fbpx
Guduchi ayurveda

Guduchi ayurveda

In de Ayurveda wordt guduchi gezien als één van de goddelijke kruiden. Misschien komt dat omdat hij multi-inzetbaar is; een groot aantal ziekten kunnen worden behandeld met guduchi.

Guduchi (Tinospora cordifolia), ook bekend als amrit, is een van de meest gewaardeerde kruiden in de Ayurvedische apotheek. Volgens de mythe, werd een ambrosiale nectar gecreëerd die onsterfelijkheid zou schenken aan iedereen die het dronk. De nectar werd amrit genoemd, een Sanskrietwoord dat ‘onvergankelijk’ betekent.

Hoewel de moderne wetenschap haar immortaliserende eigenschappen niet heeft kunnen bevestigen, ondersteunt een groeiend aantal studies de rol van guduchi als een adoptogeen, een krachtig kruid dat de weerstand van het lichaam tegen stress, angst en ziekte verhoogt.

Guduchi en de Doshas

Amrit bevat de bittere, scherpe en samentrekkende smaak. Hoewel het traditioneel wordt gebruikt om geaccumuleerde Pitta te verwijderen, kan Guduchi alle dosha’s in evenwicht houden.

Gezondheidsvoordelen van Guduchi

• Verhoogt de immuniteit
• Behandelt aandoeningen van de luchtwegen
• Verlaagt stress
• Beschermt de lever

Guduchi of Tinospora cordifolia kan de oplossing zijn voor een groot aantal ziekten en gezondheidsproblemen waarmee we vandaag worden geconfronteerd.

Geen wonder dat deze krachtige remedie de naam “amrit” of nectar van het leven in de ayurvedische geneeskunde heeft gewonnen.

Hier zijn de 14 krachtige voordelen van Guduchi

1. Reinigt gifstoffen of “Ama” uit het lichaam
Volgens ayurveda heeft Guduchi het vermogen om de overtollige “ama” of, eenvoudig gezegd, toxines uit het lichaam te verwijderen.

Het helpt de spijsvertering te bevorderen en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Het versterkt ook je metabolisme, zodat je lichaam deze processen effectiever kan uitvoeren.

2. Goed voor energie
Guduchi is goed voor het energieniveau van de mens. Het stimuleert de werking van de lever. De lever raakt afvalstoffen kwijt waardoor hij beter kan werken en voedingsstoffen efficiënter worden opgenomen.

Het hogere energieniveau zorgt er vooral voor dat je beter in staat bent om met psychische spanningen en stress om te gaan.

Behalve dat het veel energie geeft is het een ontspannend kruid.

3. Weerstand
Guduchi is een plant die de werking van het immuunsysteem verbetert. Deze weerstandsverbeterende werking is ruimschoots onderzocht in de wetenschap. Het blijkt dat stoffen in guduchi de weerstand versterken doordat de werking van de T-cellen en de macrofagen wordt geactiveerd.

De bladeren, wortel en stengel vinden hun weg in vele ayurvedische rasayana’s of tonica om infecties af te weren en de immuniteit in het algemeen te stimuleren.

Of je nu koorts afhoudt, een chronische hoest hebt of een maag-darmprobleem, Guduchi kan helpen.

Het is zelfs gebruikt om SOA’s te bestrijden, zoals syfilis en huidziekten.

Guduchi-thee is een populaire tonic gemaakt door het toevoegen van gemalen Guduchi- peper, komijnzaad en een zoetstof zoals honing of palmsuiker aan gekookt, warm water.

4. Antioxidant
Naast zijn vermogen om het immuunsysteem te moduleren, heeft Guduchi ook antioxiderende eigenschappen die de cellen van je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen.

5. Koorts
Een afkooksel van de stengel of bladeren of sap dat uit de wortel van de plant wordt gehaald, kan helpen koorts aan te pakken.

Een aftreksel van de stengel kan ook worden ingenomen als een tonicum op een lege maag in de ochtend.

Een zetmeelhoudende extract bekend als Guduchi Sattva gemaakt van de gedroogde plant wordt aanbevolen voor intermitterende koorts, zoals malaria of dengue.

6. Bestrijdt infecties van de luchtwegen
Heb je chronische hoest of bronchitis? Guduchi wordt van oudsher gebruikt om deze kwalen te behandelen.

Het kruid zou de verslechtering van eventuele onevenwichtigheden pacificeren en kan effectief zijn tegen astma en hoest . Dankzij de immuunversterkende effecten helpt het de infectie te bestrijden, vooral via het slijmvlies van het ademhalingssysteem.

Guduchi is precies wat je nodig hebt als seizoensgebonden allergieën zoals hooikoorts. Het heeft een anti-allergisch effect en kan symptomen als jeukende neus, congestie en niezen tegengaan.

Een klinisch onderzoek toonde an dat het ook goed is voor de behandeling van infecties van de bovenste luchtwegen. Een middel dat 7,82% guduchi bevat (naast guggulu en zoethout) in 5 ml siroop, verlichtte de symptomen bij kinderen met infecties van de bovenste luchtwegen en chronische otitis media, een oorprobleem dat kan optreden na een verkoudheid.

7. Ontstekingsziekten zoals artritis
Guduchi heeft ontstekingsremmende eigenschappen die nuttig zijn voor mensen met inflammatoire aandoeningen zoals reumatoïde artritis en jicht.

In één klinische evaluatie heeft een formulering die met guduchi is gemaakt, de pijn van patiënten met reumatoïde artritis aanzienlijk verminderd.

8. Stress
Guduchi wordt beschouwd als een “medhya rasayana” met de kracht om cognitieve functies en geheugen te verbeteren dankzij zijn vermogen om de bloed-hersenbarrière te doorkruisen.

Er zitten diterpenen, polyfenolen en polysachariden zoals arabinogalactanen in guduchi.

Deze stoffen maken van deze plant een krachtig adaptogeen; je kunt veranderende omstandigheden van buitenaf zoals stress makkelijker aan.

In één onderzoek werd het Guduchi-extract getest door onderzoekers op hun effectiviteit bij het verlichten van stress.

Ze vonden dat het extract in een dosering van 100 mg / kg resulteerde in significante anti-stressactiviteit.

Bovendien was dit effect vergelijkbaar met wat je normaal zou krijgen door diazepam te nemen in een dosering van 2,5 mg / kg. Diazepam wordt gebruikt voor de kalmerende effecten voor mensen met angstproblemen.

9. Verhoogt de seksuele gezondheid
Ayurveda classificeert guduchi als “vrushya” met lustopwekkende voordelen. Als je worstelt met seksuele gezondheidsproblemen zoals impotentie, wil je misschien de verjongende effecten van dit kruid overwegen om het probleem te bestrijden.

10. Bloedcirculatie
Guduchi kan de bloedsomloop helpen verbeteren. Wat nog belangrijker is, het zuivert ook je bloed en werkt als een detox voor je systeem. Dit heeft over het algemeen positieve effecten op uw metabolisme en spijsvertering.

11. Voorkomt vroegtijdige veroudering
Met dank aan de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, kan Guduchi helpen die biologische klok te vertragen.

Net als ashwagandha, een andere verjongende anti-aging remedie van ayurveda, kan Guduchi je beschermen tegen veroudering gekoppeld aan oxidatieve stress van milieutoxines, bijproducten van biologische processen en zelfs het voedsel dat je eet.

12. Tegen huidproblemen zoals eczeem en psoriasis
Als je een chronisch huidprobleem hebt, zoals eczeem of psoriasis, weet u hoe frustrerend het kan zijn om de symptomen te beheersen, of het nu gaat om jeuk, algemeen ongemak of esthetische problemen.

Omdat Guduchi antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, kan het je helpen het probleem op meerdere fronten te bestrijden.

13. Diabetes
Guduchi is ook antidiabetisch en wordt in ayurveda gebruikt voor de behandeling van diabetes. Het kan zelfs helpen om problemen in verband met diabetes te verlichten, zoals zenuwbeschadiging gekoppeld aan diabetes (diabetische neuropathie) en spijsverterings- of maagproblemen (gastropathie).

Het is ook een belofte als een antihyperglycemische remedie, waardoor bloedglucosewaarden aanzienlijk worden verlaagd bij diabetische proefdieren. Er is ook waargenomen dat het glucosemetabolisme en glucosetolerantie verbetert.

Maar terwijl het wordt gebruikt in kruiden en ayurvedische geneesmiddelen, zullen verdere studies bij mensen de effectiviteit ervan helpen bevestigen.

Als u diabeet bent en medicijnen gebruikt, moet u uw arts raadplegen als u van plan bent om uw behandeling met Guduchi aan te vullen. Gebruik het niet om uw bestaande medicijnen te vervangen.

14. Anti kanker
De kruidenremedie kan ook tumorbestrijdende eigenschappen hebben, waardoor je immuunsysteem wordt versterkt, zodat het deze kankercellen kan bestrijden.

Eén studie observeerde het vermogen van guduchi om witte bloedcellen te activeren, de immuniteitsvechters van je lichaam.

Guduchi bijwerkingen

Hoe wordt Guduchi gebruikt?

Meestal wordt Guduchi toegediend als een poeder of churna, met een dosering van ongeveer een theelepel per keer, twee keer per dag genomen, voor algemene immuungezondheidsvoordelen.

Guduchi is meestal verkrijgbaar in poedervorm en de standaard dosering voor immuunversterking is 1 theelepel, tweemaal daags.

Bij het begin van verkoudheid of griep kan het een week duren om guduchi te gebruiken om de infectie te bestrijden.

Gecombineerd met andere kruiden:
Guduchi kan worden gecombineerd met shatavari of ashwagandha als een algemene tonic, of met aloë vera sap voor het doel van ontgifting.

Als een pasta:
Guduchi kan ook worden gebruikt in de vorm van een pasta en direct worden aangebracht op chronische huidirritaties, zoals eczeem en psoriasis.

Als medicatie voor een specifiek probleem kunnen de dosering en de duur van de inname variëren.

Guduchi bijwerkingen

Hoewel studies geen significante nadelige bijwerkingen hebben aangetoond, kan Guduchi enigszins verstikkend zijn als het langdurig wordt ingenomen door mensen die gevoelig zijn voor trage darmen. Voor iedereen is dit echter een remedie die de moeite van het proberen waard is.

Guduchi heeft veel te bieden en wordt gemakkelijk geconsumeerd als poeder, sap en infusie, tinctuur of ander kruidenmiddel.

Bron:
Lekshmi, R., Ratnaprava Mishra, and James Chacko. “GUDUCHI AS A RASAYANA IN INFECTIOUS DISEASES: A REVIEW.” International Journal of Ayurveda and Pharma Research 4, no. 4 (2016).
Kumar, KP Sampath, Debjit Bhowmik, S. Duraivel, and Rajalakshmi AN. “Indian Traditional Rasayana Therapy and its Health Benefits.” (2014).
Spelman, Kevin. “Traditional and clinical use of Tinospora cordifolia, Guduchi.” Australian Journal of Medical Herbalism 13, no. 2 (2001): 49.
Baghel, Smt Pratibha. “Plant of Versatile Properties: A Review of Tinospora Cordifolia (Guduchi).” (2017).
Goyal, Mandip R., and Gurdip Singh. “Naimittika Rasāyana for Respiratory Diseases.” Journal of Ayurveda Physicians & Surgeons (JAPS)(EISSN 2394-6350) 3, no. 4 (2017).
Badar, V. A., V. R. Thawani, P. T. Wakode, M. P. Shrivastava, K. J. Gharpure, L. L. Hingorani, and R. M. Khiyani. “Efficacy of Tinospora cordifolia in allergic rhinitis.” Journal of ethnopharmacology 96, no. 3 (2005): 445-449.
Singh, S. S., S. C. Pandey, S. Srivastava, V. S. Gupta, B. Patro, and A. C. Ghosh. “Chemistry and medicinal properties of Tinospora cordifolia (Guduchi).” Indian journal of pharmacology 35, no. 2 (2003): 83-91.
Sarma, D. N. K., R. L. Khosa, J. P. N. Chansauria, and M. Sahai. “Antistress activity of Tinospora cordifolia and Centella asiatica extracts.” Phytotherapy Research 10, no. 2 (1996): 181-183.
Kamble, Nandakumari, D. B. Puranik, and M. K. Salooja. “PREPARATION OF PROBIOTIC GUDUCHI WHEY BEVERAGE.”
Guduchi: The Amrit of Ayurveda by Neeshee Pandit. California College of Ayurveda.
What Is Guduchi?. The Chopra Center.
Krishna, C. Murali, D. Panchajanya Kumar, G. Sivaram, B. Venkateshwarlu, Sujata P. Dhoke, and G. Babu. “PROMISING AYURVEDIC HERBS IN THE MANAGEMENT OF KITIBHA (PSORIASIS)-A REVIEW.” International Journal of Ayurveda and Pharma Research 6, no. 1 (2018).
What is Guduchi?. The Chopra Center.
Upadhyay, Avnish K., Kaushal Kumar, Arvind Kumar, and Hari S. Mishra. “Tinospora cordifolia (Willd.) Hook. f. and Thoms.(Guduchi)–validation of the Ayurvedic pharmacology through experimental and clinical studies.” International journal of Ayurveda research 1, no. 2 (2010): 112.
Singh, Nisha, Sukh Mahendra Singh, and Pratima Shrivastava. “Immunomodulatory and Antitumor Actions of Medicinal Plant Tinospora cordifolia Are Mediated Through Activation of Tumor‐Associated Macrophages.” Immunopharmacology and immunotoxicology 26, no. 1 (2004): 145-162.