fbpx
Heilige basilicum voordelen

Heilige basilicum

Heilige basilicum, ook wel bekend als tulsi, is een van die planten die je zal verbazen met de vele manieren waarop het je gezondheid en welzijn kan ondersteunen.

Het staat bekend om zijn therapeutische kracht. Het heeft een rijke geschiedenis die 3.000 jaar geleden teruggaat tot oude Indiase gebruiken.

In Ayurveda noemen ze het een rasayana. Deze term is vergelijkbaar met de Chinese term-tonica. Het betekent in feite dat dit een transformatief kruid is en, wanneer het dagelijks wordt ingenomen, het een persoon naar gezondheid beweegt.

Tulsi: de konigin van de kruiden

Tulsi is een geneeskrachtig kruid dat door de hindoes op het Indiase subcontinent als een heilige plant wordt beschouwd. Hindoes beschouwen Tulsi als een godin in de vorm van een plant.

Het offeren van tulsi-bladeren is bij verschillende hindoe-ceremonies dan ook verplicht. Om hieraan te kunnen voldoen groeien veel hindoes zelf thuis tulsi-planten in de tuin.

In traditionele geneeswijzen zijn verschillende delen van tulsi – de bladeren, stengel, bloem, wortel, zaden en zelfs de hele plant – aanbevolen voor de behandeling van bronchitis, bronchiale astma, malaria, diarree, dysenterie, huidziekten, artritis, pijnlijke oogziekten, stress, chronische koorts, slangenbeten en schorpioensteken. (1)

Adaptogeen

Ayurveda is ‘s werelds oudste medische systeem. Het heeft een holistische benadering van gezondheid en ziekte die zich richt op het behoud en de promotie van een goede gezondheid en het voorkomen van ziekten door middel van gezonde leefstijlpraktijken – inclusief regelmatige consumptie van adaptogene kruiden die het vermogen hebben om een gevoel van welbevinden te bevorderen in een wereld met een veel stressvolle componenten

Modern onderzoek heeft Tulsi geclassificeerd als een adaptogeen kruid. Adaptogenen bevorderen het gevoel van welbevinden en gaan stress, een belangrijke verstoorder van harmonie in het lichaam, tegen.(2)

Stress zorgt voor vrije radicalen die ontstekingen op celniveau kunnen veroorzaken. Adaptogenen zijn stoffen met een sterke antioxidantfuntie die schadelijke gevolgen van stress kunnen helpen elimineren.

Onder invloed van adaptogenen wordt de mens minder vatbaar voor stress.

Om deze reden adviseren Ayurvedische beoefenaars de regelmatige consumptie van tulsi-thee als een essentiële levensstijl.

Vandaag de dag wordt tulsi vaak geconsumeerd in supplementvorm of als tulsi-thee. Het wordt gebruikt als een natuurlijk middel tegen angst, bijniermoeheid, hypothyreoïdie, onevenwichtige bloedsuikerspiegel en als een huismiddel tegen acne.

Niet alleen tegen stress

Heilige basilicum helpt het lichaam niet alleen om zich aan te passen aan stress, het kan ook energie en uithoudingsvermogen bevorderen. Een manier om dit te doen is door het vermogen van het lichaam om efficiënt zuurstof te gebruiken te vergroten.

Als een kruid voor het hart heeft Tulsi veel heilzame acties op het hart. Het is licht bloedverdunnend en bevordert een goede bloedsomloop. Het kan stressgerelateerde hoge bloeddruk verlagen en dagelijks innemen kan helpen om het cholesterolgehalte te optimaliseren.

Stress kan een  rol spelen in de algemene cardiovasculaire gezondheid en de adaptogene eigenschappen van tulsi kunnen werken tegen stressgerelateerde schade.

Dierproeven gepubliceerd in de Alternative Medicine Review tonen ook aan dat heilige basilicum voordelen cardio-beschermende eigenschappen omvatten. Met andere woorden, het lijkt de gezondheid van het hart te verbeteren. (13)

In Ayurveda bestaat een formule die balancerend is voor een ieder (tridoshic, vata, pitta en kapha). Deze formule bestaat uit tulsi, arjuna en hawthorne.

Tulsi en onderzoek

In de moderne geneeskunde hebben de afgelopen decennia verschillende Indiase wetenschappers en onderzoekers de farmacologische effecten bestudeerd van verschillende delen van de tulsi-plant op:
• het immuunsysteem,
• het voortplantingssysteem,
• het centrale zenuwstelsel,
• het cardiovasculaire systeem,
• het maagsysteem,
• het urinewegstelsel
• en de bloedbiochemie .

Onderzoekers beschreven de therapeutische betekenis van heilige basilicum bij het behandelen en verlichten van verschillende kwalen en ze hebben een wetenschappelijke basis gelegd voor de therapeutische toepassingen van tulsi.

Het helpt organen en weefsels te beschermen tegen chemische stress van industriële vervuilers en zware metalen en fysieke stress door langdurige fysieke inspanning, fysieke beperkingen en blootstelling aan overmatig lawaai. (3)

Tulsi plant

Is basilicum hetzelfde als heilige basilicum?
Ik weet dat sommigen van jullie zich afvragen of onze gemeenschappelijke culinaire plant, basilicum, hetzelfde is als tulsi of heilige basilicum en het antwoord is nee.

Onze culinaire plant, Ocimum basilicum, is een andere soort hoewel ze sommige overlappende eigenschappen en toepassingen hebben. Er zijn meer dan 60 verschillende soorten in het geslacht Ocimum.

Er zijn twee veel voorkomende soorten tulsi:
Rama tulsi heeft een witte stengel en groene bladeren.
Shyam tulsi heeft een donkere roze-paarse stengel en bladeren.
Beide typen zijn vergelijkbaar qua geur en voordelen.

10 heilige basilicum-voordelen

1. Acne
Heilige basilicum helpt bij het bestrijden van bacteriën en infecties, dus het is een geweldige natuurlijke remedie voor acne en andere huidirritaties. Van heilig basilicum wordt aangenomen dat het de huid ten goede komt en het helpt huidinfecties zowel intern als extern te behandelen.

De belangrijkste werkzame stof van heilige basilicumolie is eugenol, ook het actieve ingrediënt in de krachtige antimicrobiële kruidnagelolie, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het helpt bij het bestrijden van vele huidaandoeningen.

Heilige basilicum bevat ook andere therapeutische componenten, waaronder gamma-caryophylleen en methyleugenol.

Onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Cosmetic Science laat zien dat heilige basilicum een natuurlijke behandeling van acne kan zijn. (4)

Wanneer het wordt gebruikt in combinatie met kokosolie als drager, absorbeert heilig basilicum de huid nog beter en kan het zelfs effectiever zijn.

2. Diabetes
De voordelen van de heilige basilicum lijken het vermogen te omvatten om de glucosespiegels in het bloed te reguleren, zoals aangetoond door verschillende reageerbuis- en dierexperimenten, evenals klinische proeven bij de mens.

Een placebo-gecontroleerde proef met heilige basilicumbladeren wijst naar de antidiabetische activiteit van heilige basilicum.

Over het algemeen concluderen de onderzoekers dat heilig basilicum kan worden voorgeschreven als onderdeel van een behandelplan voor mensen met milde tot matige niet-insulineafhankelijke diabetes. (5)

3. Kanker
In het algemeen kan heilig basilicum niet alleen werken als een natuurlijke behandeling van kanker, maar een ander voordeel is dat het ook kan helpen om het te voorkomen.

Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig tulsi consumeren minder gevoelig zijn voor immuniteitsverlies en minder vatbaar zijn voor het ontwikkelen van kankercellen.

Volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition and Cancer, kunnen tulsi en zijn fytochemicaliën (waaronder eugenol, rosmarinezuur, apigenine, myretenal, luteoline, β-sitosterol en carnosic acid) in sommige gevallen helpen door chemische stoffen geïnduceerde long, lever, orale en huidkankers voorkomen, omdat ze de antioxidantactiviteit verhogen, gezonde genexpressies veranderen en metastasen stoppen. (6)

Tulsi lijkt ook te helpen het lichaam te beschermen tegen stralingsvergiftiging en helpt bij de behandeling van schade door bestraling, volgens onderzoek gepubliceerd in 2016 in het Journal of Cancer Research and Therapeutics. Het beschermt selectief de normale weefsels tegen de destructieve effecten van straling. (7)

In feite heeft het tijdschrift Nutrition and Cancer een interessante recensie gepubliceerd waarin het belangrijke onderzoek wordt beschreven met betrekking tot het vermogen van tulsi om kanker te bestrijden die we in de afgelopen paar jaar hebben gezien.

De artsen die betrokken zijn bij dit onderzoek zijn het erover eens dat conventionele chemotherapie en radiotherapiebehandelingen die in de afgelopen drie decennia zijn gebruikt, de ziekte niet hebben kunnen bestrijden, plus dat ze ernstige bijwerkingen hebben.

Veel natuurlijke middelen – vooral tulsi bladeren en extracten van andere planten – blijken niet-toxisch, gemakkelijk verkrijgbaar en hebben bewezen antikanker eigenschappen. (8)

4. Hormonen en Stress
Tulsi heeft het vermogen om hormoonspiegels op natuurlijke wijze in balans te houden.

Tulsi heeft ook een positief fysiek effect op het lichaam en mentale voordelen. Door tulsi-thee te drinken, of door tulsi aan je maaltijden toe te voegen, help je je systeem te kalmeren en houd je je lichaam soepel.

Volgens een wetenschappelijk artikel dat in 2014 in de Journal of Ayurveda en Integrative Medicine werd gepubliceerd, is er steeds meer bewijs dat heilig basilicum de fysieke, chemische, metabole en psychologische stress kan verbeteren. (1)

Van Tulsi is ook aangetoond dat het de metabole stress tegengaat door normalisatie van bloedglucose, bloeddruk en lipiden, en psychologische stress door positieve effecten op het geheugen en de cognitieve functie en door zijn anxiolytische en antidepressieve eigenschappen.

Tulsi bevat drie fytochemische verbindingen die helpen deze resultaten te bereiken. De eerste twee, ocimumosides A en B, zijn geïdentificeerd als antistressverbindingen en kunnen het bloedcorticosteron (een ander stresshormoon) verlagen en positieve veranderingen in het neurotransmittersysteem van de hersenen veroorzaken. (9)

Het derde, 4-allyl-1-O-beta-D-glucopyronosyl-2-hydroxybenzeen is ook in staat om stressparameters in labstudies te verlagen. (10, 11)

5. Koorts
Heilige basilicum wordt vaak aanbevolen als een behandeling van koorts, vooral door beoefenaars van de Ayurvedische Geneeskunde.

Tulsi worden verondersteld als antibioticum, kiemdodende en desinfecterend middel te werken, wat betekent dat ze ons kunnen beschermen tegen bacteriën en virussen. (12)

Als we koorts hebben, is dat het bewijs dat onze lichaam vecht tegen een infectie. Daarom kan tulsi, met zijn eigenschappen om infecties te bestrijden, helpen koorts te bestrijden en je gezondheid snel herstellen.

6. Ademhalingsstoornissen
Tulsi bevat camphene, eugenol en cineole, die helpen verlichting te bieden van congestie en andere symptomen van ademhalingsstoornissen.

Wetenschappelijke studies hebben bevestigd dat heilige basilicum een indrukwekkende anti-astmatische vermogens bezit en de ademhaling gemakkelijker kan maken. Daarom is het een algemeen aanbevolen kruid voor respiratoire problemen in de Ayurvedische geneeskunde. (1)

7. Vitamine K
Vitamine K is een essentiële in vet oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de botten en de gezondheid van het hart.

Het is een van de belangrijkste vitamines die betrokken zijn bij botmineralisatie en bloedstolling, maar helpt ook de hersenfunctie, een gezond metabolisme en cellulaire gezondheid te behouden. Eén kopje tulsibladeren heeft meer dan uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K, waardoor het een perfecte bron is om vitamine K-tekort te voorkomen.

Bovendien kan vitamine K gunstig zijn voor uw botdichtheid, spijsvertering en hersenfunctie.

8. Tandheelkundige zorg en mondgezondheid
Tulsi heeft de kracht om bacteriën in je mond te bestrijden die leiden tot tandheelkundige problemen, zoals gaatjes, tandplak, tandsteen en slechte adem. Tulsibladeren dienen als mondverfrisser omdat ze de bacteriën en ziektekiemen in je mond doden. (14)

Probeer voor een natuurlijke tandverzorging een druppel tulsi-etherische olie toe te voegen aan je tandpasta of elke dag een kopje Tulsi-thee te drinken.

9. Hoofdpijn
Beoefenaars van Ayurveda bevelen heilig basilicum aan als een natuurlijk middel tegen hoofdpijn dat kan helpen bij het verlichten van migrainepijn. (15)

Sommigen geloven dat dit te wijten is aan het vermogen om sinusdruk te verlichten, en raden aan  tulsi-thee te maken om hoofdpijnklachten te verminderen.

10. Ogen
Onze ogen zijn gevoelig voor virale, bacteriële en schimmelinfecties die zeer gevaarlijk kunnen zijn. Gelukkig kunnen de heilzame voordelen van basilicum helpen deze schadelijke infecties te bestrijden. Tulsi wordt voorgeschreven in Ayurveda tegen conjunctivitis – ook algemeen bekend als roze oog – dankzij de ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen. (16)

Tulsi kan ook een aantal oogproblemen, waaronder cataracten, helpen voorkomen. Volgens Dr. S.K. Gupta van het All India Institute of Medical Sciences, de actuele toediening van een kruiden-oogdruppelmengsel dat kurkuma en heilige basilicumextracten bevat, helpt de oxidatieve stress en de onoplosbare eiwitvorming die tot cataract leidt te neutraliseren. (17)

Tulsi gebruiken en koken

Tulsi-planten worden gekweekt in bijna elk hindu huishouden. De bladeren hebben een zoete, aromatische geur en een muntachtige smaak;

Ze worden gebruikt bij het garneren van voedsel, sauzen en soepen. Ze worden ook vaak gebruikt om sappen, gearomatiseerd water en tulsi-thee te maken. In India eten mensen rauwe tulsibladeren om een hoest of verkoudheid te bestrijden.

Je kunt een tulsi-plant kopen en verzorgen, of je kunt tulsi-bladeren en poeder kopen bij een reformwinkel.

Om tulsibladeren te bereiden, maak ze grondig schoon en hak ze dan grof in met een keukenmes. Het is het beste om verse tulsibladeren binnen een dag of twee te gebruiken, maar ze kunnen ongeveer vijf dagen in een afgesloten zak in de koelkast worden bewaard.

Tulsi thee

Tulsi-thee is een populaire drank in India die wordt geconsumeerd in plaats van koffie.

Je vindt tulsi-thee bij veel natuurvoedingswinkels; het komt in dozen met theezakjes. Je kunt ook gedroogde tulsi-bladeren kopen en een theebal gebruiken om deze nuttige en smakelijke thee te maken.

Heb je liever ijsthee, dan kan je eenvoudig de thee afkoelen, ijs toe te voegen en zelfs wat stevia of citroen als smaakmaker. Je kunt ook een koude infusie maken van tulsi bladeren.

heilige basilicum thee

Recept tulsi thee

Vandaag ga ik een van mijn favoriete tulsi thee recept delen.

Smakelijke tonische tulsi-thee

Ingredienten
• 1 tl tulsi (heilige basilicum) bladeren
• 1 tl hibiscusbloemen
• 1 tl rozenblaadjes
honing naar smaak
• 4 kopjes water

Bereiding
• Doe de kruiden in een theepot.
• Giet het heet water erbij.
• Laat het 10 – 15 minuten weken.
• En geniet van je heilige basilicumthee!

Kruidengeneesmiddelen van Tulsi

Je kan Tulsi gebruiken om krachtige kruidengeneesmiddelen te maken, zoals bijvoorbeeld een voedende infusie tinctuur, glyceriet of een kruiden ghee.

Het maken van kruidengeneesmiddelen wordt aanbevolen omdat het gemakkelijker verteerbaar is en daardoor beter door je lichaam wordt opgenomen.

Recepten met Tulsi

Verse tulsibladeren of tulsi-poeder kunnen een interessante en onverwachte smaak toevoegen aan uw dagelijkse salade-recept. Probeer tulsi toe te voegen aan salade of een rijstrecept.

Het toevoegen van tulsi-thee aan je bad is een geweldige manier om de orgaanfunctie te verbeteren en bacteriën of schimmelinfecties te doden.

Mogelijke bijwerkingen

Heilige basilicum wordt in de Ayurvedische geneeskunde vaak genoemd als een kruid om een groot aantal aandoeningen te behandelen. Gebruikt voor duizenden jaren, heeft heilige basilicum weinig bijwerkingen en biedt het lichaam veel voordelen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat heilige basilicum veilig is voor regelmatige consumptie en gebruik op de huid.

Eén opmerking om in gedachten te houden is dat heilige basilicum (tulsi) de bloedstolling kan vertragen.
Sommige medicijnen die de bloedstolling vertragen, omvatten aspirine, clopidogrel, dalteparine, enoxaparine, heparine, ticlopidine en warfarine.
Vanwege de invloed op de bloedstolling dient u het gebruik van de heilige basilicum twee weken voor een geplande operatie stop te zetten. (18)

Tulsi kopen

Dit kruid is verkrijgbaar in de vorm van bladeren, poeder, supplementen en etherische olie.