fbpx
100x gewassen ghee beste anti rimpel creme

Gewassen ghee anti rimpel crème maken

​Zelf de beste anti rimpel crème maken?

​Heb je ooit een natuurlijke gezichtscrème geprobeerd die niet vettig en zwaar is zoals oliën en boters? Kokosolie en sheabutter hebben geweldige voordelen, maar laten een vettig gevoel achter op het gezicht.

(Oliën zijn overigens uitstekend om het gezicht te reinigen. Het wordt ook wel ‘The Oil cleansing method genoemd). Er is een traditioneel Ayurvedisch middel genaamd ‘Shata-dhauta-ghrita’ of ‘100 keer gewassen ghee’. Het is een zijdeachtige, reukloze romige crème, die snel in de huid trekt zonder dat het een olieachtige residu achterlaat.

Het wordt gemaakt door de ghee letterlijk 100 keer te ‘wassen’ in een koperen kom, onder het reciteren van mantra’s. Het resultaat is een reukloze, voedende, zijdeachtige crème van opgeklopte boter. In de Ayurveda wordt gezegd dat het alle zeven lagen van de huid bereikt zonder de poriën te blokkeren.

Het wordt gebruikt als een traditionele vocht inbrengende crème. Het is een uitstekend middel tegen rimpels en een droge huid. (vata huid) en wordt gebruikt als anti rimpel crème. Ook kalmeert het ontstekingen van rozacea, eczeem, acne, (problemen van de pitta huid).

Therapeutische eigenschappen 100x gewassen ghee

• Het is geschikt voor het verminderen van vata (droge, rimpelige huid) en pitta klachten (rosacea, eczeem, acne) op de huid.
• helpt bij de heropbouw van huidweefsel
• verzacht de pijn als gevolg van irritatie van de huid.
• Het heeft vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen een kalmerend effect op roodachtige of verbrande huid.
• De hydraterende en samentrekkende kwaliteiten helpen om de dosha’s in evenwicht te brengen in de huid.

Hoe werkt 100X gewassen ghee?

Hoe werkt 100X gewassen ghee?

​Er zijn enkele studies verricht naar Shata-dhauta-ghrita. Shata- dhauta- ghrita – A case study

Het begint als een lipide (vet) emulsie en met elke toevoeging van water, worden de vetdeeltjes gesplitst.

Deze ‘vetsplitsing is het proces waarin het vet wordt gehydrolyseerd in aanwezigheid van water om vrije vetzuren en glycerolen te verkrijgen.

Comparison of physical characteristics of vanishing cream base, cow ghee and Shata dhauta ghrita as per pharmacopoeial standards.

Deze studie geeft aan dat 100 keer gewassen ghee een basis zou moet worden voor farmaceutische externe toepassingen. Het heeft een aantal helende factoren, die vanwege de kleine deeltjesgrootte, in staat is farmaceutische bestanddelen diep in de huidweefsel te leveren.

Ghee is rijk aan korte keten vetzuren, genaamd butyraat. Deze vetzuren beschikken over ontstekingsremmende eigenschappen. Dit verklaart waarom de Ayurvedische praktijk het adviseert voor inflammatoire huidziekten, zoals acne, eczeem, psoriasis.

Hydrocortison crèmes, het middel dat wordt gebruikt bij ontstekingen, bevat ook butyraat, maar heeft veel bijwerkingen.

Waarom in een koperen kom?

Koper werkt als een katalysator ter bevordering van de vetsplitsing en het verhoogt de kopergehalte in de emulsie. En koper staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking op de huid.

​Recept 100x gewassen ghee maken

Het is heel eenvoudig om zelf de beste anti rimpel crème te maken:

Ingrediënten:
• 1 kopje biologische ghee. Lees hier hoe je zelf ghee kunt maken.
• Mixer
• Ongeveer 3 liter zuiver water
Gebruik bij voorkeur een koperen kom, want koper bezit antimicrobiële eigenschappen.

Bereidingswijze
Ghee mixen met water:

Ghee verandert van kleur en wordt steeds zachter:

• Doe de ghee in een mengkom, voeg 2 kopjes water. Gebruik een grote mengkom om te voorkomen dat het water gaat rondspetteren. De ghee zal ook in volume toenemen.

• Mix het gedurende 3-5 minuten op lage tot gemiddelde snelheid. Bij het traditioneel recept wordt dit proces met de hand gedaan, langzamer mengen is beter om een traditioneler resultaat te bereiken.

• Verwijder het water.

• Voeg 2 kopjes water, en herhaal het proces ten minste 25 keer. De effectiviteit neemt toe met elke wasbeurt. Na het wassen dringt het snel in de huid.Wanneer je klaar bent, knijp zoveel water uit de crème als je kunt. Je kunt gebruik maken van een zeer fijne zeef.

Als je de ghee mixt met water zal je merken dat de ghee verandert van textuur en kleur. Het wordt zachter en lichter met elke nieuwe toevoeging van water. Het eindresultaat is bijna wit van kleur en het wordt binnen een paar minuten door de huid geabsorbeerd.

Deze procedure zet de ghee om in een zachte, koelende, voedende, zijdeachtig zalf. Als je een droge, rimpelige huid hebt, zou je 100x gewassen ghee moeten proberen. Het wordt gebruikt als een anti rimpel crème.

Om de werking te versterken kan churnas (een mix van kruiden en specerijen) worden toegevoegd, zoals Ashwaghanda, neem, momordica charantia, aloe vera etc.Wanneer je klaar bent, doe de crème in glazen potje.

Om te voorkomen dat het bederft en verkleurt (tekenen van oxidatie), gebruik een houten roerstokje of ander schoon gebruiksvoorwerp.

Omdat deze 100 x gewassen ghee soms overblijfsel van vocht bevat, is het niet ideaal om het langer dan 6 maanden te bewaren. Bij warmer weer, koel bewaren.

​Voor welke huid typen?

​Deze crème is geschikt voor de vata type (als anti rimpel crème) en pitta type (als crème tegen ontstekingen).

Aangezien deze crème gemaakt is van boter is het een van de beste moisturizers. Maar als je huid al vet is en bij een toegenomen kapha dosha wordt het niet aanbevolen, totdat kapha weer in balans is.

Bron:
Anti-inflammatory effects of sodium butyrate on human monocytes: potent inhibition of IL-12 and up-regulation of IL-10 production. The FASEB Journal).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1612357
http://www.ijpbs.net/cms/php/upload/2684_pdf.pdf