fbpx

Haaruitval tegengaan

​Word je ongelukkig van haaruitval en heb je al vele chemicaliën en producten gebruikt om haaruitval tegen te gaan. Probeer een ayurvedische behandeling tegen haarverlies. Volgens Ayurveda heeft elk individu een zeker evenwicht van de drie dosha’s:  vata, pitta en kapha. (= prakriti of natuurlijke geaardheid).

Er bestaat een eindeloos aantal combinaties van de verschillende verhoudingen van deze drie dosha’s. Hierdoor is elk individu anders wat betreft, uiterlijk, karakter en gedrag.Ayurveda heeft daarom verschillende soorten behandelingen voor haar problemen afhankelijk van welke type (vata, pitta of kapha) je bent.

Om te begrijpen welke behandeling geschikt is voor jou, moet je eerst je dosha type bepalen. (Doe hier de Ayurveda test).  Zodra jij weet welke dosha bijdraagt aan je haar problemen, kan je specifieke aanbevelingen toepassen wat betreft levensstijl, dieet en haaroliën.

Iemand kan (in evenwicht) bestaan uit 40% kapha, 80 % pitta en 50 % vata. Deze persoon heeft een dominante pitta dosha. Maar door verandering van leefstijl, eetgewoonten ect kan bijvoorbeeld de pitta dosha stijgen tot bijvoorbeeld 100%. Het evenwicht is verstoord (= vikriti) en leidt tot pitta onbalans. Een pitta onbalans leidt tot haaruitval.

Ayurvedische haartypen

​Omdat we verschillen van elkaar, heeft Ayurveda verschillende behandelmethoden afgestemd op jou dominante type.

• Vata haar is droog, kroezig, broos en futloos, soms met gespleten haar punten. De hoofdhuid kan schilferig (roos) zijn. Vata mensen hebben meer vocht nodig in hun dieet en haar. Enkele massage oliën die het haar hydrateren zijn sesamolie, brahmi olie en bhringraj olie.

• Pitta haar wordt dunner, is vroegtijdig grijs, het wordt gekenmerkt door haaruitval en terugwijkende haarlijn. Het is vettig en kan vette roos hebben.

• Als je kapha haar hebt, dan heb je dik, glanzend, golvend, maar toch vet haar. Kapha haar wordt niet voortijdig grijs en blijft vaak dik. De kapha typen hoeven niet veel moeite te doen om het haar gezond te houden. Omdat het haar snel vet wordt moet het regelmatig gewassen worden.

​Haaruitval oorzaken: Een verhoogde pitta dosha kan leiden tot haaruitval

​Is er een teveel pitta (vuur) in jouw lichaam dan kan dat uiteindelijk resulteren in het dunner worden van het haar, vroegtijdige vergrijzing, haaruitval, kaalheid of terugwijkende haargrens.

De pitta dosha bestaat uit vuur en water. Overtollig vuur (pitta) in het lichaam ontstaat door alles wat het vuur doet aanwakkeren:• Vermijd kruiden en voedsel die het vuur aanwakkeren: Gebruik weinig pittige, scherpe kruiden en zure voedingsmiddelen (citroen, azijn en gefermenteerde).  Zout, alcohol, veel vlees en roken verergeren ook de pitta dosha. Lees hier meer welke voedingsmiddelen geschikt zijn voor een pitta type (pitta voeding).

• Pitta neem ook toe door een heet klimaat.
• Woede en stress.

Lees hier meer hoe pitta stijgt in het lichaam.Zodra je weet wat de reden is waarom de pitta dosha is gestegen in jouw lichaam, wordt het gemakkelijker om het te corrigeren.

Haaruitval tegengaan

​Volgens Ayurveda, is de manier om haarverlies te voorkomen en te behandelen om pitta weer in balans te brengen. In ons voorbeeld zou pitta moeten dalen van 100% naar ​80%. Pitta moet er alles aan doen om koel te blijven.

Hoe doen ze dat?

Koel af met:

• Eet dus koelende voedingsmiddelen, zoals bladgroenten en sappige vruchten zoals meloenen’.
• Temper je woede en stress met yoga en meditatie.
• Regelmatig olie massage van het hoofd.

​Ayurvedische hoofdmassage

Hoofd massage heeft een gunstige werking op het haar en de hoofdhuid. Het stimuleert de bloedcirculatie naar de haarfollikels. Masseren van de hoofdhuid met warme olie is de manier om uw hoofdhuid en het haar te voeden.

Het is ook de beste manier om de hoofdhuid te ontgiften. Hoofdmassage is zowel ontspannend en therapeutisch. Het verwijdert ook dode huidcellen, zodat nieuwe haren moeiteloos kunnen groeien.

Gebruik zachte, ritmische bewegingen van je vingers. Omdat de oliën worden geabsorbeerd door de poriën van je hoofdhuid, is het best om pure, koudgeperste oliën te gebruiken. Masseer het hoofd één of twee keer in de week.

Enkele oliën tegen haaruitval zijn:

​Kokosolie: Dit is het beste type olie voor pitta haar. Kokosolie is een krachtig middel bij een verhoogde pitta dosha, omdat het koelend werkt op het lichaam en de geest. Het masseren van je hoofdhuid met kokosolie stimuleert niet alleen de haargroei, maar voorkomt ook haaruitval.

Brahmi olie: Het regelmatig masseren van je hoofdhuid met deze olie stimuleert de bloedcirculatie naar de haar follikels. Het heeft een kalmerend effect op de hoofdhuid en helpt tegen slapeloosheid.

Neem olie: Al jaren wordt neem gebruikt tegen huidaandoeningen en om haarverlies te behandelen. Regelmatig gebruik van neem op de hoofdhuid verbetert de bloedcirculatie en bevordert de haargroei. Neem wordt ook gebruikt om roos en luizen verminderen.

Amla olie: Amla is rijk aan vitamine C en voedt het haar van wortel tot punt. Het vermindert ook jeuk van de hoofdhuid en voorkomt vorming van roos.

Recept koelende haarolie tegen haaruitval:

​• 1-3 eetlepels kokosolie 
• 1-2 lepels brahmi olie 
• 1-2 lepels amla olie 
• ½- 1 lepel neemolie 

Meng de olie in een kommetje en doe het in een glazen potje. Verwarm de olie voordat je het masseert op de hoofdhuid. Laat het een nachtje inwerken. Als dat niet mogelijk is, laat het dan ongeveer een of twee uur inwerken.

Spoel het daarna uit met een milde shampoo.Gebruik geen haar producten die chemicaliën bevatten. Doe deze hoofdhuid massage 2-3 keer per week. Het bevordert een gezonde slaap, ontspanning en stimuleert de bloedsomloop

Haaruitval stress: doe aan yoga en meditatie

​Omdat stress de meest voorkomende reden voor haaruitval is, wordt ook ontspanningstechnieken aangeraden. Meditatie, yoga en pranayama zijn heel effectief. Enkele yoga oefeningen die verricht kunnen worden zijn uttanpadasana, matsyasana, sarvangasana, balayam yoga, vajrasana.

Een andere behandeling die effectief is voor haaruitval is de Panchakarma. Het is een serie van vijf therapieën die diepgewortelde stress en gifstoffen uit het lichaam verwijdert. Een onderdeel van deze behandeling is de Shirodhara behandeling, die ook afzonderlijk kan worden uitgevoerd.

Hierbij wordt warme medicinale olie gedurende 25 minuten op het voorhoofd gegoten. Het wordt toegepast bij stress, slaapstoornissen en psychische klachten.Het maken van de juiste keuzes in jouw dieet en de dagelijkse routine kan haar problemen voorkomen.

Photo by faungg’s photos