Wat is een Ayurvedisch badpoeder?
Douchen zonder zeep? In India was het normaal om met badpoeder te douchen. Deze oude praktijk is nog steeds erg populair in kleine Indiase dorpen en daar is een reden voor.
Een Ayurvedisch badpoeder is zacht voor de huid en zal de natuurlijke oliën van de huid (talg) niet aantasten.
Het badpoeder verwijdert op milde wijze de dode huidcellen. Het maken van een natuurlijke, zachte en geurige badpoeder is eenvoudig en goedkoop. Rode linzen is het belangrijkste ingrediënt waarmee dit Ayurvedisch badpoeder is gemaakt.
Een ander belangrijk ingrediënt is wasnoten omdat het van nature saponinen bevat. Voor een heerlijke geur kan je ook vetiver poeder toevoegen.
Waarom douchen zonder zeep?
• De kwaliteit van je huid is een weerspiegeling van je spijsvertering. Niet alleen wat je eet is belangrijk, maar ook wat je op je huid aanbrengt. Net als de maag, verteert de huid waar het mee in contact komt.
Eén van de sleutels tot huidverzorging in de Ayurveda is dat we niets op ons lichaam aanbrengen wat we niet kunnen eten. Zeep bevat vaak schadelijke ingrediënten, zoals DEA, TEA, MEA, Benzaldehyde, Benzyl alcohol, Ethanol, Ethyl acetate, Linalool, Methylene Chloride, Benzyl acetate. Lees hier meer over schadelijke stoffen in cosmetica.
• De buitenste laag van de huid produceert een olie genaamd talg. De talg voorkomt dat de huid uitdroogt en voortijdige huidveroudering.
Daarnaast voedt de talg de nuttige bacteriën die leven op het oppervlak van de buitenhuid.
Ingrediënten Ayurvedisch badpoeder:
Als je wil douchen zonder zeep, probeer een Ayurvedisch badpoeder.
Rode linzen: Dit type van linzen is te vinden in alle Indiase winkels. Het is rijk aan voedingsstoffen en vezels. Rode linzen wordt van oudsher gebruikt in de huidverzorging. Het wordt voornamelijk gebruikt om de huid te reinigen en te scrubben.
Wasnoten: De schelpen van de bessen bevatten een natuurlijke stof genaamd Saponinen. Als ze in contact komen met water vormen ze een milde sop.
Sandelhout : Sandelhout is aromatisch en worden gebruikt voor het maken van sandelhoutolie.
Goudsbloem : heeft antiseptische, ontstekingswerende, wondhelende, samentrekkende en verzachtende eigenschappen.
Rozenblaadjes: bezitten samentrekkende en antibacteriële werking wat ze tot perfecte middelen maakt om de huid te verstrakken en tegelijkertijd de bacteriën die acné veroorzaken te bestrijden.
Recept Ayurvedisch badpoeder
• 1 kopje rode linzen
• 2 schillen van wasnoten
• 1 eetlepel sandelhout of rozen poeder
Bereidingswijze:
Plaats 1 kopje rode linzen in een koffiemolen en voeg de schillen van de wasnoten toe. Doe het sandelhout poeder erbij. Maal het geheel tot een fijn poeder.
Gebruiksaanwijzing:
Als je onder de douche staat, strooi wat badpoeder op de natte huid. Wrijf je huid net zoals je een zeep zou gebruiken. En eindig je douche door het af te wassen. Het duurt bijna net zolang als je een zeep zou gebruiken.
Bewaar het badpoeder in een fles met gaten op het deksel, bijvoorbeeld in een zoutvaatje. Dit zoutvaatje kan je makkelijk gebruiken om badpoeder te strooien over het lichaam. Je kan het in de badkamer bewaren, maar zorg ervoor dat er geen water in de fles komt, anders zal het snel bederven.
Wanneer kan je zeep gebruiken?
Vaak douchen met ouderwetse zeep tast de huidvetten aan. Gebruik liever een zachte, milde, geurvrije neemzeep enkele keren in de week voor het hele lichaam. Gebruik op andere dagen alleen zeep op die plekken die het echt nodig hebben, zoals oksels, liezen en voeten.
Omdat de rest van je lichaam niet erg vies wordt, werkt een eenvoudige wasbeurt met een ayurvedisch badpoeder goed en het helpt je om die vitale natuurlijke oliën te behouden.