fbpx
Droge handen oorzaak

Droge handen oorzaak

​Droge handen? Wat is de oorzaak? Heb je ruwe, gebarsten, droge handen? Denk je dat je er niets tegen kan doen?

Droge handen kunnen een koude, strenge winter zuur maken. Ze jeuken, schilferen en zijn soms pijnlijk. Ook medische huidaandoeningen, zoals eczeem kunnen bijdragen aan droge handen.

Je kan stappen ondernemen om je handen te beschermen en kalmeren, maar wat zijn de oorzaken van droge handen.

Wat zijn de oorzaken van droge, gebarsten handen?

​1.  Droogte is een Vata kwaliteit. Een overmaat aan verhoging van de Vata dosha leidt tot een zeer droge huid. Bijvoorbeeld, droge en gebarsten voeten, droge ogen en droge lippen. Het tegenovergestelde van droogte is vettigheid. Daarom is het gebruik van olie en zalven zeer nuttig in deze toestand.

Ruwheid is ook een kenmerk van teveel vata in het lichaam. Dit uit zich in ruwe lippen, ruwe gebarsten voeten en handen. Alle huidziekten met droogte als kenmerk zijn te wijten aan een teveel aan vata dosha in het lichaam. Heb je ook teveel vata dosha in je lichaam?

Doe hier de Ayurveda test.

Lees hier hoe je Vata weer in balans kan brengen met bijvoorbeeld een vata voeding. ​

Wat nog meer?

​Een mooie en gezonde huid, bevat voldoende vocht. Het is belangrijk om het vocht zo lang mogelijk in de huid vast te houden of om vocht aan de huid toe te voegen.

Door blootstelling aan de zon, koude lucht, wind, vuil, chemicaliën, veel water, en nog veel meer, kan de buitenste laag van de huid geleidelijk beschadigd raken, zodat de huid niet langer het vocht kan vasthouden. Een beschadigde huid is ook kwetsbaarder voor milieuverontreinigende stoffen en UV-straling.

2. Water
Voldoende vocht is belangrijk voor een mooie huid. Ten minste als je het drinkt. Mensen die constant hun handen wassen zullen opmerken dat de huid sneller vocht verliest. Je huid voelt droog aan, omdat water de natuurlijke oliën van de huid weg wast.

Warm water droogt de handen extra uit, want het natuurlijke vetlaagje op de huid lost sneller op. De huid voelt trekkerig aan en vraagt om een vette crème.

Omdat de hoeveelheid natuurlijke oliën in de huid verminderd is wordt de huid makkelijker doorlaatbaar voor water en is de juiste balans van de vochthuishouding in de huid verdwenen. Dit draagt bij aan droge, schilferige, rode en jeukende handen.

3. Droge lucht
Lucht zoals die voorkomt in droge klimaten en tijdens de koude wintermaanden, ondermijnt de vocht uit de huid.

4. Chemicaliën
Mensen die regelmatig gebruik maken van chemische-gebaseerde huishoudelijke schoonmaakmiddelen, of chemische hand crèmes (schadelijke stoffen in cosmetica), hebben vaak ernstige schrale handen. Deze chemicaliën beroven de huid van zijn vocht en beschadigen de buitenste laag, waardoor de huid gevoelig wordt voor allerlei problemen.

5. Zeep
Ouderwetse zeep droogt de huid uit. Vermijd formules, die synthetische geurstoffen, conserveermiddelen en sulfaten, bevatten. Ze verstoren het natuurlijke proces van herstel van de huid, wat leidt tot uitdroging en kloven.

Vloeibare zeep kan je ook beter vermijden. De meeste vloeibare zepen bevatten meer dan 95% water. Het nadeel van water is namelijk dat het moet worden geconserveerd, anders bederft het.

Gebruik liever zelf gemaakte neemzeep voor de droge huid. Het voordeel is dat er geen water aan wordt toegevoegd. Zelf gemaakte neemzepen bevatten natuurlijke ingrediënten, weinig tot geen water, parabenen, fillers, chemische parfums en andere synthetische ingrediënten.​

Deze tips helpen tegen droge, gebarsten handen

​1. Zeep
Als je je handen wast, gebruik een milde natuurlijke zeep, zoals Neem zeep.  Vermijd een antibacteriële zeep. Ze strippen de eigen natuurlijke vetten en oliën van de huid. Kies een voedende, op olie basis gebaseerde, vochtinbrengende zeep.

Frequent handen wassen kan leiden tot een droge huid. Gebruik elke keer dat je je handen hebt gewassen een zalf of crème op natuurlijke basis.

2. Hydrateren
Als je droge handen hebt, hydrateer ze dan dagelijks meerdere keren. Gebruik in plaats van een handcrème tegen droge handen, liever een zalf.

Kies een zalf die dik, zwaar en vettig is. Het moet vrij zijn van kleurstoffen, geurstoffen en andere irriterende stoffen.

Kies liever een zalf gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals Shea boter(deze) , plantaardige olie, Aloë vera. Of maak zelf een zalf. Een zalf is het beste voor droge handen. De zalf sluit de huid en voorkomt het verlies van vocht.

Maak een zalf van bijenwas , ​ Neem olie of Neem bladeren olie en Aloë vera olie. Het absorbeert gemakkelijk en kalmeert de huid. En het beste is dat het geen ingrediënten bevat die je huid uitdrogen en het probleem verergeren. Draag een potje mee je mee, zodat je het gedurende de dag kan gebruiken.

Lotions geven geen langdurige bescherming. Water zit in veel lotions en crèmes puur als opvulling. Water maakt tot wel 80% deel uit van deze producten, omdat het een goedkoop ingrediënt is. Water op je huid voedt de huid op geen enkele manier. Het droogt de huid uit zelfs tot diep vanbinnen.

Veel commercieel geproduceerde lotions bevatten alcohol, kunstmatige geurstoffen en andere chemische stoffen die eigenlijk je huid verder uitdrogen in plaats van ze te helpen genezen.

Ze bieden tijdelijke vocht, maar op de lange termijn drogen ze de huid verder uit.

Bijenwas: Het is verzachtend voor de huid en is gunstig voor droge, schilferige handen, omdat het vochtinbrengend is. Het laat een beschermlaag achter op de huid, zonder de huid af te sluiten, waardoor de huid kan blijven ademen.

3. Exfoliëren
We exfoliëren onze gezichten, maar we verwaarlozen vaak onze handen. Heb je een droge handen, maak een scrub van natuurlijke ingrediënten, zoals Neem poeder, Kurkuma poeder , Kikkererwten meel, Multani Mitti en meng het met Neem bladeren olie.

Gebruik het 2-3 keer in de week, afhankelijk van de behoeften van je huid. Gebruik hierna altijd een zalf.

4. Zonnebrandcrème
Zon kan de huid uitdrogen en veroorzaakt UV-schade. Veel mensen gebruiken zonnebrandcrème op het gezicht, maar vergeten het te gebruiken voor hun handen. Zorg ervoor dat je een SPF van 20 of hoger gebruikt voor je handen als je in de zon gaat.

Zonnebrand is een veel voorkomende reden voor een droge, schilferige huid van je handen of vingers. Dr. Melissa Conrad Stöppler op MedicineNet zegt dat zonnebrand een ‘klassiek voorbeeld’ is van een aandoening die huidbeschadiging veroorzaakt. (1)

Als je handen niet worden beschermd in de felle zon, kunnen de schadelijke stralen van de zon de blootgestelde delen van de huid van je handen beschadigen. Het door de zon verbrande gebied zal rood en mogelijk warm zijn. Na een paar dagen kan de huid loslaten en schilferen.

Afhankelijk van de intensiteit en mate van beschadiging door de zon, kan zonnebrand een paar dagen of weken nodig hebben om volledig te genezen. Gedurende die tijd kan je helpen je huid te herstellen door een natuurlijke behandeling voor zonnebrand te gebruiken.

5. Aloe vera gel tegen zonnebrand

Om de huid te herstellen die door zonnebrand is beschadigd, kan je aloë vera-gel aanbrengen. Het tijdschrift Phytomedicine meldde dat aloë vera-gel kan helpen de door verbranding aangetaste huid te herstellen, huidontsteking te verminderen en het genezingsproces te versnellen. (2)

Het enige dat je hoeft te doen, is de hele dag door aloë vera-gel aanbrengen op de aangetaste huid van je handen. Ga door met het toepassen van de aloë vera-remedie totdat je geen vervelling meer hebt van je handen en vingers.

Moet ik vaseline gebruiken tegen droge huid en handen?

Het is een misvatting dat vaseline (minerale olie) je huid hydrateert.

In feite interfereert vaseline met het natuurlijke vochtregulerende mechanisme van je lichaam, wat leidt tot uitdroging en kloven.

Fabrikanten blijven het gebruiken omdat het zo goedkoop is. Minerale olie is overvloedig te vinden in de meeste babyproducten. In feite is babyolie gewoon minerale olie met een geurtje. Wil je je baby behandelen als een persoon of een product?

Gebruik een luchtbevochtiger
Een luchtbevochtiger voegt vocht aan de lucht, het creëert een betere omgeving voor je huid. Het hebben van één kan vooral handig zijn tijdens de winter, wanneer de verwarmingsapparaten het vocht in de lucht opdrogen.

6. Drink voldoende water

Als je weinig water drinkt, kan het ertoe leiden dat je huid schilferig en droog wordt. Als je niet zeker weet of uitdroging een probleem is, kijk naar je urine. Is het medium tot donker geel of zelfs donkerder, dan kan je beter meer water te drinken.

Kloven in handen

We moeten onze handen gebruiken voor de meeste dagelijkse activiteiten, dus als je kloven in je handen hebt, weet je hoe frustrerend het kan zijn.

Mogelijke oorzaken en natuurlijke remedies voor kloven in handen

Het hebben van een droge huid is een veel voorkomende reden voor kloven in handen. Wanneer je huid zijn vocht verliest of zijn natuurlijke oliën van de huid worden ontdaan, kan dit leiden tot lichte tot ernstige jeuk, met schilferende, klovende plekken op je huid.

Zoals hierboven al is vermeld zijn er een aantal redenen voor een droge huid:

  • Koud weer zorgt meestal voor een daling van de luchtvochtigheid.
  • De lage temperatuur betekent ook dat mensen hun centrale verwarming inschakelen, waardoor je huid nog meer kan uitdrogen.
  • Chemische zepen spoelen de huidvetten weg. Door de huid te wassen met water en zeep wordt de huid niet alleen schoon, maar ook droger.
  • Van het wassen van je handen met warm water wordt je huid ook droger.
  • Een verouderde huid verliest ook het vermogen om vocht vast te houden.

Om kloven in je handen te voorkomen, is het noodzakelijk om je handen goed te hydrateren

Sesamolie, neemolie of kokosolie zijn uitstekende natuurlijke vocht inbrengende oliën om de handen gehydrateerd te houden. Je kan van deze natuurlijke oliën en bijenwas zelf een handcrème maken tegen extreem droge handen, om kloven in handen te voorkomen.

Een studie die de gunstige effecten van kokosolie op de  huid onderzocht, vond dat het de symptomen van een droge huid zoals, schilferige, jeukende huid, helpt behandelen. Ook is  aangetoond dat het beter is dan minerale olie bij het werken als een vochtinbrengende crème voor de huid en als een beschermende barrière tegen de huid. (3)

Winter handen

De winter (koude en droge kwaliteiten) versterkt de vata kwaliteiten.

Daarom zal koud, droog weer ook droge, schilferige handen en vingers veroorzaken. Een combinatie van factoren als koud weer, warme binnenlucht, vaak de handen wassen met warm water en chemische zeep zal de handen verder uitdrogen.

Afhankelijk van het type huid die een persoon heeft, kan de huid gaan barsten en schilferen. Vata typen zullen hier eerder problemen mee hebben, dan bijvoorbeeld de pitta typen of kapha typen.

Er is ook een zeldzame aandoening, Keratolytic Winter Erythema genaamd. Volgens de Primary Care Dermatology Society zorgt deze aandoening ervoor dat de huid van de handpalmen van een persoon gaat schilferen, wat slechter wordt tijdens koude, klimatologische perioden. (4)

Wat helpt tegen winterhanden?

Havermout is een effectief middel tegen een schilferige huid. Een in 2007 gepubliceerde studie wees uit dat het aanbrengen van een havermout op de huid helpt om verlies van vocht te voorkomen, het helpt ontsteking en irritatie te verminderen en de jeukende huid te kalmeren.

Middel tegen een jeukende huid

Dr. David Lim, een dermatoloog in het Middlemore-ziekenhuis in Nieuw-Zeeland, adviseert havermeel te gebruiken tegen een jeukende huid. (5)

Studies hebben aangetoond dat havermeel een zeer effectief verzachtend middel is tegen een jeukende huid en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het biedt ook een beschermende barrière op de huid om verlies van vocht te voorkomen

Om jeukende handen te ontlasten en om verlichting te krijgen van het ongemak dat ze veroorzaken, doe een handvol gemalen havermeel in een kom met water. Doe je handen 10 minuten in het havermeel water wanneer je verlichting nodig hebt van jeuk veroorzaakt door  jeukende handen.

Handeczeem

Een van de symptomen van handeczeem is een zeer droge huid die begint te schilferen. Er zijn verschillende soorten eczeem die verschillende delen van het lichaam kunnen beïnvloeden. Omdat we onze handen gebruiken voor de meeste dagelijkse activiteiten, kunnen irriterende stoffen en allergenen eczeem uitbraken op je handen veroorzaken.

Enkele andere symptomen van handeczeem zijn jeukende huid, roodheid, scheuren en blaren. Hiervoor kan je vocht inbrengende crèmes voor de handen gebruiken om eczeem aanvallen te voorkomen.

Middel tegen hand eczeem

Kokosolie  en neemolie zijn geweldig om je handen en vingers te voeden om de symptomen te verminderen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Dermatitis meldde dat de antibacteriële en verzachtende effecten van kokosolie effectief zijn om dermatitis te behandelen. Kokosolie doodt ook bacteriële en schimmelinfecties van de huid. (6)

Om kokosolie en neem olie te gebruiken om de roodheid en schilferige huid te kalmeren die wordt veroorzaakt door handeczeem, kan je enkele malen per dag een beetje olie op het getroffen gebied masseren. Dit zal helpen om jeuk, schilfering en roodheid van je handen te verminderen.

Allergische reacties

Sommige mensen hebben een zeer gevoelige huid op hun handen, en bepaalde irriterende stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken of dermatitis veroorzaken die leidt tot huidveroudering. Volgens artsen van de Mayo Clinic veroorzaken allergieën vaak afschilfering van de huid in combinatie met jeuk en uitslag. (7)

In sommige gevallen kan het allergeen een uitbarsting van netelroos op uw huid veroorzaken. Als je denkt dat een allergeen jeukende huidplekken op je hand veroorzaakt die beginnen te schilferen, kan je beter de trigger proberen te identificeren en vervolgens vermijden.

Bron:

http://www.webmd.com/beauty/dry-skin-13/chronic-dry-handsPhoto by Randy Auschrat