fbpx
droge huid gezicht

Droge huid gezicht

Een droge gezichtshuid kan pijnlijk en onaantrekkelijk zijn. Symptomen zijn onder meer schilfers, jeuk, roodheid en droogheid.

Onze huid dient vele doelen en vooral onze gezichtshuid staat op de voorgrond, vandaar dat het zo gevoelig is voor zichtbare schade. Wat is de oorzaak van een droge gezichtshuid en wat kan je eraan doen?

Droge huid gezicht en ayurveda

De vata huid staat bekend als droog, ruw en koud. De vata dosha bestaat uit de elementen wind en ruimte. Het element wind zorgt voor de kwaliteiten: droog, koud en beweeglijk.

Een vata onbalans leidt dat tot een tot een droge, schilferige huid. De droge kwaliteit zorgt voor een tekort aan olie en water in het lichaam.

De vata huid heeft vooral zware voedende oliën en zalven nodig om de droogte tegen te gaan.

Oorzaken van een droge huid gezicht

• Het weer veroorzaakt vaak een droge schilferige huid, vooral rondom de ogen. De luchtvochtigheid en barre weersomstandigheden zoals wind kunnen de tere huid rondom je ogen uitdrogen.

• Centrale verwarming en open haarden verminderen allemaal de luchtvochtigheid en drogen je huid verder uit.

• Ook de zon droogt je huid, inclusief de huid rond je ogen en gezicht. Maar de belangrijkste schade treedt dieper op, wat leidt tot diepe rimpels en losse, slappe rimpelige huid.

• Hete baden en douches kunnen ook leiden tot uitdroging van de huid rond je ogen en de huid op je gezicht.

• Ook stress kan een droge, schilferige huid veroorzaken.

• Andere factoren, waaronder leeftijd. Naarmate je ouder wordt, wordt de huid onder je ogen dunner waardoor je huid kwetsbaarder wordt.

• Huidaandoeningen zoals eczeem kunnen droge, schilferende huid veroorzaken.

• Chemische huidverzorgingsproducten en chemische zeep.

Gebruik je chemische huidverzorgingsproducten?

Er zijn heel wat chemische crèmes op de markt tegen een droge huid voor het gezicht. Maar wist je dat ze chemische ingrediënten bevatten die slecht zijn voor de huid. Nanos bijvoorbeeld voorkomen een normale groei van de huidcellen, wat resulteert in rimpelvorming en verdieping van de rimpels die je al hebt.

Het schokkende is dat nanos vaak voorkomen in de anti-rimpel crèmes. De crèmes die je gebruikt om er jonger uit te zien, maken je juist ouder. Nanos komen ook voor in zonnebrandcrèmes.

De kleine deeltjes die giftig kunnen zijn, worden gebruikt in schoonheidsproducten zonder de juiste veiligheidscontroles.

6. Tips droge huid

Wat kunnen we doen om de droge huid te verwennen? Ayurveda biedt te volgende tips.

1. Gebruik natuurlijke zalven
Er zijn crèmes voor de droge huid gezicht verkrijgbaar, maar het maken van je eigen natuurlijke, crèmes en zalven thuis kan je geld en blootstelling aan agressieve chemicaliën besparen.

Hier zijn enkele natuurlijke ingrediënten die je kunt gebruiken om je droge gezicht ’s huid te hydrateren.

2. Cacaoboter, sheabutter of mangoboter
Cacaoboter is een vet dat wordt geëxtraheerd uit de cacaoboon. Het hydrateert de huid en helpt de huid te genezen. Het is een geweldige bron van natuurlijke antioxidanten die de tekenen van veroudering kunnen helpen vertragen.

Sheaboter is puur vet dat wordt geëxtraheerd uit de noot van de sheaboom en wordt ook gebruikt om de huid te verzachten en te hydrateren, terwijl mangoboter het vetzuur is dat wordt verkregen uit mangozaden en rijk is aan oleïne en stearine vetzuren en aan omega-9 .

Deze natuurlijke boters zijn verzachtend, wat betekent dat ze de huid kunnen verzachten of kalmeren en kunnen worden gebruikt om de droge gezichtshuid te hydrateren. De verzachtende eigenschappen van deze boters fungeren als een beschermende barrière door het toevoeren en vasthouden van vocht in de huid.

3. Sesam olie
Het sesamzaad, vanuit een Ayurvedisch perspectief, is zoet, scherp, samentrekkend en bitter en heeft een verhittingseffect. Het grootste voordeel is het balanceren van de droge kwaliteit van vata.

Twee van de belangrijkste eigenschappen van vata zijn droogheid en kou (net als het winter weer) En sesamolie is precies het tegenovergestelde: vettig en warm.

Bovendien kalmeert sesamolie het zenuwstelsel, stimuleert het de immuniteit en verbetert het de bloedsomloop – en deze interne voordelen, merk je onvermijdelijk ook van buitenaf.

Olie die geschikt is voor je lichaamstype is het beste wat je op je huid kunt aanbrengen. Ze bevatten geen chemicaliën en giftige parfums, ze ruiken geweldig (op een heel aardse manier, waar ik dol op ben) en brengen op subtiele wijze intern evenwicht.

4. Breng honing aan op je droge gezicht
Rauwe, biologische honing heeft geweldige genezende eigenschappen en het is een geweldige remedie voor een droge huid. Behalve dat het kalmeert, is het ook een antibacterieel middel, dat kan helpen je gezicht te reinigen en infecties te voorkomen.

Honing heeft ook een hygroscopische aard, wat betekent dat het bij blootstelling aan lucht op natuurlijke wijze vocht uit de lucht absorbeert, wat goed is voor de behandeling van je droge huid.

Wanneer je op zoek bent naar een honing voor gebruik op je droge huid, kies dan een die rauw en biologisch is, zodat je het extra voordeel van actieve enzymen krijgt. Breng een aantal keer per dag een kleine hoeveelheid op de huid.

5. Aloë Vera
Aloë vera heeft natuurlijke ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen die kunnen helpen bij de pijn en de gebarsten huid die samengaat met droge gezichtshuid.

Het bevat ook hygroscopische eigenschappen, wat betekent dat aloë vera vocht absorbeert en de droge huid gehydrateerd en glad houdt. Maak zelf aloe vera olie.

6. Drink water
Een van de tekenen dat je uitgedroogd bent, is een droge huid, inclusief droge lippen.

Andere tekenen van uitdroging zijn:
Droge of plakkerige mond
Droge ogen
Weinig of geen zweet
Obstipatie, harde ontlasting
Lage urineproductie of geconcentreerde donkergele urine.

Je kunt een droge huid gemakkelijk voorkomen door voldoende water te drinken, vooral in de koudere maanden in plaats van koffie (een diureticum dat uitdroging van de huid kan veroorzaken). Als je genoeg water drinkt, blijft je huid stralend en gezond.

Water staat voor soma, de voedende kwaliteit die wordt geassocieerd met de maan-energie. Het helpt
• bij de spijsvertering,
• koelt en balanceert de pitta dosha
• ondersteunt kapha
• en gaat de droogheid van vata tegen.
• het verzorgt, smeert en ontgift

Wanneer zal water drinken niet helpen?
Je drinkt voldoende water, maar toch helpt het niet tegen een droge huid. Dat komt als je ama (een bijzondere gifstof) in je lichaam hebt.

Als je agni (spijsverteringsvuur) niet optimaal werkt, ontstaat ama die de kanalen (shrotas) blokkeert die het water naar de cellen transporteren.

Hoe moet je water drinken?
• Om de kanalen te reinigen en de vochtopname te verbeteren, raden ayurvedische teksten aan om het water te koken, waardoor een therapeutisch water ontstaat, ushnodaka genoemd.

• Een andere methode is om na het koken kruiden aan het water toe te voegen.

Het warme water wordt scherper van kwaliteit (sookshma). Deze scherpte maakt het mogelijk de kanalen te reinigen en diepere lagen van de fysiologie te bereiken.

Specerijen creëren een toegevoegd therapeutisch effect door interactie met het water op moleculair niveau. Specerijen creëren verschillende effecten op het lichaam door aroma en smaak.

• Drink water dat een nacht in een koperen beker is bewaard: hoewel ayurvedische genezers vele jaren geleden de genezende voordelen van koper ontdekten, hebben recente studies deze kennis bevestigd. (1)

• Voeg geen ijs aan het drinkwater toe: zelfs in de zomer raadt ayurveda aan om geen koud water te drinken vooral niet vlak voor de lunch. De reden hiervoor is eenvoudig: kou dempt agni, of het spijsverteringsvuur.

Hoeveel water moet een vata persoon drinken?

Hoeveel water je moet drinken, is afhankelijk van:
• je leeftijd
• lichamelijke arbeid
• mate van lichaamsbeweging
• het weer
• dieet
• stressniveau
• kruidensupplementen
• en je lichaamstype. (dosha type)

Hoeveel water:
De warme pitta mensen zijn meestal dorstiger dan de waterige kapha mensen. Vata mensen hebben een droge huid en moeten meer water drinken.

Elke dosha heeft water nodig om het in evenwicht te brengen:
• de hete en boze pitta persoon heeft water nodig om het af te koelen.
• Droge en koude vata persoon heeft de smerende, verwarmende energie van water nodig.
• En de trage, zware kapha type heeft de ontgiftende, reinigende kracht van water nodig.

Dat is de reden waarom Ayurvedische experts bijzondere aandacht besteden aan de hoeveelheid en de manier waarop water dagelijks moet worden geconsumeerd.

Eet 10 amandelen in de ochtend
Een droge, schilferige winterhuid duidt op een onevenwichtige vata dosha. Amandelen bevatten oliën die de huid smeren en de microcirculatiekanalen van het lichaam voeden, waardoor vata weer in balans komt.

De aanbeveling van de ayurveda is om de amandelen ‘s nachts in schoon water te laten weken en ze dan’ s ochtends te eten. Dit maakt de amandelen gemakkelijker te verteren.

Vermijd fruit die de droogte verergert
Vruchten die licht en “droog” van aard zijn, zoals appels, peren en granaatappel, hebben de neiging om vata te verhogen en kunnen het beste in de zomer worden gegeten. In de winter zijn zoete, zware vruchten, waaronder druiven, sinaasappels en ananas, het best geschikt voor het smeren van de huid.

Eet voor een vata huid

Dieet speelt een belangrijke rol in je droge huid, omdat je huid reflecteert wat er binnenin gebeurt. Focus op voedingsmiddelen die helpen om vata in balans te houden.

Herfst en de winter is de tijd om rauw kost te vervangen door gekookt voedsel zoals stevige stoofschotels en gestoofde appels. Rauw, droog of koud voedsel kan je beter vermijden omdat ze vata verergeren.

Vata-balancerende voedingsmiddelen zijn zalvend, aardend en worden warm geserveerd.

Gebruik gestoomde groenten, soepen, stoofschotels en granen, die allemaal een hoog watergehalte hebben en inwendig vocht toevoegen. Versier je voedsel met gezonde oliën om het interne vocht nog verder te verhogen.

Trakteer jezelf op dagelijkse zelf massage (abhyanga)
Het gebruik om jezelf dagelijks te masseren is essentieel tegen een droge huid.

Om abhyanga te beoefenen, gebruik liever biologische, ongeraffineerde olie. Hoewel kokosolie in het algemeen het beste is voor pitta mensen, mosterdolie voor kapha mensen en sesamolie voor vata typen,  kan je in de koele herfst en winter beter sesamolie gebruiken.

Doe wat olie in een glazen pot en verwarm het in een kom met heet water.

Leg een handdoek op je badkamervloer, doe je kleren uit en geef jezelf een massage van top tot teen, wrijf de warme olie in cirkelvormige bewegingen op je gewrichten, lange slagen op de armen en benen en grote cirkels met de klok mee om je buik.

Laat het minstens 15 minuten inwerken. Ondertussen kan je wat yoga oefeningen doen of mediteren. Was het daarna af in de douche. Ja zal de voordelen ervan merken aan je gehydrateerde huid.

Chemische huidverzorgingsproducten
Harde chemicaliën in je huidverzorgingsproducten kunnen je huid irriteren en een droge huid veroorzaken. Lees meer hier meer over in schadelijke stoffen in cosmetica.

Je kan ook een allergische reactie krijgen van een ingrediënt in een van je huidverzorgingsproducten. Deze allergische reactie kan ook netelroos, rode jeukende bultjes op het huidoppervlak veroorzaken.

Ook van zeep is bekend dat het de huid irriteert. Veel mensen met huidklachten als eczeem en droge huid wordt geadviseerd om zich niet te vaak te wassen.

Gebruik liever een milde zeep, zoals neem zeep of gebruik wasnoten om te douchen. De schalen van de noten bevatten de stof Saponin. Deze stof werkt net zo als zeep, als de schalen met water in aanraking komen ontstaat er een milde zeepoplossing.

Producten die alcohol bevatten, alfa-hydroxyzuren (AHA), of geurstoffen, kunnen je huid verder uitdrogen.

Het slechtste voor je gezicht is een alcoholhoudende reinigingslotion. Dit soort lotions zou onder andere werkzaam zijn tegen acne, maar droogt enkel de gezichtshuid uit. Zodoende wordt het gelaat juist gevoeliger voor indringers en acne.

Ook kan je liever geen vaseline voor je gezicht gebruiken.

Natuurlijke huidverzorgingsproducten
Het Ayurvedische advies over huidverzorgingsproducten is vrij eenvoudig: “Breng niets op uw gezicht aan dat u ook niet zou kunnen eten.” Lees hier meer over ayurvedische huidverzorging.

De reden: Je huid absorbeert de ingrediënten die aanbrengt, en deze komen terecht in je bloedbaan om de werking van je innerlijke systemen te beïnvloeden.

Daarom speelt de keuken ook de rol bij een ayurvedische schoonheidsbehandeling. Honing, kurkuma, verse yoghurt, fruit, noten en granen bevatten belangrijke voedingsstoffen die ervoor zorgen dat de huid er jeugdig uitziet, zonder bijwerkingen.

Ik heb een droge huid, dus het volgende gezichtsmasker verjongt het in een kwestie van minuten:

• 1 eetlepel biologische honing
• 1 eetlepel yoghurt
• 1/8 theelepel kurkuma poeder

Gebruik dit gezichtsmasker 2-3 keer per week na een mild reinigingsmiddel. Meng het poeder met de overige ingrediënten tot een pasta. Masseer in zachte, ronddraaiende bewegingen over het hele gezicht en hals. Laat het mengsel gedurende een aantal minuten op de huid zitten en spoel het daarna af.

Voor de extreem droge huid, kan je het poeder mengen met sesamolie, zachtjes masseren op de huid en na enkele minuten afspoelen.

Als je dit masker wilt gebruiken als een scrub, kan je 1 theelepel rode linzenpoeder of amandelen toevoegen aan de honingyoghurtpasta.

De winter
Blootstelling aan wind, kou en droogte verergert de droge huid. Ongeacht onze leeftijd en dosha type, de meesten van ons ervaren een schilferige, jeukende huid op een gegeven moment in de winter, omdat de lucht zo koud en droog kan zijn.

De vata mensen zullen hier meer last van hebben dan de pitta of kapha mensen.

Droge huid gezicht na douche of bad

Er zijn verschillende redenen waarom je huid droog voelt direct na het douchen:
Lange warme douches

Langdurige warme douches kunnen je huid uitdrogen. Je huid produceert natuurlijke oliën om zichzelf te beschermen en te hydrateren. Deze oliën kunnen worden verwijderd als je lange, warme douches neemt, waardoor je huid zal uitdrogen en jeuken.

Baden in hard water

Van hard water is bekend dat het de huid uitdroogt. Hard water wordt gedefinieerd als hoog alkalisch water dat hoge niveaus van calcium ionen bevat.

Hard water beïnvloedt je huid omdat het de effectiviteit van je zeep vermindert, omdat zeep en shampoo minder goed oplossen in kalkrijk water. De zeepresten die achterblijven op je huid, irriteren de huid waardoor deze schilferig en droog wordt.

In sommige gebieden is het water hard, in andere gebieden een stuk zachter. Op de Veluwe is het water merkbaar zachter dan in grote delen van Nederland.

De mineralen in het harde water zelf kunnen ook de huidporiën verstoppen, wat vooral schadelijk kan zijn voor gevoeliger gebieden op je lichaam. Het kan vooral irriterend zijn voor mensen die van nature een droge huid hebben of die al last hebben van een bestaande huidaandoening zoals dermatitis.

Tips voor een droge huid gezicht na het douchen

• Hoewel je misschien in de verleiding komt om langer in de douche te blijven, houd je douches en baden kort, gebruik dan warm water in plaats van heet water om uitdroging van je huid te voorkomen.

• Niet te vaak baden. Je kan beter het aantal douches of baden dat je neemt beperken om een droge huid te voorkomen. Te vaak baden kan huidirritatie en jeuk veroorzaken, vooral als je een droge huid of een bestaande huidaandoening hebt.

• Vermijd krachtig scrubben. Krachtige scrubben zal je huid irriteren en na je bad tot jeukende huid leiden.

• Zeep maakt schoon, maar het breekt zeep de natuurlijke, vettige beschermlaag van de huid af.
Je huid is na een reinigingsbeurt met zeep dan ook gevoelig en droog, vooral als je fabriekszeep gebruikt.

Je kan beter een handgemaakte neemzeep gebruiken als je een droge huid hebt. Gebruik de neemzeep alleen op de plekken die het echt nodig hebben, zoals je oksels, liezen en voeten.

Omdat de rest van je lichaam niet erg vies wordt, is een eenvoudige wasbeurt met een ayurvedisch badpoeder goed genoeg en het helpt je om die vitale natuurlijke oliën te behouden.

Antibacteriële zeep is nog slechter dan zeep. Deze zeep doodt de schadelijke bacteriën op je handen, maar ook de goede huidbacteriën die je huid beschermen tegen indringers van buitenaf. Gebruik liever een antibacteriele neemzeep.

• Gebruik een zalf op de huid voor je gaat douchen, het vormt een beschermend laagje op de huid.
Breng na het douchen een hydraterende crème aan op de huid terwijl deze nog vochtig is om vocht in de huid op te vangen, zodat je huid zacht en soepel blijft.

Zonnebrand

Zonnebrand kan een droge huid veroorzaken. Gebruik een zonnebrandcrème om de huid te beschermen.

Hoewel de zonnestralen minder intens zijn in de winter, kunnen die stralen nog steeds je huid beschadigen.

Sneeuw weerkaatst 80% van de zonnestralen terug. Daarom kan je zelfs in de winter last krijgen van zonnebrand. Het is daarom belangrijk is om het hele jaar door zonnebrandcrème aan te brengen op je gezichtshuid.

Bij zonnebrand kan je aloë vera gebruiken. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die de door zonnebrand veroorzaakte ontsteking kunnen helpen verminderen. Een andere studie toonde aan dat Aloë Vera-gel de UV-ontsteking aanzienlijk verminderde en beter was dan 1% hydrocortison in een gel.

Ontspan

Stress kan bestaande huidaandoeningen zoals eczeem en droge huid verergeren. Langdurige perioden van stress beïnvloeden de metabole functies, waardoor de vernieuwing van de huidcellen wordt vertraagd, waardoor de huid er dof en grijs uitziet. Stress verstoort bovendien de vochtbalans van het lichaam, waardoor de huid verzakt en er uitgedroogd uitziet.

Je kan stress verminderen door yoga oefeningen te doen. Yoga houdingen zorgen voor diepe ontspanning en helpen je vermoeidheid en spanning te voorkomen. Diep ademhalen normaliseert de bloeddruk en helpt spanningsgerelateerde aandoeningen zoals hoofdpijn, rugpijn, slapeloosheid en te verminderen.

Droge huid gezicht, een symptoom

Een droge huid is een van de eerste stadia van vata onbalans. Wat zijn je symptomen? Is het echt een droge huid of zijn er andere subtiele dingen aan de hand?

Heb je de laatste paar weken of maanden extra stress gehad, heb je last van wat angst, obstipatie, winderigheid of een opgeblazen gevoel?

Deze symptomen hebben dezelfde oorzaak als een droge huid …, naast het aanbevelen van tips, is het doel ook om de oorzaak weg te nemen.