fbpx
emotie eten

Emotie eten tips om af te vallen

​​Wat doet emotie eten met je en zijn er tips hiervoor? Laten we eerlijk zijn, wij meiden zijn vrij emotioneel.

Wanneer we overweldigd worden door emoties, vooral verdriet en stress, gaan we eten omdat het ons blij maakt. Dit kan ons ook dik maken, omdat we eten terwijl we eigenlijk geen honger hebben.

We weten dat het niet goed is. We weten dat het niet de manier is om de situatie op te lossen. Maar om de een of andere reden is het moeilijk om alleen maar te doen wat juist is.Ik voelde mij aangetrokken tot chocola en koekjes, elke keer als ik een bepaald project niet wilde doen.

Voor een poosje zorgden chocolade en koekjes voor een prettige gevoel. Het slechte is dat het letterlijk een paar ogenblikken duurde, voordat ik mij schuldig en onaangenaam zou voelen.

Maar wat is emotioneel eten?

​Het wordt gedefinieerd als het proces waarin iemand (veel) voedsel verbruikt, meestal ongezond voedsel zoals “junk foods”, zodat ze zich weer beter kunnen voelen.

Kortom, mensen die last hebben van emotionele eetstoornis, gebruiken voedsel als middel om de pijn of eenzaamheid die ze voelen te verlichten.

Het wordt gedefinieerd als het proces waarin iemand (veel) voedsel verbruikt, meestal ongezond voedsel zoals “junk foods”, zodat ze zich weer beter kunnen voelen.

Kortom, mensen die last hebben van emotionele eetstoornis, gebruiken voedsel als middel om de pijn of eenzaamheid die ze voelen te verlichten.

​Emotie eten test

​Alvorens een plan te maken om emotie eten te behandelen en het gedrag te veranderen, laten we eerst nagaan wat een ongezonde relatie met voedsel classificeert.

Doe deze quiz samengesteld door Yale’s Rudd Center voor Voedselbeleid en Obesitas:

1. Je eet veel meer dan je had gepland als je bepaalde voedingsmiddelen eet.

2. Het niet eten van bepaalde soorten voedsel of het verminderen van bepaalde soorten voedsel is iets waar jij je zorgen over maak.

3. Je voelt je traag of lethargisch na overeten.

4. Er zijn tijden waarin je bepaalde levensmiddelen zo vaak of in zulke grote hoeveelheden heb verbruikt, dat je meer tijd heb besteed aan negatieve gevoelens van te veel eten, dan aan andere activiteiten.

5. Je bleef dezelfde soorten voedsel of dezelfde hoeveelheid voedsel verbruiken, hoewel je emotionele en / of lichamelijke problemen had.

6. Na verloop van tijd vond je dat je steeds meer moest eten om het gevoel te krijgen die je wilde, zoals verminderde negatieve emoties of meer plezier.

7. Je hebt ontwenningsverschijnselen als je stopt met het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, met inbegrip van fysieke symptomen, agitatie of angst.Heb je ‘ja’ geantwoord op 1 of meer vragen, lees dan de onderstaande tips.

Hoe word je emotioneel eten de baas?

​1. Herken je triggers
Wat zorgt ervoor dat je gaat eten? Is het een emotioneel gevoel? Bijzondere gebeurtenissen in je leven? Bepaalde omgevingen? Tijdstip? Sociale evenementen ?

Schrijf het op, zodat je een patroon kan vinden en stappen kan ondernemen.

Maak een wandeling, wacht 20 minuten, drink een glas water of kruidenthee, bel een vriend. Doe alles om het patroon te breken. Wij creëren gewoontes door acties, dus begrijp dat je die negatieve handelingen rondom voedsel kan breken.

2. Sattva voedsel
Vervang bewerkt voedsel (schadelijke Enummers) met gezond voedsel. Focus op het kiezen van voedingsmiddelen die voedend zijn voor je lichaam. Probeer hierbij kleine doelen vast te stellen.Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar met heerlijke recepten is zelfs gezond voedsel een heerlijke traktatie.

3. Doorbreek het patroon
Eet geen chocola (of jou specifieke trigger voedsel) wanneer je onder stress verkeer.Dit voedt de emotionele eetgewoonten.

Probeer je te houden aan gezonde maaltijden die je lichaam en geest goed voeden.
Als je dat weet, dan kan je aan je plan vast houden door alleen chocolade te eten als je in een goede stemming verkeer, in plaats van het te eten na een drukke en stressvolle werkweek.

4. Maak tijd voor een hobby
Doe iets dat helemaal niets met je werk te maken heeft. Lees boeken, luister naar muziek of maak zelf muziekvideo’s. Schrijf gedichten of doe wat aan tuinieren, misschien zelfs wat yoga. Het punt is dat het iets te maken heeft wat niet verband houdt met eten.

5. Yoga
Eenvoudige yoga bewegingen zijn een ongelooflijk middel voor bijna elke vorm van negatieve stemming en verveling. Je zal aan iets anders denken dan aan eten. Het is een van de effectieve manieren om stress te verminderen en je emotionele toestand te verbeteren.

Gebruik Adaptogene kruiden:
Hop kalmeert bij nervositeit, examenvrees en zenuwachtigheid. Ook helpt het bij slapeloosheid waar geen enkel ander middel meer helpt.  Hop heeft inderdaad een mild verdovende werking. Maak een tinctuur van hop.

Lavendel heeft dan een kalmerende werking en een ontspannende werking op de geest. Maak bijvoorbeeld lavendel honing. Doe 30 gram lavendel in een jampotje en vul het met honing. Laat het 2-4 weken intrekken. Zeef het en doe het in een schoon potje.

Kamille is een relaxed kruidje, een anti stress bloempje zeg maar.    Kamille smaakt en ruikt zo lekker en je kunt het mixen met elk minder lekker kruid zoals hop, zodat je kruidenthee alsnog lekker is te drinken.

St. Janskruid kun je ook als thee gebruiken (die best lekker is). Het wordt een natuurlijke prozac genoemd wordt omdat het werkt bij een (milde) depressie.Daarnaast helpt langduriger gebruik van sint janskruid (4-6 weken) bij slapeloosheid en angst.

In de Indiase Ayurveda wordt Ashwagandha vooral gebruikt bij stress en om de vitaliteit te ondersteunen. We gebruiken vooral de wortel om zijn weldadige werking. De bekendste toepassingen van ashwagandha zijn de werking bij stress.

6. Mindfulness
Daarnaast helpt yoga ons om meer bewust te zijn. Veel dwangmatig gedrag, inclusief onbeheersbaar eten, te veel eten is een teken dat je niet in het moment aanwezig bent. We reageren dan op triggers. (Lees hier meer over hoe je ayurvedisch kan eten).

We verliezen ons vermogen om te kiezen. Wij worden slaven van oude patronen en gewoontes. Mindfulness creëert ruimte tussen trigger (emotie, verveling, vermoeidheid, irritatie) en onze reactie. Hiermee kan je kiezen welke actie je wil nemen.

Gebruik kruiden die je helpen bij het mediteren, zoals Bacopa . Bacopa wordt in de Ayurveda meestal Brahmi genoemd. Het woord Brahmi is afgeleid van Brahman; Sanskriet voor ‘wijsheid’ of ‘zuiver bewustzijn’.

Behalve een uitstekend middel voor het verbeteren van het intellect, ondersteunt Bacopa meditatie. Bacopa versterkt de denkkracht en wordt wel een anti-aging preparaat voor de hersenen genoemd.

​Aanpakken van emotie eten

​Wees niet te hard voor jezelf, maar wees vriendelijk. Focus op het verminderen van stress, let op je triggers en onthoud gewoon dat je geest, lichaam en het snakken naar bepaalde voedingsmiddelen allemaal met elkaar verbonden zijn.

Herkenning van deze trend maakte het veel makkelijker voor mij om emotioneel eten te herkennen en te voorkomen. Ik hou nog steeds van chocolade en koekjes, maar nu eet ik ze gelukkig, niet alleen als ik iets probeer te vermijden.

Photo by thezartorialist.com