fbpx
Aziatische waternavel

Aziatische waternavel

Ik hou van Aziatische Waternavel (ook wel Centella asiatica, Gotu Kola, Fo ti tien genoemd). Het is te vinden op mijn bureau om mij te helpen te concentreren en evenwichtig te blijven.

Het helpt om kalm en geaard te blijven. Als je je jouw zenuwstelsel wil versterken, je bewustzijn wil verhogen en je chakra’s willen laten ontwaken, dan is Gotu Kola het antwoord.

Het wordt ook wel “het kruid van verlichting” en “de vriend van de hersenen” genoemd en wordt beschouwd als een van de belangrijkste kruiden in de farmacopee van de ayurveda.

De Latijnse naam van deze plant is Centella Asiatica. Centella zou van ´Cente´ kunnen komen wat ´ontwikkeling´ betekent. De plant stopt namelijk nooit met groeien en is daarom altijd in ontwikkeling.

Gotu kola Ayurveda

Aziatische Waternavel is een plant die onder andere al eeuwenlang in de ayurveda wordt gebruikt als een natuurlijk middel om alles te behandelen, van depressie tot maagzweren.

Van het verbeteren van de wondgenezing tot het verlichten van angst, Aziatische Waternavel is een krachtige kruidenremedie die een grote impact kan hebben op jouw gezondheid.

Het is tridoshic (goed voor vata, pitta en kapha) en hoog in sattva.

7 Aziatische Waternavel voordelen

1. Verbetert het geheugen

Een van de bekendste voordelen van gotu-kola is het potentieel om de cognitie te verbeteren en het geheugen aan te scherpen. Sommige mensen schrijven zelfs het indrukwekkende geheugen en de lange levensduur van de olifant toe aan de krachtige eigenschappen van dit geneeskrachtige kruid.

Omdat gotu kola een tonicum is voor de hersenen en zenuwcellen wordt het ingezet bij allerlei hersenaandoeningen. Toename van GABA in de hersenen bevordert het geestelijk evenwicht

Een studie gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease onthulde dat Aziatische Waternavel extract de mogelijkheid heeft om het geheugen op moleculair niveau te verbeteren door de activiteit van een pad dat geassocieerd is met lange-termijn geheugenvorming te verbeteren.

Dit werd aangetoond in een dierstudie uit 2002 waarin ratten een Aziatische Waternavel extract kregen en een reeks testen uitvoerden om hun cognitieve functie te meten. Gotu kola bleek het leren en het geheugen te verbeteren door de antioxidantenniveaus in het bloed te verhogen.

Een andere studie toonde aan dat Gotu kola zowel het geheugen als de cognitieve functie bij oudere deelnemers kon stimuleren.

Dankzij zijn sterke geheugenbevorderende vermogens staat deze krachtige plant de laatste tijd in de schijnwerpers als een natuurlijke behandeling om te helpen bij het vertragen van leeftijdgerelateerde achteruitgang en de progressie van aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

2. Verbetert de bloedsomloop

Slechte circulatie kan het gevolg zijn van vele verschillende oorzaken, waaronder spataderen, obesitas, diabetes en perifere arterieziekte. Een slechte bloedsomloop kan leiden tot symptomen zoals gevoelloosheid, tintelingen en spierpijn.

Traditionele behandelingen om de bloedsomloop te verbeteren, zijn onder meer bewegen, de benen heffen en lange perioden van immobiliteit vermijden. Brahmi kan ook helpen, omdat het uitgebreid is bestudeerd vanwege zijn unieke vermogen om de bloedcirculatie op natuurlijke wijze te verbeteren.

Een studie gaf 87 deelnemers met een slechte bloedsomloop een dosering van 30 milligram of 60 milligram tweemaal daags gedurende 60 dagen. Dit bleek de bloedsomloop aanzienlijk te verbeteren in vergelijking met een placebo.

Een beoordeling gepubliceerd in 2013 keek naar acht studies en vond dat de Aziatische Waternavel effectief was in het verbeteren van de bloedsomloop en het verlichten van symptomen van slechte bloedsomloop zoals zwelling, beenzwaarte en pijn.

Het toevoegen van gotu kola aan je dagelijkse routine, samen met andere remedies zoals regelmatig fysieke activiteit, kan de bloedstroom verhogen om je te helpen de negatieve bijwerkingen van een slechte bloedcirculatie te voorkomen.

3. Herstelt de huid

Een ander opmerkelijk voordeel van Aziatische Waternavel is het vermogen om huidcellen te herstellen en de gezondheid van jouw huid te verbeteren.

Het is een tonicum voor de huid en bevordert de elasticiteit van de huid. Kaemferol en quercetine zorgen voor een betere veerkracht van de aderen die net onder de huid zijn gelegen. Verder is deze plant ontstekingswerend voor de huid en bestrijdt het enkele bacteriën.

Het verbetert effectief de antioxidantactiviteit in de weefsels. Dit helpt bij wondgenezing en huidregeneratie. Antioxidanten kunnen helpen schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Dit zijn stoffen die zich na verloop van tijd verzamelen om oxidatieve schade te veroorzaken en veroudering versnellen.

Eén dierstudie wees uit dat het tweemaal daags toepassen van Gotu Kola op wonden na zeven dagen het gehalte van sommige antioxidanten met 77 procent deed stijgen.

In een andere studie op dieren werd het gedurende 24 dagen driemaal daags op wonden aangebracht, wat bleek de productie van collageen te verhogen en nieuwe huidcellen sneller te regenereren.

Collageen is het meest voorkomende type eiwit in het lichaam en het is verantwoordelijk voor de reparatie en vernieuwing van de huid.  Je kan zelf een anti aging creme of zalf maken met gotu kola. 

Je leert niet alleen over het kruid, maar ook hoe je die kan veranderen in effectieve kruiden verzorgingsproducten die werken.

Vanwege de positieve effecten op de gezondheid van de huid, wordt gotu-kola ook vaak op de huid aangebracht als een natuurlijk middel tegen huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem.

4. Tegen depressie en angst

Door de medicinale werkingen wordt Aziatische Waternavel door fytotherapeuten voorgeschreven bij:
• Geheugenverlies, afgenomen concentratievermogen,
• Verlies van scherpe geest, geestelijke vermoeidheid,
• Onrust, stress, angsten, slapeloosheid,
• Zenuwziekten

Dit komt omdat het anxiolytische en antidepressieve eigenschappen bezit. Dit betekent dat het op natuurlijke wijze angst kan remmen, kan helpen bij de behandeling van depressie, zenuwen kan kalmeren en zelfs als een kalmerend middel kan werken om een betere slaap te bevorderen. (studie)

Een studie uit 2010 gaf 33 deelnemers 500 milligram gotu-kola tweemaal daags gedurende 60 dagen. Dit veroorzaakte niet alleen een verlaging van de angstniveaus, maar verminderde ook het niveau van stress en depressie.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology leverde vergelijkbare bevindingen op en toonde aan dat oudere deelnemers die Brahmi gebruikte verbeteringen zagen in zowel de gemoedstoestand als het geheugen.

Daarnaast zijn er meerdere studies op dieren verricht die de gunstige angst verlichtende en antidepressieve effecten van Aziatische Waternavel hebben bevestigd.

Het doet ook zijn naam eer aan als “het kruid van verlichting.” Door de reinigende, voedende en tonifiërende werking, zijn we in staat om een groter bewustzijn te ervaren. Dit wetende, is het geen verrassing dat Brahmi vaak wordt gebruikt om meditatie te verbeteren.

5. Voorkomt maagzweren
Maagzweren zijn zweren die zich vormen op de bekleding van de maag, slokdarm of dunne darm. Ze veroorzaken symptomen zoals pijn, misselijkheid en bloeden. (studie)

Sommige studies suggereren dat gotu-kola kan helpen deze schadelijke laesies te voorkomen en te behandelen door de darmbarrière te versterken en schade door schadelijke vrije radicalen te blokkeren.
Een studie verricht op ieren in het tijdschrift Life Sciences toonde zelfs aan dat Brahmi de vorming van maagzweren met wel 82 procent verminderde.

Een andere studie op dieren, wees uit dat de actieve bestanddelen van gotu-kola de maagzweerafmeting al na drie dagen konden verminderen.

In combinatie met andere maagzweerbehandelingen, zoals het verminderen van stressniveaus, het beperken van alcoholgebruik en het vermijden van voedsel dat je maag irriteert, kan gotu-kola helpen bij het voorkomen en behandelen van maagzweren.

6. Vermindert ontsteking

Ontsteking is een normale biologische reactie op letsel. Chronische ontstekingen kunnen echter grote schade aanrichten aan het lichaam en bijdragen aan aandoeningen zoals hartaandoeningen, obesitas, artritis, diabetes en kanker.

Antioxidanten zijn essentieel voor vele aspecten van gezondheid. Aangetoond is dat ze ontstekingen helpen verlichten. (studie)

Gotu-kola kan de antioxidantactiviteit in het lichaam versterken. Dit kan helpen om ontstekingen te verminderen en te helpen bij de behandeling van verschillende ontstekingsaandoeningen. (studie)

Een studie op dieren uit 2008 toonde bijvoorbeeld aan dat de actieve stoffen in staat waren de ernst van artritis in ratten te verminderen.

Om echt te profiteren van de ontstekingsremmende voordelen, kan je jouw dieet ook aanvullen met andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals fruit en groenten.

7. Kan helpen bij het doden van kankercellen

Hoewel huidig onderzoek beperkt is tot reageerbuisstudies, toont enig bewijs aan dat Gotu kola kan helpen kankercellen te doden.

Dit komt waarschijnlijk door de krachtige antioxidantactiviteit, omdat antioxidanten kunnen helpen bij het neutraliseren van kankerverwekkende vrije radicalen en het voorkomen van schade aan jouw cellen.
Eén studie uit 2008 behandelde menselijke borstkankercellen met gotu-kola-extract en ontdekte dat het de groei van kanker en geïnduceerde celdood door kanker met succes blokkeerde.

Een andere studie toonde aan dat het effectief was in het veroorzaken van celdood voor verschillende stammen van kankercellen, waaronder menselijke borstkankercellen, muizenkankercellen, en hersenkankercellen van ratten.

Hoewel dit bewijs veelbelovend is, zijn er echter meer studies nodig om het mogelijke effect van Brahmi  op kankercellen bij mensen te evalueren.

Geschiedenis van Gotu kola

Gotu kola heeft een rijke geschiedenis in het gebruik als geneeskrachtig kruid. Het is al eeuwenlang een van de belangrijkste natuurlijke remedies.

Behalve de medicinale werking werd Aziatische Waternavel ook vereerd in India en China vanwege zijn vermogen om spiritualiteit te verbeteren. Sterker nog, velen noemen het nog steeds het ‘Kruid van de Verlichting’.

Hoewel Aziatische Waternavel nog steeds een prominent onderdeel is van veel traditionele Aziatische keukens, waarderen mensen van over de hele wereld het vanwege de krachtige gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Gotu kola kopen

Gotu kola kan je bestellen in de ayuhuid.shop.

Aziatische Waternavel is een lid van de Apiaceae plantenfamilie, naast wortels, selderij en peterselie. De smaak kan variëren van mild tot licht bitter en het is vrijwel geurloos.

Naast een prominent ingrediënt in veel traditionele Aziatische keukens, is het ook handig in vele vormen te kopen, zoals, thee, capsule, tinctuur, gedroogde kruiden en extract.

Aziatische Waternavel bevat veel voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan de geneeskrachtige eigenschappen ervan, waaronder verschillende B-vitamines, vitamine C en een handvol fytonutriënten zoals flavonoïden, tannines en polyfenolen. (studie)

Deze fytonutriënten voorzien het van antioxidanten – gunstige verbindingen die schade aan jouw cellen voorkomen en ziekten helpen voorkomen.

Het voedingsprofiel van Gotu kola kan echter aanzienlijk variëren op basis van vele factoren, zoals de manier waarop het wordt verwerkt of bereid.

Combineer Aziatische waternavel met een uitgebalanceerd dieet en een actieve levensstijl om de impact te maximaliseren en je fysiek en mentaal welzijn te helpen optimaliseren.

Hoe Aziatische Waternavel te gebruiken

Het gebruik van Aziatische waternavel in jouw dagelijkse routine is gemakkelijk en effectief, dankzij de vele variëteiten die beschikbaar zijn.

Het is een plant die aan eten wordt toegevoegd. In veel Aziatische landen wordt het gebruikt als bladgroente in curries, bijgerechten en soepen.

Het is ook een populair ingrediënt voor salades. Gotu kola sambol, bijvoorbeeld, is een veel voorkomende Sri Lankaanse salade bestaande uit gotu-kola, geraspte kokosnoot, uien en chilipepers.

De plant kan ook worden toegevoegd met fruit in smoothies. Je kunt ook sap van de bladeren maken; dat is onder andere goed tegen maagzweren die ontstaan door medicijnen zoals aspirine.

Je kan ook genieten van een kalmerende kop Gotu kola kruidenthee, tinctuur en deze gebruiken als een crème of zalf voor huidaandoeningen en wondgenezing, een paar druppels vloeibaar extract toevoegen aan je drankjes of een snelle en handige capsule gebruiken.   Je kan diverse kruidenmiddelen maken met Gotu kola.

Aanbevolen doseringen voor Gotu kola poeder beginnen meestal bij 1 gram per dag en kunnen oplopen tot 4 gram per dag. Begin met een laag gebruik en verhoog langzaam om jouw tolerantie te beoordelen.

Bijwerkingen

Hoewel ze in het algemeen veilig zijn bij gebruik in aanbevolen doses, zijn er enkele bijwerkingen gemeld.
Hoewel het soms voorkomt, kunnen bijwerkingen zijn: hoofdpijn, misselijkheid, slaperigheid, duizeligheid en huidirritatie. Als je deze of enige andere bijwerkingen ervaart na het gebruik van Gokul Kola, dien je het gebruik te staken en je arts te raadplegen.

Bovendien adviseert het meeste onderzoek om het kruid niet langer dan zes weken te gebruiken en wordt een pauze van twee weken aangeraden, bij langdurig gebruik.

Ook wordt geadviseerd om Aziatische waternavel niet te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft, aangezien de effecten niet zijn onderzocht bij baby’s of kinderen.

Ten slotte, omdat hoge doses als een kalmerend middel kunnen werken, waarschuwen sommige bronnen voor het gebruik van Aziatische waternavel in combinatie met medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van angst- of slaapstoornissen. (studie)

Bron:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/115520-de-geneeskracht-van-gotu-kola.htm
“The Chronic Effects of an Extract of Bacopa monniera (Brahmi) on Cognitive Function in Healthy Human Subjects.” PubMed Abstract. Aug 2001.
“Effect of Centella asiatica on Cognition and Oxidative Stress in an Intracerebroventricular Streptozotocin Model of Alzheimer’s Disease in Rats.” PubMed Abstract. May-Jun 2003.
“A Double-Blind, Placebo-controlled Study on the Effects of Gotu Kola (Centella asiatica) on Acoustic Startle Response in Healthy Subjects.” PubMed Abstract. Dec 2000.