fbpx
Henna natuurlijke haarverf gebruiksaanwijzing

Henna natuurlijke haarverf gebruiksaanwijzing

Henna (Mehndi) is heel populair in India omdat het vaak wordt gebruikt in bruiloften. Bruiden hebben een Mehndi feestje, meestal de dag voor de bruiloft, waar de vrouwelijke familieleden en vrienden samen komen.

Er wordt een pasta gemaakt van gedroogde bladeren en dit wordt gebruikt om het lichaam van Indiase bruiden te versieren.

Henna pasta wordt ook al honderden jaren gebruikt om het haar op een natuurlijke manier te verven. Je kan het haar zo vaak als je wilt verven, zonder je zorgen te maken over schadelijke bijwerkingen.

Vrouwen zouden niet meer dan vijf keer per jaar hun haar moeten verven. Doen ze dat vaker, dan lopen ze „veertien procent meer kans op borstkanker”.

Dat adviseert professor en chirurg Kefah Mokbel van het Princess Grace ziekenhuis in Londen. In de Times zegt hij dat aanvullend onderzoek nodig is. Tot die tijd adviseert Mokbel vaker natuurlijke kleurspoelingen zoals Henna te gebruiken.

Behalve dat henna als natuurlijke haarverf wordt gebruikt, helpt het ook tegen roos en een jeukende hoofhuid. Het fungeert als een goede conditioner voor je haar en helpt tegen haaruitval.

Henna haar verven is tijdrovend

Henna haarverf gebruiksaanwijzing. Hoe simpel is het om henna te gebruiken om je haar op natuurlijke wijze te verven?

Henna is een goede bron voor mensen die hun grijze haren willen verven zonder schadelijke bijwerkingen.
Maar het gebruik van mehndi om het haar te kleuren is een tijdrovend proces.

Probeer henna te gebruiken wanneer je geen haast hebt, want:
• Nadat je mehndi hebt gemengd met water, moet het een aantal uren inwerken, voordat je het kan gebruiken om het haar te kleuren.
• Het moet minimaal 2 tot 3 uur inwerken op het haar voor het beste resultaat.
• Het aanbrengen van mehndi op het haar, is niet zoals het aanbrengen van een normale haarverf. Het kan rommelig worden. Hoe langer het haar, hoe lastiger het kan worden.

Hierdoor gebruiken we nog steeds chemische producten voor snellere resultaten. Maar het verven van je haar met chemische producten, kan je leiden tot haaruitval, jeuk en andere haar problemen.

Voordat je henna gebruikt, wat is het?

Henna is geen chemisch ingrediënt of inkt. Het is een plant en groeit in warmere klimaten over de hele wereld en de bladeren produceren een oranjerode kleurstof.

Elk persoon reageert anders op de kleur. Als je het voor het eerst gebruikt, zorg ervoor dat je een klein gedeelte van het haar verft, om het uit te testen, want mehndi is een permanente haar kleurmiddel. De enige manier om het te verwijderen is om het te laten uitgroeien. Daarom is het altijd aan te raden om de kleur te testen.

Natuurlijke henna zal je haar niet zwart, blauw of paars verven. Elke henna poeder dat je haar anders dan oranje/rood/ roodbruin verft, bevat chemische stoffen. Er zijn veel commerciële henna poeders te koop die verscheidende kleuren aanbieden. Deze poeders bevatten behalve mehndi ook andere ingrediënten en soms chemicaliën, additieven of metaalzouten.

Er bestaat niet zoiets als zwarte henna. Om henna een zwarte kleur te geven zijn chemische stoffen toegevoegd. Deze zwarte henna kan je liever niet gebruiken. Een chemische kleurstof bekend als PPD (para-phenylenediamine), wordt vaak toegevoegd aan de natuurlijke henna om de zwarte kleur te produceren.

Natuurlijke en 100% zuivere henna kleurstoffen hebben alleen oranjerode tinten. Lees altijd de lijst van ingrediënten op de dozen die je koopt, of koop gewoon de aankoop van 100% zuivere henna poeder van een betrouwbare leverancier.

Wil je liever geen rode/oranje kleur, dan kan je indigo gebruiken voor zwarte, bruine of donkere tinten, nadat je eerst je haar hebt geverfd met henna.

Wat wordt ook henna genoemd maar is eigenlijk een andere plant?

Neutrale henna:
Cassia obovata wordt soms neutrale henna genoemd, maar het is eigenlijk een andere plant. Deze plant bevat een lage dosis aan gele kleurstof, dat grijs, licht, en blond haar kan kleuren.
Op donker haar, zal cassia obovata meestal geen kleur vertonen.
Cassia obovata moet wel vaker worden gebruikt want de resultaten zijn niet blijvend als van henna.

Zwarte henna:
Indigo wordt soms zwarte henna genoemd, maar dit is nog een andere plant die het haar bruin tot zwart kleurt. Het wordt gebruikt samen met mehndi of nadat je het haar met mehndi hebt geverfd. Let goed op dat je indigo geen PPD bevat, dat kan schadelijk zijn voor je haar en huid.

Welke henna kopen?

De basis, en de meest belangrijke informatie zou zijn:
• van welk land is de henna plant afkomstig.
• hoe vers is het. Verse poeder geeft de beste resultaten.
• hoe goed is het gezeefd. Het mag geen vuil, takjes of zand bevatten.
• is het puur. Ze mogen geen pesticiden of chemische stoffen bevatten.

De henna plant veroorzaakt zelden bijwerkingen. Maar kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Test het voor gebruik.

Henna haarverf gebruiksaanwijzing

Henna haarverf maken

• Meng henna poeder met warm water tot een gladde pasta. (In plaats van warm water kan je ook citroen sap gebruiken en/ of een sterke thee, maar dit is niet nodig).
• Laat de pasta 6-8 uren staan. Je zou de pasta in de nacht kunnen maken.
• De volgende dag kan je de pasta aanbrengen op het haar.
• Verdeel het haar in delen. Laat de pasta gedurende minstens 2 tot 3 uur inwerken voordat je het haar wast met een milde shampoo.

Mehndi kleur is misschien te fel op de eerste dag, maar vervaagt na verloop van tijd.
Het kan je haar uitdrogen. Als je een droge hoofdhuid hebt, is het nodig om je haar te hydrateren. Je kunt vocht inbrengende oliën of yoghurt toevoegen aan je recept. Je zou ook een haar olie kunnen gebruiken nadat je het haar hebt geverfd.

Wist je dat je zelf een zeep kan maken, die de huid niet irriteert? Ons makkelijk te volgen stap voor stap plan legt je precies uit hoe dat kan.

Photo by Sierragoddess