fbpx
Fenegriekzaad

Fenegriek voordelen

Nog nooit van fenegriek gehoord? Ik raad aan om fenegriekzaad regelmatig te gebruiken.

Waarom?
Mensen gebruiken zijn verse en gedroogde zaden, bladeren, twijgen en wortels als specerijen, smaakstoffen en supplementen. Hoewel meer onderzoek nodig is, tonen sommige onderzoeken aan dat fenegriek verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben.

Hoe?
Het begint allemaal met een ontsteking. Zoals recent onderzoek aantoont, helpt het zowel inwendige als uitwendige ontstekingen te verminderen … naast het verbeteren van je seksleven en reproductieve functie, en het verbeteren van de voeding voor baby’s.

En dat is nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om dit belangrijke kruid.

Hoe heet het?
Fenegriek, fenegriekzaad, foenegriek, Grieks hooi, bokshoornklaver, trigonella foenum-graecum (L), kelabat (Indonesië), methi (India).

Wat is fenegriek?

Fenegriek is een kruid met lichtgroene bladeren en kleine witte bloemen. Het is van de erwtenfamilie (Fabaceae) en ook bekend als Grieks hooi (Trigonella foenum-graecum). De fenegriek plant groeit tot ongeveer twee tot drie voet lang, en de zaaddozen bevatten 10-20 kleine, platte, geel-bruine, scherpe en aromatische zaden.

De smaak

Fenegriek bladeren en zaden zijn aromatisch en hebben een complexe smaak beschreven als nootachtig, zoet en licht bitter. Het heeft echter een veel aangenamere smaak als het wordt gekookt. De fenegriekplant bevat een reeks krachtige verbindingen waarvan gedacht wordt dat ze verantwoordelijk zijn voor veel van de therapeutische eigenschappen van de plant.

De zaden zijn bijvoorbeeld rijk aan saponinen en coumarines – chemicaliën die in verband zijn gebracht met veel gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte (1, 2).

Aangezien de zaden grote hoeveelheden krachtige verbindingen bevatten, bevatten fenegrieksupplementen meestal geconcentreerde extracten van fenegriekzaden of fenegriekzaadpoeder.

De graecumzaden, die meestal gedroogd en gemalen worden, zijn het meest gebruikte deel van fenegriek. De bladeren worden ook vaak gebruikt bij het koken.

Gebruik van Fenegriek

Fenegriek-extracten zijn ingrediënten in veel voorkomende producten, waaronder: (3)
Zepen
• Cosmetica
Theesoorten
Garam masala, een kruidenmix
• Specerijen

Zoals vermeld in het boek “Essentiële oliën in voedselbehoud, smaak en veiligheid”, is bekend dat fenegriekextract en olie antimicrobiële, antioxiderende, antidiabetische en antitumorigene activiteiten bezitten.

Het heeft een lange geschiedenis als ingrediënt in de traditionele geneeskunde. Het T. foenum-graecum galactomannan werkt als een gom en een emulgator, waardoor het bruikbaar is als een stabilisator en als verdikkingsmiddel voor voedsel. Het wordt ook gebruikt als kruiden- en smaakstof bij de bereiding van voedsel.

Fenugriek voedingsfeiten

Eén portie – 1 eetlepel – van fenegriekzaden bevat:
35,5 calorieën
6,4 gram koolhydraten
2,5 gram eiwit
0.7 gram vet
2,7 gram vezels
3,7 milligram ijzer (20 procent DV)
0,1 mg mangaan (7 procent DV)
0,1 milligram koper (6 procent DV)
21 milligram magnesium (5 procent DV)
32,6 milligram fosfor (3 procent DV)
0,1 milligram vitamine B6 (3 procent DV)

8 Fenegriek voordelen en toepassingen

Hoewel er meer onderzoek nodig is om alle voordelen te identificeren en te bevestigen, is aangetoond dat dit kruid helpt bij tal van gezondheidsproblemen. Hier zijn acht van de meest bewezen fenegriek-voordelen.

1. Spijsverteringsproblemen en cholesterolniveau’s
Dit kruid kan helpen bij tal van problemen met de spijsvertering, zoals maagklachten, obstipatie en maagontsteking. De wateroplosbare vezel in fenegriek, naast andere voedingsmiddelen, helpt bij het verlichten van constipatie. (4)
Het werkt ook om de spijsvertering te behandelen en wordt vaak opgenomen in een dieetplan vanwege de ontstekingsremmende effecten. (5)

2. Cholesterol
Fenegriek lijkt ook gunstig voor mensen met hartaandoeningen, zoals verharding van de bloedvaten en hoge bloedspiegels van bepaalde vetten, waaronder cholesterol en triglyceriden.

Een studie uit India toonde zelfs aan dat toediening van 2,5 gram fenegriek tweemaal daags gedurende drie maanden aan mensen die te maken hadden met niet-insulineafhankelijke diabetes mellitus, op een natuurlijke manier cholesterol verlaagde, samen met triglyceriden, zonder het HDL-cholesterol te beïnvloeden. (6)

3. Ontsteking
Fenegriek helpt bij ontstekingen in het lichaam, zoals:

Mondzweren
kookt
Bronchitis
Infectie van de weefsels onder het oppervlak van de huid
Tuberculose
Chronische hoest
Kanker
Nieraandoeningen

Volgens Dr. Richard Palmquist, hoofd van de integrale gezondheidsdiensten van het Centinela Dierenziekenhuis in Inglewood, Californië, werd fenegriek duizenden jaren geleden ontdekt door geneeskundedeskundigen uit de Ayurvedische geneeskunde. Hij meldt dat het nuttig is voor veel dingen, waaronder het beheer van metabole en voedingsstoornissen zoals diabetes. (7)

Fenegriek lijkt de opname van suikers in de maag te vertragen en insuline te stimuleren. In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) staat het kruid bekend als een “slijmoplosser” en er wordt gezegd dat het vastzittende energieën en verkoelende ontstekingen in het lichaam opbreekt.

Onderzoek gepubliceerd in International Immunopharmacology bestudeerde de ontstekingsremmende en antioxidant van fenugreekslijm op arthritische ratten en bevestigde de kracht ervan om ontstekingen te bestrijden. Het “toonde ook het potentiële begunstigde effect van fenugreekslijm op artritis bij ratten aan”, wat betekent dat fenegriek ook een effectieve behandeling voor natuurlijke artritis kan zijn. (8)

4. Verhoogt het Libido bij mannen
Sommige fenegriek-toepassingen voor mannen omvatten hernia’s, erectiestoornissen en andere mannelijke problemen, zoals kaalheid. Dat komt omdat fenegriek de seksuele opwinding en testosteronniveaus kan verhogen.

Hoewel het het beste is om een arts te raadplegen voordat u natuurlijke therapieën gebruikt voor het behandelen van ziekten of het verbeteren van seksuele prestaties, is aangetoond dat supplementen die zijn geproduceerd met fenegriek het seksuele verlangen en de prestaties bij mannen verhogen, evenals natuurlijk de impotentie genezen.

In een studie gepubliceerd in Phytotherapy Research werden 60 mannen in de leeftijd tussen 25 en 52 jaar zonder voorgeschiedenis van erectiestoornissen gedurende zes weken aangevuld met een placebo of 600 milligram fenegriek-extract per dag. Door middel van zelfevaluatie noteerden de deelnemers hun resultaten met fenegriek en meldden dat het fenegrieksupplement een positief effect had op hun libido’s. Uiteindelijk bleek uit het onderzoek dat fenegriek-extract een significante invloed had op seksuele opwinding, energie en uithoudingsvermogen en de deelnemers hielp de normale testosteronniveaus te handhaven. (9)

5. Bevordert de melkstroom bij borstvoeding
Fenegriek helpt ook bij het geven van borstvoeding aan vrouwen die mogelijk een lage melkvoorraad hebben. Fenegriek kan de toevoer van moedermelk aan vrouwen vergroten, omdat het als galactagogue fungeert. Galactogoden zijn stoffen die helpen bij het vergroten van de melkvoorraad. Dit stimuleert de melkkanalen en kan de melkproductie in slechts 24 uur verhogen.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de exacte werkzaamheid en veiligheid van fenegriek bij borstvoeding vast te stellen, merken verschillende studies op dat het wordt gebruikt bij het bevorderen van de melkstroom. Complementaire en alternatieve geneeskunde, de Annals of Pharmocotherapy, Journal of Pharmacy en Pharmaceutical Sciences en Veterinary Medicine International, hebben onder andere alle gepubliceerde studies over dit onderwerp gepubliceerd. (10, 11)

6. Verlaagt ontsteking van buiten het lichaam
Naast het verlagen van inwendige ontstekingen, wordt fenegriek soms opgewarmd en extern gebruikt als een kompres. Dit vermindert externe ontsteking en kan behandelen (12):

• Pijn en zwelling in de spieren en lymfeklieren
• Jicht
• Wonden
• Beenzweren
• Ischias
• Roos
Eczeem

Het is belangrijk om het gebied eerst te testen om er zeker van te zijn dat het niet brandt of verder ontsteekt.

7. Voegt smaak en kruiden toe aan voedsel

In voedingsmiddelen wordt fenegriek vaak opgenomen als een ingrediënt in kruidenmixen, meestal te vinden in Indiase gerechten, zoals gecurryde gerechten.

De bladeren van de plant kunnen in salades worden gebruikt en zowel verse als gedroogde bladeren worden in de Indiase keuken gebruikt.

8. Verbetert de trainingsprestaties
Het Journal of Sports Science and Medicine rapporteert een onderzoek naar de effecten van gecombineerde creatine en fenegriekenextractsupplementen op sterkte en lichaamssamenstelling bij mannen. Zevenenveertig door weerstanden getrainde mannen werden volgens lichaamsgewicht in twee groepen verdeeld.

Elke groep nam vervolgens ofwel 70 gram van een dextrose-placebo, 5 gram creatine en 70 gram dextrose, of 3,5 gram creatine en 900 mg fenugreek-extract en nam deel aan een vier dagen per week periodiek weerstandstrainingprogramma gedurende acht weken. .

Lichaamssamenstelling, uithoudingsvermogen van de spieren en anaërobe capaciteit van de deelnemers werden getest. De creatine / fenegriek-groep vertoonde significante toenames in vetvrije massa, bankdrukken en beendruksterkte.

De studie concludeerde dat creatine in combinatie met fenegriek-extract-suppletie een aanzienlijke invloed had op de sterkte van het bovenlichaam en de lichaamssamenstelling, net zo effectief als de combinatie van creatine met dextrose. (13)

Waarom is dit goed?
Het gebruik van fenegriek met creatinesuppletie kan een effectief middel zijn om de creatineopname te verbeteren en tegelijkertijd de noodzaak voor overmatige hoeveelheden eenvoudige koolhydraten te elimineren, dus misschien wilt u overwegen om fenegriek toe te voegen aan uw lijst met beste voedingsmiddelen voor atleten.

9. Bloedsuikerspiegel
Een klinische studie toonde aan dat inname van fenegriekzaad gedrenkt in heet water, een aanvullende therapie kan zijn bij de behandeling van type 2 diabetes. In de loop van acht weken, verbruikten 11 van de in totaal 18 deelnemers fenegriekzaden gedrenkt in heet water en de resterende zeven geconsumeerde fenegriekzaden vermengd met yoghurt.

De deelnemers die de in warm water gedrenkte zaden consumeerden vertoonden een significante verbetering van de bloedglucosespiegels in vergelijking met de groep die de zaden at vermengd met yoghurt. (14)

10. Kanker
Kan helpen tegen kanker. Uit reageerbuisstudies is gebleken dat fenegriekextract bepaalde kankercellen kan doden, zoals lymfoom- en borstkankercellen (15, 16).

Geschiedenis en oorsprong

Fenegriek heeft een lange geschiedenis als een culinair en medicinaal kruid in de antieke wereld. Het was een van de specerijen die de Egyptenaren gebruikten voor het balsemen, en de Grieken en Romeinen gebruikten het voor veevoeder, en daar ontstond het Latijnse foenum-graecum, wat ‘Grieks hooi’ betekent.

Het wordt gekweekt van West-Europa tot China voor de aromatische zaden en wordt nog steeds gekweekt voor veevoer in delen van Europa en Noord-Afrika. Fenegriek is een onmisbaar ingrediënt in Indiase curries.

Fenegriekzaad wordt veel gebruikt bij het koken, en in het verleden werd fenegriek gebruikt voor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder voor menopauze-verlichting en spijsverteringsproblemen.

Vandaag de dag wordt fenegriek gebruikt als een folkloristische of traditionele remedie tegen diabetes en verlies van eetlust, en stimuleert het de melkproductie bij vrouwen die borstvoeding geven. Het wordt ook op de huid aangebracht voor ontstekingen en vele andere mogelijke voordelen.

Fenegriek massala

Masala-ingrediënten:

• 1 cm kaneelstokje
• 1 grote kardemom
• 1 lepel fenegriekzaad
• 1 laurierblad

Fenegriek thee

Ingrediënten

1 liter water
1 cm gemberwortel
1 theelepel fenegriekzaad
1 theelepel hele zwarte peperkorrels

Doe alle ingrediënten samen in een pan en breng het geheel aan de kook.
Laat het mengsel 3 minuten koken. Zeef nu de thee en klaar is deze pittige fenegriekthee!

Kruidenmiddelen met fenegriek

Maak een kruidenmiddel met fenegriek, zoals een koude of hete infusie.

Bijwerkingen

Gegeven het feit dat het zorgt voor verlaging van het bloedsuikerniveau, zou er voorzichtigheid betracht moeten worden als je diabetesmedicijnen gebruikt, of andere supplementen neemt die het bloedsuikerniveau verlagen. Het is altijd een goed idee om je arts te raadplegen als je wilt beginnen met een nieuw supplement. Het allerbelangrijkst is dat je ervoor zorgt dat je een veilige dosis neemt.

Hoewel het is gebruikt voor het teweegbrengen van de bevalling, moeten vrouwen altijd voorzichtigheid betrachten bij het nemen van fenegriek tijdens de zwangerschap. Zorg ervoor dat je je laat adviseren door je huisarts.

Degenen met onderliggende bloedingsstoornissen of die bloedverdunnende medicijnen of anticoagulantia gebruiken, mogen dit niet gebruiken zonder toestemming van hun arts.