fbpx
Brandnetel thee gezond

Brandnetelthee gezond

Hoe gezond is brandnetelthee en hoe maak je deze thee?

Ben je ooit in nauw contact gekomen met een brandnetelplant? Kreeg je er jeuk van? Dit komt omdat brandnetelbladeren en stelen fijne haren hebben die irriterende chemicaliën afgeven wanneer ze in nauw contact komen met de huid.

Vermijd echter de brandnetels niet. Je zal verrast zijn als je erachter komt dat het drinken van een kopje brandnetelthee je onmiddellijk fris en energiek zal maken. Dit kruiden wondermiddel is een one-stop oplossing voor bijna alle gezondheidsproblemen.

Wat is brandnetel?
De Brandnetel is ook bekend als Urtica dioica in het Latijns heeft een rijke kruiden geschiedenis. Het wordt sinds de middeleeuwen in Europa als vocht afdrijvende geneesmiddel gebruikt en het is een geweldig tonicum voor vrouwen.

Het groeit in het wild in gematigde streken over de hele wereld. Brandnetel wordt beschouwd als een klassiek “voedings” kruid, wat betekent dat het zeer voedzaam is.
Het wordt al sinds de oudheid gebruikt als voedsel, medicijnen en een voedende tonic. (1)

Urtica komt van het Latijnse urere, wat “verbranden” betekent, vanwege de rechtopstaande, borstelige haren die de bladeren en stengel bedekken die steken wanneer ze worden aangeraakt. Deze brandharen, samen met de scherp gekartelde randen van de bladeren, zijn onderscheidende kenmerken van brandnetel.

Waarom steekt het?
Brandnetel bevat een aantal chemicaliën, zoals serotonine, histamine en acetylcholine, waarvan sommige zeer irriterend kunnen zijn. Deze chemicaliën veroorzaken de prikkelende irritatie van de huid en worden gevonden aan de basis van de fijne haren op de brandnetel.

Wanneer er tegenaan wordt geborsteld, breken de fragiele punten van de brandharen af. Het resterende haar wordt een kleine naald die in staat is de chemicaliën in de huid af te geven. De reactie kan pijn, roodheid, zwelling, jeuk en gevoelloosheid veroorzaken.

Boordevol vitaminen
Brandnetel wordt ten zeerste aanbevolen vanwege de voedingswaarden
Als je toegang heeft tot verse planten, kan je eenvoudig brandnetel bladeren in de zon laten drogen voor jouw kopje brandnetelthee.

Brandnetel zit vol met vitaminen, mineralen en sporenelementen, samen met een flinke dosis krachtige phytonutriënten, waaronder diepgroen chlorofyl en carotenoïden. (2,3).

In feite zijn meer dan 100 chemische componenten in brandnetel geïdentificeerd, waaronder:
• Mineralen – ijzer, fosfor, kalium, calcium, magnesium, mangaan, koper, boor, strontium
• Vitaminen – A, C, K en B-vitaminen
• Fytonutriënten – chlorofyl, beta-caroteen, luteïne, zeaxanthine, [4] quercetine, rutine

Boordevol mineralen
Brandnetelthee, gemaakt van gedroogde brandnetelbladeren, is misschien het best bekend om zijn hoge gehalte aan mineralen. De bladeren zitten vol met meer mineralen, vooral magnesium en calcium, dan een aantal andere medicinale kruiden. (4)

Een onderzoek heeft aangetoond dat gedroogd brandnetelblad meer magnesium, calcium, fosfor, kalium, boor en strontium bevat dan gedroogde kamille, pepermunt, salie, sint-janskruid, linde en citroenmelisse(5,6).

Een recente studie heeft aangetoond dat 500 ml thee gemaakt met 20 gram gedroogde brandnetelbladeren, gedrenkt gedurende 30 minuten, 76 mg magnesium bevat, wat neerkomt op ongeveer 20-25% van de dagelijkse behoefte (7). Dit is behoorlijk opmerkelijk voor een drankje.

Ayurvedische kruidkundigen adviseren een infusie, dat is een iets hogere verhouding tussen brandnetel en water, dat je gedurende een langere tijd laat intrekken dan die gebruikt in deze studie om het mineraalgehalte nog meer te verhogen. Dit wordt hieronder meer besproken. Laten we eerst kijken naar enkele andere voordelen voor de gezondheid van brandnetel thee.

Brandnetel wordt aanbevolen vanwege de voedingswaarde, maar wat zijn de voordelen van brandnetelthee?

Naast het hoge gehalte aan voedingsstoffen, tonen de resultaten van voorbereidende studies aan dat brandnetel veel andere gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft (8,3,9)

Voordelen brandnetel

Studies hebben aangetoond dat het antioxiderende, antimicrobiële, anti-maagzweer, samentrekkend en analgetisch vermogen heeft. (10)

Volgens de University of Maryland Medical Center is de plant in de loop van de geschiedenis het meest gebruikt als diureticum en voor de behandeling van pijnlijke spieren en gewrichten, eczeem, artritis, jicht en bloedarmoede. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt voor de behandeling van urinekwesties, evenals voor allergieën en gewrichtspijn.

1. Voorkomen van nierstenen en andere urineweg- en blaasproblemen
Brandnetelthee is een natuurlijke vochtafdrijvend middel dat zorgt voor een goede doorstroming van vloeistoffen in de nieren en de blaas, waardoor de vorming van nierstenen wordt voorkomen.

The Journal of Herbal Pharmacotherapy stelt dat brandnetelthee giftige stoffen uit de urinewegen kan wegspoelen en ook geneesmiddelen kan ondersteunen die worden gebruikt voor de behandeling van urineweginfecties. (11, 12)

2. Het fungeert als een natuurlijke pijnstiller die artritispijnen en spierpijn verlicht
De Brandnetel wordt sinds mensenheugenis gebruikt om artritis te behandelen. Studies ondersteunen deze bevinding dat de externe toepassing van brandnetelblad extracten kan helpen om gewrichtspijnen te verlichten.

Ook helpt het gebruik van brandnetel extracten naast niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) mensen hun NSAID-dosis te verlagen. (13)

3. Het kan helpen bij eczeem en andere huidziekten
Weet je dat het drinken van brandnetelthee helpt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen? Dit geeft je een gave huid en helpt eczeem te behandelen.

Vanwege antihistaminica en ontstekingsremmende eigenschappen van brandnetel, kan het een natuurlijke behandeling van eczeem zijn, volgens de afdeling Dermatologie van het Penn State University College of Medicine. (14)
Je kan brandnetel oraal innemen om jhet eczeem intern aan te pakken, evenals een crème om verlichting te bieden tegen jeuk en roodheid van de uitslag.

4. Gebruik het als een natuurlijke remedie tegen allergieën
Brandnetelthee voorkomt en geneest allergieën die zich voordoen bij seizoensgebonden veranderingen zoals jeuk, allergische rhinitis en niezen. Brandnetel helpt om de hoeveelheid histamine die het lichaam produceert te verminderen in reactie op het allergeen, zodat artsen gevriesdroogde brandnetel voorschrijven om het ontstaan van hooikoorts te voorkomen. (15, 16, 17)

5. Behandeling van goedaardige prostaathyperplasie (BPH)
De universiteit van Maryland Medical Center wijst erop dat brandnetelwortel wordt gebruikt om BPH in Europa te behandelen. Laboratorium studies tonen aan dat brandnetel kan werken als finasteride (een geneesmiddel dat wordt gebruikt om BPH te behandelen) bij het vertragen van de vermenigvuldiging van prostaatcellen, hoewel het de omvang van de prostaatklier niet vermindert. Wetenschappers weten niet zeker hoe brandnetel de symptomen van BPH vermindert, dus meer onderzoek is nodig op dit gebied. (18,19)

6. Een goed tonicum voor vrouwen
Brandnetelthee is rijk aan ijzer en helpt om bloedarmoede te bestrijden. De brandnetel fungeert ook als een galactagogue, dat wil zeggen een stof die de melkproductie bij moeders die borstvoeding geven stimuleert.

Jonge vrouwen kunnen ook brandnetelthee drinken om het opgeblazen gevoel en krampen te voorkomen die gepaard gaan met het begin van de menstruatiecyclus. Het vermindert vleesbomen en reguleert de menstruatie en voorkomt symptomen van de menopauze bij vrouwen door oestrogeen te verwerken.

7. Het is goed voor de spijsvertering
Drink brandnetelthee om verlichting te krijgen van indigestie, misselijkheid, overmatig gas, colitis en coeliakie. Het voorkomt ook diarree door darmwormen en parasieten te doden.

8. Preventie van diabetes en bloeddruk problemen
Het drinken van brandnetelthee zal de bloedsuikerspiegel of glycemische niveaus verlagen. De natuurlijke vochtafdrijvende eigenschappen helpt ook om de bloeddruk te handhaven. (20)

9. Het is goed voor de mondhygiëne
Je mond onthult veel over je gezondheid en slechte mondhygiëne kan je welzijn echt negatief beïnvloeden. Tandvlees aandoeningen zoals gingivitis en tandplak kunnen halitose en zweertjes in de mond veroorzaken. Voorkom gingivitis door het gebruik van brandnetelthee extracten met je mondwater tijdens het gorgelen in je mond te houden voor een aantal minuten.

Brandnetel thee recept

Om brandnetelthee te maken, neem je gewoon één tot twee theelepels gedroogde brandnetel bladeren in kokend water.  Laat het gedurende 5-10 minuten intrekken, zeven en je heerlijke kopje brandnetel thee is klaar. Je kunt ook je kopje brandnetelthee op smaak brengen met limoen en honing.

Hoe kan je brandnetel nog meer gebruiken?

Brandnetel infusie

Een van de beste manieren om te genieten van de voordelen van brandnetel is om een infusie te maken, door een flinke hoeveelheid van de gedroogde bladeren gedurende enkele uren in kokend water in een grote, afgedekte container te weken.

De lange weektijd zorgt voor een meer voedzaam drankje, terwijl het hete water verschillende bestanddelen uit de kruiden halen.

Een algemene richtlijn voor het maken van mineraalrijke infusies met voedzame kruiden zoals brandnetel is het gebruik van 30 gram gedroogd kruid per 250 ml water. Dit wordt nodig geacht om een voldoende hoeveelheid mineralen te leveren als je dagelijks een infusie drinkt.
Deze minerale drank is net als een multivitamine, maar dan zonder synthetische ingrediënten.

Probeer deze mineraalrijke ijsthee

Probeer brandnetels alleen of in combinatie met andere voedingsrijke kruiden.

Om je deze zomer goed gehydrateerd te houden en een groot aantal voordelen te krijgen, kan je een grote hoeveelheid mineraalrijke thee in de koelkast bewaren en deze laten invriezen.

Hier is een geweldige combinatie van voedzame kruiden die je koud kan drinken in de zomer: brandnetelblad, heemst en hibiscus.

Een andere populaire combinatie is brandnetel, kurkuma, lavendel en kamille.

Als je net als velen bent, zul je beginnen te snakken naar mineraalrijke brandnetelthee na het regelmatig te hebben gedronken gedurende een paar weken.

Hoe kan je brandnetel nog meer gebruiken?

Brandnetelblad kan uitwendig als zalf worden gebruikt. Je kan brandnetel tincturen toevoegen voor extra voordelen.

Hoe brandnetel te gebruiken

Enkele van de meest voorkomende toepassingen van brandnetel zijn:

Brandnetelsoep
De wortels, stengels en bladeren van brandnetel zijn eetbaar. De bladeren kunnen worden gestoomd en gekookt worden als spinazie. Het beste is om jonge bladeren te gebruiken.

Ze kunnen worden gebruikt in brandnetelsoep of worden toegevoegd aan andere soepen en stoofschotels.

Brannetel kan ook worden gepureerd en gebruikt in recepten zoals polenta, groene smoothies, salades en pesto. Eet de bladeren niet rauw, want ze hebben nog steeds de brandharen totdat ze gedroogd of gekookt zijn.

Hoe kan je brandnetelsteek behandelen
Er zijn veel mensen die weegbree gebruiken voor verlichting van brandnetels. Kneus de bladeren en breng het aan op het getroffen gedeelte of maak een koude kompres. De sappen de vrijkomen brengen verlichting.

Bijwerkingen brandnetel

Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding, raadpleeg eerst een arts.  Ook bij medicijn gebruik, raadpleeg eerst je arts.

Bron:
[1] Urtica: The genus Urtica. CRC Press. June 1, 2004.
[2] Natural Medicines Database. Stinging Nettle Professional Monograph. Accessed June 5, 2015.
[3] Int J Green Pharm 2014;8:201-9.
[4] Nat Prod Chem Res. 2015;3:1.