. Spoel het hierna af met een milde shampoo.
Voor het gezicht: Reinig eerst de huid en masseer de olie zachtjes op het gezicht en hals.