fbpx
Geneeskrachtige kruiden

Geneeskrachtige kruiden

Omdat we geconfronteerd worden met resistente bacteriën en symptoom bestrijding in plaats van behandeling van de wortel van het probleem, beginnen steeds meer mensen aandacht te besteden aan geneeskrachtige kruiden. (1)

Miljoenen dollars zijn geïnvesteerd in het zoeken naar veelbelovende geneeskrachtige kruiden. Deze investeringen  zijn nog steeds relatief bescheiden in vergelijking met de totale farmaceutische industrie, maar het bewijst dat onderzoekers naar alternatieve en natuurlijke vormen van behandeling kijken. (2)

Heilzame kruiden worden gebruikt om aandoeningen en ziekten te behandelen en vele studies bewijzen hun werkzaamheid. Van de 177 goedgekeurde geneesmiddelen voor de behandeling van kanker, is meer dan 70 procent gebaseerd op natuurlijke producten of chemische imitaties van natuurlijke producten. (3)

Het gebruik van geneeskrachtige kruiden

Als kruiden binnen een holistisch context worden gebruikt, kunnen ze een krachtige bondgenoot zijn voor een betere gezondheid.

Kruiden pakken het onderliggend probleem aan. Het doel van veel kruidentradities, of het nu de Chinese kruidengeneeskunde of de Ayurvedische kruidengeneeskunde is, is om naar gezondheid toe te werken door evenwicht te creëren waar disharmonie heerst.

Laten we een blik werpen hoe dit verschilt van de westerse geneeskunde. Maagzuur is een veel voorkomend pijnlijk probleem. De Westerse arts schrijft zuurremmers voor. Deze verminderen de hoeveelheid zuur die de maag produceert.

Hoewel het op korte termijn verlichting kan brengen, ontstaan er negatieve effecten door het blokkeren van belangrijke spijsverteringsenzymen. Dit resulteert na verloop van tijd in een slechte spijsvertering. Als je de voedingsstoffen uit je eten niet kunt verteren, hoe kun je gezond zijn?

Een kruidendeskundige kijkt hier anders naar.

Gekeken wordt naar het individu. Wat is uit balans? Waar kunnen we meer harmonie brengen? Veranderingen in het dieet, het gebruik van bittere en wrange kruiden, kan resulteren in een optimale spijsvertering.

Het gaat erom dat we naar de onderliggende redenen kijken en dan kruiden gebruiken om balans te brengen.

Wat maakt het gebruik van kruiden effectief?

Wat gezonde kruiden bijzonder effectief maakt, is hoe ze worden gebruikt.

Het is heel natuurlijk om je  af te vragen welk kruid goed is voor ______. Welk kruid is goed tegen brandend maagzuur? Welk kruid is goed tegen slapeloosheid? Welk kruid is goed tegen een opgeblazen gevoel?

Maar wanneer je kruiden proberen te vervangen door geneesmiddelen, zul je hoogstwaarschijnlijk teleurgesteld zijn in de resultaten. In plaats daarvan is het gebruik van kruiden een kunst.

We willen altijd weten waarom iets gebeurt. We zoeken naar disharmonie en proberen balans te brengen.

De voordelen van geneeskrachtige kruiden en specerijen

Elke maaltijd biedt de gelegenheid om jezelf te voeden en je krachtig te ondersteunen. Het toevoegen van  kruiden en specerijen aan je dieet heeft vele voordelen. Ze bieden essentiële voedingsstoffen, bevorderen gezond ouder worden, voorkomen ziekten en versterken  gezonde lichaamsfuncties.

Kruiden en hun werking:

1. Kruiden versterken de vertering
Een principe in Ayurveda is dat de meeste chronische ziekten met een slechte spijsvertering begint. Als het lichaam het voedsel niet kan veranderen in de voedingsstoffen die het nodig heeft, hoe kan je dan een goede gezondheid hebben?

In feite zijn vele culinaire kruiden al duizenden jaren in gebruik, niet alleen omdat ze lekker zijn, maar ook omdat ze helpen bij de spijsvertering. Helaas hebben mensen maar al te vaak al zo lang een slechte spijsvertering dat ze aannemen dat het een natuurlijk onderdeel van het leven is.

Veel mensen merken dat als ze kruiden gebruiken om hun spijsvertering te versterken, dat veel van hun andere klachten verdwijnen.

Let op de volgende symptomen, die aanwijzingen zijn voor een slechte spijsvertering:
Een opgeblazen gevoel
Winderigheid
•Maagzuur
•Constipatie
•Misselijkheid
•Weinig trek
• Terugkerende diarree

2. Kruiden bevatten antioxidanten
Kruiden en specerijen bevatten veel antioxidanten, die een belangrijke sleutel zijn om schade toegebracht aan het lichaam door oxidatieve stress te beperken.

Oxidatieve stress is in verband gebracht met leverproblemen, artritis, vroegtijdige huidveroudering en oogbeschadiging.

In de cellen vinden allerlei ingewikkelde processen plaats waardoor er vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen zijn gevaarlijke atomen/moleculen die gaan rondzwerven in het lichaam op zoek naar een ontbrekend elektron dat ze zelf missen.

Om aan deze ontbrekende factor te komen vallen ze de gezonde cellen aan waardoor die dan weer beschadigt en ontregeld worden.

Op deze manier kunnen ziekten ontstaan als kanker, diabetes, hartziekten, dementie, beroertes, artritis, reuma, lever aandoeningen.

Antioxidanten zorgen voor een extra elektron voor de vrije radicalen.

De vorming van vrije radicalen is een natuurlijk onderdeel van het leven, eten en ademen. Het kan echter dramatisch worden verhoogd door stress, het eten van chemische voeding, het consumeren van oliën die zijn oververhit, sigarettenrook of slaapgebrek.

Om oxidatieve stress te minimaliseren, is het belangrijk om deze negatieve invloeden te beperken en regelmatig voedingsmiddelen met antioxidanten, zoals kruiden en specerijen, in je maaltijden op te nemen.

3. Kruiden ondersteunen het zenuwstelsel
Veel mensen hebben last van stress. Hoe vaak krijg je het antwoord “Ik ben erg druk” als je iemand vraagt hoe het met ze gaat? Overmatige stress komt zo vaak voor dat het bijna normaal lijkt dat we een slaaptekort hebben, overwerkt zijn en zwaar belast zijn.

Chronische stress is in verband gebracht met de belangrijkste doodsoorzaken.

Ik weet dat kruiden je geen bovenmenselijke krachten zullen geven. Maar kruiden en specerijen kunnen ons helpen de negatieve effecten van stress te moduleren.

Ze kunnen ons helpen om ‘s nachts een goede nachtrust te hebben en overdag angstgevoelens te verminderen.

Samen met vers voedsel, bieden ze ons vitaminen en mineralen die nodig zijn om ons zenuwstelsel te ondersteunen.

4. Kruiden zijn antibacterieel
Sommige kruiden en specerijen bieden een krachtige afweer tegen bacteriën (bijvoorbeeld Azadirachta indica). In een tijdperk van farmaceutische antibiotica, klinkt dit misschien niet zo revolutionair; de mensheid wordt echter geconfronteerd met een groot probleem, namelijk resistentie tegen antibiotica.

Naarmate bacteriën zich ontwikkelden, hebben ze zich aangepast aan de farmaceutische antibiotica die we gebruiken.

Nu, na tientallen jaren van overmatig gebruik van antibiotica, reageren steeds meer bacteriën niet langer op behandelingen met antibiotica.

Omdat planten al duizenden jaren veranderen en evolueren met bacteriën, hebben ze een zeer complex systeem dat het moeilijker kan maken voor ziekteverwekkers om zich eraan aan te passen.

Hoewel het voor bepaalde aandoeningen noodzakelijk kan zijn om farmaceutische antibiotica te gebruiken, kan dit verstrekkende negatieve effecten hebben, met name op onze darmflora, de gunstige bacterie in ons spijsverteringskanaal.

In de afgelopen jaren heeft nieuw onderzoek aangetoond hoe belangrijk het is om een gezond darmflora te hebben; farmaceutische antibiotica werken echter door alle bacteriën te vernietigen, zelfs de goede.

Specerijen kunnen sterk antibacterieel zijn zonder alle bacteriën te vernietigen. In plaats van alles uit te schakelen waarmee ze in contact komen, kunnen planten worden gekozen voor de specifieke type infectie.

Sommige kruiden hebben meer invloed op de ene soort bacterie dan op de andere. Planten kunnen ook effectief zijn tegen virussen en schimmelinfecties.

5. Kruiden ondersteunen het immuunsysteem
Een andere krachtige manier waarop kruiden onze gezondheid kunnen versterken in tijden van infectie, is door het immuunsysteem van ons lichaam te versterken.

Hoe weten we dat kruiden deze voordelen bieden?

Naarmate je meer te weten komt over de voordelen en kwaliteiten van kruiden, kan je je misschien afvragen, hoe weten we het of dit klopt? Is het misschien verzonnen?

• Er zijn historische gegevens over het gebruik van planten die duizenden jaren oud zijn.
• Veel kruidendeskundigen gebruiken zelf kruiden en in hun praktijk en delen hun persoonlijke ervaringen.
• En natuurlijk hebben we een groeiend aantal wetenschappelijke studies over planten.

Van oude teksten tot hedendaagse kruidendeskundigen
De eerste schriftelijke vermelding van kruiden die voor de gezondheid worden gebruikt dateert van meer dan 5.000 jaar geleden. Sindsdien zijn er veel belangrijke teksten geschreven en bewaard die onze kennis nog steeds sterk beïnvloeden.

Hoewel we zeker sceptisch zijn tegenover oude teksten, kunnen we veel inzichten verzamelen van het gebruik van kruiden die de tand des tijds hebben doorstaan.

Hedendaagse kruidendeskundigen zullen het historisch gebruik van kruiden vaak onderbouwen door hun eigen persoonlijke en klinische ervaringen.

Ze zijn geworteld in het verleden terwijl ze ook de traditie vooruit helpen en nieuwe manieren ontwikkelen om kruiden te gebruiken.

Ik gebruik al jaren kruiden en heb gezien hoe kruiden (evenals levensstijl, voeding en beweging) de helende ervaring van iemand kunnen veranderen.

Het effect kan zo simpel zijn als het kalmeren van een zere keel of zo complex als het aanpakken van de oorzaak van een chronische ziekte.

Wetenschap
Wetenschappelijke studies en klinische proeven met betrekking tot het gebruik van kruiden en specerijen voor de gezondheid zijn in opkomst. Er zijn studies die hun effectiviteit aantonen. Als je op de site van PubMed (een dienst van de National Institutes of Health) een zoekopdracht invoert, zie je veel studies die zijn gepubliceerd over de geneeskrachtige werking van kruiden.

Velen van deze studies bevestigen het traditionele gebruik van planten, terwijl andere wijzen op nieuwe manieren om ze te gebruiken.

Het ideale pad combineert duizenden jaren kennis met de ervaringen van kruidendeskundigen en de vele klinische onderzoeken.

Op deze manier krijgen we een duidelijker beeld van de vele manieren waarop planten kunnen genezen.

Bron:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/61657-antioxidanten-en-vrije-radicalen-wat-zijn-dat.html