fbpx
Gember

Gember gezond

​Gember (Zingiber officinale ) is een aromatisch, scherp en pittig kruid en heeft vele therapeutische kwaliteiten. De ondergrondse wortelstok kan vers, in gedroogde poedervorm, in olie of sap worden gebruikt.

Het is de meest gebruikte plant in de geschiedenis van de mensheid. Het wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt als specerij in de keuken. In India wordt het voornamelijk gebruikt in curry’s.

Behalve als specerij in de keuken, wordt het al honderden jaren gebruikt als kruidenmiddel vanwege de twee vluchtige oliën, gingerol en shogaol. Deze oliën zijn de medische actieve bestanddelen van zingiber officinale.

In de Ayurveda wordt het door de vele helende eigenschappen, ook wel de universele kruidenmedicijn (‘vishwa bhesai’) genoemd.

Smaak: Scherp, heet

Effect op de dosha: V K P+

Eigenschappen van Gember: pijnstillend,antiseptisch, anti-inflammatoire, anti bacterieel, braakwerend, zweetdrijvend, spijsvertering, slijmoplossend, kalmerend, winddrijvend, stimulerend middel.​

Gember, het detox kruid

​Traditioneel wordt gember gebruikt in de Ayurveda om de spijsvertering te bevorderen. In de Ayurveda wordt een zwakke spijsvertering beschouwd als de belangrijkste oorzaak van ziekten. Als de spijsvertering niet goed werkt, ontstaat er ama (giftstoffen) in het lichaam.

Zowel de vertering van voedsel, de opname van voedingsstoffen en de uitscheiding van afvalstoffen zijn hierbij belangrijk.

Zingiber officinale is bijzonder omdat het als een van de weinige specerijen invloed uitoefent op al deze drie elementen van de spijsvertering. Het vernietigt afvalstoffen in het lichaam, het zorgt voor de opname van voedingsstoffen en het bevordert de lediging van de maag.

De verhittende kracht van zingiber officinale speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van gifstoffen in het lichaam. Je spijsvertering is de motor van je lichaam. Als het misgaat in de maag, worden alle systemen negatief beïnvloed. (Bron)

Zo kan je gember gebruiken om de spijsvertering te stimuleren

• Spoel de opgehoopte gifstoffen door met een detoxthee gemaakt van gemberpoeder, feneriek en zwarte peper. Of maak een heerlijke thee van verse gember.

• Kauw een stukje gember met een beetje zout voor de maaltijd.

• Of voeg het toe aan voedsel om het makkelijker te verteren.

​Andere traditionele toepassingen van Zingiber officinale

​•    Misselijkheid en overgeven. Gember wordt gebruikt bij misselijkheid bij reisziekte. Ook bij andere vormen van misselijkheid wordt het gebruikt. Uit onderzoek is gebleken dat het een positief effect heeft bij het verminderen van misselijkheid tijdens chemotherapie.

Ook zou gember goed werken bij misselijkheid tijdens zwangerschap, alhoewel voorzichtigheid hierbij is geboden.

•    Koorts, verkoudheid, keelpijn. Door de natuurlijke anti-virale en anti-histamine eigenschappen wordt zingiber officinale ook hiervoor ingezet. Het heeft ook antibacteriële werking, is slijmoplossend, werkt koortswerend en ontstekingsremmend.

•    Reuma. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Het leidt tot botafbraak met als gevolg ontsteking, pijn en zwakte. Reguliere medicijnen geven alleen symptomatische verlichting. Terwijl gember voor de behandeling van reuma wordt gebruikt door de fytochemische bestanddelen van gember.

Deze bestanddelen bieden niet alleen symptomatische verlichting, maar ook verlichting van reuma door het verminderen van botafbraak. Het bevat anti-inflammatoire eigenschappen, dit vermindert de ontsteking en de pijn die geassocieerd wordt met osteo artritis en reumatoïde artritis.

•    Astma. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling van aandoeningen met betrekking tot de ademhaling. Studie heeft aangetoond dat het gebruik van gember allergische luchtwegontstekingen vermindert, mogelijk door het onderdrukken van Th2-gemedieerde immuunreactie.

•    Migraine en hoofdpijn. Migraine wordt beschouwd als een neurologische aandoening. De meeste medicijnen tegen migraine hebben nadelige bijwerkingen. Gebleken is dat gember efficiënt is bij neurologische aandoeningen. In een klinisch onderzoek, werd een 42-jarige migraine patiënt 500-600 mg gember poeder met water voorgeschreven.

Bij het begin van de aanval moest de patiënt dit innemen. Het poeder brak het effect van de hoofdpijn binnen een half uur af. Het gebruik van 1,5-2 g poeder per dag na de aanval van migraine vermindert de frequentie van de aanvallen sterk.

•    Cholesterol. Het vermindert de vorming van slechte cholesterol, het stimuleert de omzetting van cholesterol in galzuren.

•    Hoge bloeddruk. Het verlaagt een hoge bloeddruk. Het is belangrijk om gember niet in te nemen samen met geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk.

•    Ook bij diarree, menstruatiepijn blijkt gember goed te werken.

•    Bij diabetes heeft het lichaam moeite om het bloedsuikergehalte (of bloedglucose) onder controle te houden. Insuline, die hiervoor zorgt, is bij mensen met diabetes verstoord geraakt. Insuline shots reguleren redelijk het bloedsuikergehalte, maar niet iedereen vindt dit even plezierig.

Onderzoek heeft aangetoond dat gember de werking en afgifte van insuline verbetert. Ook verbetert gember de insulineresistentie en de koolhydraat- en vetstofwisseling. Het beschermend effect van gember tegen diabetescomplicaties is ook een belangrijk aspect van de voordelen.

​Voor de huid

Anti-veroudering

Gember bevat de antioxidant gingerol, die beschermt tegen huidveroudering. Het verbetert het uiterlijk van de huid door het verwijderen van giftige stoffen en het stimulren van de bloedcirculatie. De antioxidanten in gember voorkomen schade door vrije radicalen. Het verbetert de elasticiteit van de huid en maakt het steviger. Wat je moet weten over huidveroudering.

Acne

Gemberpoeder heeft anti-inflammatoire en antibacteriële eigenschappen, dit helpt de poriën te ontstoppen en doodt de acne-veroorzakende bacteriën. Omdat gemberpoeder een krachtig antiseptisch en reinigingsmiddel is, houdt het de huid goed schoon, glad en vrij van vlekken.

Stimuleert de haargroei

De verwarmende eigenschap van gember zorgt voor circulatie van het bloed van de hoofdhuid. Dit stimuleert de haarfollikels en de haargroei. De antiseptische eigenschappen helpen tevens in het verwijderen van roos.

Tanden

Door de antiseptische en antibacteriële eigenschappen van gember is het tevens geschikt om je tanden mee te poetsen. Tand poeder recept.

Voorzorgsmaatregelen bij gebruik van gember:

​• Wees voorzichtig bij het gebruik tijdens zwangerschap.

• Het bevat sterke pitta eigenschappen en verergert pitta. Als je pitta (vuur) type bent, of een overmaat aan pitta hebt, gebruik het in combinatie met suiker of zoethoutwortel om de sterke eigenschappen van pitta te verminderen.

• Wees voorzichtig bij het gebruik samen met bepaalde medicijnen. Dit geldt vooral als je medicijnen gebruikt tegen diabetes, hoge bloeddruk, of bloedverdunnende medicijnen.