fbpx

Kruidenolie maken voor de huid 

Kruidenolie is de meest gebruikte natuurlijke remedie in mijn huishouden.

Toen ik lang geleden voor het eerst kruidenmiddelen leerde maken van Ayurvedische leraren tijdens mijn yoga lessen… was het maken van kruidenoliën het eerste waar ik verliefd op werd.

Ik heb altijd van oliën, crèmes en lotions gehouden, maar toen ik hoorde welke ingrediënten ze bevatten, was ik echt geschokt.

Ik kon niet geloven dat duizenden chemicaliën toegelaten worden in onze lichaamsverzorgingsproducten. Zelfs de ‘natuurlijk’ ogende producten waren niet zo natuurlijk … ik was zo enthousiast te horen dat er alternatieven waren.

Het is nu alweer 30 jaar geleden dat ik mijn eigen kruidenoliën maak volgens de 5000 jaar oude  Ayurvedische principes. 

Kruidenoliën zijn zonder twijfel de meest populaire kruidenremedie en het meest gebruikt door mijn lezers.

Geneeskrachtige kruidenoliën zijn geweldig, ze zijn er voor iedereen en in elk stadium van hun kruidenreis.

Wat is een kruidenolie?

Een kruidenolie of oliemaceraat maak je door planten in olie te laten trekken.
De vetoplosbare bestanddelen van de plant worden daarmee in de olie opgenomen. Dat kunnen de volgende stoffen zijn:
• smaak- of geurstoffen
• stoffen met medicinale eigenschappen
• stoffen met cosmetische kwaliteiten, zoals de celgroeibevorderende carotenen uit Goudsbloem of allantoïne uit Smeerwortel.

Geen schadelijke ingrediënten

Het maken van je eigen handgemaakte kruidenoliën is ook de beste manier om natuurlijke ingrediënten te gebruiken om je huid te hydrateren en de schadelijke, hormoonverstorende, huid beschadigende en giftige ingrediënten in lichaamsoliën en lichaamsverzorgingsproducten te vermijden die schadelijk zijn voor je gezondheid.

Ben je ooit voor de gek gehouden door een label? Er staat ‘natuurlijk’ op, het label zelf
heeft een ‘natuurlijke’ uitstraling, maar dan kom je thuis en dan kijk je naar de lange
lijst met ingrediënten die je niet eens kan uitspreken.

Geen speurwerk meer om uit te zoeken wat er in alle ‘natuurlijke’ producten zit of nog erger, wat niet op het etiket staat (er zijn veel chemicaliën in lichaamsoliën en huidverzorgingsproducten die wettelijk niet hoeven te worden vermeld).

Je eigen heerlijke, helende lichaamsoliën maken is leuk en makkelijk. Er zijn veel verschillende manieren om kruidenoliën te maken en veel verschillende overwegingen, afhankelijk van het kruid dat je gebruikt.

Gemberolie maken

Gemberolie maken

Je gaat van deze kruidenolie houden. Medicinaal heeft gemberolie vele toepassingen. Daarvoor worden de wortels van de plant gebruikt.

Gember is een sterke bondgenoot voor verschillende soorten pijn. Vaak hebben de kruiden die we gebruiken voor pijn zeer specifieke werkingsmechanismen.

Daarom moeten we zorgvuldig kiezen welk kruid we voor specifieke soorten pijn gebruiken. Als er bijvoorbeeld pijn is vanwege spierspanning, gebruiken we een krampstillend kruid zoals valeriaan of kava.

Gember verlicht pijn door zijn ontstekingsremmende acties, bloedverspreidende acties en pijn veroorzaakt door kou te verlichten. Het kan ook de kramp verlichten die wordt ervaren bij diarree of menstruatiekrampen.

Gember wordt veel gebruikt voor ontstekingspijn zoals artrose en reumatoïde artritis. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat gember effectief en veilig is bij het verlichten van artritische pijn, zowel door middel van lokale toediening als door het intern in te nemen.

Het ruikt lekker en stimuleert de doorbloeding

Daarom wordt gember vaak toegepast in massage olie bij spierpijn, vastzittende spieren of reumatische klachten

Van gember is ook aangetoond dat het spierpijn verlicht na trainingen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria
Ria

Geweldig idee….ik ga de olie maken

Bea De Backer
Bea De Backer

Dank u zéér verhelderend, ik ga aan de slag.