fbpx

Ghee maken

​Van alle vetsoorten, is boter het lekkerste voor mij. Omdat het snel brandt en ik geen plantaardige olie gebruikt, met uitzondering kokosolie is ghee een perfecte oplossing voor mij. Lees hier waarom ghee ook gezond is.

Boter in de pan spettert, verbrandt en frituren is niet mogelijk. Boter bestaat uit vet, water, melksuiker en eiwitten. Door het water zal boter spetteren, de melksuiker gaat eerst karamelliseren en daarna samen met de eiwitten verbranden. Dat geeft de zwarte kleur van verbrande boter.

​Wat is Ghee

​Om boter te kunnen gebruiken bij het bakken en braden wordt het geklaard. Ghee is ongezouten geklaarde boter. Door verwarming zal het water verdampen en zal het vet scheiden van de melkeiwitten. Het is puur vet waar de vaste stoffen zijn verwijderd. Het heeft hierdoor een hoger kookpunt dan boter en olijfolie, waardoor het handig is voor het bakken van gerechten.

Het is rijk aan butyraat, het verbetert de spijsvertering, stimuleert het immuunsysteem en vermindert ontsteking. In tegenstelling tot de meeste zuivelproducten, is het vrij van dierlijk eiwit caseïne en geschikt voor mensen die allergisch zijn voor zuivel. Het is een geweldige bron van vet oplosbare vitamines.

In India is het veruit de belangrijkste vetstof in de keuken. Het is de basis van elke Ayurvedische maaltijd omdat het de medicinale eigenschappen van specerijen versterkt.Je kunt het gebruiken om groenten te wokken, smeren op een zoete aardappel. Het is zelfs te gebruiken als hydraterende crème (100x gewassen ghee) of op het haar.

​Soorten geklaarde boter en ghee

​Hoewel ghee een soort geklaarde boter is, wordt het anders gemaakt. Geklaarde boter is voltooid zodra het water is verdampt en de melkbestanddelen worden verwijderd. Ghee wordt langer gekookt totdat de vaste stoffen karamelliseren (bruin worden). Het heeft daardoor een nootachtige smaak en is langer houdbaar omdat meer water verdampt tijdens het proces.

Het is online te kopen of bij de tropische winkels. Soms wordt voor het maken van ghee gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie gebruikt vanwege de lagere kosten. Deze ghee kan transvetten bevatten.

Let bij het kopen van ghee dat het gemaakt is van biologische melk van koeien die gevoed zijn met gras. Traditioneel gemaakte ghee wordt gemaakt door rauwe melk te koken, af te koelen en het toevoegen van Indiase yoghurt.

Met behulp van oude methoden wordt het gekarnd om een specifieke boter te verkrijgen. Deze boter wordt vervolgens gebruikt om ghee te maken. Ghee is duur als je het wilt kopen. Maar je kunt het ook zelf makkelijk maken.

​Hoe maak je ghee?

Simpel recept om ghee thuis te maken

Ingrediënten
• Biologisch ongezouten boter.

Materiaal
Pan
Lepel om het schuim af te scheppen
Kaasdoekje of zeer fijne zeef
Fles

Bereidingswijze:
Kook de ghee tot er schuim verschijnt:

ghee maken

De gesmolten boter is nu goudkleurig met bruine stukjes melkbestanddelen. Hierna de ghee zeven:

Instructies

• Snijd de boter in stukjes en doe het in een roestvrij stalen pan.
• Verhit de boter op een matig vuur tot het volledig gesmolten is. Kook het tot er wit schuim verschijnt. Als het lichtbruin wordt, schep het af met een lepel. Op dit punt moet de gesmolten boter helder goudkleurig zijn en er moeten bruine stukjes melkbestanddelen op de bodem van de pan liggen.
• Doe een kaasdoekje over een fles en giet de gouden gele vloeistof hierin.
• Als het is afgekoeld, plaats een deksel hierop.
• Bewaar in de koelkast tot zes maanden.

Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ghee