fbpx
Bhringraj olie laat je haar weer groeien

Bhringraj olie haar laten groeien

​Zo nu en dan worden we allemaal geconfronteerd met haaruitval. Voor sommigen kan het zeer ernstig zijn, terwijl het voor anderen maar een klein probleem is. Lees hier meer over haargroei stimuleren.  Bhringraj olie, een oude Ayurvedische olie wordt gebruikt om het haar te laten groeien.

De Sanskriet naam bhringraj betekent letterlijk vertaald, ‘King of Hair’. Het verwijst duidelijk naar de traditionele reputatie in Ayurveda als een kruid dat de haargroei ondersteunt.

Te veel pitta dosha kan bijdragen aan haaruitval en voortijdig grijzend haar. Volgens Ayurveda kan bhringraj olie helpen om een teveel aan de pitta dosha te behandelen.Tegenwoordig is de olie te koop in sommige tropische winkels of online.

Maar je kan ook je eigen pure bhringraj olie heel gemakkelijk thuis maken. Het wordt gemaakt van bhringraj poeder of de verse bladeren en een basisolie, zoals kokosolie of sesamolie

​Wat is Bhringraj?

​De Latijnse naam van bhringraj is Eclipta Alba. Het kruid komt voor in de meeste delen van de wereld, zoals in India, China, Suriname, Brazilië. Deze plant heeft weinig tot geen onderhoud nodig en regelmatig water geven is genoeg voor deze plant.

Eclipta Alba wordt niet alleen gebruikt om de haargroei te stimuleren, maar de plant heeft meerdere medicinale eigenschappen.

• Het regelmatig eten van Eclipta Alba zal de spijsvertering bevorderen. Het helpt om de gifstoffen via de darmen uit het lichaam te verwijderen.

• Het ondersteunt de lever. We eten regelmatig junk food of voedsel met schadelijke e nummers. De lever is een belangrijk orgaan die verantwoordelijk is voor de afvalverwerking en zuivering van het bloed. Probeer dit kruid in je eten te verwerken of maak met de bhringraj bladeren groeten of een soep. Probeer het  minstens een keer in de week te gebruiken in je dieet.

• Het is goed voor de huid. In de Ayurveda wordt het beschouwd als een verjongend kruid omdat het een sterk antioxidant is. Bhringraj sap wordt ook gebruikt voor de behandeling van eczeem, huid allergieën en wonden.

• Het werkt kalmerend en is daarom heilzaam bij geestelijke spanningen en slapeloosheid.

​Laat het haar groeien met bhringraj olie

​Bhringraj olie is een belangrijk onderdeel van de eeuwenoude Ayurvedische behandeling en wordt gebruikt voor de behandeling van voortijdige vergrijzing van het haar en om de natuurlijke haargroei te bevorderen.

Regelmatig gebruik van deze olie helpt bij het herstellen van de natuurlijke textuur van je haar en geeft het haar glans, volume en kleur.Ook zou het goed helpen tegen roos, droge hoofdhuid en het voorkomt gespleten haarpunten.

De olie wordt ook gebruikt om de haargroei bij mensen met alopecia areata te stimuleren. Een studie heeft aangetoond dat bhringraj extract effectiever was dan minoxidil, een stof die vaak gebruikt wordt bij de behandeling van haarverlies.

​Recept bhringraj olie maken

​Heb je verse bhringraj bladeren, dan kan je de volgende methode gebruiken.
• 1 kopje bhringraj bladeren fijn gemalen tot een pasta zonder water.
• 1 kopje kokosolie. (deze)

Bereidingswijze

• Verhit de kokosolie in een pan op een laag vuur.
• Doe de fijngemalen pasta in de olie. De olie zal onmiddellijk knetteren.
• Verwarm het mengsel tot het knetterend geluid stopt.
• Zorg ervoor dat de bladeren niet verbranden.
• Laat de olie afkoelen en zeef het.
• Doe de olie in een glazen flesje. Je zelfgemaakte bhringraj olie is klaar. Gebruik deze olie regelmatig. Masseer de olie goed op de hoofdhuid en laat het gedurende 30 minuten inwerken. Was het af met een milde shampoo.
​Met droge kruiden

​Heb je geen verse bladeren, dan kan je bhringraj poeder gebruiken om de olie te maken.

Ingrediënten
• 4 lepels bhringaraj poeder
• 1 kopje kokosolie 

Meng het poeder met de kokosolie in een glazen pot. Plaats deze in de hete zon tot de kleur van de olie verandert. Deze methode kan je het best uitvoeren tijdens de hete zomermaanden. Het duurt ongeveer 1 tot 2 weken.

Je zou ook de methode van de double boiler kunnen gebruiken, zoals bij het maken van brahmi olie. Deze methode duurt ongeveer 1-2 uren.

​Haarmasker maken

​Heb je geen tijd om een olie te maken, maak dan eenvoudig een haarmasker van de bladeren of het kruid.

• Maal de verse bladeren fijn of gebruik 3 lepels bhringraj kruiden
• 8 lepels kokosolie of yoghurt.

Meng de pasta of kruiden met de olie of yoghurt en masseer het zachtjes met de vingertoppen op het hoofdhuid. Laat het ongeveer 15 minuten inwerken voordat je het afspoelt. Gebruik een milde shampoo. Gebruik het 1-2 keer in de week.

Wil je een zeep gebruiken, zonder dat het je huid uitdroogt? Klik hier voor meer informatie. Vergeet niet dat je gezondheid en je geluk de grootste troeven zijn die je hebt.

Ook interessant

Kokosolie
Sesam olie
Brahmi olie
Aloe vera olie
Hibiscus olie

Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/Eclipta_prostrataEclipta alba extract with potential for hair growth promoting activity. Hair growth promoting activity of Eclipta alba in male albino rats.