fbpx
Gymnema Sylvestre tegen diabetes

Gymnema Sylvestre tegen diabetes

​​Obesitas en diabetes zijn onmiskenbaar een probleem in de westerse wereld. Obesitas speelt een grote rol bij de ontwikkeling van diabetes. We maken het nog moeilijker voor onszelf vanwege het voedsel dat we eten, vaak met schadelijke e nummers.

Gymnema sylvestre blijkt zeer nuttige eigenschappen te hebben tegen obesitas en diabetes. In India wordt diabetes “zoete urine” genoemd, omdat diabetes een hoge bloedsuikerspiegel in de urine veroorzaakt als gevolg van een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel.

Gymnema wordt al duizenden jaren gebruikt tegen diabetes, omdat het in de praktijk inderdaad helpt om diabetes te behandelen. Maar wat zegt de wetenschap hierover?

Gymnema Sylvestre: de suikervernietiger

​De Gymnema Sylvestre struik komt voor in de tropische bossen van India. Gymnema sylvestre is bekend onder een aantal andere namen, waaronder het Sanskriet “Mesbasringi” en “Periploca of the Woods” in het Engels.

In het Hindi wordt het Gurmar genoemd, letterlijk de ‘suiker vernietiger’, vanwege zijn vermogen om te interfereren met zoetheid. Zoals de naam impliceert, wordt dit kruid gebruikt bij alle soorten van problemen die verband houden met suiker onevenwichtigheden, zoals bloedsuikerspiegel problemen, diabetes en overgewicht.

Het bevat diverse krachtige saponinen. Daarnaast bevat het gurmarine, een polypeptide wat uit verschillende aminozuren bestaat.

Hoe werkt Gymnema Sylvestre tegen diabetes?

​Er zijn verschillende stoffen in Gymnema Sylvestre bladeren die kunnen helpen bij de behandeling van diabetes. Het vreemde aan deze plant is dat wanneer je op de bladeren kauwt, je gedurende een aantal uren niet meer in staat bent om suiker te proeven. Gebakjes en andere zoetigheden smaken nergens naar.

De stof die verantwoordelijk voor dit tijdelijk effect is, heet Gurmarin. Een ander belangrijke verbinding is gymnemic zuur, dat verschillende functies heeft. Het verhoogt de productie van insuline, het herstelt de alvleesklier en het remt de absorptie van suiker absorptie in de darmen:

Andere kruiden die helpen bij diabetes zijn neem en fenegriek.

​Wat doet Gymnema?

​• Minder insuline nodig: Gymnemic zuur zorgt ervoor dat de alvleesklier meer insuline gaat afscheiden door het stimuleren van insuline producerende beta cellen in de alvleesklier.

Een studie van 2012 in het King’s College in Londen heeft aangetoond dat gymnema de insulinesecretie in muizen en mensen stimuleert [1].

Insuline wordt in de alvleesklier geproduceerd en het wordt aangenomen dat de insuline toename veroorzaakt kan worden door een regeneratie van pancreatische cellen.Hierdoor heb je minder insuline nodig als je diabetespatiënt bent. Als je dit natuurlijk product wilt gebruiken overleg daarom altijd eerst met je arts.

• Herstel van de alvleesklier. Uit onderzoek is gebleken dat Gurmar bijdraagt aan het herstel van de beta cellen in de alvleesklier. De beta cellen zijn verantwoordelijk voor de productie van insuline. [2]

Effect of an isolate from Gymnema Sylvestre, R. Br. In the control of diabetes mellitus and the associated pathological changes.Bij proeven op dieren waren de meeste beta cellen werden vernietigd waardoor deze dieren bijna geen insuline meer konden produceren. Na toediening van GS kwam de productie van insuline echter weer op gang.

• Verlaagt de bloedsuikerspiegel: Een onderzoek in 2009 bij Holy Cross College in Tamil Nadu, India gepubliceerd in het tijdschrift “Phytomedicine” toonde aan dat gymnema blad effectief was in het verlagen van de bloedsuikerspiegel en de niveaus van lipiden of vetten in het bloed van de ratten [3].

• Het remt de absorptie van suiker in de darmen. Ggymnemic zuur werkt door het verminderen en het balanceren van de bloedsuikerspiegel. Het onderdrukt hierdoor het verlangen naar suikerhoudende voedingsmiddelen. [4]

Antidiabetic effect of a leaf extract from Gymnema sylvestre in non-insulin-dependent diabetes mellitus patients: In dit onderzoek werd over een periode van 18 – 20 maanden aan 22 patiënten met type 2 diabetes elke dag 400 mg gegeven.

Aan het eind van de onderzoeksperiode, konden 16 van de 22 deelnemers hun medicatie verminderen, terwijl 5 deelnemers helemaal waren gestopt met de inname van hun medicatie.Dit betekent dat het kruid niet alleen de hoeveelheid medicatie verminderde, maar in bijna 25 procent van de mensen, was er geen noodzaak om medicatie te gebruiken.

Raadpleeg je arts/ayurvedisch arts

​Zoals met elk supplement kun je het beste je arts raadplegen als je gymnema inneemt of wilt gaan innemen. Die kan je inlichten over eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden.

Als je diabetes hebt, wees voorzichtig met het gebruik van Gymnema sylvestre. Het is belangrijk om je bloedglucose niveau regelmatig te controleren en eventueel de medicatie aanpassen.

Zwangere of borstvoeding gevende vrouwen, evenals kinderen of oudere patiënten kunnen beter geen Gurmar nemen omdat voor deze groepen de werking niet onderzocht is.

Photo by lalithamba