fbpx
Heemst voordelen

Heemst voordelen

Heemst is een belangrijk kruid in de Ayurvedische geneeskunde en de genezingsmethoden van de Unani, die veel verschillende planten gebruiken om de immuniteit te verhogen en ziekten te voorkomen.

Heemst plant

Wat is heemst? Echte heemst is een plant uit de kaasjeskruidfamilie. Deze plant, die van origine in Afrika groeit, is door menselijk toedoen over de hele wereld verspreid naar gebieden waar grondsoort, vochtigheid en klimaat gunstig zijn.

Wat maakt heemst zo bijzonder?

De wortels en stengel van de marshmallow-plant scheiden slijm uit. De vezelachtige extracten van Heemst zwellen op in het lichaam en vormen een zachte, gelachtige substantie. Deze kwaliteit zorgt voor een beschermende laag rond de membranen.

Het zetmeel met eiwitachtige stoffen dat wordt gevonden in de wortel, werd vroeger gebruikt tijdens het bereiden van het snoepgoed marshmallows en spekken.

Heemst wortel

De wortel bevat flavonoïde antioxidanten, pectine (een soort vezel), aminozuren zoals asparagine en andere verbindingen zoals coumarine, fenolzuren, tannines en quercetine (antivirale en antibacteriële stoffen).

Studies tonen aan hoe al deze verbindingen de werking van de slijmvliezen in de luchtwegen verbeteren, waardoor verschillende ernstige aandoeningen worden afgewend . En de antioxidanten in de wortel voorkomen oxidatieve schade in het lichaam en bieden nog een aantal fantastische voordelen.

Vandaag de dag wordt Heemst nog steeds gebruikt door holistische beoefenaars op dezelfde manieren als duizenden jaren geleden, omdat in de plant krachtige actieve ingrediënten zitten die helpen bij het opbreken van slijm, ontstekingen verminderen en bacteriën op natuurlijke wijze doden.

Heemst gebruiken

Het grootste voordeel dat Heemst te bieden heeft, is dat het een natuurlijke “slijmlaag” vormt, wat betekent dat het werkt als een soort zachte vezel en opzwelt wanneer het in contact komt met water.

Deze “gladde” kwaliteit vormt een beschermende, dikke laag rond de membranen.

6 geweldige voordelen van Heemst

1. Hoest en verkoudheid
Voor iedereen die last heeft van keelpijn, hoesten of verkoudheid, kan heemst oraal worden ingenomen om pijn, zwelling en congestie te verminderen.

De vele slijmstoffen die heemst bevat maken het mogelijk de irritatie van de keel te verminderen, de zwelling in de lymfeklieren te verminderen, de genezingsperiode te versnellen en het hoesten te verminderen.

Dit is precies de reden waarom Heest wordt toegevoegd aan veel hoestsiropen en keelpastilles – het is een van de meest effectieve natuurlijke hoestoplossingen.

Het lijkt ook te helpen bij het stoppen van de de aandrang om te hoesten. Het helpt bij het produceren van meer speeksel, waardoor het helpt de symptomen van een droge mond te verminderen. Het kan veilig worden gebruikt door mensen met chronisch lage niveaus van speekselafscheiding en chronische hoest.

2. Bestrijdt bacteriële infecties
Symptomen van een infectie, zoals zwelling, gevoeligheid of verbranding, kunnen behandeld worden door Heemst te nemen. Aangetoond is dat de heemst de bacteriën doodt en het genezingsproces versnelt.

3. Spijsverteringsstoornissen
Heemst kan een groot aantal spijsverteringsproblemen verlichten, waaronder brandend maagzuur, zure reflux, diarree en zelfs constipatie. Het bedekt de binnenwand van de maag en voorkomt brandende gevoelens.

Uit onderzoek blijkt dat het kruid de darmwand herstelt en het spijsverteringsstelsel optimaal functioneert.

Voor de meeste vormen van indigestie, werkt heemst thee het beste en en is meestal rustgevend voor de maag.

Gezien het hoge slijmgehalte van Heemst, vermindert het de ontsteking van de maagwand en kan zelfs helpen bij maagzweren. Het creëert een beschermende laag in het spijsverteringskanaal.

Bovendien lijkt het gunstig voor mensen die lijden aan andere vormen van inflammatoire darmziekten, waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Interessant is dat de slijmachtige eigenschappen van marshmallow stabiel in het lichaam blijven, helemaal door het spijsverteringsstelsel totdat ze de dikke darm bereiken. Dit betekent dat ze niet van vorm veranderen tijdens het passeren van het spijsverteringskanaal en daarom nuttig zijn voor het kalmeren van symptomen van inflammatoire spijsverteringsstoornissen.

4. Huidproblemen
Heemst kan ook topisch worden gebruikt voor de behandeling van wonden, brandwonden, insectenbeten, droge of gesprongen huid en zelfs voor het schilferen van de huid.

Heemst scheidt slijm uit, waardoor de huid wordt verzacht, zwelling wordt verminderd en bacteriën worden gedood.

Dit is één reden is dat het een actief ingrediënt is in de meeste huidverzorgingsproducten.

Polysacchariden die voorkomen in heemst fungeren als een soort absorberende vezels die in combinatie met vloeistof tot een zachte en glibberige verandert. Deze glibberige massa fungeert als een huidbuffer, vochtinbrengende crème en beschermende laag voor de ultragevoelige huid.

Je kan heemst gebruiken in lippenbalsems, haarconditioners, zalven en zonnebrand producten.

De ontstekingsremmende eigenschappen van heemst zijn ook nuttig bij de behandeling van eczeem. De polysacchariden in de wortel hydrateren de huid en voegen een beschermende laag toe aan de ultragevoelige huid.

5. Haargroei
Het slijm in heemst bindt zich met haarproteïnen en maakt de haarstrengen dikker. Dit slijm kan ook worden gebruikt als ontklitter en conditioner voor het haar.

6. Ontsteking
Een studie uit 2011 onderzocht de effecten van heemst op bloedlipidenprofielen en leverfunctie gedurende een periode van een maand.

Onderzoekers ontdekten dat heemst ontstekingsremmende effecten had die werkten tegen zowel acute als chronische ontsteking, wat een van de grondoorzaken is van hartziekten.

Heemst gebruiken

Je kunt heemst in veel verschillende kruidenmiddelen gebruiken – pastille, in kruidenthee, als extract, in huidzalven. De exacte soort die je wilt gebruiken en de dosering die het beste werkt, zijn afhankelijk van de aandoening die u behandelt.

Wil je heemst thee, koop dan pure heemst. Zorg ervoor dat je het met voldoende water drinkt, want dit helpt het om een dikke, kleverige substantie te vormen.

Hier zijn verschillende manieren om heemst effectief in zijn verschillende vormen te gebruiken.

Om een schrale, droge of verwonde huid te kalmeren: Probeer een huidzalf of balsem met Heemst rechtstreeks op het getroffen gebied aan te brengen.

Deze cursus helpt je te breken met ongezonde, schadelijke verzorgingsproducten die je huid verouderen. Deze cursus helpt je nieuwe relaties te ontwikkelen met kruiden en hoe je die kan transformeren in kruidengeneesmiddelen die zorgen voor een gezonde, stralende, frisse, jonge huid.

Mogelijke bijwerkingen van heemst

Heemst is een zeer veilig kruid, maar soms doen zich allergieën voor.

Omdat het zo lang veilig is gebruikt en wordt beschouwd als een “aloude benadering om het lichaam te versterken”, heeft heemst weinig bijwerkingen.
Hoewel het normaal gesproken goed wordt verdragen en gemakkelijk te verteren is, is het mogelijk dat je bepaalde bijwerkingen ervaart, vooral als je het gebruikt met medicijnen. Praat met uw arts over mogelijke interacties voordat u heemst gebruikt als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt.

Bron:
1. “Aqueous extracts and…”. US National Library of Medicine.
2. “Marshmallow root extract for the treatment…”. US National Library of Medicine.
3. “Open trial to assess aspects…”. Complementary Medicine Research.
4. “Medicinal plants used in treatment of inflammatory…”. US National Library of Medicine.
5. “Evaluation of the antibacterial…”. US National Library of Medicine.
6. “Recommendations to the primary care…”. US National Library of Medicine.
7. “Pharmacological evaluation of…”. Taylor & Francis Online.
8. “Aqueous extrdacts an…”. ScienceDirect.
9. “Gastroprotective effects of…”. Taylor & Francis Online.
10. “Evaluation of the antibacterial activity of the…”. US National Library of Medicine.
11. “Marshmallow”. National Center for Biotechnology Information.
12. https://nl.wikipedia.org/wiki/Heemst