fbpx
garam masala recept

Garam masala recept

​Heb je je ooit afgevraagd hoe je Garam Masala moet maken? Maar wat is  het eigenlijk? En is er een recept voor?

Maak de beste zelfgemaakte garam masala die je ooit hebt geproefd, in slechts een paar minuten.

​Wat is garam masala?

​In het Hindi betekent het woord Garam heet. Masala is een mengsel van specerijen (lees hier meer over ayurvedische kruiden in mijn keuken). Er bestaat geen Garam masala recept. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek.

De exacte mix kan variëren tussen huishouden en regio’s, hoewel het meestal kaneel, kardemom, kruidnagel, komijn, koriander, nootmuskaat en peperkorrels omvat. Dit is geen ​ pittige mix, het wordt gebruikt voor zijn diepe, verwarmende smaak in plaats van hitte.

En hoewel je het op de ingrediëntenlijst voor curry’s, vlees en soepen zult vinden, heeft deze warme melange ook een plaats in veel van de gerechten die u regelmatig kookt.

​Het beste Garam masala recept

​Dit recept voor garam masala is mijn favoriet. ​Garam masala is ook te koop in  supermarkt. Maar je weet nooit hoe lang de potjes al liggen in de supermarkt.

Je kan ook makkelijk zelf een kleine hoeveelheid maken. De kruiden kunnen al na een paar maanden wat van hun smaak verliezen, wat de smaakbalans van de hele blend kan veranderen. Het werk bij het maken van je eigen kruidenmix is minimaal, maar het verschil is altijd heel merkbaar.

Als je dol bent op koken en bereid bent wat extra tijd te besteden om ervoor te zorgen dat alles vers en authentiek wordt gemaakt, dan is dit de juiste keuze.

Terwijl bij traditioneel Indiaas koken veel hele kruiden worden gebruikt, zijn de meeste niet-Indiërs niet gewend om hele kruiden te gebruiken. Ik gebruik dit als een vervanging voor veel verschillende kruiden.

Ik vraag maar ​5 minuten van je  tijd om deze zelfgemaakte garam masala te maken. Niet alleen verbetert het de smaken van je kookkunsten, het zorgt ervoor dat je kookproces precies hetzelfde lijkt als wat ik kook in mijn eigen keuken.

​Ingrediënten garam masala

​• 2 eetlepels korianderzaad
• 1 theelepel komijnzaad
• 1/2 theelepel kruidnagels
• 1/2 theelepel kardemomzaad
• 2 gedroogde laurierblaadjes
• 1 theelepel cayenne poeder 
• 1/2 theelepel gember poeder 
• 1/2 theelepel kurkuma poeder 
• 1/2 theelepel fenegriekzaad 
• 1/2 theelepel  asafoetida 
• 1/2 theelepel venkelzaad 

Doe alle ingrediënten in een schone koffiemolen en maal tot  een grofkorrelig poeder  en je bent klaar.

Heb je meer tijd over?

Verhit een zware koekenpan op middelhoog vuur. Voeg alle ingrediënten toe en schud en roer ongeveer een minuut, of tot de kruiden geuren, iets donkerder zijn en een klein beetje rook afgeven.

Haal van het vuur en laat het afkoelen. Maal tot een fijn poeder in een koffiemolen. Bewaar het in een luchtdichte verpakking.