fbpx
Ghee gezond

Ghee gezond

Ghee werd ooit gedacht ongezond te zijn, omdat het o.a. verzadigde vetten bevat, maar de moderne wetenschap bevestigt nu wat de Ayurvedische gezondheid wetenschap al duizenden jaren wist.
Ghee is een van de gezonde vetten. Het is een essentieel superfood.

Wat is ghee?

Ghee boter is een soort geklaarde boter. Als de boter wordt verhit, worden niet alleen de melkbestanddelen verwijderd, maar ook het water wordt eruit verdampt. Dit zorgt voor een mooie, gouden, olieachtig substantie. Ghee is lactose en caseïne vrij.

In India, is ghee een van de meest gewaardeerde voedingsmiddelen.
Het wordt al eeuwenlang gebruikt als kookvet. Het wordt ook gebruikt in rituelen, als een symbool van zuiverheid dat wordt aangeboden aan de goden, evenals in heilige lampen.
In veel van de oude religieuze geschriften van India kan men verwijzingen naar deze gouden olie vinden.

Waarom is ghee gezond?

• Ter versterking van het Immuunsysteem en de spijsvertering
In tegenstelling tot andere oliën is ghee rijk aan byteraat of boterzuur. Het is zo gunstig voor het darmkanaal dat darmbacteriën ook hun eigen byteraat kunnen maken. Dit doen ze door gezonde vezels die we eten om te zetten in byteraat.

Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met ongezonde spijsverteringskanalen geen boterzuur produceren. Het eten van ghee is als het eten van probiotica en prebiotica.
Studies tonen het belang aan van het hebben van boterzuur in de darmen.

De cellen van de darm gebruiken boterzuur als hun energiebron en hun belangrijkste middel voor het ondersteunen van de gezondheid van de darmwand.
Onderzoek toont aan dat adequate productie van boterzuur de productie van killer T-cellen in de darm steunt en dus een sterk immuunsysteem.

Onderzoekers gebruiken butyraat orale supplementen en butyraat klysma om inflammatoire darmziekten zoals Crohn en vele darm-gerelateerde gezondheidskwesties te behandelen.

In Ayurveda, wordt het intern innemen van ghee en ghee klysma (basti) al duizenden jaren met succes verricht om de darmgezondheid te ondersteunen en ontsteking te verminderen.
Ghee is een geconcentreerde vorm van byteraat zonder bijwerkingen.

• Ghee om je lichaam te detoxen
Een slechte spijsvertering creëert ama (een bijzonder gifstof) in het lichaam. Ghee is als het aanbieden van de beste brandstof voor de spijsvertering.

Dit kan worden getest op een echt vuur: als je op een vuurtje een beetje olie giet, zal de kracht van het vuur afnemen. Maar als je een beetje ghee op het vuur giet, zal het vuur ontvlammen en helderder branden.
Ook dit effect treedt op in het lichaam. Hierdoor wordt gezegd dat ghee de brand (agni) van de spijsvertering voedt. Het bevordert een goede spijsvertering.

De inname van ghee wordt gebruikt in panchakarma (traditionele Ayurvedische detox) om ama in de lichaamsweefsels op te lossen.

Ghee stimuleert de afscheiding van het maagzuur, wat helpt om voedsel te verteren. Het bevordert ook de uitscheiding. Beide zorgen voor een goed werkende spijsvertering. Een goede spijsvertering staat gelijk aan een goede gezondheid.
Lees hier meer detox tips.

• Ghee kan negatieve emoties uit het lichaam reinigen
Onderzoek heeft aangetoond dat negatieve emoties een chemische aard hebben. Ze hebben een direct effect op ons lichaam. Emoties zoals liefde of vreugde stimuleren andere chemicaliën dan emoties zoals angst of verdriet.

Negatieve emoties hebben een negatieve invloed op het lichaam en kunnen diverse ziekten veroorzaken.
Ayurveda heeft altijd al beweerd, dat het lichaam en geest één zijn. Negatieve chemicaliën worden opgeslagen in vet. Ghee wordt gebruikt om de in vet oplosbare gifstoffen uit de cellen te verwijderen.

• Energie
Het is rijk aan middellange keten vetzuren die worden direct gebruikt door het lichaam voor energie, waardoor het gebruikt kan worden als consistente energiebron.

• Afvallen
Het zet aan tot vetstofwisseling, een proces waarbij het lichaam zijn eigen vet begint te verbranden voor brandstof.

• Geweldig voor het koken en smaak
Het heeft een hoog kookpunt (250 ° C ), waardoor het een van de beste olie is die gebruikt wordt in de keuken. Je kan ermee bakken en braden zonder dat bij hoge verhitting schadelijke vrije radicalen vrijkomen.

Het smaakt naar boter zonder dat het zuivel allergieën veroorzaakt.
Het is gemaakt van boter, maar de melkbestanddelen en onzuiverheden zijn verwijderd, zodat de meeste mensen die lactose of caseïne intolerant zijn, geen problemen ondervinden van ghee.

Het heeft een zachte nootachtige fluwelen smaak.
Het is een bekende katalysator en versterkt de geneeskrachtige eigenschappen van kruiden en specerijen. Dit is de reden waarom Ayurveda het gebruik in duizenden verschillende kruidenpreparaten.
Je kunt hetzelfde doen door keukenkruiden in ghee te bakken, waardoor de medicinale waarde van elke maaltijd stijgt.

• Ghee biedt veel voedingsstoffen
Het bevat vitamine A, D, E en K.
Het is rijk aan CLA (geconjugeerd linolzuur) een antioxidant met anti-virale eigenschappen als het gemaakt is van verse biologische koemelk geproduceerd door koeien die gevoed zijn met gras.
Dus koop alleen ghee, van gras gevoede koeien, of maak het zelf. Lees hier hoe je ghee zelf kunt maken.

• Ghee voor de huid
Het voedt, versterkt en beschermt de huid, zoals 100 maal gewassen ghee. Hierbij wordt de ghee 100 keer gewassen met water, waardoor een witte vettige substantie wordt gecreëerd, die als crème wordt gebruikt voor de huid.

Het gebruik van ghee is een bekende behandeling in de Ayurveda voor het verlichten van droogte (teveel aan vata dosha) in het lichaam, omdat het vettig en voedend is van aard. Toegenomen droogte in het lichaam leidt tot veroudering van de huid.

Zowel intern genomen of extern toegepast, heeft ghee de mogelijkheid om de weefsels op een cellulair niveau te voeden. Dit vermindert de droge huid en ook droge dikke darm (obstipatie).

Ook de pitta dosha brengt ghee in balans, vanwege zijn koude en zoete eigenschappen.
Ghee met geneeskrachtige kruiden vermindert kapha dosha.
Lees hier meer over ayurvedische huidverzorging.

• Ghee is Satvic
In Ayurveda wordt het beschouwd als een van de meest Sattva voedingsmiddelen. Sattva voedingsmiddelen bevorderen positiviteit, groei en uitbreiding van het bewustzijn.

Sattva betekent zuiverheid en rust.

Ghee kan deze kwaliteiten in ons lichaam en geest brengen. Een manier om deze kwaliteiten te absorberen is door de praktijk van Trataka: het staren in het gouden licht van een ghee vlam om het derde oog te zuiveren, om de visie te versterken en om het licht van het bewustzijn te ontwaken.

Ghee kan je ook zelf maken.

Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ghee
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22969190
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12233802
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705355/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10531600