fbpx

Eczeem handen

Heb je eczeem handen probeer dan ayurvedische remedies en leer hoe je de huid van binnen uit kan genezen.

Handeczeem, ook bekend als hand dermatitis, is een veel voorkomende aandoening. Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders hebben een chronische huidaandoening. Ruim 830.000 mensen (5 procent van de bevolking) hebben last van eczeem, nog eens meer dan 400.000 (2,4 procent) hebben psoriasis (1).

Hand eczeem volgens ayurveda

De huid is eigenlijk een afspiegeling van de gezondheid van ons lichaam. Huidaandoeningen worden zelden veroorzaakt door een probleem op het oppervlak van de huid. Ze zijn het resultaat van een diepere onevenwichtigheid. Alleen de symptomen behandelen zal niet effectief zijn.

Ayurvedische huidverzorging behandelt de onderliggende oorzaak van de onevenwichtigheden in de huid. Het is een benadering die enige tijd kan duren, maar kan aanzienlijke blijvende resultaten bieden. De huid dient als primaire bescherming tegen de giftige stoffen en ziekteverwekkers om ons heen.

Vaak ontstaan huidproblemen als reactie op irriterende stoffen, zoals schadelijke ingrediënten in cosmetica, e nummers in eten, luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen of insectenbeten of van de zwelling van een geïnfecteerde snede.

Acute ontsteking is erg belangrijk, het beschermt het lichaam tegen bacteriën en virussen. Maar chronische huidaandoeningen, zoals eczeem op je handen of gezicht hebben interne oorzaken.

Oorzaak handeczeem

Wat zijn de oorzaken van handeczeem?
• Zowel genetica
• Contact-allergenen
• En irriterende stoffen
Spelen een rol bij het veroorzaken van deze vorm van eczeem.

Wie heeft het vaker last van handeczeem?

Het treft vaak mensen die werken op het gebied van schoonmaken, catering, kapper, gezondheidszorg , waar ze in contact kunnen komen met chemicaliën, irriterende stoffen en stoffen die allergie veroorzaken (allergenen). Het gaat hierbij vooral om de “natte beroepen”.

Is handeczeem besmettelijk?

Handeczeem is niet besmettelijk. Je kunt het niet krijgen van iemand anders, of het aan iemand anders geven. Toch kunnen de symptomen van handeczeem het zelfvertrouwen van een persoon en zijn vermogen om te presteren op het werk beïnvloeden.

Hoe ziet handeczeem eruit?

Alle soorten eczeem veroorzaken jeuk en roodheid van de huid. Maar sommigen, zoals hand eczeem, zien er en doen iets anders dan anderen.

Enkele symptomen van handeczeem:

Ernstig handeczeem op de vingers met een gebarsten en schilferende huid:
Roodheid
Jeuk
Pijn
Droogte, tot het punt van afpellen en schilferen
Barsten
Blaren

Behandeling eczeem volgens ayurveda

Soorten eczeem:
Vata (Wind)
Pitta (Vuur)
Kapha (Water)

Een toename van alle drie de dosha type namelijk vata, pitta en kapha kan eczeem veroorzaken.

Vata eczeem:
De vata dosha bestaat uit de elementen wind en ruimte. Vata eczeem is een indicatie dat je een overmaat aan wind in je lichaam hebt.

Het element wind zorgt voor de kwaliteiten: droog, koud en beweeglijk.
Blootstelling aan wind, kou en droogte verergert vata eczeem.

Een overmaat aan wind leidt tot een droge, schilferige, koude en jeukende huid. De extreme droogte veroorzaakt ernstige pijn en jeuk. De droge kwaliteit zorgt voor een tekort aan olie en water in het lichaam.

Vata eczeem heeft vooral zware voedende oliën en zalven nodig om de droogte tegen te gaan.
Vata eczeem staat bekend als droog eczeem. Lees hier ook meer over droge handen oorzaak.

Kapha eczeem
Kapha bestaat uit de elementen aarde en water. De kwaliteiten van deze elementen zijn: zwaar, vochtig, vettig.
Het is de dosha die water en vet vasthoudt in het lichaam. Kahpa huidaandoeningen zijn oedeem, jeuk en een vochtige huid.

Omdat kapha vet vasthoudt in het lichaam, kun je bij een verhoogde kapha dosha, beter olie op de huid vermijden bij aanwezigheid van eczeem.

Maar als kapha weer in balans is, kunnen speciale kapha oliën gebruikt worden.
Kapha eczeem staat ook bekend als vochtig eczeem. Een voorbeeld is eczema seorrhoicum.

Pitta huid en pitta eczeem
De pitta dosha bestaat uit de elementen vuur en water. Deze elementen staan voor de volgende kwaliteiten: heet, scherp, vochtig, vettig, zuur en licht. Deze kwaliteiten vind je terug in de pitta persoon; het zijn vurige individuen met een scherpe tong (lees hier meer over de karakter van de pitta persoon).
Maar ook in de huid komen deze kwaliteiten terug.

Heet: De huid van een pitta persoon is rossig en voelt warm aan. Maar een overmaat aan hitte in het lichaam (te sterke spijsvertering, brandende ontlasting/urine, ) leidt tot ontstekingen, zoals acne, eczeem, rode gevoelige, brandende huid.

Vloeibaar/vochtig: In tegenstelling tot de vata type is de huid vochtig. Pitta mensen transpireren ook overvloedig. Ze hebben vochtige handpalmen en losse ontlasting.

Vettig: de huid produceert een normale talgproductie.

Zuur: zure/vieze lichaamsgeur, adem en ontlasting ontstaat door een overmaat aan pitta dosha.
Wat verergert de pitta huid?

Hand eczeem en voeding

Welke voeding moet je eten als je eczeem hebt? Dat hangt ervan af welke type eczeem je hebt. Heb je een vata type eczeem dan kan je beter vata voeding eten.

Elk type, uit balans, onderneemt activiteiten die zijn eigen type versterkt. Zo eet de pitta persoon graag heet, pittig en zuur voedsel. Het eten hiervan zorgt voor toename van hitte in het lichaam. (lees hier tips voor pitta voeding).

Blootstelling aan de zon, overmatig werken, vurige, scherpe en zure emoties (pitta emoties) zorgen voor een toename van de pitta dosha. Lees hier hoe je een pitta dosha weer in balans kan brengen.

Pitta eczeem ontstaat door een toename van vuur (pitta) in het lichaam. Overtollig vuur zorgt voor roodheid, een brandend gevoel, infectie, zwelling, huidirritatie, hitte, sterke spijsvertering, pus, zweren, vochtigheid, toxiciteit.

Pitta eczeem staat bekend als ontstoken eczeem. Een voorbeeld is contact dermatitis.
Dit type eczeem heeft hydratatie nodig, maar geen olie. Olie zorgt voor de toename van hitte in het lichaam. Olie moet alleen vermeden worden bij een eczeem uitbraak.

Als de huid eczeem vrij is, kan kokosolie of neemolie gebruikt worden om te voorkomen. Dit type eczeem heeft koeling en rust nodig. Een masker van kalmerende, bloedzuiverende, lever ondersteunende kruiden is nodig.

Eczeem behandeling

Toename van pitta (vuur) in het lichaam heeft onvermijdelijk invloed op de huid. Overmatige pitta activiteiten/emoties zorgen voor een overmaat aan pitta dosha. Dit leidt tot te veel hitte en een opeenhoping van verontreiniging/gifstoffen in het bloed en spierweefsel.

Ook ontstaan gifstoffen in het bloed door een slechte spijsvertering. Het is niet ongewoon dat onvolledig verteerd voedsel en andere gifstoffen zich ophopen in het bloed.

Gifstoffen verlaten het lichaam door te zweten, urine, lediging van de maag. Maar ook de huid dient als orgaan van eliminatie van gifstoffen.
Als dit gebeurt, kan een willekeurig aantal huidaandoeningen ontstaan: acne, huiduitslag, netelroos, eczeem, verbranding of jeuk sensaties, huidzweren, en soms zelfs meer ernstige problemen zoals, geelzucht of huidkanker.

Neem de oorzaak weg
De beste behandeling voor handeczeem is het vermijden van de oorzaak

• Als je een teveel aan vuur in je lichaam hebt (te veel pitta), zorgt dan dat je pitta weer in balans komt. Dat geldt ook voor een te hoge vata of kapha in het lichaam.
• Zorg voor een goed werkende spijsvertering, want een slecht werkende spijsvertering zorgt voor een bijzondere gifstof in het lichaam, ama. Elimineer gifstoffen uit het lichaam met deze detox tips.
• Voorkom gifstoffen in het lichaam. Gebruik geen cosmetica, luchtverfrissers, parfum, schoonmaakmiddelen, waarin schadelijke ingrediënten zitten en eet geen waardeloos voedsel.
• Gifstoffen in het bloed veroorzaken irritatie, eczeem, acne in het gezicht, borst, rug en handen.

De nadruk ligt op het zuiveren van het bloed, het is een belangrijke component voor het behoud van een gezonde huid. Ontgift regelmatig het bloed.

Gebruik kruiden die het bloed zuiveren en de lever ondersteunen. Het bloed wordt gevoed en gereinigd door de longen en lever.

De lever is een van de belangrijkste organen in het lichaam. Een van de vele functies is dat de lever het lichaam ondersteunt bij het verwijderen van gifstoffen. Een ongezonde lever zal leiden tot veel gezondheidsproblemen en dat is ook te zien aan de huid.

Bittere en wrange kruiden, zoals Gotu Kola, guduchi, Manjistha, neem , en kurkuma  reinigen het bloed.

Kruiden zijn een groot voordeel bij het verminderen van ontstekingen, zolang je je realiseert dat alleen het gebruik van kruiden, zonder iets te doen aan de oorzaak, niet werkt.

Voordat je kruiden inneemt, raadpleeg altijd eerst een gekwalificeerde ayurvedische arts.
Zoals altijd, zoek professionele medische aandacht voor uw gezondheid.

Nog meer tips tegen hand eczeem

Weten welke stoffen je handeczeem activeren en je handen thuis en op het werk beschermen, kan helpen je huid te beschermen tegen verdere irritatie. Het belangrijkste om te onthouden is om consistent te zijn. Een dagelijkse routine voor zorg en controle is de beste verdediging.

Als je denkt dat een stof thuis of op het werk je handeczeem veroorzaakt, kan je arts een “pleistertest” uitvoeren om te zien welke allergenen of irriterende stoffen het probleem kunnen zijn.

Je arts kan je ook helpen gedrag of praktijken aan te wijzen die mogelijk bijdragen aan je hand eczeem en je helpen manieren te vinden om deze te wijzigen of te vermijden.

Tips handeczeem
Enkele basis tips om je handeczeem onder controle te houden:

• Als je je handen moet reinigen, was ze dan met lauw (niet heet) water en een milde zeep zonder geurstoffen. Gebruik bijvoorbeeld een neem zeep.

• Vermijd antibacteriële reinigers, die vaak ingrediënten bevatten zoals alcohol en schadelijke ingrediënten (zoals triclosan).

• Dep de handen voorzichtig droog en breng onmiddellijk een vochtinbrengende crème aan nadat je je handen hebt gewassen, bij droog eczeem (vata eczeem). Klik hier als je een vata ezeem zalf wil maken.

• De meest effectieve vocht inbrengende crème tegen droog eczeem is een zalf omdat het een hoger oliegehalte heeft.

• Was vaat of kleding niet met de hand. Gebruik in plaats daarvan een vaatwasser en een wasmachine. Als je het wassen met de hand niet kunt vermijden, gebruik dan een huishoudelijke handschoenen en gebruik wasnoten (deze) om je kleding of vaat te wassen. In de schil van de vruchten van wasnoten zit saponine. Dit zorgt ervoor dat de vruchten niet worden aangevreten door insecten.
Saponine vormt net als zeep in water schuim waardoor de schillen kunnen worden gebruikt als wasmiddel.

• Als je je haar wast met shampoo, draag dan beschermende handschoenen (waterdicht vinyl met katoenen voeringen). In plaats van je haar te wassen met een chemische shampoo, kan je liever wasnoten gebruiken. Lees hier hoe je zelf een wasnoten shampoo kan maken.

• Gebruik katoenen handschoenen om het huis om je handen te beschermen terwijl je klusjes doet. Gebruik een combinatie van vinylhandschoenen en katoenen voeringen tijdens het werk waarbij je je handen nat moet maken. Je kan wasnoten ook gebruiken als schoonmaakmiddel in het huishouden (allesreiniger) en als zeep vervangend product om je lichaam te reinigen. Gebruik wasnoten om je gezicht te reiningen.

• Als je aan het werk bent met voedsel zoals aardappelen, uien, paprika’s, vlees of zuur fruit (zoals tomaten of citrus), gebruik dan wegwerphandschoenen die je weg kunt gooien als je klaar bent.

• Verwijder de ringen van je vingers tijdens het huishoudelijk werk en vóór het wassen en drogen van je handen, omdat er irriterende stoffen onder kunnen komen. Maak je ringen vaak schoon.

Enkele tips op je werk om je handeczeem onder controle te houden:

• Vermijd allergenen of irriterende stoffen in producten die je op het werk gebruikt, zoals industriële handreinigers of  antibacteriële reinigers die handeczeem kunnen veroorzaken of erger kunnen maken. Deze bevatten vaak ingrediënten zoals alcohol en schadelijke ingrediënten.

• Bescherm je handen op het werk met stevige vinyl handschoen.

• Houd kleding, beschermende kleding, gereedschap en werkoppervlakken schoon en vrij van irriterende stoffen.

• Behandel wonden aan je handen (zelfs kleine) en verbind ze om irritatie door allergenen of chemische stoffen te voorkomen.

Welk type crème of zalf is goed voor handeczeem?

Dat hangt ervan af welk type eczeem je hebt.

Vata type eczeem (droog):
De beste zalf voor handeczeem is een vettige zalf. Lees hier hoe je zelf een vata eczeem zalf kan maken. Gebruik liever geen vaseline.

Gebruik liever geen crème of lotion met water als ingrediënt. Hoe meer water er in een lotion of vocht inbrengende crème zit, hoe waarschijnlijker het is dat het je handeczeem verergert.

Crèmes en lotions bevatten meestal meer water dan olie, en wanneer het water verdampt, kan het de huid verder uitdrogen.