fbpx
castille zeep maken

Castille zeep maken

Wil je ook zelf Castille zeep maken? Het wordt gemaakt van olijfolie.

Olijfolie was waarschijnlijk een van de eerste oliën op basis van niet-dierlijke vetten die gebruikt werden om zeep te maken.

Al eeuwenlang gebruiken mensen deze milde reiniger voor het wassen van haar en huid tot het schoonmaken van kleding en vloeren. Voor een sterke reinigende zeep kan je beter 100% kokosolie gebruiken.

Veel zeep-puristen maken Castille zeep met 100% olijfolie. Hoewel je zeker zeep van 100% olijfolie kunt maken, is het schuim slijmerig.

Zeep gemaakt van 100% olijfolie heeft ook veel tijd nodig om te rijpen. In plaats van 3 of 4 weken laten veel mensen hun castille zeep (of olijfoliezeep) 4 tot 6 maanden rijpen voordat ze het gebruiken.

Waarom, vraag je je af, is het schuim anders? Elke olie in een zeeprecept draagt verschillende kwaliteiten bij aan de zeep. Een zeep gemaakt van 100% olijfolie geeft je alleen de zeepkwaliteiten van die olie.

Daarom maken de meeste mensen castille zeep met overwegend olijfolie, maar ze voegen andere oliën toe om de zeep in balans te houden.

Castille zeep maken met welke olijfolie?

Olijfolie is een van de meest voorkomende basisoliën die tegenwoordig wordt gebruikt in de zeepindustrie. Het zorgt voor een zacht stuk zeep, is mild en vormt in combinatie met andere oliën een mooi, dicht schuim.

Maar wat voor soort olijfolie is geschikt om in zeep te gebruiken? Er zijn verschillende soorten olijfolie:

Extra virgin olijfolie
Er worden geen chemicaliën gebruikt om de olie uit de olijven te extraheren. Er is niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt.

Virgin olijfolie
Olijfolie van eerste persing is ook afkomstig van de eerste persing van de olijven en moet ook worden geëxtraheerd zonder chemicaliën. Bij raffinage worden onzuiverheden uit de olie gehaald. Daarbij gaat ook wat van de smaak verloren.

Pure olijfolie
Deze olie is een mengsel van olijfolie van Extra virgin olijfolie en Virgin olijfolie. Het raffinageproces neemt een deel van de vitamines, voedingsstoffen en smaak van de olie weg, maar het mengen zorgt voor een stabielere, consistente olie.

Deze olie wordt het meest gebruikt voor het maken van zeep.

Olijfolie uit afvallen
Olie uit afvallen van olijven: Hiervoor worden olijven gebruikt die niet door de eerste kwaliteitsselectie zijn gekomen door formaat, beschadigingen of omdat ze te rijp zijn. Deze olie is vaak van mindere kwaliteit, maar kan door de bewerking wel dezelfde eigenschappen hebben als de bovenstaande soorten.

Het heeft over het algemeen een veel groenere kleur en is niet zo helder als olijfolie van eerste persing.

Het heeft niet de smaak die olijfolie van eerste persing heeft, maar dat is prima want het heeft nog steeds grotendeels hetzelfde vetzuur profiel van olijfolie van de eerste persing, dus het maakt een zeer vergelijkbare zeep.

Welke olijfolie kiezen om zeep te maken?

Maak je niet teveel zorgen over de kwaliteit van je olijfolie.

Alle soorten olijfolie zijn geschikt voor het maken van zeep. Sommige gebruiken de pure olijfolie, maar de olijfolie uit afvallen is net zo geschikt om zeep te maken.

De duurdere pure olijfolie is lichter van kleur en de lichtere kleur zorgt voor lichtere zeep. De groene kleur van olie uit afvallen kan doorwerken in de uiteindelijke zeep.

castille zeep maken

Recept castille zeep maken

Het recept op deze pagina wordt gemaakt door deze basisinstructies voor het maken van zeep te volgen.

Recept Olijfoliezeep maken

In dit recept heb ik 20% kokosolie gebruikt. Je behoudt nog steeds alle eigenschappen van echte Castille zeep, maar het zal beter schuimen. Alleen het toevoegen van 20% kokosolie verbetert het schuim enorm.

Castillezeep ingrediënten

80% olijfolie
20% kokosolie

Om ongeveer 250 gram zeep te maken, zou je gebruiken:

200 gram olijfolie
50 gram kokosnootolie
95 gram water
37,17 gram NaOH

Vloeibare Castille zeep maken

• Rasp 50 gram castillezeep met een kaasrasp. De zeep zal dan makkelijker oplossen in water.

• Breng 1 liter water aan de kook in een pan op hoog vuur.

• Doe de geraspte zeepvlokken in het water en roer de zeepvlokken. Doe het vuur uit laat het mengsel een paar uur staan tot het dikker wordt. Het moet de consistentie van shampoo hebben. Als de zeep te dik wordt, kan je het opnieuw verhitten en er wat meer water bij doen.

• Als het mengsel is afgekoeld, doe de vloeibare zeep in flessen. De vloeibare zeep blijft op kamertemperatuur maandenlang goed. Gebruik het om te douchen, je kleding schoon te maken of als vaatafwasmiddel.