fbpx
brahmi olie tegen grijs haar

Brahmi olie tegen grijs haar

Er zijn natuurlijke middelen om grijs haar van nature donkerder te maken, zonder dat je chemische haarkleuren hoeft te gebruiken. Hiervoor worden ayurvedische oliën gebruikt, zoals brahmi olie. Het heeft sinds de oudheid een belangrijke rol gespeeld in het voeden en het vervullen van mooi en dik haar.

Brahmi haarolie staat erom bekend om voortijdige vergrijzing van het haar te voorkomen. Regelmatig gebruik hiervan maakt het haar geleidelijk donkerder na verloop van tijd.

Er zijn vele soorten brahmi oliën te koop en ze zijn erg populair. Je kunt ook je eigen anti-grijs haarolie maken met brahmi poeder en poeder van kerrie bladeren in kokosolie. Als je wilt kan je ook henna en indigo poeder toevoegen om het nog krachtiger te maken tegen grijs haar.

Ingrediënten Brahmi olie:

Brahmi (Bacopa monnieri) groeit in moerasgebieden van India en Sri Lanka.
Brahmi is rijk aan antioxidanten, mineralen en andere voedingsstoffen die de haargroei bevordert en voortijdig grijzend haar vertraagt. Het vermindert roos en voorkomt jeukende hoofdhuid.

Bacopa monnieri is een belangrijk geneeskrachtig kruid in de Ayurveda. Het staat er om bekend dat het kalmerend werkt, het ontspant het lichaam en de geest. Als je moeilijk in slaap valt, kan je ook brahmi olie gebruiken.
In de Ayurveda wordt brahmi olie gebruikt om pitta te balanceren.

Kerrie bladeren
Een van de meest gebruikte kruiden in Indiase curry zijn kerrie bladeren. Het eten van kerrie bladeren is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook goed voor je haar.

Het wordt gebruikt als een natuurlijke oplossing tegen grijs haar. Vitamine B aanwezig in kerrieblaadjes herstelt de functie van het natuurlijke pigment in de haarzakjes die een glanzende kleur geeft aan het haar en voorkomt verdere vergrijzing van het haar.

Het levert ook essentiële voedingsstoffen aan het haar en geneest beschadigde haarwortels.
Omdat het een rijke bron is van beta-caroteen, stimuleert het de haargroei en voorkomt het haaruitval.

Kokosolie
De voordelen van kokosolie voor haar en huid zijn talrijk. Het is de beste natuurlijke conditioner voor droog haar. Het dringt diep door in het haar en maakt het haar dikker, sterker en beheersbaar.

Recept brahmi olie maken

Om deze haar olie te maken heb je nodig:
• 2 eetlepel brahmi poeder 
• 1 eetlepel hibiscus bladeren poeder 
• 200 ml kokosolie of sesam olie 

Bereidingswijze:
• Gebruik een dubbele boiler voor dit recept. Een dubbele boiler (bain marie) wordt gebruikt om de olie met de kruiden langzaam te verwarmen zonder te verbranden. Gebruik hiervoor een niet al te grote pot en een kleine pan of vuurvaste kom. In deze kleine pan of kom doe je de olie en de kruiden.
• Vul de niet al te grote pot voor 1/3 met water en breng het aan de kook. Verminder de vlam zodra het water begint te koken.
• Plaats de kleine pan of kom op de grote pot en doe hierin de kruiden en de kokosolie. Roer de olie om het half uur.
• Laat de olie ongeveer uur tot twee uur zachtjes koken. Indien nodig, vul het water aan.
Als de olie is afgekoeld, doe het in een glazen fles. Uit de buurt van direct zonlicht bewaren.
Je zelfgemaakte brahmi olie is nu klaar.

Hoe gebruik je brahmi olie?

Je kan de olie voor gebruik even opwarmen voor gebruik. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk wordt opgenomen door de huid.

Breng de olie aan op de hoofdhuid en masseer het zachtjes met de toppen van de vingers. Hierna breng je de olie op de rest van het haar aan.

Laat de olie minsten een uur inwerken of indien mogelijk een nacht voor goede resultaten. Was het uit met een milde shampoo.

Wordt mijn haar meteen donker? Nee, het kan maanden duren voordat het haar donkerder wordt. Wil je snel een kleur, dan kan je het haar ook verven met kruidenpoeders zoals henna en indigo.

Photo by Macleay Grass Man