fbpx
Goudsbloem werking

Goudsbloem voordelen

Calendula-bloemen zijn een van mijn favoriete kruiden om kruidenmiddelen te maken, omdat ze zeer effectief zijn voor de gezondheid. Ze zijn bovendien aantrekkelijk om te zien. Goudsbloem heeft een rijke gele en oranje kleur (afhankelijk van de variëteit) die mooi en helend is.

Deze fel oranje bloem wordt in veel verzorgingsproducten gebruikt omdat het heel goed kan helpen bij huidproblemen zoals wondjes en eczeem. Het is een sterk middel tegen bacteriën, schimmels, gisten en werkt verzachtend en ontstekingsremmend.

Calendula officinalis (gewoonlijk calendula of goudsbloem” genoemd), wordt gebruikt om genezende kruidenzalven, theeën en tincturen en andere kruidengeneesmiddelen te maken.

Waarom goudsbloem?

Terwijl goudsbloemen meestal in tuinen worden geplant om insecten af te weren, kleur toe te voegen en een aangename geur af te geven, worden goudsbloemen van het Calendula-geslacht gebruikt voor hun vele ontstekingsremmende, antispasmodische en antischimmelverbindingen. (1)

Volgens een rapport gepubliceerd in Pharmacognosy Review bevatten meer dan 200 verschillende commerciële en medische formuleringen nu geconcentreerd goudsbloemextract van calendula. (2)

Goudsbloem werking

Goudsbloemen hebben vele voordelen die je kunnen verrassen. Traditionele kruidkundigen kennen de voordelen van de calendulabloem al eeuwen en de wetenschap begint die beweringen te ondersteunen.

Ze worden gebruikt bij:
Huiduitslag, allergieën, eczeem en dermatitis;
Pijn, zwelling en roodheid veroorzaakt door spierkrampen, spierblessures of verstuikingen;
Oogontsteking en jeuk veroorzaakt door conjunctivitis;
Schimmelinfecties, waaronder voetschimmel, candida, oorinfecties en ringworm.

Wat is goudsbloem?

Calendula officinalis is in de plantenfamilie bekend als Asteraceae of Compositae. Calendula-goudsbloemen zijn geeloranje van kleur en vormen kleine roosbloembloemblaadjes die worden geoogst en gedroogd vanwege hun talrijke geneeskrachtige eigenschappen.

Hoewel er wereldwijd verschillende soorten goudsbloem worden gekweekt, wordt calendula officinais beschouwd als de meest medicinale.

Het is inheems in Egypte en delen van de Middellandse Zee, maar wordt nu verbouwd op elk continent, meestal bloeiend tijdens de warmere maanden van het jaar (van ongeveer mei tot oktober op het noordelijk halfrond).

Uit botanisch onderzoek blijkt dat de goudsbloem van calendula veel actieve bestanddelen bevat, waaronder verschillende antioxidanten en vluchtige oliën. Deze zijn verantwoordelijk voor de heldere kleur en de sterke geur van de bloemen; vermogen om bepaalde schimmels, ongedierte en insecten af te weren; en ook het vermogen om de bloedstroom te verbeteren en ontstekingen onder controle te houden. (3)

Vanwege hun antioxiderende eigenschappen worden goudsbloem gebruikt bij:

1. Huidbehandeling
Zalf kan worden gebruikt om zonnebrand, wratten, beten en acne te verzachten,  droge huid en blaren.

2. Goudsbloem thee
Thee kan worden gemaakt met goudsbloembloemen om symptomen te verminderen die worden veroorzaakt door inflammatoire darmaandoeningen. Goudsbloemthee is ook gunstig voor de behandeling van gastritis, zure reflux en zweren, evenals het verminderen van maag- of menstruatiekrampen.

3. Immuun-stimulerende formule
Goudsbloem (calendula) druppels of extract worden soms gebruikt om symptomen van hoest, keelpijn of koorts te beheersen.

4. Oog-, genitale of huidinfectiebehandeling
Waxen gemaakt met goudsbloem worden al lang gebruikt voor de behandeling van schimmelinfecties van de geslachtsorganen, voeten, ogen, mond, huid en ook voor lagere aambeien, anale tranen en candida.

Enkele van de actieve ingrediënten gevonden in goudsbloemen (calendula) die het deze mogelijkheden geven zijn: (4)
• Plantensterolen bekend als calendulin
• Calendic zuur
• Polysacchariden
• Linolzuur
• Carotenoïden
• Flavonoïden
• Triterpenen saponinen, zoals triterpenoïde
• Tocoferolen
• Olanolzuurglycosiden

7 Voordelen van goudsbloemen

1. Ontsteking en vrije radicalen
Extracten uit de bloem beschermen de cellen tegen beschadiging door vrije radicalen – een van de belangrijkste oorzaken van veroudering en verslechtering van de cel. Calendula regelt niet alleen oxidatieve schade door vrije radicalen die delicate weefsels kunnen aantasten, zoals die van de ogen, maar beschermt ook tegen infecties van de huid en maagdarmkanaal veroorzaakt door virussen of bacteriën. (5)

Bovendien laat onderzoek ook zien dat goudsbloem helpt de groei van bacteriën in wonden te bestrijden en mogelijk zelfs in staat is om symptomen geassocieerd met chemotherapie en kankerbehandelingen te verminderen. (6)

2. Oogontsteking en conjunctivitis
Bevindingen uit dierstudies tonen aan dat goudsbloem-extract conjunctivitis en andere chronische oculaire ontstekingsaandoeningen kan behandelen.

Deze extracten hebben antibacteriële, antivirale, antischimmel en immunostimulerende eigenschappen aangetoond die niet alleen ooginfecties verminderen, maar ook het zicht beschermen door delicate weefsels van de ogen te beschermen tegen de gevolgen van UV-licht, bederf / veroudering en oxidatieve schade. (7)

3. Antiseptische eigenschappen
Het is gebleken dat calendula extract druppels oorzwelling en ontsteking binnen een paar dagen van gebruik kunnen verminderen, zelfs zonder het gebruik van antibiotica in sommige gevallen. (8)

4. Huidwonden, brandwonden en huiduitslag
Historisch gezien, en nog steeds, is een van de populairste toepassingen van Calendula toegepast op geïrriteerde huid (of op de oogleden en elders) om jeuk, roodheid, gevoeligheid, droogheid en zwelling te verminderen.

Het is gebleken dat calendula het vermogen heeft om de groei van gezond nieuw weefsel te bevorderen, de bloedstroom naar het getroffen gebied te verhogen, de productie van collageen te stimuleren, die de huid verstevigt, versterkt, de droge huid hydrateert en het proces van huidherstel versnelt na een operatie of schade.

Het vermogen van goudsbloemen om wonden te helpen behandelen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door stimulatie van de productie van epitheelcellen, meestal als gevolg van de aanwezigheid van glycoproteïnen en nucleoproteïnen. Het is ook gekoppeld aan verhoogde celvernieuwing en verbeterde stimulatie van het collageenmetabolisme.

Voor degenen met een droge, schilferige of huiduitslaggevoelige huid kan calendula worden gecombineerd met natuurlijke smeerproducten zoals kokosolie of sheaboter om de hydratatie en stevigheid van de huid te verbeteren. Bovendien wordt goudsbloem topisch gebruikt bij:

• luieruitslag
• gevoelige huid
• littekens
• pataderen
• insectenbeten
• brandwonden
• dermatitis en eczeem
• blauwe plekken
• geïnfecteerde delen

6. Krampen
Calendula’s antispasmodische acties zijn nuttig voor het verlichten van spierspasmen, maagkrampen en PMS / menstruatiekrampen. Goudsbloem kan krampen verminderen door de bloedstroom naar het pijnlijke gebied te verbeteren en ontstekingsreacties te verminderen. (9)

7. Muggen
Vanwege hun penetrante geur, antioxidantgehalte en vluchtige oliën kunnen goudsbloemen worden gebruikt om muggen en andere insecten van nature af te weren. Dit is een reden waarom goudsbloem gewoonlijk worden geplant in moestuinen en ook worden gebruikt in extractvorm in kaarsen, kamer- of insectensprays en veel huidlotions om muggenbeten te voorkomen.

Het gebruik van goudsbloemproducten op je huid helpt bij het afweren van beten, maar je kunt de bloemen ook direct in je tuin of tuin planten om de grond te beschermen. Het aroma van de bloemen werkt ondergronds om aaltjes (microscopische wormen) en ander ongedierte dat je gewassen kan eten, soms maximaal drie jaar na het planten, weg te houden, volgens de Farmer’s Almanac. (10)

Goudsbloemen recepten

De roosjes kunnen worden geconsumeerd in theevorm om de spijsvertering intern te vergemakkelijken en de gezondheid van de lever te verbeteren of om in de vorm van de zalf / extract over de buik te worden aangebracht om door de huid te trekken in gespannen spieren.

Goudsbloem zalf

Goudsbloem / calendula zalf:

Sommige onderzoeken suggereren dat bij baby’s met luieruitslag, het aanbrengen van een 1,5% calendula-zalf op de gevoelige huid gedurende zeven tot tien dagen kan helpen de symptomen te verminderen.

Bij volwassenen kunnen sterkere zalven met 3 tot 8 procent geconcentreerd calendula-extract ook worden gebruikt om symptomen zoals jeuk en zwelling te verminderen.

Calendulazalf kan bijzonder effectief zijn bij verzachtende huiduitslag of bij het genezen van gevoelige huidreacties in combinatie met andere ontstekingsremmende topische ingrediënten – zoals lavendel etherische olie of aloë vera-gel.

Recept anti calendula olie

  • Week 30 gram calendula in een potje met 250 ml sesamolie in de zon. De warmte heb je nodig om de medicinale eigenschappen uit dit kruid te extraheren.
  • Schud dagelijks gedurende 4 weken.
  • Filter de olie in een schoon potje en doe het in een flesje.

Recept calendula zalf

Ingrediënten
250 ml Calendula olie / Goudsbloem olie
30 gram Bijenwas
Schoon potje

Bereiding
Meng de olie en de was samen in een kommetje
Wanneer het geheel is gesmolten, kun je het gieten in je potjes
Laten afkoelen en deksel erop.

Goudsbloem / calendula druppels:

Je kunt calendula-olie, extract of druppels gebruiken om een anti muggen spray te maken.

goudsbloem thee
Goudsbloem thee

Gedroogde goudsbloembloemen kunnen worden gebruikt om thee te zetten. Droog de bloemblaadjes op een lage temperatuur en kook water en voeg een eetlepel gedroogde bloemen toe aan de pot thee voordat je hem laat trekken. Drink meerdere kopjes per dag op basis van de ernst van uw symptomen.

Hoewel het veel gebruikelijker is om goudsbloem topisch op de huid te gebruiken, kunnen goudsbloembloemen ook voorkomen in bepaalde homeopathische geneesmiddelen die via de mond worden ingenomen. Deze worden het vaakst gebruikt voor de antiverouderings-, ontstekingsremmende en krampstillende effecten van goudsbloem.

De dosis hangt af van de aandoening die u behandelt en de concentratie van het product.

Als kleurstof in voeding

Gemalen goudsbloembloemblaadjes hebben een diepe kleur die sommigen met saffraan vergelijken – daarom wordt ze in het verleden ook gebruikt als een minder dure kleurstof, toevoeging aan soepen of spijsverteringsthee en / of als een parfumbestanddeel in sommige gevallen.

Calendula siroop

• 1 liter water
• 30 gram calendula bloemblaadjes
• 700 gram suiker
• Sap van halve citroen

Bereiding
Breng het water aan de kook en 20 minuten op een zacht vuurtje sudderen
Zeef dan de blaadjes eruit
Voeg 700 gram suiker toe en sap van een halve citroen
Breng aan de kook en zorg dat al de suiker is opgelost.
Nu kan het in een schone fles.

Mogelijke bijwerkingen

Het is bekend dat Calendula-crème goed wordt verdragen, zelfs voor mensen met een gevoelige huid.  Vermijd goudsbloemproducten als je allergisch bent  voor ambrosia, madeliefjes, chrysanten, kamille, echinacea en andere planten in dezelfde familie als goudsbloemen.

Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, is er weinig bekend over de effecten van calendula, dus het is het beste om het advies van uw arts te vragen voordat u het intern inneemt of extract op de huid gebruikt.

Breng calendula niet rechtstreeks op open wonden, omdat dit irritatie kan veroorzaken. Begin met een zeer kleine hoeveelheid op de huid om uw reactie te testen, en dan kunt u uw dosis langzaam verhogen.

Wanneer je calendula intern neemt (inclusief druppels, vloeibaar extract, thee, tinctuur, glyceriet, kruidenazijnenz.), is het mogelijk om interacties te ervaren in combinatie met sedatieve medicatie.

Sommigen merken op dat goudsbloem / calendula slaperigheid verhoogt, vooral in combinatie met slaapmiddelen, angststoornissen of kalmerende middelen.

Samenvatting

Van goudsbloem kan je kruidenmiddelen maken, zoals zalven, thee, infusies, tincturen, glyceriet en druppels maken die zowel intern als extern worden gebruikt.

Goudsbloem bevat veel krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die infecties bestrijden, zwelling verminderen, de bloedstroom verbeteren, spierspasmen verminderen, effecten van schade door vrije radicalen / veroudering vertragen.