fbpx
Bijenwas smelten huid

Bijenwas smelten voor de huid

​Bijenwas (beeswax) is onmisbaar als je zelf huidverzorgingsproducten wil maken, want…Hoe maak je van een olie een lippenbalsem, een haarzalf, gezichtsreiniger, eczeemzalf, balsem voor de droge huid? Met Bijenwas.

Hoe maak je een ashwagandha anti rimpel olie een luxe anti rimpel balsem? Met bijenwas Ik gebruik bijenwas om (kruiden) oliën om te zetten in een vast product. Het is soms makkelijker te gebruiken en eenvoudiger mee te nemen. Zo kan je elke olie met bijenwas transformeren in een vast product.

Beeswax gebruiken in huidverzorgingsproducten

​Omdat beeswax vast is bij kamertemperatuur (het smeltpunt van bijenwas is vrij hoog en ligt tussen de 62- 64 graden Celsius.) fungeert het als een bindmiddel. Dit is de oplossing om vaste huidverzorgingsrecepten te maken.

Hoe meer beeswax je gebruikt in je recepten, hoe harder het eindproduct zal worden. Het dient als een barrière op de huid. Het is vergelijkbaar met minerale olie of vaseline, die vaak gebruikt worden door bedrijven in hun producten, omdat het zo goedkoop is.

Het is echter een natuurlijk product, zonder schadelijke bijwerkingen. Je kan heel eenvoudig een natuurlijke vaseline maken, door simpel bijenwas te gebruiken. Voeg een beetje sesamolie  of kokosolie toe om het zachter en smeerbaar te maken.

​Wat is bijenwas?

​Het is het materiaal dat bijen produceren om hun honing op te slaan. Het staat ook wel bekend als honingraat. De bijen produceren deze was om hun honingraten te bouwen of te repareren.

De honingraat wordt omgesmolten, de onzuiverheden worden verwijderd en je hebt pure bijenwas. Het komt over het algemeen in de kleuren zoals wit, geel, oranje of bruin en de kleur is afhankelijk van de leeftijd van de honingraat.

Het wordt vaak verkocht als pellets of in blokken. Je moet een blok bijenwas raspen met een kaasrasp om de juiste hoeveelheid te krijgen voor uw recept. De pellets zijn handiger in gebruik.

Het wordt gebruikt bij de productie van geneesmiddelen, voedingsmiddelen en cosmetica.Het wordt gebruikt om kaarsen te maken. Ook wordt het gebruikt als ingrediënt bij het maken van schoensmeer en meubelwas.

​Bijenwas voor de huid

​Het wordt ook gebruikt in verschillende huidverzorgingsproducten omdat:

• het de conditie en textuur van de huid verbetert.
• Het heeft ook een aantal voordelen bij de behandeling van huidproblemen zoals acne, eczeem en droge huid.• Het helpt bij het vasthouden van de vochtgehalte van de huid.
• Het beschermt de huid tegen schade van het milieu.
• Het bevat krachtige antibacteriële, ontstekingsremmende en anti oxiderende eigenschappen die gunstig zijn voor de huid.

​Hoe gebruik je beeswax in huidverzorgingsproducten?

​• Eerst de bijenwas (deze) smelten.
• Voeg het toe aan de olie die je wilt gebruiken. (zoals amla olie, neem olie brahmi olie)
• Laat het mengsel afkoelen. De bijenwas heeft ervoor gezorgd dat het mengsel hard is geworden.

Vaak wordt de bijenwas gesmolten samen met andere oliën. Bijvoorbeeld, samen met kokosolie, sesam olie. Je kan ze allemaal samen smelten. Verwarm het mengsel zacht en roer regelmatig als de bijenwas smelt in het oliemengsel. Wanneer alle bijenwas is gesmolten, laat het mengsel dan afkoelen.

​Hoeveel bijenwas moet ik gebruiken?

​Hoe meer bijenwas je toevoegt, hoe harder het eindproduct zal zijn. Begin met een kleine hoeveelheid, zodat je het later nog kan aanpassen, als het niet hard genoeg is. Dit zijn tips over hoeveel bijenwas je kan gebruiken in het recept.

Een harde balsem: 1 deel bijenwas tot 4 delen olie
Een zachte balsem: 1 deel bijenwas tot 7 delen olie
Een zeer zacht balsem: 1 deel bijenwas tot 10 delen olie

Controleer de consistentie. Als je het harder wil, voeg een beetje meer beeswax toe en test het opnieuw.

Welke bijenwas kopen?

Gebruik bijenwas die puur en onbehandeld is. Het moet naar honig ruiken. Je weet dan dat je een goede kwaliteit bijenwas gebruikt (deze).

​Bijwerkingen van beeswax

​Het kan allergische reacties veroorzaken. Vooral bij mensen die allergisch zijn voor honing en andere aanverwante producten.

Photo by nan palmero