fbpx
schadelijke e nummers

E nummers die schadelijk zijn

Als gevolg van het snelle tempo van het leven is de afhankelijkheid van verpakte en bewerkte voedingsmiddelen enorm toegenomen.

Geraffineerd, bewerkt of junk food is:
• goedkoop
• makkelijk verkrijgbaar
• je kunt het sneller koken
• en het is lekker.

Maar E nummers zijn schadelijk voor zowel de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het lichaam heeft grote moeite met het verteren van de synthetische stoffen die zijn toegevoegd aan eten.

Het ontbreekt niet alleen aan essentiële voedingsstoffen, maar draagt ook bij aan de bekende westerse welvaartsziekten, zoals kanker, diabetes, obesitas, hartaanval, dementie.

Met veel marketinggeld creëert de voedingsmiddelen industrie de illusie van gezond voedsel, met aanspraken zoals ‘verrijkt met vitamine, bevat omega-3 vetzuren, laag vetgehalte, natuurlijk’.

Een van de belangrijkste boeken die ik heb gelezen is het boek van Pollan. Dit boek geeft een ongelooflijk meeslepend advies over wat er mis is met de manier waarop de meesten van ons eten. Als je zijn advies hebt gelezen, kun je niet wachten het in de praktijk te brengen.

​Herken de schadelijke E nummers en andere schadelijke stoffen:

​We zijn ons vaak niet bewust wat we daadwerkelijk eten. Heb je ooit de ingrediëntenlijst bestudeerd en opgezocht waar deze ingrediënten voor staan? De kans is groot dat je deze ingrediënten niet in je keuken zal vinden.

Dat komt doordat deze ingrediënten geen eten zijn. Ze zijn in een laboratorium ontworpen en worden om diverse redenen toegevoegd. De meeste E nummers zijn schadelijk en je kan ze beter vermijden.

Glucose-fructose stroop

Glucose-fructosestroop (ook wel High Fructose Corn Syrup of maisstroop genoemd) heeft vele voordelen. Het is een goedkope vervanger van suiker, producten blijven langer houdbaar en het is zoeter dan suiker.

Redenen waarom de voedingsindustrie deze zoete stroop gebruikt in vrijwel alle voedingsmiddelen, van cola, tot volkorenbrood en spaghetti. Glucose-fructosestroop wordt gelinkt aan overgewicht, diabetes, vette lever, insulineresistentie. Het zorgt er ook voor dat het verzadigingsgevoel uitblijft, waardoor je blijft dooreten. Deze zoetstof blijkt ook kwik te bevatten.

Suiker

De meeste mensen krijgen grote hoeveelheden aan suiker binnen door het eten van de bewerkte voedingsmiddelen en gezoete dranken. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat geraffineerde suiker ernstig schadelijk is voor de gezondheid.

Het bevat geen essentiële voedingstoffen, alleen maar lege calorieën. Je kan veel suiker eten zonder dat je een verzadigd gevoel van krijgt. Suiker verhoogt de bloedglucose en stimuleert insuline. Het kan leiden tot hart- en vaat ziekten.

Trans vetten

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten gewoonlijk ongezonde goedkope vetten. Deze vetten bevatten een grote hoeveelheid aan Omega-6-fatty acids, wat schadelijk is voor het lichaam. Deze oliën ondergaan vele chemische processtappen, zoals bleken en ontgeuren.

Maar als ze gehydrogeneerd worden, veranderen ze in transvetten. Deze vetten zijn een van de meest ongezonde vetten die je aan je lichaam kunt geven. Het wordt gelinkt aan hartziekte, kanker, diabetes, obesitas, leverdisfunctie. Gebruik liever echte vetten, zoals kokosolie, olijfolie, boter of ghee.

​Eet geen voedsel dat niet in staat is om te rotten

Conserveringsmiddelen: Chemische stoffen die aan levensmiddelen worden toegevoegd om te voorkomen dat het voedsel gaat rotten.

Enkele conserveringsmiddelen zijn:

Sulfiet

Dit conserveringsmiddel wordt gevonden in allerlei bewerkt voedsel, zoals: gedroogd fruit, gedroogde groenten, frites, vlees en zuivel.Sulfieten worden geassocieerd met symptomen zoals allergieën, prikkelbare darm syndroom, astma, het bemoeilijkt de opname van vitamine B.

Natriumbenzoaat

Dit conserveermiddel voorkomt de groei van schimmels en gisten.In combinatie met vitamine C produceert natriumbenzoaat de kankerverwekkende stof benzeen. Natriumbenzoaat zorgt voor cel beschadigingen. Ook wordt het gelinkt aan hyperactiviteit bij kinderen.Het komt voor in sappen, augurken, frisdrank, voor-gemaakte saladedressings, specerijen.

BHA en BHT (Butylhydroxyanisool & butylhydroxytolueen)

Ze komen onder andere voor in oliën en vetten voor menselijke consumptie en ook in parfums en andere cosmetica. Het voorkomt dat de oliën en vetten ranzig worden. Het komt voor in chips, gebak en andere levensmiddelen. Het zou mogelijk kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van tumoren, hyperactiviteit, astma, netelroos.

chemish voedsel

Kleurstoffen: Deze chemicaliën geven voedsel een specifieke kleur en zijn bedoeld om onze aandacht te trekken. Enkele van de vele kleurstoffen hiervan zijn, tartrazine, Chinolinegeel, zonnegeel, karmozijnrood, patentblauw (toegestaan in de EU, maar verboden in Australië en VS), briljantblauw, lisaminegroen, aluminium, rood 2g.

Ze zien er aantrekkelijk uit, maar kunnen je ziek maken. Hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid, eczeem, mogelijk kankerverwekkend zijn enkele van de risico’s,Je kunt ze vinden in kleurrijke snoep, ontbijtgranen, vruchtensappen, sportdranken, worsten, hamburgers.

Kunstmatige smaak:

Voedingsmiddelen bevatten extra chemicaliën die niet vermeld hoeven te worden op het etiket. Fabrikanten hoeven niet te onthullen wat deze chemische ingrediënten zijn.

Mono-natrium glutamaat (MSG)

Het is een smaakversterker en zorgt ervoor dat je het eten lekker vindt. Het staat bekend onder vele (verdoezel) namen, zoals gehydroliseerd plantaardig eiwit, ajinomoto, smaakstoffen, natuurlijke vleesvermalser of gistextract, specerijenextracten, maissiroop, bouillons.

Dr. Russel Blaylock is een belangrijke Amerikaanse neuroloog en schrijft in zijn boek ‘Excito – Toxins: the taste that kills’ welke verwoesting MSG kan veroorzaken op je gezondheid. MSG tast het zenuwstelsel aan en is kankerverwekkend.

Leptine zorgt voor het gevoel dat je verzadigd bent, maar MSG verstoort dit verzadigingshormoon, waardoor je blijft eten, waardoor obesitas en diabetes mellitus kunnen ontstaan. Het wordt gelinkt aan migraineaanvallen, hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, maag – en darmkanker.

Aspartaam (E 951)

Aspartaam is een dodelijk gif. Dr. Roberts, een deskundige op het gebied van aspartaam heeft een boek geschreven over dit onderwerp. In een documentaire geeft hij aan dat aspartaam daadwerkelijk een gif is.

Hij legt uit dat aspartaam bestaat uit drie stoffen, phenylalanine, asparaginezuur en methyl esters. Bij inname van aspartaam, zetten deze stoffen zich om in methanol, een zeer giftig gif. Vervolgens zet methanol zich om in formaldehyde.

Er zijn heel wat bijwerkingen toe te schrijven aan aspartaam. Enkele hiervan zijn hoofdpijn, buikpijn, wallen, huidreacties, haaruitval, jeuk, depressie, obsessies, agressiviteit, verzwakking van het immuunsysteem, schildklieraandoeningen.

Daarnaast kan aspartaam suikerziekte, Alzheimer, hersentumor veroorzaken of verergeren. Let goed op producten met een label waar op staat ‘geen suiker’ of light. De kans is groot dat aspartaam als zoetstof hierin is verwerkt.

Kaliumbromaat

Staat ook bekend als broodverbeteraar. In het verleden werd het gebruikt bij het broodbakken voor het verzachten, verkorten van de baktijd, bleken van het deeg. Deze stof is verboden wegens schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Maar dit betekent wel dat we tot die tijd bloot hebben gestaan aan deze vermoedelijk kankerverwekkende stof.

Natriumnitriet of Nitraat

Een zout bewaarmiddel, hoofdzakelijk gebruikt voor de houdbaarheid van bewerkt vlees; het zorgt voor een verbetering van de rode kleur van vlees. Nitrieten kunnen bij proefdieren kanker veroorzaken. Nitriet belemmert de zuurstoftoevoer in het bloed. Dit zorgt voor een zuurstoftekort in de weefsels. Het is daarom verboden in producten voor kinderen.

Waar zit het in: worst, spek, hotdogs, vlees in blik en soepproducten.Bewerkte voedingsmiddelen bevatten niet alleen schadelijke e nummers, maar hebben ook weinig voedingsstoffen.

​Bewerkte voedingsmiddelen bevatten weinig essentiële voedingsstoffen

​Volgens Michael Pollan eten de meeste Amerikanen ten minste 300 calorieën per dag meer dan in 1985. Wat voor soort calorieën? Bijna een kwart van deze extra calorieën zijn afkomstig uit toegevoegde suikers (en de meesten van die in de vorm van high-fructose corn syrup), ruwweg een kwart aan toegevoegde vet, 46 procent bestaat uit granen (geraffineerd) en maar 8 procent fruit en groenten.

Deze extra calorieën zijn afkomstig van voedsel met weinig essentiële voedingsstoffen in vergelijking met hele, onbewerkte voedingsmiddelen. Het begon met geraffineerde bloem in de jaren 1870.

Essentiële voedingsstoffen, zoals zemelen en tarwekiemen werden verwijderd om de houdbaarheid te verhogen. Consumenten vonden het geweldig, omdat de bloem niet meer ranzig werd omdat bacteriën deze bloem vermijden.

Waarom doen ze dat?

Simpelweg omdat de voedingsstoffen, de zemelen, tarwekiemen, caroteen, verdwenen waren. Pollan legt uit: ” Deze prachtige witte poeder was qua voedingswaarde waardeloos, of bijna waardeloos.

Hetzelfde gebeurt bij maïsmeel en witte rijst.” Neem een kijkje op het pakket van de witte bloem en tel de additieven op die in de plaats van natuurlijke ingrediënten voorkomen.

​Een nuttige tip: Eet echt voedsel (Sattva voedsel)

​Waarom zou men stoffen die ontworpen zijn in een laboratorium willen eten. Voedsel met weinig voedingswaarde (waardeloos voedsel), dat niet in staat is om te rotten. Mensen die veel bewerkt voedsel eten, zijn gevoelig voor chronisch vermoeidheidssyndroom, candidiasis en kanker.

Een van de beste manieren om al deze ingrediënten te voorkomen is het kopen van biologisch voedsel. Biologische voedselproductie houdt zich aan strikte richtlijnen die inhouden dat ons voedsel geen schadelijke chemische toevoegingen mag bevatten.

Hoewel de prijzen van biologische voedsel hoger zijn dan van niet-biologische, zorgt u door biologisch voedsel voor een hogere kwaliteit van uw leven zonder dat onnodige gifstoffen in je lichaam terecht komen.

Daarnaast kan je ook kruiden gebruiken om de giftige smaakstoffen te vervangen. Niet alleen worden kruiden gebruikt om het eten heerlijk mee te kruiden, ze staan bovendien bekend als superfoods. Superfoods hebben in tegenstelling tot bewerkt voedsel hoogwaardige voedingsstoffen.

Emkele heerlijke aromatische kruiden die je kan toevoegen aan je eten
–  Cayenne
–  Gember 
Kurkuma 
Asafoetida 
Brandnetelblad 
Paardenbloemwortel 
– Lavendel 

Bovendien bezitten ze vele medicinale eigenschappen die je wellicht zouden kunnen verbazen. En wat is een betere investering dan in je eigen gezondheid?