fbpx
dosha type

dosha type

Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen zo van elkaar verschillen?
Je zal vast opgemerkt hebben dat een collega altijd klaagt dat het koud is, terwijl een ander het juist warm heeft. Of dat sommige mensen met gemak een vier gangen diner kunnen eten zonder aan te komen, terwijl de ander juist snel dik wordt.

Of waarom zijn sommige mensen hyperactief, terwijl anderen rust en stilte uitstralen, ook in stress situaties.
Ayurveda geeft antwoord op deze vragen met de dosha type. Simpel gezegd, staat dosha voor je constitutie.

Er zijn drie dosha typen: Vata, Pitta en Kapha.

Alles bestaat uit de vijf elementen

Maar voordat we begrijpen wat een dosha is, moeten we het eerst hebben over de vijf elementen: ruimte, wind, vuur, water en aarde.

Alles is gemaakt van deze vijf elementen. Zowel de materiële wereld (het heelal, de planten, het lichaam) als de immateriële wereld (de geest, emoties, gedachten).

Ruimte is de essentie van wat er zal ontstaan
Ruimte staat voor de afstand rondom of tussen objecten. In het lichaam is dat overal waar ruimten of holten voorkomen, zoals de neus, mond of anus. In de geest is het de pauze tussen gedachten. Emotioneel is het een gevoel van leegte of verlangen.

Wind manifesteert zich als beweging
In het lichaam staat het voor de beweging van voedsel door het spijsverteringskanaal, de bewegingen van de spieren, pulsaties van het hart, uitzetting en samentrekking van de longen. In de geest staat het voor de beweging van het denken. Emotioneel is het de liefde die zich beweegt tussen ons.

Vuur kookt en transformeert
In het lichaam staat het voor de spijsvertering en de stofwisseling. Het geeft licht en warmte en de glans aan de huid.
In de geest staat het voor ons vermogen om ideeën om te zetten in realiteit. Emotioneel is het passie en creativiteit.

Water staat voor bevochtiging
In het lichaam zijn dat alle vloeistoffen, zoals, tranen, speeksel, slijm, zweet, bloed.
In de geest manifesteert het zich als dromen en verbeelden. Emotioneel vertegenwoordigt het de zalvende uitingen van liefde, zoals aanraken, zoenen en knuffelen.

Aarde staat voor structuur en stevigheid en geeft vorm aan alles
In het lichaam komt het voor in de vorm van de huid, spieren, het skelet, organen, nagels en haar.
In de geest staat het voor stabiliteit, rust en geduld. Emotioneel wordt zij vertegenwoordigd door zware emoties zoals twijfel en wanhoop.

Deze vijf elementen komen ook voor in het menselijk lichaam

Aarde: wij voeden ons met voedsel uit de aarde en uiteindelijk keert ons lichaam terug naar de aarde.
Water: meer dan 70% van onze lichaamsmassa bestaat uit water.
Vuur: voorziet het lichaam van warmte en energie en bestaat binnen alle metabolische en chemische acties.
Lucht: stroomt vrij door het lichaam en voedt elke cel met zuurstof.
Ruimte: is altijd aanwezig en houdt zich op de achtergrond. In het lichaam komt het overal voor waar ruimten of holten voorkomen. Het zorgt ervoor dat de andere elementen met elkaar samen werken.

Dosha type: Vata, Pitta en Kapha

Wanneer deze elementen gecombineerd worden, krijgen ze bepaalde kwaliteiten (= dosha’s). En het zijn deze kwaliteiten die te vinden zijn in jou lichaam en geest. De dosha’s bepalen jou uiterlijk (dun, normaal, zwaar) en karakter.

Er zijn drie dosha’s: Vata, Pitta en Kapha.

Vata is opgebouwd uit een combinatie van ruimte en wind.
Vata kwaliteiten: koud, droog, licht, subtiel, vloeiend, beweeglijk, scherp, hard, ruw.

Pitta is een combinatie van vuur en water.
Pitta kwaliteiten: heet, scherp, vochtig, licht, subtiel, vloeiend, zacht, glad.

Kapha bestaat uit een combinatie van aarde en water.
Kapha kwaliteiten: koud, vochtig, zwaar, grof, vast, zacht, glad, vet, statisch.

Je kunt de dosha’s niet zien, maar wel het effect die ze hebben op ons lichaam en geest:

Een vata mens is dun, licht, enthousiast, energiek en veranderlijk, ze houden niet van routine.
In balans is de vata persoon levendig en creatief, maar als er te veel beweging in het systeem is, dan hebben ze last van angst, slapeloosheid, droge huid, constipatie.

Een pitta mens is intens, intelligent en doelgericht. Ze hebben tal van ideeën en alle energie om ze tot stand te brengen. Denk aan een ondernemer of een leider.
Een pita mens in balans is warm, vriendelijk, gedisciplineerd, een goede leider, en een goede spreker. Een pitta mens uit balans kan dwangmatig en prikkelbaar zijn. Ze hebben last van acne, eczeem of een andere inflammatoire aandoening.

Kapha mensen zijn meegaand, methodisch, zorgzaam. Ze houden van structuur en routine en veranderen niet makkelijk.

Deze verschillende typen eten en verteren voedsel anders, ze hebben verschillende voorkeuren, verschillende levensstijlen, muziekvoorkeuren, verschillende voedingsmiddelen brengen hun uit balans, als ze gekwetst zijn of boos zijn reageren ze anders.

Zodra we vertrouwd raken met de verschillende ayurvedische typen, kunnen we dit gebruiken om ons zelf en de mensen om ons heen te begrijpen, hun sterke en zwakke kanten.

En als hun dosha uit balans is, worden ze beter voorspelbaar. Een pita uit balans reageert geïrriteerd en gefrustreerd, een vata regeert angstig en is onrustig, een kapha wordt traag en suf.

Uit balans

Een ieder van ons wordt geboren met een bepaalde verhouding van de drie dosha’s (= prakriti). Deze verhouding is voor elk mens uniek, het verschilt van mens tot mens. Maar vaak zijn een of twee dosha’s dominant in het lichaam. Elke dosha kan tot 100% zijn. Bijvoorbeeld pitta 80%, vata 60%, kapha 30%.

De oorspronkelijke verhoudingen van de dosha’s kunnen veranderen, door verandering van levenswijze, voeding, stress etc. (= vikriti).

Stel dat je oorspronkelijke pitta stijgt van 70% naar 90%. Bijvoorbeeld, je pitta kan stijgen door te scherp gekruid voedsel, alcohol of warm weer. Lees hier meer over pitta voeding.

Je pitta is gestegen naar 90% en is niet meer in balans (oorspronkelijk 70%).

Is de dosha uit balans, dan word je geconfronteerd met allerlei kwalen (lichamelijk en geestelijk). Deze verandering van dosha’s wordt vikriti genoemd.

De oorspronkelijke verhouding van doshas die je van nature hebt meegekregen, wordt prakriti genoemd.

Pitta heeft de kwaliteiten heet, scherp, vettig. Dus alles (voedsel of levensstijl) dat deze kwaliteiten heeft, zorgt ervoor dat pitta zal stijgen. Je komt weer in balans door de tegenovergestelde kwaliteiten toe te voegen in zowel je eten als je levenswijze.

Het doel is om een persoon terug te brengen naar de oorspronkelijk staat (Prakriti), zodat je kan leven zoals het bedoeld is.

Weet je welk type dosha je bent, dan weet je wat jou natuurlijke neigingen zijn, hoe je functioneert en hoe je met anderen omgaat.

Je kan ook je voedingspatroon (ayurvedisch eten), je levensstijl, yoga op jouw dominante dosha afstemmen. Je raakt weer in balans. In plaats van moeilijke veranderingen in je leven aan te brengen, hoef je simpelweg te leven volgens jouw dominante dosha.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties