fbpx

Calendulazalf maken goudsbloemzalf

Calendula of goudsbloem is een prachtige bloem, en staat bekend als een krachtige genezende plant.

Ik was zo blij toen ik in de achtertuin van mijn tante een zee aan goudsbloemen vond.

Ik begon te denken aan alle manieren waarop ik het kon gebruiken en het maken van een calendula zalf stond op nummer 1 van mijn lijst.

Calendula zalf maken goudsbloemzalf

Voordelen van Calendula

Voordat ik je laat zien hoe je een calendula-zalf maakt, wil ik je eerst vertellen  hoe geweldig deze plant is en waarom hij zo vaak voorkomt in veel natuurlijke huidproducten en kruidenremedies.

Calendula officinalis is ontstekingsremmend, antiviraal, schimmelwerend, antimicrobieel en samentrekkend. Al deze eigenschappen maken het een geweldig voor het gebruik in kruidenmiddelen.

Calendula wordt ook wel plantaardig jodium genoemd vanwege haar zuiverende eigenschappen.

Deze zalf is daarom een goed eerste hulpmiddel bij (schaaf)wondjes, huidirritaties, verbranding door de zon evenals huiduitslag en insectenbeten. Calendula is zeer zacht voor de huid en kan jeuk verzachten. Het wordt om deze reden vaak gebruikt in de vorm van een zalf, lippenbalsem en zeep.
Eigenlijk mag het niet ontbreken in je EHBO-kit.

Calendula wordt meestal voor dit doel gedroogd gebruikt. Je kunt je eigen goudsbloemen plukken en drogen of je kan droge bloemen kopen. Droge kruiden en bloemen kun je ook kopen bij ayuhuid shop.

Calendula zalf maken

Een geweldige manier om Calendula te gebruiken is door een zalf te maken. Zelfgemaakte kruidenzalven zijn over het algemeen eenvoudig te maken en vereisen slechts 2 ingrediënten.

Hieronder zal ik ingaan op de basisprincipes van het maken van een Calendula-zalf, maar onthoud dat ik specifieke ingrediënten heb achtergelaten omdat het niet exact hoeft te zijn. Je kan het afstemmen op jouw eigen behoeften.

Welke ingrediënten?

droge calendula

Dit recept begint met gedroogde Calendula-bloemen. Je kunt ze  kopen of zelf plukken en drogen.

Ik heb ook zalven gemaakt met alleen olie, zoals sesamolie, amandelolie of kokosolie en ze blijken geweldig. Voel je vrij om een mengsel van verschillende oliën te gebruiken als je dat wilt. Bijvoorbeeld kokosnootolie en zoete amandelolie staan bekend als geweldig voor de huid, daarom voeg ik er vaak een beetje aan toe.

Bijenwas is het gemakkelijkst te gebruiken bij aankoop in een blok van 50 gram. Ik vind dat de verhouding van een 50 gram bijenwas tot een 250 ml olie voor de perfecte consistentie  zorgt, maar doe waar je zin in hebt.

Een beetje meer bijenwas zal een hardere zalf maken (geweldig voor echt hete zomers) en een beetje minder zal een zachtere zalf maken (goed voor koude winters).

Goudsbloem zalf maken

calendula zalf maken

De eerste stap bij het maken van deze goudsbloemzalf  is om een kruidenolie te maken met goudsbloem.

Het is het beste om volledig gedroogde kruiden te gebruiken bij het maken van je kruidenolie, zodat deze niet ranzig wordt.

Vul eenvoudig een glazen pot van ongeveer 300 ml met goudsbloem. Vervolgens voeg je een dragerolie naar keus bij. Ik gebruik graag een mengsel van gelijke delen sesamolie, kokosolie en zoete amandel oliën.

Bedek de pot met een deksel en plaats hem ongeveer 2-6 weken in een zonnige plek.

Zeef vervolgens het kruidenmateriaal uit.

Recept goudsbloem zalf

Laat de goudsbloemen eerst drogen voordat je het in dit recept gebruikt.

Voordat je deze zalf maakt, moet je een kruidenolie maken met goudsbloemen.

Vul een 300 ml glazen ongeveer 1/2 tot 2/3 vol met de droge goudsbloemen en dek het plantmateriaal af met je favoriete olie. Je kan een enkele olie of een combinatie van oliën gebruiken. Mijn favoriete combinatie voor het maken van zalven is gelijke delen van kokosolie, sesamolie en zoete amandel olie.

Laat de olie 2-6 weken (of langer) op een zonnige plek trekken voordat je deze zalf maakt.

Ingrediënten

Goudsbloem olie
2 kopjes olie (s) naar keuze, zoals sesamolie, zoete amandelolie of olijfolie
1 kopje gedroogde goudsbloem

250 ml goudsbloemolie
50 gram bijenwas

Bereiding
1. plaats de olie 2 – 6 weken (of langer) op een zonnige plek.
2. Zeef hierna de olie voordat je het het in dit recept gebruikt.

Goudsbloem zalf maken
1. Doe de goudsbloemolie en de bijenwas in een pan en verhit het tot de bijenwas volledig in de olie is opgelost. Roer af en toe.
4. Giet het mengsel voorzichtig in kleine potten of blikken en laat het zitten totdat de zalf volledig is opgezet.

Ik gebruik deze zalf bijna dagelijks, meestal op mijn droge handen en voeten. Het is ook geweldig voor schrale lippen en is een geweldig middel voor een massage. De gouden kleur is aangenaam en het heeft een mooie zoete kruidengeur.

Ik vind het maken van mijn eigen kruidengeneesmiddelen heel erg stimulerend, om nog te zwijgen van plezier.

Ik ben dol om over kruiden te leren en hun energetica en dan echt iets met die kennis te doen. Het maken van deze Calendula zalf is een geweldige manier voor ontluikende herboristen om een kruid te gebruiken dat je in je achtertuin kunt laten groeien om het vervolgens in iets heilzaams te veranderen.